Kipas untuk bilik mandi dan tandas

Kipas untuk bilik mandi dan tandas

Prasyarat untuk penggunaan bilik mandi dan tandas yang selesa adalah ketiadaan kelembapan berlebihan, bau yang tidak menyenangkan dan kelembapan di dinding.

Di rumah pelbagai keluarga, pengudaraan ekzos semulajadi telah lama menjadi norma. Malangnya, tidak selalu cukup untuk menghilangkan wasap dan mustiness. Dan dalam keadaan ini, memasang kipas ekzos tambahan menjadi keperluan sebenar.

Kekurangan ventilasi di bilik mandi dan bilik mandi kita semua jelas dirasai pada musim panas, apabila disebabkan oleh haba penyejatan dan bau yang berlarutan dan bahkan mula berhenti bernafas. Ini boleh diramal, kerana asas pengudaraan semulajadi adalah prinsip menggerakkan jisim udara kerana perbezaan suhu, dan pada musim panas ia agak tidak penting.

Kipas di bilik mandi

Ia juga tidak dapat dinafikan bahawa di rumah-rumah lama keadaan kerongkong daun meninggalkan banyak yang diinginkan. Mereka kerap mengumpul kotoran selama bertahun-tahun, dan pada satu ketika, mereka menjadi tidak dapat dilepaskan.

Itulah sebabnya semakin ramai orang beralih kepada pemasangan kipas tambahan dalam unit kebersihan untuk menyelesaikan masalah peredaran yang tidak mencukupi. Langkah ini membantu di bawah keadaan pengudaraan yang buruk di rumah lama dan menjadi penyelenggaraan pencegahan masalah yang sama di bangunan baru.

kipas di bilik mandi

Jenis peminat ekzos

Mari kita mulakan kenalan kami dengan pelbagai jenis alat ekzos. Bergantung kepada tujuan di kalangan mereka Isolasi paksi, jejari, sentrifugal (saluran), serta tudung untuk bumbung.

peminat untuk bilik mandi

Aksen

Ekstrak aksial dibuat dalam bentuk pendesak pisau, dipasang di dalam badan silinder. Pendesak di bahagian belakang dipasang pada pemutar motor elektrik. Bilah diletakkan di bawah cerun sedikit ke paksi saluran. Udara dilukis oleh bilah roda dan bergerak secara paksi.

Untuk memperhebatkan kerja pendesak, pengumpul kisi dipasang di hadapan kipas. Model dengan prinsip operasi yang serupa menunjukkan kecekapan yang agak tinggi berbanding dengan peranti lain. Penggunaan udara melebihi 100 m3 / h, tetapi pada masa yang sama tekanan pada mereka adalah kecil. Pasang hud bersama boleh langsung ke dinding.

kipas paksi

Oleh kerana pemasangan mudah, peminat reka bentuk ini sangat biasa. Biasanya, dimensi pemasangan peminat paksi bertepatan dengan dimensi tingkap aci ekzos. Satu-satunya masa yang tidak diingini ialah kerja-kerja ekstrak seperti ini boleh menyebabkan vorteks ke belakang di dalam aci. Perhatian lain yang lebih baik adalah bunyi bising semasa operasi peranti (kira-kira 30-50 dB), yang boleh mengganggu dalam kehidupan seharian.

Radial

Dalam peranti jenis ini, pendesak diletakkan di dalam sarung berbentuk lingkaran. Organ kerja dibuat dalam bentuk setong, di mana paksi putaran bilah dipasang dengan kekerapan yang sama. Apabila bilah berputar, udara ditangkap dan dibuang ke permukaan dalaman selongsong. Dalam ruang lingkaran, aliran udara dimampatkan dan bergerak di sepanjang saluran dalaman ke pelabuhan pelepasan.

litar peminat jejarian

Bilah boleh dibengkokkan ke hadapan atau ke belakang, dan alat itu sendiri boleh menyedut udara dalam satu atau kedua belah pihak. Penggunaan kipas yang dilengkapi dengan bilah melengkung yang mundur boleh menjimatkan tenaga. Di samping itu, menggunakannya dengan baik membantu mengatasi beban yang meningkat apabila mengepam jumlah besar. Tudung dengan bilah melengkung ke hadapan memperlihatkan parameter yang serupa dengan peranti sebelumnya dari segi kepala dan aliran dan pada masa yang sama mempunyai ukuran pendorong yang lebih kecil dan jumlah revolusi motor elektrik. Disebabkan ini, peranti berkurang dalam saiz dan menjadi lebih perlahan.

Sentrifugal

Peminat jenis saluran (sentrifugal) muncul lebih lambat daripada yang lain di pasaran, tetapi sudah mempunyai kejayaan besar dengan pelanggan kerana kesederhanaan dan kemudahan penggunaannya. Penggunaannya dibenarkan untuk kawasan besar dari bilik - dari 15 m2 dan lebih.

Peranti ini menggabungkan kuasa tinggi, tetapi pada masa yang sama tetap lambat. Penggemar saluran mengepam udara dari bilik mandi ke dalam rangkaian saluran pengudaraan yang maju. Dalam kes ini, saluran udara mempunyai seksyen bulat atau segi empat tepat. Kipas angin dengan sistem bengkok biasanya diletakkan di bawah siling dan disembunyikan oleh penggantungan papan gypsum.

kipas sentrifugal

Sebaiknya beli separuh fleksibel dan saluran kaku. Mereka lebih tahan lama dan mampu bertahan lebih lama daripada reka bentuk fleksibel. Kipas itu sendiri boleh dimasukkan ke dalam saluran atau di salur masuk.

Dalam kes yang kedua, adalah wajar untuk memasang peralatan tambahan - anemostat. Ia menghalang kelembapan yang berlebihan dan pemeluwapan daripada ditarik ke dalam saluran. Tetapi walaupun dengan pemasangan kipas di kedalaman saluran keluar, itu tidak semua yang mudah sama ada. Ini mewujudkan kerugian aerodinamik tambahan dan melemahkan daya tarikan, kita perlu memilih unit yang lebih berkuasa untuk tujuan ini.

Bumbung

Tudung di atas bumbung dipasang terus di atas bumbung rumah. Struktur struktur bumbung termasuk kipas ekzos, pemacu, getaran redaman getaran dan peranti automasi. Semua ini dikumpulkan dalam satu badan. Peredaran dalam peranti sedemikian disediakan oleh agregat bersama paksi atau radial dengan sejumlah besar bilah.

Penanda aras untuk memilih kipas ekzos

Pilihan pengeluar dan model tertentu akan menghendaki anda mengetahui ciri-ciri teknikal peminat, iaitu kapasiti dan jumlah udara pengambilan, tahap bunyi dan rintangan kelembapan. Masih perlu diperhatikan sendiri kemungkinan penyesuaian, automasi dan penunjuk harga.

Produktiviti

Ia sisa. Memaparkan jumlah udara yang dikeluarkan dari bilik setiap unit masa. Dari penunjuk ini akan bergantung pada kelajuan dan kelengkapan memadam wap air dari bilik mandi. Penunjuk purata model moden adalah sekitar 90-100 m3 / jam. Jangan lupa bahawa prestasi berkaitan secara langsung dengan kuasa yang digunakan oleh peranti. Oleh itu, peningkatan pembaziran elektrik mungkin tidak dibenarkan dengan memilih peminat yang terlalu kuat.

Tentukan prestasi optimum untuk kes anda dengan mudah. Pertama mengukur jumlah bilik dan tetapkan bilangan kitaran peredaran dalam satu jam. Mengalikan volum dengan bilangan kitaran, anda akan mendapat prestasi yang diperlukan.

Bilangan kitaran peredaran ditentukan oleh tujuan bilik dan dinormalisasi dengan membina piawaian. Untuk bilik mandi, ia berada dalam jarak antara 6 hingga 8. Jika dalam apartmen 1-3 penyewa mengambil indeks bersamaan dengan 6, jika penyewa lebih daripada 3 dalam pengiraan melibatkan bilangan 8. Bilangan kitaran untuk tandas adalah dari 6 hingga 10.

