Pengawal kebersihan untuk bilik mandi

Pengawal kebersihan untuk bilik mandi

Bilik mandi berbeza dalam banyak aspek dari semua premis lain di dalam rumah. Mikroklimat khas diselenggarakan di sini, ciri-ciri utama yang kelembapan dan perubahan suhu tinggi. Oleh itu, untuk membaiki bilik mandi, bahan penamat khas dan bahan binaan digunakan, direka untuk digunakan di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi dan rejim suhu yang berubah.

Ini terpakai kepada sebatian kedap, yang tidak boleh dielakkan dalam proses pembaikan bilik mandi dan bilik mandi. Untuk bilik mandi, anda perlu memilih penyegar kebersihan khas berdasarkan silikon. Mengenai alat ini dan bagaimana ia harus digunakan, kami akan memberitahu anda secara terperinci dalam artikel ini.

Pengawal kebersihan untuk bilik mandi

Ciri-ciri penyegar silikon silikon

Komponen aktif utama penyegar kebersihan adalah silikon. Di samping itu, penganjur pelekat, pemvulkan, pemplastik dan pelbagai bahan tambahan, termasuk pewarna dan fungisida, biasanya terdapat dalam sebatian pengedap.

Sealing sanitasi silikon mempunyai ciri-ciri prestasi yang sangat baik, iaitu:

 • rintangan kepada radiasi ultraviolet, yang membolehkan ia digunakan untuk bekerja di permukaan yang terdedah kepada cahaya matahari;
 • tahap kekuatan tinggi dan pada masa yang sama keanjalan yang baik - sifat ini menjadikan sealant kebersihan silikon yang mempunyai sebatian silikon;
 • penentangan terhadap pengaruh bahan kimia yang agresif, yang sering terdapat dalam komposisi agen pembersih untuk barang kebersihan;
 • penentangan terhadap rupa kulat, acuan dan serangga - untuk sifat ini sealant silikon membezakan aditif fungicidal khusus.

Ciri-ciri penyegar silikon silikon untuk bilik mandi

Ciri-ciri penyegar silikon silikon

Silikon

Pengawet kebersihan kualitatif hendaklah terdiri daripada sekurang-kurangnya separuh daripada getah silikon. Dalam kehidupan seharian, salah satu daripada dua jenis pengedap silikon digunakan, neutral atau berasid. Pakar dalam bidang pembaikan menasihatkan anda untuk memilih penghalau neutral untuk rawatan permukaan di bilik mandi. Ia lebih mahal, tetapi tidak berbahaya kepada manusia dan hampir tidak berbau. Di samping itu, sealant neutral sempurna berinteraksi dengan semua jenis bahan, walaupun dengan halus seperti marmar. Ia digunakan bukan sahaja untuk pengedap, tetapi juga untuk merekat pelbagai elemen.

Sealant silikon untuk bilik mandi

Telus

Sealant silikon telus biasanya digunakan untuk bekerja dengan kumpulan bahan yang berasingan - kaca dan jubin yang telus dan lut. Oleh kerana barang kebersihan kaca (tenggelam, kabin mandi, dan sebagainya) sangat popular hari ini, sebatian pengedap telus sangat diperlukan. Di dalam bilik mandi, sealant telus juga boleh digunakan untuk menyekat lipatan antara serpihan mozek kaca.

Di samping itu, jenis sealant ini digunakan untuk melengkapkan akuarium, apabila memasang kaca penebat dan partition yang telus.

Sealant sanitari telus untuk bilik mandi

Petua untuk memilih

 • Apabila membeli sealant silikon sanitari, teliti mengkaji komposisinya: kira-kira 90% harus dibuat daripada getah silikon dan pengisi (kedua-duanya sepatutnya sama). Baki 10% adalah aditif fungisida, pelapis, pemangkin, dan sebagainya.
 • Untuk menghasilkan sealant silikon berkualiti tinggi, bahan-bahan yang lebih mahal digunakan dan, sebagai akibatnya, harga yang lebih tinggi ditetapkan untuknya. Oleh itu, membeli sealant kebersihan tidak lebih murah daripada 150 rubel untuk pembungkusan standard.
 • Jika menandakan dengan "A" pada bungkusan dengan sealant kebersihan, ia bermakna ia merujuk kepada sebatian pengedap berasid. Pengecap ini mempunyai bau cuka yang tajam. Apabila bekerja dengan mereka, melindungi kulit dan saluran pernafasan. Di samping itu, pengedap asid tidak boleh digunakan untuk semua jenis bahan.

Petua untuk memilih penyegar kebersihan untuk bilik mandi

Arahan untuk digunakan

Di dalam bilik mandi, sealant silikon paling kerap digunakan untuk menutup jahitan antara dinding dan fon, proses sendi antara bahagian-bahagian bilik mandi, menutup langsir untuk mandi dan lain-lain kerja yang serupa. Memohon sealant sanitari adalah cukup mudah, anda hanya perlu mengikut urutan tindakan tertentu.

 • Mula-mula kita melakukan kerja persediaan: kita membersihkan, mengelak dan mengeringkan permukaan kerja.
 • Kemudian kami melengkapkan diri dengan pita cat dan lem tempat-tempat yang perlu dilindungi daripada mendapatkan sealant. Bahawa jahitan ternyata sama dan tepat, pita lukisan harus terpaku sedekat mungkin ke sendi.
 • Pembungkusan standard untuk sealant silikon adalah tiub yang diisi semula dalam pistol khas. Selepas ini, tiub perlu dipotong pada sudut tertentu - bahawa diameter lubang itu bertepatan dengan lebar jahitan.
 • Kami memasukkan hujung tiub sedalam mungkin ke dalam jurang dan mengedarkan sealant sama rata sepanjang jahitan.
 • Sekiranya jahitan ternyata tidak begitu lancar, maka, sehingga sealant telah dirampas, ia boleh diperbetulkan dengan spatula getah atau jarum sabun.
 • Kemudian kami merobek jalur pita cat dan tunggu sehingga komposisi mengering.

Arahan untuk penggunaan sealant kebersihan di dalam bilik mandi

Permohonan penyegar kebersihan di dalam bilik mandi

Penggunaan penyegar kebersihan di dalam bilik mandi

Arahan untuk penggunaan sealant kebersihan di dalam bilik mandi

Berapa banyak kering?

Pengeluar yang berbeza menentukan masa pengeringan yang berbeza untuk penyekat silikon kebersihan.

Lapisan atas membeku beberapa jam selepas permohonan, tetapi untuk pengeringan lengkap komposisi mesti lulus sekurang-kurangnya sehari. Sepanjang masa ini, jahitan segar perlu dilindungi dari kemasukan air.

Menurut para ahli, kelajuan pengeringan senyawa kedap secara langsung bergantung pada ketebalan jahitan. Secara purata, ia adalah 2 mm setiap hari.

Masa pengeringan pengawal kebersihan untuk bilik mandi

Padam

Keluarkan sealant silikon sanitari dari pelbagai permukaan dengan dua cara: secara mekanikal atau dengan bantuan agen pembersih khas.

Kaedah pertama boleh digunakan sekiranya anda perlu mengalih keluar sealant silikon segar, belum lagi beku. Ia hanya boleh diambil dengan pisau pisau, dan kemudian dikumpulkan dengan tangan. Dengan bantuan pisau yang tajam, anda juga boleh mengikis lapisan tebal yang lama, penyejuk sanitari yang lama.

Jika lapisan sealant silikon cukup nipis dan tidak meminjamkan kepada pengaruh mekanikal, pelarut dan pembersihan untuk silikon akan datang untuk bantuan. Sesuai seperti biasa aseton atau semangat putih, dan produk khusus yang boleh melembutkan silikon tanpa merosakkan permukaan. Ini termasuk, sebagai contoh, Penghilang silikon, Sili-Kill dan Permaloid.

Pembuangan sealant kebersihan dari pelbagai permukaan

Pembuangan sealant kebersihan dari pelbagai permukaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 87