Placi decorative

Placi decorative

Interiorul modern al băii, bucătăriei, coridorului sau a oricărei alte încăperi nu poate fi imaginat fără o țiglă. Poate fi tencuială, ceramică, din piatră naturală, având dimensiuni și forme diferite, să fie monofonic sau cu un model. Totuși, aceasta rămâne una dintre opțiunile de tapițerie populare și cele mai frecvent utilizate. Pentru că este frumos, practic și convenabil.

Placi decorative

Placile decorative vă permit să dați un aspect netriviv și proaspăt chiar și în interiorul cel mai concis și modest. Cu ajutorul său, puteți realiza cele mai indraznete fantezii de design. Vă ajută să vă arătați individualitatea și să o exprimați sub forma unui design interior neobișnuit și original.

Placi decorative

Placi decorative

tipuri

Placile decorative sunt folosite ca decor sau adaos la interiorul principal. În funcție de diverși factori, poate fi utilizat pentru decorarea exterioară sau interioară a pereților, pentru decorarea țesăturii principale sau pentru decorarea colțurilor, pentru decorarea pereților sau a podelelor etc.

Placi decorative

În aparență, plăcile decorative sunt împărțite în mai multe grupe:

 1. Decor clasic. Plăci obișnuite cu un model sau imprimate pe ea. Folosit ca element independent pentru proiectarea suprafețelor.
 2. Frontieră (friză). Tigle rectangulare înguste. Folosit pentru a decora granițele dintre perete și tavan sau podea. Două culori diferite sau textura suprafețelor. Cel mai adesea face parte din colecția principală de plăci.
 3. Creionul de frontieră. Plăci rectangulare de formă convexă. Folosit ca un singur element sau împreună cu altă frontieră.
 4. Placi de panouri. Un astfel de țiglă conține o parte a imaginii. Va fi ca un puzzle.
 5. Panel-frisayz. O astfel de țiglă conține o imagine, este colectată într-un panou întreg, nu combinată cu integritatea compoziției. Un astfel de panou poate avea o formă și o formă arbitrare.

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Inserțiile pentru plăci pe podea, de regulă, fac parte din colecție, dar pot fi achiziționate separat. Astfel de inserții ajută la revitalizarea vizuală chiar și a celei mai simple compoziții de pardoseală, datorită culorii, modelului sau chiar basoreliefului. Această din urmă opțiune este acceptabilă pentru proiectarea plăcilor de perete.

Placi decorative

Tigla-mozaic - un mod minunat de a da interiorului un aspect neobișnuit, elegant și modern. Există multe opțiuni pentru a decora pereții sau podelele cu plăci mozaicate. De exemplu, un panou care decorează unul dintre pereți în baie. De obicei, pentru acest scop sunt folosite peisaje marine sau alte picturi pe această temă.

Placi decorative

Placi decorative

O altă opțiune - distribuirea accentelor cu ajutorul unui mozaic. Pânza mozaic poate fi proiectată în jurul oglinzii, a băii, a dulapului de perete, a lămpii etc. Mozaicul poate fi adaptat culorii sau contrastului. Mozaicul poate fi o formă pătratică obișnuită, de diferite dimensiuni, sau poate lua forma unor forme geometrice mai complexe (oval, cerc, picătură etc.).

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

material

Pentru a crea dale decorative, de regulă, se utilizează următoarele materiale:

Placi decorative

gips

Material foarte moale și pliabil, care este ideal pentru crearea de decoruri de forme complexe și modele neobișnuite. Țiglele de gips sunt folosite pentru a decora pereții și tavanul băii, coridorului și alte încăperi. Țigla de gips poate fi făcută în formă rotundă, dreptunghiulară, rotundă. Din aceasta se pot face rozete, elemente de stuc. Țigla de gips este ideală pentru arcade, cornișe. Construcții geometrice complexe etc.

Placi decorative

Placi decorative

Avantajele plăcilor de gips includ:

 • greutate redusă. O astfel de țiglă poate fi utilizată chiar și pentru structurile instabile cu care se confruntă.
 • plasticitatea materialului. Gipsul este foarte bun pentru crearea unei plăci care simulează caramida sau piatra naturala.
 • simplitatea și ușurința de instalare.
 • protecția mediului și siguranța pentru ceilalți.
 • gamă largă de culori.
 • cost redus.
Placi decorative

Dezavantajele plăcilor de gips includ numai absorbția mare a apei și fragilitatea acesteia. De aceea, gipsul nu este recomandat pentru utilizare în încăperi umede sau este necesar să alegeți țigla tratată cu mijloace speciale pentru protecția împotriva umezelii.

Piatra sălbatică

Baza acestei plăci este un amestec de beton cu diferiți aditivi. Cu ajutorul vibrațiilor, puteți obține o țiglă, o textura foarte asemănătoare cu piatra naturală. Naturalitatea va da folosirea colorantilor minerali. Placile din piatra decorativă pot fi folosite în combinație cu alte plăci sau accente.

Placi decorative

Placi decorative

Avantajele acestei plăci sunt:

 • greutate mai mică decât cea a pietrei naturale;
 • rezistență ridicată;
 • siguranța la incendiu;
 • excelente proprietăți de respingere a apei;
 • ecologică.

Acest material este destul de nepretențios în îngrijire și costul său este mult mai mic decât analogul pietrei naturale.

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

plastic

Tigla din plastic - o alternativă bugetară față de ceramica. Plasticul arată grozav ca elemente decorative din perete și tavan.

Avantajele sale:

 • rezistența la umezeală;
 • greutate redusă;
 • posibilitatea de a fi așezate pe o placă de lemn, de gips sau pe o suprafață metalică;
 • durabilitate;
 • izolare fonică și termică ridicată;
 • instalare ușoară etc.

Plăcile decorative din plastic vă permit să ajustați vizual neregularitățile pereților sau plafoanelor și să ascundeți fisurile mici, chipsurile și alte zone cu probleme.

Plasticitatea PVC face posibilă utilizarea acestei plăci pentru a decora suprafețele cu o geometrie complexă. Deosebit de interesant este țigla din PVC cu un model aplicat prin transfer termic sau imprimare.

Placi decorative

Placi decorative

polistiren expandat

Cel mai adesea, plăcile din polistiren expandat sunt utilizate pentru a decora plafonul.

avantaje:

 • rezistența la apă;
 • nemulțumirea în îngrijire;
 • alegere bogată;
 • izolație excelentă a sunetului etc.
Placi decorative

ceramică

Placi ceramice - cea mai comuna varianta a placajului decorativ. Mai ales pentru camerele umede. Acest lucru se datorează selecției uriașe a plăcilor, simplității stilului său, nemulțumirii în îngrijire. Forța, durabilitatea, rezistența absolută la apă, etc.

Dezavantajele acestei plăci includ fragilitatea (tiglele se fisură de la un impact puternic) și inelasticitatea materialului (nu este potrivit pentru proiectarea structurilor geometrice rotunde sau complexe).

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

sticlă

Unul dintre cele mai frumoase și mai populare materiale pentru decorare. Și nu este surprinzător. Sticla în sine este un material foarte frumos și, în combinație cu o formă neobișnuită, de culoare, textura sau printuri, această faianță devine un decor ideal pentru orice interior. Tigla din sticlă are o rezistență ridicată, durabilitate, nu se teme de apă, este ușor de curățat și instalată. În plus, este perfect combinat cu alte materiale de finisare.

Placi decorative

Placi decorative

Placi pentru lemn

Imitarea materialelor naturale a fost întotdeauna foarte populară. La urma urmei, nu este întotdeauna posibil să folosiți un copac adevărat într-un interior. Modul de ieșire din această situație va fi o țiglă "sub copac". Este perfect pentru decorarea pereților și a podelelor. Diferite tipuri de lemn armonizează foarte mult în diferite soluții stilistice ale interiorului.

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Un astfel de țiglă nu se teme de apă, are suficientă rezistență, durabilitate și atractivitate estetică.

Adesea, o pânză este făcută folosind plăci decorative din diferite materiale. Colțurile interioare și exterioare sunt realizate din metal, aluminiu, piatră etc.

Placi decorative

culoare

Gama de culori a plăcilor decorative are mii de opțiuni diferite. În funcție de tipul de țiglă, textura, designul stilistic interior și alte motive, plăcile pot avea diferite opțiuni pentru umbre.

De exemplu, o țiglă care imită materiale naturale (piatră, lemn, nisip etc.) este executată, de regulă, în nuanțe moi, naturale (maro, gri, bej, negru etc.).

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

În cazul în care interiorul este făcut în tema marină (cea mai comună opțiune pentru baie), alb, albastru, azur, albastru, plăci verzi, nuanțele lor și combinații sunt foarte populare.

Placi decorative

Dacă interiorul este executat într-o versiune neobișnuită, avangardistă, jocul contrastelor este în joc. Impresionant arată o combinație de dale negre și albe, negru și roșu și alte culori contrastante.

Placi decorative

Placi decorative

Pentru iubitorii de culori pastelate blânde, se va potrivi o schemă de culoare slabă (gri deschis, nisip, piersic, verde, albastru, roz, teracotă etc.).

Pentru interioarele luminoase, extravagante, decorul poate fi realizat în culori de aur, argintiu.

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Cum de a alege materialul potrivit?

Placile de pereți și podele diferă una de cealaltă în dimensiunea plăcilor și a materialului de fabricație. Pardoseala rezista unei sarcini mecanice semnificative, astfel incat placile trebuie sa fie din materiale rezistente. De exemplu, o piatră din piatră sau din porțelan. Grosimea plăcilor nu trebuie să fie mai mică de 0,5 cm. Pentru proiectarea pardoselii sunt de obicei alese plăci cu dimensiuni mai mari decât peretele. Deci, interiorul arată mai armonios.

În cazul în care plăcile sunt alese pentru baie, atunci este mai bine să alegeți o țiglă cu o suprafață curbată și aspră. Acest lucru va preveni posibilitatea rănirii când aluneca pe podea umedă.

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Placile pentru camere cu umiditate ridicata ar trebui sa aiba o porozitate minima (ceramica, granit, piatra, etc.).

Atunci când alegeți elementul decorativ potrivit, este necesar să construiți pe obiectivul care trebuie atins. Dacă intenționați să selectați mai multe zone în interior, este mai bine să alegeți o bordură sau un creion. Dacă este necesar să se aranjeze câteva accente, atunci panoul de gresie sau panoul-frisayz va veni la ajutor.

Placi decorative

Placi decorative

Atunci când alegeți o țiglă, nu uitați că decorul nu este partea principală a interiorului. Abundența elementelor decorative pare greu și nefiresc. Elementele decorative selectate corect vă vor ajuta să transformați în mod semnificativ și cel mai modest interior.

Placi decorative

Cum să stil?

Metoda de așezare a elementului decorativ depinde de materialul fabricării acestuia.

De exemplu, elementul decorativ "sub piatră". Principiul de așezare în ansamblu diferă foarte puțin de așezarea plăcilor ceramice. Cu o mistrie crestată se aplică adeziv pe perete. Puteți aplica lipici și pe placi, dar foarte atent, astfel încât lipici nu se lovește pe partea din față. Apoi, țigla este presată ușor și ferm de perete. Montarea se face de jos în sus, în rânduri, dale din spatele plăcilor.

Dacă se intenționează placarea fără sudură, atunci țiglele se închid cât se poate de aproape între ele. Dacă distanța dintre plăci rămâne destul de largă, atunci trebuie să faceți cusături. Pentru aceasta, se utilizează o grout specială. Pentru a facilita procesul, chitul poate fi plasat într-o pungă de plastic și, tăind-o la colț, umple ușor amestecul cu cusături.

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Amplasarea plăcilor de bordură poate fi efectuată în moduri diferite.

 • orizontală. Cu această metodă, stratul superior al plăcii (lumina) și cea inferioară (întuneric) sunt așezate, iar între ele există o bordură.
 • verticală. Această metodă este utilizată pentru a decora o parte sau întregul perete în înălțime. De obicei, acest mod de zonare se face. În acest scop, este potrivit un decor monocrom sau o faianță care nu are un ornament orizontal clar definit.
 • versiune combinată.
 • cu fața în față. Cu această metodă, bordajul este stivuit într-un model de șah sau haotic.
 • dubla curbare. Această opțiune pare foarte neobișnuită. Puteți utiliza o bordură de diferite forme, dimensiuni, culori. Astfel, sunt selectate zonele de accent.
Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Placi decorative

Variante în interior

Baia este făcută în culori calde de portocale și lapte. Ca decor, se folosesc plăci cu imprimare vegetală și bordură.

Placi decorative

Pentru a diversifica interiorul discret alb-negru ajută la un panou imens de plăci. O opțiune excelentă pentru design neobișnuit.

Placi decorative

Stilistica de Est: plăcile decorative cu imprimări diferite sunt accente strălucitoare în interior, realizate în tonuri albe și maro.

Placi decorative

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =