Pembetungan autonomi Topas

Satu cara untuk menyusun pembetungan individu sebuah rumah persendirian, pondok atau dacha adalah memasang loji rawatan kumbahan autonomi. Singkatan dari loji rawatan kumbahan itu dipanggil AU, dan dalam perbualan yang lebih kerap digunakan adalah konsep yang lebih dikenali sebagai "tangki septik", walaupun ini tidak sepenuhnya betul. Hari ini kita bercakap mengenai pemasangan seperti itu, yang dihasilkan oleh kempen Topol Eco. Produk mereka dipanggil tangki septik Topas, digunakan secara meluas dan bukan ulasan yang tidak baik. 

Pengubahsuaian

Septic Topas adalah kotak plastik dengan tudung. Tubuh unit dibuat dari polipropilena, sehingga tidak menghancurkan, membusuk, bereaksi dengan isi atau dengan lingkungan.

Kemunculan tangki septik

Kemunculan tangki septik "Topas"

Data stesen produktiviti yang berbeza, yang dikira pada pemprosesan kuantiti yang berbeza dari parit dikeluarkan. Di rumah persendirian dan kotej tinggal 4 hingga 20 orang pada masa yang sama. Untuk kes-kes seperti itu, gunakan stesen Topas 4, Topas 6, dan sebagainya, ke Topas 20. Bagi perkhidmatan hotel, kumpulan rumah terdapat lebih produktif untuk 30, 40, 50, 75, 100 dan 150 orang.

Model telah dibangunkan untuk pelbagai peringkat air bawah tanah: untuk rendah dan tinggi. Dengan paras air bawah tanah yang tinggi adalah memilih tangki septik Topas dengan tulisan - Pr. Model-model ini dilengkapi dengan pam tambahan untuk pemindahan kelembapan ke dalam sistem perparitan, kumbahan ribut, bekas yang berasingan dengan kemungkinan kegunaan selanjutnya, dan lain-lain.

Pengubahsuaian Topas tangki septik bergantung kepada kedalaman paip kumbahan dari rumah

Pengubahsuaian Topas tangki septik bergantung kepada kedalaman paip kumbahan dari rumah

Terdapat pengubahsuaian untuk kedalaman paip kumbahan yang berlainan:

 • sehingga model berukuran 80 sm yang bertanda "standard";
 • Pada kedalaman 80 hingga 140 cm - Panjang (Panjang), mempunyai kerongkong yang panjang;
 • untuk dikebumikan lebih dalam daripada 140 cm -240 cm - Panjang Kami.

Kerana kejadian yang lebih mendalam tidak ada pemasangan. Apabila memilih pemasangan, anda perlu menentukan jumlah maksimum orang yang boleh tinggal di rumah pada satu masa. Selaras dengan ini, pilih kapasiti unit tersebut. Selanjutnya, mengambil kira tahap air bawah tanah di tempat pemasangan tangki septik Topas, serta kedalaman di mana garis bekalan harus ditempatkan (bergantung kepada kedalaman pembekuan tanah di rantau ini).

Cara untuk mengatur pembetung autonomi untuk rumah peribadi diterangkan di sini. 

Peranti dan prinsip operasi

Tumbuhan rawatan kumbahan autonomi ini dibahagikan kepada empat bahagian di dalamnya, masing-masing mempunyai tahap pembersihan sendiri. Kumbahan secara konsisten melalui empat tahap pemurnian, di outlet, pengilang mengatakan, kadar pembersihan adalah 98%. Pemprosesan sampah berlaku dengan bantuan bakteria aerobik yang hidup di hadapan oksigen. Untuk memastikan kehidupan mereka di setiap petak terdapat pengawal udara, mengepam udara.

