Memilih septik terbaik untuk rumah dan memberi

Untuk mewujudkan keadaan hidup yang normal di rumah persendirian atau di dacha, pembetungan individu diperlukan (jika tidak ada kemungkinan untuk menyambung ke pusat yang terpusat). Salah satu cara untuk membersihkan kumbahan adalah meletakkan tangki septik. Ini adalah plastik gentian kaca atau tangki konkrit, di mana kumbahan diproses. 

Untuk memastikan air sisa itu bersih dan tidak berbau, septik mesti dipilih dengan betul

Untuk memastikan air sisa itu bersih dan tidak berbau, septik mesti dipilih dengan betul

Seterusnya kita akan bercakap mengenai tangki septik pengeluaran perindustrian. Walaupun kaedah pemprosesan parit mereka sama - dengan bantuan bakteria anaerobik - terdapat reka bentuk dan penyelesaian teknikal yang berbeza yang memberi kesan kepada kecekapan pemasangan dan memudahkan penyelenggaraan.

Mari kita segera memahami jenis tangki septik. Mereka terkumpul dan dengan pembersihan anaerobik. Kumulatif - ia hanya bekas kedap udara, dari mana sisa dikeluarkan oleh mesin kumbahan. Kami tidak akan bercakap tentang mereka - setong dan setong. Tangki septik dengan pemprosesan anaerobik efluen sudahpun kemudahan rawatan, walaupun mereka memerlukan pembersihan tambahan di lapangan atau dalam bidang penapisan, tetapi kumbahan masih dibersihkan.

Bagaimanakah saya boleh membuat pembetung di rumah peribadi yang diterangkan di sini? 

Prinsip asas kerja

Untuk memahami bagaimana kumbahan dalam tangki septik dibersihkan, marilah kita pertimbangkan sebahagian daripada mereka dalam satu bahagian. Reka bentuknya mungkin sedikit berbeza, tetapi prinsip operasi tetap sama. Dalam gambar di bawah adalah tangki septik dua ruang, kita akan menganalisis bagaimana efluen itu disucikan di dalamnya.

Bahagian septik

Bahagian septik

Kumbahan dari rumah melalui paip masuk (1) memasuki bilik pertama. Di sini mereka mula berkeliaran, akibatnya pecahan berat mendakan ke bahagian bawah (3), dan paru-paru yang mengandung lemak meningkat dan membentuk sebuah filem yang padat di mana udara tidak lulus. Di bawah keadaan kekurangan oksigen, bakteria anaerobik berganda, yang mengurai sisa organik.

Oleh itu, ternyata bahawa air purna berada di tengah. Adalah di sini bahawa limpahan dibuat - paip atau lubang dalam septum, di mana parit memasuki ruang kedua. Di sini proses berterusan. Apabila parit datang dari rumah, air bersih naik ke saluran keluar (4) dan meninggalkan untuk rawatan lanjut.

Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, tiga kamera dibuat, dan penapis mekanikal dipasang sebelum muncung keluar. Semua ini - demi mendapatkan tenggelam telus tanpa bau. "Petunjuk" ini sering menjadi kriteria untuk menilai kualiti kerja. Pada hakikatnya, tangki septik membersihkan parit sebanyak 50-60%, model jarang menunjukkan hasil yang lebih baik, tetapi dalam kes ini, Dade memerlukan pembersihan tambahan.

Di mana untuk meletakkan air selepas tangki septik

Air yang dibuang keluar dari tangki septik "bersih" hanya boleh dipanggil kondisional. Ia tidak boleh digunakan di mana sahaja - ada terlalu banyak kekotoran yang berlainan di dalamnya. Tidak mustahil untuk mengembalikannya tanpa pembersihan dan alam semula jadi. Ia mencemarkan alam sekitar (air dan tanah), dan anda hidup di dalamnya. Oleh itu, tenggelam selepas tangki septik diberi kepada peranti selepas rawatan:

Air sisa dalam penuras dengan baik

Air sisa dalam penuras dengan baik

 • penapisan dengan baik;
 • pasir dan penapis batu dan parit penuras;
 • penyusup dan blok saliran lain.

Tidak ada kemungkinan lain untuk membersihkan parit dengan normal.

Tentukan parameter tanah

Sekarang bagaimana untuk menentukan pilihan pembersihan yang sesuai untuk kes anda. Pertama sekali, adalah perlu untuk memahami tanah dan tahap air bawah tanah (GWP).

Tahap air bawah tanah mesti diketahui dalam tempoh air yang tinggi (musim bunga dan musim luruh) dan dalam musim "kering". Ia boleh ditentukan oleh tahap air di dalam telaga pada anda atau di jiran. Normal dianggap jika air berada di bawah tanda 1.5-1.8 meter. Lebih dari 3 meter sudah pun kebahagiaan.

Adalah sangat wajar untuk menentukan kapasiti penyaliran tanah (seberapa baik mereka menyerap air). Untuk ini, menggali lubang. Ia adalah wajar untuk kedalaman di mana anda bercadang untuk membuat pemasangan untuk penapisan - anda memerlukan keupayaan tanah ini untuk mengalihkan air. Perlu diingat bahawa jika anda merancang untuk membuat saliran dengan baik, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu meter ke UGW.

Dengan penyerapan rendah, air dialihkan ke penapis pasir kerikil

Dengan penyerapan rendah, air dialihkan ke penapis pasir kerikil

Sejumlah besar air dituangkan ke dalam lubang yang ditali. Katakanlah, 100 liter dan lihat berapa lama / cepat ia diserap. Sebagai peraturan, air sangat cepat meninggalkan pasir, loam berpasir dan rawa gambut. Kapasiti penyerapan purata adalah dalam loam, dan tanah liat yang rendah. Tetapi bagi semua baka ini, ia masih berbeza, jadi walaupun subjektif, anda harus menilai sama ada air yang dilepaskan dapat melarikan diri dengan cepat.

Pilihan kaedah pembersihan

Malah, ia tidak perlu dipilih terutamanya: mereka memilih kaedah berdasarkan cadangan SNiP. Bergantung pada segala-galanya dari paras air bawah tanah dan kapasiti penyerapan tanah.

 • Penapisan boleh dibuat pada tanah berpasir berpasir dan berpasir dengan penyerapan yang baik dan jumlah longkang tidak lebih dari 1 meter padu per hari (SNiP 2.04.03-85 item 6.195.) Pada masa yang sama, bahagian bawah telaga (bawahnya) tidak kurang dari 1 meter di atas paras air bawah tanah.
 • Penapis gambut (bidang penapisan) dan parit mengikut SNIP yang sama (paragraf 6.192.) Disusun dalam penapisan kalis air dan lemah penapisan (tanah liat dan tanah liat). Dalam kes ini, bahagian bawah dulang aliran harus berada pada jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari air pada titik tertinggi.

  Unit saliran, penyusup boleh bekerja di mana-mana tanah

  Unit saliran, penyusup boleh bekerja di mana-mana tanah

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 4 = 3