Mempunyai nilai reka bentuk prestasi peranti dengan mudah boleh dipilih dari model yang ditawarkan oleh pengeluar yang paling murah dan dengan penggunaan kuasa minimum. Apabila membeli, lihat peminat dengan prestasi yang sedikit lebih tinggi.

kipas di bilik mandi

pengudaraan di bilik mandi

Tahap kebisingan

Bekerja dalam kesunyian yang lengkap, tidak ada unit yang boleh. Walau bagaimanapun, agar prosedur air tidak disertai dengan dendam mengganggu, adalah penting untuk menentukan ciri-ciri bunyi apa yang model anda sedang mempertimbangkan.

Kelembutan khas kerja kerudung semasa berbeza dari 25 dB ke atas. Telinga manusia melihat tahap di atas 35 dB sebagai bunyi yang menjengkelkan. Oleh itu, penunjuk operasi ketegasan peranti hendaklah maksimum 30 dB. Dan jika anda menjangkakan bahawa anda akan meninggalkan kipas dalam kerja untuk malam itu, maka sama sekali sehingga 25 dB. Petunjuk volum boleh didapati dalam dokumentasi teknikal peranti. Jika boleh, semak jumlah kerja di tempat atau baca ulasan produk di Internet.

Bunyi yang berlebihan boleh dihapuskan dengan memasang penyenyap di belakang pendesak dan melekat bahan penebat di dalam saluran. Penyenyap boleh berupa paip atau dipasang pada sudut tertentu plat. Perlu diingat bahawa pelepasan saluran udara selepas penebat dan pemasangan muffler tidak seharusnya terlalu berkurang, kerana ini akan mewujudkan letupan udara berpusing dan palam udara.

Isu Keselamatan

Di antara detik-detik yang wajib bagi operasi selamat dan selamat hud, tempat pertama adalah perlindungan terhadap kemasukan kelembapan. Sekiranya penurunan kondensasi memasuki bahagian konduktif alat, sebagai contoh, terminal motor, litar pintas akan berlaku. Oleh itu, lebih baik tidak mengambil risiko dan menyediakan syarat wajib untuk melindungi peranti anda dari situasi tersebut.

Pertama, anemostat dipasang - injap plastik, yang dipasang di hadapan pembukaan pengambilan udara. Di luar, dia mempunyai rim, di tengah-tengah cakera itu bergerak dengan tetap. Ruang di antara cakera dan rim berbeza-beza bergantung pada tujah bilah kipas. Peranti ini mewujudkan rintangan tambahan di laluan udara, yang menyebabkan wap air mengalir. Satu setitik kondensat menangkap jaring penapis anemostat itu sendiri.

pemasangan kipas untuk bilik mandi

Kedua, dipandu oleh penunjuk kelas habuk dan kalis air peranti IP. Bagi kebanyakan model yang dibentangkan, ia tidak lebih rendah daripada IP34. Dalam kes tertentu, penyahsulitan akan bermakna perlindungan dari habuk dan zarah sebanyak 2.5 mm dan lebih dalam hal peminat motor kipas dan tidak dapat ditembusi untuk percikan terbang dari kedua-dua belah pihak. Seperti yang anda dapat lihat, ini sudah cukup menggalakkan, tetapi tiada apa yang menghalang anda daripada memberi tumpuan kepada kelas keselamatan yang lebih tinggi apabila memilih.

Fungsi

Ia akan ditentukan oleh satu set fungsi tambahan, keluasan tetapan kerja dan automasinya. Dari segi fungsi, semua peranti yang sedia ada boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan.

Standard

Tudung standard sering merupakan unit gandar di belakang yang injap sehala diletakkan untuk menyekat pergerakan udara dari pengudaraan ke bilik mandi.

Peranti jenis ini berjalan secara serentak dengan memasukkan lampu di dalam bilik, dan berhenti apabila anda mematikannya. Tiada pilihan tambahan disediakan. Masih terdapat peranti dengan kemasukan kancing pencetus pull-out, tetapi sangat sedikit orang yang ingin mengikutinya sentiasa seret?

sambungan kipas melalui suis lampu

Automatik

Dengan tahap automasi yang moden, beberapa orang akan terkejut dengan peminat, diaktifkan dan dimatikan oleh isyarat suhu dan sensor kelembapan, tetapi anda akan bersetuju bahawa inovasi ini sangat mudah. Jika anda mengharapkan untuk memudahkan kehidupan anda sebanyak mungkin, maka ini pasti pilihan anda.

sambungan kipas dengan pemasa

Penyelesaian automasi yang kerap adalah sambungan kipas ekzos ke suis lampu di bilik mandi dan tandas. Masuk akal, tetapi tidak selalu. Khususnya pada musim panas dari lubang longkang sentiasa menguap dan udara menjadi basi. Di sini lebih tepat untuk mengikat suis hidup / mati dari isyarat hygrostat.

Semua peminat automatik mempunyai pemasa tidur. Anda secara bebas boleh menyesuaikan tempoh peranti selepas ia bertindak balas kepada isyarat suis. Pelbagai tetapan adalah luas - dari 2 minit hingga setengah jam. Penyelesaian ini membantu mengelakkan pembaziran elektrik yang tidak perlu.

Noiseless - ciri-ciri peranti

Nois boleh dipanggil peminat, yang beroperasi pada jumlah yang terhad dengan had 25 dB. Untuk kejelasan, marilah kita menerangkan bahawa, sedang berada di lengan panjang dari peranti operasi, anda tidak akan mendengar bunyi motor dan pendesak.

Fungsi senyap model-model ini dicapai kerana beberapa inovasi yang membina. Mari kita analisisnya dengan contoh 3 elemen asas peranti:

1. Enjin. Sifat lampirannya ke selongsong peminat telah berubah. Kebisingan dari enjin berjalan adalah hasil getaran, yang dihantar ke seluruh badan semasa putaran. Sekarang getaran diserap oleh bushing getah, yang membetulkan motor dan tidak membenarkan mereka untuk bergema di seluruh badan.

kipas sentrifugal

2. Perumahan. Bekas kes berkhidmat sebagai resonators yang sangat kuat kerana plastik nipis. Sekarang ini diperbaiki oleh pembinaan plastik ABS bertetulang tebal yang lebih besar. Selain penyerapan bunyi yang baik, penyelesaian ini memberikan kekuatan tambahan kepada struktur.

3. Galas. Galas bola lama adalah sumber bunyi yang dapat dilihat dari motor elektrik berputar. Galas baru dibuat dengan ketepatan yang tinggi, dan bahagian kerja mereka mempunyai salutan yang dilindungi. Rolling roller yang licin dan bola disediakan oleh pelincir moden. Akibatnya, pemukulan dan bunyi bising dihapuskan apabila galas berputar, dan tahap bunyi bising di pendengaran berkurangan beberapa kali.

Kepada yang di atas, kami menambah bahawa komponen peminat tanpa suara dihasilkan dengan ketepatan yang tidak pernah berlaku (sisihan dalam 0.01 μm). Dalam keadaan sedemikian, semua butiran diselaraskan dengan sempurna dengan sempurna, tidak ada gangguan dan tempat yang tipis, kehadiran yang selalu menjadi sumber bunyi tambahan.

Nilai untuk wang

Seperti yang sudah kita fahami daripada pengiraan produktiviti, kita memerlukan peminat yang lebih berkuasa dan dimensi di dalam bilik mandi, sedangkan varian yang lebih sederhana akan masuk ke dalam tandas. Juga patut difahami bahawa perlindungan canggih terhadap kelembapan dan semburan di tandas anda kepada apa-apa. Di dalam bilik mandi, agak mungkin untuk mengetepikan dengan pemasangan kipas paksi konvensional

Terdapat lebih banyak keperluan untuk pengudaraan bilik mandi. Kedua-dua jumlah yang lebih tinggi dan kadar peredaran yang lebih tinggi akan memerlukan penggunaan instrumen yang lebih maju dan tahan lama. Sekiranya anda berhadapan dengan isu memilih hud untuk bangunan baru, maka ada sebab untuk mengambil peminat, sebagai yang paling senyap dan pada masa yang sama adalah yang paling produktif.

kipas bilik mandi

Dalam kes yang berasingan, lebih baik untuk mengambil peminat bersama atau radial bagi jenis yang tidak terisalah. Ini jika bilik sudah mempunyai tingkap dalam aci ventilasi. Mereka kos dalam 1500 Rubles.

Pada kos peranti dengan pemasa, anda boleh dengan segera mengatakan bahawa mereka akan menelan belanja $ 15 lebih. Pada masa yang sama, harga rata-rata peranti standard berada dalam lingkungan 40-45 dolar.

kawalan kipas

Peminat peningkatan kelas perlindungan akan menelan kos 20-25 USD. lebih daripada peranti standard. Peminat dengan sistem tetapan lanjutan dan kehadiran sensor cahaya, suhu dan kelembapan akan agak mahal - hampir 2.5-3 kali lebih mahal daripada model standard.

Kami mempercepatkan untuk memastikan bahawa produk berkualiti tidak semestinya yang paling mahal. Anda boleh membeli produk pengeluar domestik dengan keuntungan dan mendapatkan produk yang pasti akan berfungsi selama sekurang-kurangnya 3-5 tahun. Tetapi jika anda berminat dengan fungsi yang tinggi, anda harus memahami dengan serius pelbagai jenis yang sedia ada dan mengenali ulasan tentang kualiti barangan.

Pemasangan peralatan pengudaraan

Katakan bahawa kerja tambahan pada penebat bunyi sistem pengudaraan tidak dijangka - pengeluar telah mengambil perhatian terhadapnya. Walau apa pun, penting untuk memasang peranti ini dengan betul untuk mengelakkan berlakunya bunyi bising tambahan disebabkan oleh resonans dari bahagian perumahannya. Ini adalah mungkin apabila memasang kipas dalam saluran atau partition drywall. Mari kita perhatikan secara terperinci prosedur pemasangan.

Pemasangan kipas angin overhead

Dalam contoh ini, keadaan pemasangan yang optimum ialah bilangan titik pelekap peranti ke permukaan adalah minimum. Apabila tidak mungkin untuk mengurangkan bilangan pengikat, ada kemungkinan untuk mengimbangi resonans dengan memasang sisipan fleksibel. Pakar menyarankan untuk digunakan sebagai kusyen silikon pemampas, yang menetapkan peminat. Ia tidak akan sukar bagi mana-mana daripada anda untuk membuatnya. Ia cukup untuk memohon lapisan silikon 3-5 mm tebal sepanjang kontur pembukaan pengudaraan. Apabila penyelesaiannya sejuk, kusyen akan membolehkan pemasangan hud atas tanpa sentuhan langsung dengan dinding. Di dalam permukaan saluran pengudaraan tidak boleh bersentuhan dengan unsur-unsur badan peranti, yang mana ia disyorkan untuk melampirkan tempat yang sepadan dengan getah lembut.

kipas angin overhead

Memasang kipas saluran

Keadaan ini rumit oleh keperluan untuk mengasingkan peranti dari dinding saluran udara, yang sukar dilakukan dalam keadaan domestik. Di sini peranan pemampat dimainkan oleh liner yang diperbuat daripada getah beralun khas. Selongsong kipas itu sendiri tidak dapat disokong oleh berat di dalam paip yang diletakkan. Ia akan betul untuk membetulkannya dengan kuk, yang akan dilampirkan pada gunting rambut, diskru ke siling. Di antara kuk dan kipas pasti dipasang liner.

pemasangan kipas saluran

Memandangkan pemasangan hud akan menyediakan sambungan kepada sumber kuasa, di sini beberapa keperluan untuk pendawaian dan sambungan.

1. Menurut peraturan keselamatan, penempatan terbuka wayar terlindung walaupun di dalam bilik mandi tidak boleh diterima (!). Wayar sentiasa diletakkan di saluran kabel khas.

2. Adalah mungkin untuk menyambung kepada suis lampu melalui pasangan kenalan, tetapi lebih baik untuk memimpin hujung wayar ke suis berasingan untuk keselamatan dan kemudahan membaik pulih suis.

3. Dalam skema sambungan peranti dengan pemasa, anda perlu menjalankan 3 wayar: 1 dawai tanah dan 2 wayar kuasa (untuk pemasa dan suis).

Itulah yang kita mahu katakan. Kami harap, nasihat kami membantu anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 + = 75