Gabungan warna di kawasan pedalaman

Pengaruh bunga pada manusia adalah fakta yang terbukti secara saintifik. Untuk hidup selesa, kita mesti memilih gabungan warna yang betul di pedalaman. Ia tidak begitu mudah. Terdapat peraturan khas yang mesti diikuti untuk memastikan warna yang serasi. Terdapat juga jadual siap sedia yang memudahkan keseluruhan proses. 

Prinsip dan jenis menggabungkan warna

Secara semula jadi, terdapat sejumlah besar warna. Tetapi, seperti yang anda perhatikan, tidak semua dari mereka bersebelahan antara satu sama lain yang kelihatan sama baiknya. Sesetengah kombinasi seolah-olah tidak dijangka hanya memukau, orang lain lebih suka memalingkan diri. Semua kerana apabila memilih bunga untuk pedalaman, katil bunga, sejambak, pakaian, anda mesti mengikut peraturan dan prinsip tertentu.

Atribut alt Perihalan FILE DISPLAY SETTINGS Alignment Reference http://stroychik.ru/wp-content/uploads/2017/08/tablica-sochetaniya-cvetov-v-interere-18-6.jpg Size

Dalam palet warna gabungan boleh dari dua hingga tujuh warna dan warna

Untuk menjadikan mereka lebih mudah diingat, mereka mencipta alat khas - roda warna dan jadual warna gabungan. Pada dasarnya, alat utama adalah bulatan, dan jadual adalah hasil selesai pemilihan di atasnya. Jika anda ingin mempelajari asas-asas menggabungkan warna, gunakan bulatan. Jika tidak, pilih pilihan dari jadual.

Roda warna dan peraturan untuk kegunaannya

Lingkaran warna terdiri dari tiga peringkat. Di dalamnya, warna utama berwarna merah, biru, kuning. Mereka dipanggil utama. Gabungan pasangan mereka memberikan tiga warna tambahan (sekunder) - ungu, oren, hijau. Di peringkat ketiga diletakkan warna tertiari - ini adalah hasil dari gabungan sekunder dan primer. Berdasarkan warna-warna ini, dan pilih kombinasi warna di pedalaman (dan bukan sahaja).

Pelbagai kombinasi warna - untuk pemilihan warna asas untuk pedalaman

Pelbagai kombinasi warna - untuk pemilihan warna asas untuk pedalaman

Seperti yang dapat anda lihat, hitam, kelabu dan putih dalam bulatan tidak diwakili. Mereka dalam bentuk tulen tidak wujud, apabila menghiasi pedalaman boleh digunakan sebagai asas (putih dan kelabu) atau tambahan.

Bilangan warna

Sebelum menerangkan peraturan penggunaan roda warna, anda perlu memikirkan jumlah warna untuk gabungan harmoni mereka. Secara umum, anda boleh menggunakan dua, tiga atau empat warna kombinasi. Bagi mereka, anda boleh menambah sejagat - putih, kelabu, hitam. Begitulah cara penghias dan artis datang.

Terdapat banyak bunga, tetapi di dalam satu kawasan mereka kelihatan harmonis. Ini kerana mereka dipadankan dengan betul - mereka digabungkan dengan satu sama lain

Terdapat banyak bunga, tetapi di dalam satu kawasan mereka kelihatan harmonis. Ini kerana mereka dipadankan dengan betul - mereka digabungkan dengan satu sama lain

Tetapi untuk pedalaman, dua warna terlalu monoton dan membosankan. Bilik yang lebih menarik dihiasi dengan gabungan tiga, empat atau lebih warna. Dalam kes ini, menggunakan warna dalam perkadaran yang sama tidak betul. Satu atau dua daripada mereka dipilih sebagai yang utama, mereka "banyak". Dalam warna ini cat dinding, lantai, mereka hadir di upholsteri perabot, tekstil. Satu atau dua lagi digunakan sebagai tambahan. Mereka tidak begitu banyak, tetapi mereka ketara. Selebihnya - tidak kira berapa di antaranya - berfungsi untuk membawa kepelbagaian dan aksen. Mereka hadir dalam kuantiti yang kecil - ini adalah butiran hiasan, bantal, dll. Jika anda melihat dengan teliti di kawasan pedalaman yang anda suka, kemungkinan besar anda akan mendapati pola pengedaran warna ini.

Gabungan warna di pedalaman berdasarkan roda warna

Menggunakan roda warna, anda boleh memilih warna untuk digabungkan. Lakukan mengikut peraturan tertentu. Terdapat beberapa prinsip untuk pembentukan kombinasi: