Tiub kipas: pemasangan dan pembaikan

Tiub kipas: pemasangan dan pembaikan

Apabila membina sebuah rumah persendirian, anda perlu mengambil kira banyak nuansa yang anda tidak akan fikirkan jika anda memutuskan untuk menetap di sebuah pangsapuri bandar. Di bangunan besar, apartmen pelbagai, rangkaian kejuruteraan diletakkan di bahu syarikat pembinaan dan anda tidak perlu tahu bagaimana ia berfungsi. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda membuat keputusan untuk keluar dari bandar dan mula membina rumah anda sendiri, anda akan melihat banyak masalah, terutamanya yang berkaitan dengan susunan sistem pengudaraan, pembetungan dan bekalan air. Dalam berfungsi dua sistem terakhir, peranan besar dimainkan oleh corong. Perbualan hari ini akan menjadi mengenai dia.

Bilik mandi di sebuah rumah persendirian

Permohonan

Kipas tiub atau risau kipas Adakah paip yang menyambungkan pembentungan pembetung ke atmosfera. Ia pergi ke bumbung bangunan dan berfungsi untuk menyamakan tekanan dalam sistem kumbahan.

Kesimpulan sistem pengudaraan di bumbung

Apabila sejumlah besar air turun ke dalam sistem pembetung, sistem dibebaskan dan tanpa bekalan udara yang disediakan oleh tiub peminat, bau busuk akan menembusi terus ke dalam rumah. Perlindungan bau yang tidak menyenangkan adalah meterai hidraulik, yang terbentuk di dalam bendung paip pembetung. Tiub peminat mengawal operasi biasa perangkap air, yang boleh "jatuh" di bawah tekanan. Oleh itu, paip peminat adalah sebahagian daripada sistem pengudaraan dan saliran rumah kediaman.

Injap udara dalam paip kipas

Adakah anda sentiasa memerlukan riser kipas?

Jika kami masih tidak dapat meyakinkan anda tentang keperluan untuk memasang kipas angin, anda boleh lakukan tanpa itu, tetapi untuk ini, anda perlu mematuhi dua syarat penting. Pertama, rumah tidak boleh lebih tinggi daripada dua tingkat, dan kedua, rumah tidak boleh mempunyai lebih dari satu tandas dan satu tenggelam. Walau bagaimanapun, jika keperluan ini cukup memuaskan kepada anda, ini tidak bermakna anda boleh mula merancang sistem kumbahan tanpa paip penggemar, tanpa perlu bimbang tentang rupa bau yang tidak menyenangkan. Perlu mengambil kira beberapa faktor penting lain.

Cerobong-cerobong di bawah bumbung

Oleh itu, paip diperlukan jika:

 • Pipa kumbahan kurang daripada 0.5 cm;
 • anda menggunakan sistem pembetungan autonomi;
 • di dalam rumah, atau di wilayahnya terdapat takungan buatan atau peranti lain, penyelenggaraan yang melibatkan saliran berkala jumlah air yang besar ke dalam sistem kumbahan, misalnya, kolam renang.

Rumah dengan kolam renang

Keperluan untuk pemasangan

Pemasangan paip hendaklah dijalankan dengan mengambil kira dua keperluan utama:

 • diameter paip dan paip pembetung mestilah berpadanan sehingga satu milimeter;
 • Tempat di mana paip kipas akan pergi dengan teliti. Biasanya paip pengudaraan dibawa ke bumbung; adalah penting untuk mengambil kira arah aliran udara supaya penyejatan kumbahan menyejat ke arah yang bertentangan dari balkoni, tingkap dan rumah.

Lokasi penaik dan cerobong di dalam rumah

Menggunakan injap kipas

Anda mungkin pernah mendengar bahawa kandungan paip pembetung boleh memasuki apartmen melalui tandas. Biasanya ini berlaku dalam kes-kes apabila kesilapan yang serius dibuat dalam reka bentuk sistem pembetungan, contohnya, cerun paip itu dikendalikan dengan salah. Sebabnya mungkin penyumbatan yang kuat, yang disebabkan oleh kemasukan serpihan, tikus atau tikus yang besar ke pembetung. Jika anda tidak mahu satu hari menyaksikan betapa mangkuk tandas anda keluar daripada dirinya sendiri, anda mesti menjaga ini terlebih dahulu, walaupun pada peringkat pemasangan cerobong itu.

Injap untuk paip kipas

Injap kipas belakang telah direka khas untuk mengelakkan kumbahan kembali ke peranti paip. Biasanya ia dipasang di luar atau di dalam kipas riser. Ia bertindak seperti berikut: apabila anda melepaskan air, penutup injap terbuka dan membolehkannya lulus dan segala yang ia pukulan, dan kemudian, ditutup dengan ketat, di bawah tekanan spring keluli.

Injap sehala dipasang

Apabila memasang injap sedemikian, anda harus mengambil kira hakikat bahawa penutupnya harus terbuka terhadap pergerakan air. Hanya dalam kes ini, ia pasti akan menghalang aliran kumbahan bergerak ke arah yang bertentangan.

Prinsip merancang pengudaraan kipas

Anda boleh merancang pengudaraan kipas sendiri. Untuk ini, perlu mempunyai sekurang-kurangnya pengetahuan minimum sistem kejuruteraan dan mengkaji keperluan SNiP.

Pipa utama di bilik mandi

Skim reka bentuk cerobong di dalam rumah

Pipa besi di sebuah rumah persendirian

Dalam bentuk umum, prinsip-prinsip merancang sistem paip kipas kelihatan seperti ini:

 • cerun paip mendatar dalam arah pergerakan gas kumbahan hendaklah sekurang-kurangnya dua peratus peratus;
 • satu kipas riser boleh digunakan untuk menggabungkan beberapa pembetung;
 • menukar arah tiub kipas adalah mungkin hanya jika perubahan itu dilakukan di atas tempat peralatan yang dibekalkan ke riser terletak;
 • Untuk menyambung beberapa paip, gunakan tee kipas; Gunung itu hendaklah pada sudut 135 atau 45 darjah arah pergerakan gas;
 • menukar arah ventilasi kipas hanya mungkin dengan bantuan paip dan pada sudut 135 darjah.
 • ia perlu mengambil kira jarak dari paip kipas ke balkoni dan tingkap: dalam satah mendatar ia mesti sekurang-kurangnya 4 meter;
 • Paip mesti dipisahkan dari pengudaraan dan cerobong;
 • Bahagian bawah paip kipas harus berada di dalam bilik yang lebih hangat, dan yang atas - di dalam bilik yang lebih sejuk; dalam kes ini, teras akan lebih kuat.

Cadangan untuk pemasangan paip

Selepas penyediaan projek, anda boleh meneruskan secara langsung untuk memasang kipas riser. Untuk memulakan, beli semua peralatan yang diperlukan. Anda memerlukan: kipas dan paip penyambung, saluran pengudaraan dan kelengkapan. Pemasangan sistem pengudaraan kipas perlu dijalankan dalam beberapa peringkat.

 • Kerja persediaan. Mungkin rumah anda sudah mempunyai sistem pembetungan lama. Jika mereka terbuat dari besi tuang, lebih baik untuk membongkar mereka dan menggantikannya dengan yang lebih moden. Sebelum memulakan kerja, pastikan riser disekat.
 • Pemasangan kenaikan kipas bermula dari asas rumah. Di dinding pendukung, buat lubang-lubang dan, dengan menggunakan pengapit logam, pasangkan tiub kipas di atasnya.
 • Sekiranya paip telah dipasang, sambungkan mangkuk tandas ke kipas angin dengan menggunakan paip ketuk. Tutup sambungan dengan gasket berbentuk cincin.
 • Untuk penebat bunyi struktur, gunakan buih pelekap atau bulu mineral.
Meletakkan paip baru di bilik mandi

Pendawaian untuk tandas dan bidet di sebuah rumah persendirian

Lihat video seterusnya untuk memasang kipas angin.

Kesilapan pemasangan yang kerap

Dipandu oleh niat yang baik, ramai yang berusaha dengan cara mereka sendiri untuk melengkapkan sistem pengudaraan kipas dengan harapan bahawa ini hanya akan memperbaiki karyanya. Walau bagaimanapun, selalunya perubahan dalam projek itu membawa kepada akibat yang sangat buruk. Pertimbangkan kesilapan yang paling biasa:

 • Organisasi output paip penggemar di loteng, dan tidak di atas bumbung. Sekiranya gas kumbahan tidak meninggalkan serta-merta ke atmosfera, lambat laun mereka akan berkumpul di bawah bumbung dan secara beransur-ansur mula menembus ke tempat tinggal.
 • Pemasangan paip dari bahagian dalam dinding pendukung. Sekiranya kipas naik dari luar, akan ada masalah yang berkaitan dengan pembentukan kondensat.
 • Penggantian kulat pelindung di bahagian atas paip dengan flipper atau baling-baling cuaca yang hiasan. Walaupun penampilan lebih estetik, daya tarikan dari ini tidak menjadi lebih kuat, tetapi, sebaliknya, ia berkurangan, menyebabkan bau yang tidak menyenangkan menyebar ke seluruh rumah.

Pembaikan

Pembaikan paip paip, sebagai peraturan, mengurangkan penggantian paip besi tua dengan paip plastik baru. Lakukan lebih baik di bawah bimbingan tukang paip yang berpengalaman, memanggil bantuan beberapa pembantu. Besi besi - bahannya sangat berat, dan pada masa yang sama, rapuh, jadi ia perlu dirawat dengan sangat berhati-hati. Berhati-hatilah, kerana selalu ada kemungkinan merosakkan kesihatan anda sendiri atau sistem kumbahan keseluruhan. Di samping itu, jika anda menggantikan paip peminat di rumah berbilang tingkat dan, pada masa yang sama, tinggal di salah satu tingkat bawah, tanya pakar jika paip plastik baru anda akan menahan tekanan sistem ini.

PEMINAT DAN Paip pembetung

Untuk kerja, anda memerlukan palu sledge berat, bulgarian, gerudi dan apa-apa alat lain yang anda anggap perlu untuk digunakan, kerana pembongkaran paip cast-besi bukanlah tugas yang mudah. Setelah dibongkar paip lama, anda boleh mula memasang yang baru. Bagaimana untuk melakukannya, kami terangkan secara terperinci dalam bahagian sebelumnya. Kami berharap arahan kami akan membantu anda memasang sistem pengudaraan kipas baru tanpa sebarang masalah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 + = 79