Peranti tangki septik Topas

Peranti tangki septik Topas

Tangki septik berfungsi mengikut prinsip berikut:

 • Parit memasuki ruang penerima, di mana pemprosesan mereka bermula dengan bakteria. Semasa pengisian sedang berjalan, udara dibekalkan ke ruang untuk mengaktifkan aktiviti bakteria. Dalam proses ini, zarah-zarah yang tidak larut dapat menetap di bahagian bawah, zarah-zarah yang mengandungi lemak naik ke permukaan. Di ruang ini terdapat penapis pecahan besar - ini adalah paip diameter besar, di mana lubang dibuat. Di dalam paip ini terdapat pam yang memompa air yang melalui penapis. Oleh itu, dalam petak seterusnya, larian itu sudah tanpa pencemaran besar - mereka kekal di penerima dan mereka terus diproses oleh bakteria. Pada peringkat ini, efluen disucikan kira-kira 45-50%.
 • Dari ruang penerimaan, air yang dibersihkan sebahagiannya dipam ke dalam petak kedua - tangki pengudaraan. Apabila pengisian, pengudaraan dihidupkan di sini, yang membolehkan untuk meningkatkan zarah pencemaran di atas permukaan air. Oleh kerana bentuk dewan adalah piramida, mereka menetap dengan cepat. Di dalam petak ini terdapat kira-kira 20-30% pencemaran. Dengan bantuan pam dan lif udara khas, efluen separa dirawat memasuki ruang ketiga, dan kelebihan lumpur dari bahagian bawah dipam ke ruang penstabil.
 • Kamera ketiga dan keempat adalah serupa dengan struktur yang kedua. Di sini, dengan prinsip yang sama, kumbahan akhirnya dibersihkan.
 • Air yang dijelaskan dari petak terakhir, sama ada dengan graviti atau melalui pam, dihantar ke tanah, ke tangki di mana air disimpan untuk kegunaan teknikal, ke menara penapisan, dan sebagainya.

Seperti yang anda faham, semua kerja Topas tangki septik adalah berdasarkan aktiviti penting bakteria. Mereka memerlukan keadaan tertentu - kehadiran oksigen, suhu positif. Oksigen dibekalkan kepada bakteria oleh peniaga, oleh itu adalah sangat penting untuk memastikan pemasangan dengan bekalan kuasa berterusan. Selepas kegagalan kuasa, bakteria dapat hidup 4-8 jam. Jika bekalan udara tidak bermula pada masa ini, ia perlu untuk mengisi pemasangan dengan yang baru.

Kelemahan dan keistimewaan operasi

Septic Topas, apabila dikendalikan dengan betul, membersihkan longkang dengan baik, dengan penyelenggaraan tetap dari itu tidak berbau. Dengan jumlah yang dipilih dengan betul, ia memberikan kewujudan yang selesa di peringkat bandar walaupun di dacha. Semua ini adalah benar, tetapi ada juga kekurangan:

 • Ketergantungan pada ketersediaan tenaga elektrik.
 • Keperluan untuk penyelenggaraan teratur (2-4 kali setahun, senarai dan perihalan kerja di bawah).
 • Sekatan pada plum salvo. Setiap model Topas tangki septik sekali boleh mengambil jumlah larian tertentu. Tidak mungkin untuk bergabung lebih daripada jumlah ini. Ini boleh menjadi masalah dengan sebilangan besar tetamu.
 • Tidak semuanya boleh disalirkan ke dalam pembetung autonomi. Anda tidak boleh serpihan besar yang tidak melalui saliran parit, adalah mustahil untuk mendapatkan surat khabar ke dalam longkang, apa-apa serpihan yang tidak larut. Kesan yang sangat buruk terhadap bakteria, pembasmian kuman, yang boleh sampai ke sana dalam jumlah besar.
 • Ia adalah perlu untuk menjaga di mana anda akan mengalirkan / meletakkan kumbahan yang dirawat. Untuk menggunakannya untuk menyiram taman atau taman adalah mustahil, hanya untuk keperluan teknikal - untuk menyiram rumput, katil bunga, dan lain-lain, untuk mencuci kereta. Pilihan lain ialah meletakkan stesen pasca rawatan dan membuangnya ke longkang (jika ada yang berdekatan), untuk menarik balik larian yang dirawat ke ruang penapis atau lubang yang penuh dengan runtuhan untuk pembersihan dan sedutan selanjutnya ke tanah.
 • Di rumah kediaman bermusim (di kotej) adalah perlu untuk mengekalkan sistem untuk musim sejuk, jika bakteria akan mati.

Oleh itu, terdapat sekatan tertentu apabila menggunakan. Walau bagaimanapun, tetapan ini memberikan kesan yang lebih baik daripada tangki septik konvensional.

Pemasangan dan pentauliahan

Pemasangan tangki septik Topas bermula dengan menandakan tapak - adalah perlu untuk menentukan kedudukan pemasangan yang optimum. Di dekat sana tidak ada pokok besar, semak, perlu diatur supaya tidak terlalu jauh ia perlu menarik paip kumbahan dari rumah, tetapi, pada masa yang sama, ia adalah mudah untuk menghantar air yang disucikan untuk pemprosesan selanjutnya.

Pemasangan

Penggalian digali di tempat yang dipilih. Dimensinya adalah 30-40 cm lebih besar daripada dimensi tangki septik. Kedalaman harus sedemikian rupa sehingga hanya penutup menetap di permukaan. Pada masa yang sama, kita harus ingat bahawa lapisan pasir 10 cm dituangkan ke bahagian bawah penggalian.

Lubang itu digali, adalah perlu untuk mengukur bahagian bawah, tuangkan pasir

Lubang itu digali, adalah perlu untuk mengukur bahagian bawah, tuangkan pasir

Lubang itu digali dengan kedalaman yang diperlukan, bahagian bawahnya disamakan, maka pasir dituangkan ke tebal 5 cm, dan setiap lapisan dituangkan dan diratakan. Yang terakhir diperlukan untuk diratakan "di cakrawala" - dengan bantuan peraturan atau bar, yang mana tahapnya ditetapkan.

Parit menggali dari rumah ke lubang. Kedalamannya bergantung pada tahap output kumbahan domestik. Lebar parit tidak kurang dari 25 cm, tetapi sangat sukar untuk bekerja dalam jenis pekerjaan ini, kerana ia biasanya semakin luas. Menggali parit, ingat bahawa paip harus pergi dari rumah ke tangki septik dengan cerun 2 cm hingga 1 meter. Jangan cenderung lebih atau kurang. Dengan cerun yang lebih besar, air akan meninggalkan dengan cepat, dan zarah pepejal kekal di dalam paip, cerun yang lebih kecil tidak akan memastikan aliran aliran yang diperlukan.

Pasir dituangkan ke bahagian bawah

Pasir dituangkan ke bahagian bawah

Bahagian bawah parit yang digali disamakan, lapisan pasir 10 cm dituangkan ke atasnya, dipadatkan dan diratakan, membentuk cerun yang diberikan. Di pasir disediakan paip polipropilena kumbahan untuk kegunaan luaran. Diameternya ialah 110 mm. Apabila menyertai segmen, sebagai tambahan kepada cincin pengedap, sendi dilapisi dengan pengawal silikon untuk kerja luaran.

Pipa itu disambungkan ke saluran keluar stack, dan diletakkan dengan kecenderungan yang diberikan di parit. Gred diperiksa menggunakan tahap. Paip ini dipenuhi dengan pasir (bukan tanah), yang berfungsi untuk mengimbangi tekanan tanah semasa pembekuan fros. Mereka tertidur sehingga bahagian atas paip ditutup dengan pasir.

Paip diletakkan di bahagian bawah parit dan ditutup dengan pasir

Paip diletakkan di bahagian bawah parit dan ditutup dengan pasir

Di parit yang sama, di sepanjang paip pembetung, letakkan kabel bekalan, yang masuk ke Topas tangki septik. Biasanya, kabel VVG adalah 4 * 1.5 mm. Ia diletakkan dalam paip HDPE (paip tekanan rendah polyethylene) dengan diameter 20 mm. Kabel yang dibalut sarung pelindung diletakkan dalam parit, yang dipimpin ke sebuah rumah di mana kabel itu berakhir dengan garpu. Akhir kedua kabel perlu disambungkan ke tangki septik.

Kabel bekalan diletakkan di dalam pelindung

Kabel bekalan diletakkan di dalam pelindung

Peringkat seterusnya pemasangan sistem pembetungan autonomi Topas - pemasangan peranti di lubang yang disediakan. Ia mesti diturunkan dengan berhati-hati, tanpa menarik. Polipropilena, walaupun bahan tahan lama, tetapi masih plastik, supaya apabila kesannya dapat retak. Turunkan tangki septik Topas boleh secara manual atau dengan cara manipulator kren. Untuk mengatasi tali dengan selamat, terdapat lubang di tulang rusuk yang berjalan di sepanjang perimeter badan. Tali dilepaskan di dalamnya. Satu di bawah, yang kedua di tengah-tengah ketinggian. Tali mesti meliputi dua sisi bertentangan badan.

Kami membawa tali yang tebal

Kami membawa tali yang tebal

Semasa memegang tali ini pemasangan dipasang dengan teliti ke lubang. Kemudian, setelah meletakkan tudung, tahap diperiksa untuk melihat sama ada tangki septik menjadi sama.

Perlahan-lahan diturunkan ke dalam lubang

Perlahan-lahan diturunkan ke dalam lubang

Di antara dinding lumbung dan lubang pondasi terdapat jurang 20-30 cm. Ia mesti diisi dengan pasir. Secara beransur-ansur, pada bulatan kita tertidur dinding, pada masa yang sama mengisi septik dengan air. Dengan berbuat demikian, kami memastikan bahawa paras air dan paras pasir hampir sama. Selepas menuangkan lapisan 40-50 cm, pasir tumpah dengan air. Pada masa yang sama, ia menjadi lebih padat, lebih rendah di peringkat. Oleh itu, secara beransur-ansur, lubang itu diisi ke atas. Selepas itu, anda boleh mengandaikan bahawa tangki septik Topas dipasang, pemasangan dan sambungan peralatannya bermula.

Mengenai tangki septik yang tidak menentu di sini. 

Pemasangan peralatan

Pertama kita sambungkan kabel kuasa. Untuk melakukan ini, keluarkan penutup pelindung pada kotak input, sambungkan wayar ke plat pemasangan mengikut rajah. Hujung konduktor dikupas dari penebat dengan 0.8-1 mm, dimasukkan ke soket yang bersesuaian, tetap dengan skru pengikat.

Menyambung kabel kuasa

Menyambung kabel kuasa

Peringkat seterusnya adalah sambungan pembetung dari rumah. Ia dibawa ke tangki septik. Di tempat di mana paip akan masuk ke dalam badan, paip dilukis, menarik bulatan. Kemudian, menggunakan jigsaw, lubang dipotong.

Melihat lubang di dalam badan

Melihat lubang di dalam badan

Lubang itu dilapisi dengan sealant silikon. Ia memasukkan sekeping paip dengan bel pada akhir supaya tumbuhan itu

Gosok di luar, selain itu, ia mesti sesuai dengan lengan tubuh (anda boleh memanaskan kepungan anda untuk membuatnya baik). Sambungan yang dihasilkan dimeteraikan dengan menggabungkan pita polipropilena tebal 7 mm.

Kami mengisi sendi dengan polipropilena

Kami mengisi sendi dengan polipropilena

Kepada bahagian paip yang disambungkan disambungkan ke kumbahan dari rumah (jangan lupa untuk melapisi sendi dengan silikon).

Kami menyambungkan pembetung dari rumah

Kami menyambungkan pembetung dari rumah

Seterusnya, pasangkan pam. Di dalamnya terdapat tanda: nombor "1" dan "2" di cawangan, pada paip cawangan dan di rak. Angka-angka yang sama ada di dalam pam pam.

Menandakan kes itu

Menandakan kes itu

Pasang pam mengikut tanda ini, sambungkan ke paip cawangan masukan mereka (lihat pada gambar di atas). Kami memasang gandingan fleksibel pada muncung, meletakkan ujung lain pada salur masuk pam, pasang plag ke soket pada kes dengan nombor yang sama.

Sambungan disambungkan ke pam

Sambungan disambungkan ke pam

Wayar tidak keliru

Wayar tidak keliru

Sebenarnya, pada satu ini anda boleh menganggap tangki septik Topas dipasang. Ia tetap untuk menjalankan ujian. Untuk melakukan ini, masukkan Topas pembetung otonom ke dalam rangkaian, mula tuangkan air ke dalam petak penerimaan (sehingga tidak ada longkang). Sehingga petak diisi, sensor apungan berada di bahagian bawah, udara disedut ke ruang penerima. Apabila paras air mencapai titik tertentu, terapung akan terapung, bekalan udara akan beralih ke aerotank - kompartir kedua-piramid. Seterusnya, ia hanya akan mula menggunakan sistem kumbahan, memantau hasil pembersihan. Seketika kami akan memberitahu, bahawa pada bulan pertama pada penggunaan intensif longkang boleh meninggalkan mutlak. Ini kerana bakteria masih kecil dan mereka tidak dapat menampung tugas mereka sepenuhnya. Pada akhir bulan, keadaan perlu dibetulkan.

Perkhidmatan

Pemasangan rawatan air sisa autonomi, yang termasuk Topas tangki septik, sering dirujuk sebagai sistem kumbahan tanpa pam. Ini tidak bermakna pemasangan tidak memerlukan penyelenggaraan sama sekali. Intinya ialah tidak perlu memanggil mesin kumbahan, tetapi perlu membersihkan enapcemar secara berkala. Berapa kerap? 1-4 kali setahun, bergantung kepada keamatan penggunaan.

Jadi ia kelihatan seperti tangki septik

Jadi ia kelihatan seperti tangki septik

Satu lagi keperluan berkala untuk mengeluarkan dari serpihan ruang yang diterima bahawa bakteria tidak boleh diproses. Operasi ini dijalankan dengan jaring dengan membuka tudung. Dan satu lagi prosedur - membersihkan penapis pecahan besar dan airlifts. Kecekapan mereka bergantung kepada keadaan mereka.

Penapis kering

Operasi lain yang mesti dilakukan secara tetap ialah membersihkan penapis pada pam. Untuk melakukan ini, cabut kacang plastik besar yang berada di bahagian atas pam. Dengan mengeluarkan kacang-kacangan, anda boleh menaikkan penutupnya, di bawahnya adalah penapis. Jika penapis itu bersih, anda tidak perlu berbuat apa-apa dengannya, jika terdapat pencemaran, ia dibasuh dalam air sejuk, kering dan diganti.

Untuk membersihkan penapis, bukakan kacang

Untuk membersihkan penapis, bukakan kacang

Mengeluarkan enap cemar berlebihan

Lebihan enapcemar diaktifkan, yang terbentuk semasa operasi, masukkan ruang penstabil, di mana mereka menjadi mineralisasi. Dari petak ini, mereka mesti dibuang secara berkala. Kekerapan prosedur yang disarankan adalah setiap tiga bulan, tetapi banyak menentukan bahawa masa telah datang untuk rupa bau, yang menunjukkan bahawa lumpur telah terkumpul. Pembuangan adalah melalui pam (angkat udara), yang boleh didapati di ruang penstabilan. Proses ini mudah, semua yang diperlukan:

 • Matikan kuasa (suis toggle).
 • Pakai sarung tangan dan gantikan baldi.
 • Buka stub.
 • Hos diturunkan ke dalam baldi, menghidupkan pam.
 • Selepas membersihkan ruang, isi ruang dengan air bersih, tutup plag.

Operasi ini boleh dijalankan menggunakan pam fecal. Dalam kes ini, pam boleh dilakukan sekali setahun.

Membersihkan penapis dan udara

Semasa operasi, penapis dan pameran udara tercemar, yang mempengaruhi kecekapan rawatan air sisa. Untuk memulihkannya, anda perlu membersihkannya. Lakukan ini dengan aliran air yang kuat, muncung pembersih udara dibersihkan dengan tangan - menggunakan jarum. Prosedur untuk membersihkan tangki septik Topas adalah seperti berikut:

 • Matikan bekalan kuasa.
 • Putuskan hos bekalan udara, keluarkan pam dari perumahan.
 • Bilas dengan jet air di bawah tekanan - di luar dan dalam.
 • Apabila membersihkan pembersih udara, bersihkan muncung dengan jarum.
 • Tetapkan segala-galanya di tempatnya, tambah lebih banyak air ke tahap kerja, aktifkan dan semak kerja.

Ini semua kerja penyelenggaraan yang diperlukan untuk Topas tangki septik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 69