Ми гипсујемо плафон сами

Гладак плафон - једна од компоненти модерне поправке. Један од начина нивелирања је малтер плафона. Технологија није сложена, али захтева прецизност. Са модерним материјалима и алатима, овај посао можете радити сопственим рукама. Не може се рећи да ће бити лако, али можете савладати шпорете без вјештина. 

Са свјетиоником или без

Постоје две технологије гипсаних плафона - са светионицима и без. У праву је са светионицима. Тада се површина плафона добија у једној равни. Међутим, постоје плафони са веома великом висинском разликом. Опасно је бацити слој гипса дебљине 5 цм на таваницу: може пасти. Чак и ако направите неколико слојева са прајмером нанијети након сваке, још увијек нема гаранције да ће такав велики слој задржати.

Неправилно наносени малтер може пасти

Неправилно наносени малтер може пасти

У принципу, са великом кривином стропова, препоручује се нивелирање са суспендованим плафонима од гипсане плоче, али не и све просторије које омогућавају "украду" око 10 цм висине. Овде, у овом случају, можете погрешно урадити - малтер плафона без светионика.

Цела идеја је да се плафон постави на неки део. Неће имати приметне разлике, визуелно ће изгледати глатко. И чињеница да се у различитим угловима растојање до пода разликује за неколико центиметара, "око" не може се одредити. Са овом технологијом, главни задатак је да се плафон и зидови учине равномерно. Ова линија је врло јасно надгледана и требало би да буде директна. Ако изаберете ову технологију гипс плафона, започните га малтерисање од зидова до центра.

Боље је малтерисање

За гипсане плафоне можете користити конвенционални малтер за цементно песак или исти, али уз додавање креча. Али пожељно је нанијети мали слој. Иако је таква мешавина најјефтинија, недавно се користи ретко - може пасти или се разбити.

Место уобичајеног решења било је окупирано малтерима на бази полимера који имају бољу адхезију, а мање често пукотине. Њихов недостатак је висока цена. Али да ремоделите плафон након наношења слоја, неће бити јефтиније. Због тога, они више воле да одмах направе гипсани ток савремених смеша. Неке врсте сличних материјала препоручене за плафоне наведене су у табели.

Наслов Именовање Боја Дебљина слоја Тип везива
Кнауф Ротхбанд гипс мик За малтерисање глатких површина зидова и плафона Бела / Сива 5-50 мм Гипс са додатком полимера
Стуццо-Адхесиве Миктуре Кнауф Севениер За рестаурацију старих малтера, укључујући фасаде Греи Портланд цемент са додатком полимера и ојачавајућим влакнима
Бергауф Бау Интеријер малтер За гипс у просторијама са нормалном влажношћу Сиво / бело 5-40 мм Цемент са полимерним адитиви и перлитним пуњењем
Пластер Волма-Цанвас За унутрашње просторије са нормалном влажношћу 5-50 мм На бази гипса са хемијским и минералним адитивима

Ако је искуство малтерисаних радова мало, приликом избора композиције обратите пажњу на време до отврдњавања малтера. Током овог периода неопходно је нанијети и изједначити цијело рјешење, јер тада почиње чврстоћа, губи еластичност. Из малтера наведених у табели најдужи период "живота" близу Волме. Али не сви воле да раде са њом, многи кажу да је лакше са Кнауфом, иако је период очвршћавања мањи за њих - 50-60 минута, али то је више него довољно чак и без искуства.

Пример, шта је потребно и шта је боље

Нормални гипсани плафон без темељног прајмера нећете радити. Побољшава адхезију (везивање) гипсане смеше на подлогу. У суштини, сви проблеми са пада и флакирањем завршавају на плафону због чињенице да супстрат није био припремљен. Због тога се ова фаза не занемарује. Штавише, ако су слојеви гипса неколико, свака од њих је пожељна за третирање са прајмером (уз потпуну сушење).

Прво припремамо базу - очистимо од старих премаза, а затим обрадимо са прајмером. Да би то учинили, налијемо композицију у купатило за боје, узмите ваљак на дугачкој ручици (телескопски трака) и расподелите композицију преко плафона. Ако постоје нека депресија - удубљења, дефекти на површини плафона, у којима се ваљак једноставно не уклапа, претходно се третирају четкицом навлажена у прајмеру.

Причвршћивање плафона испред гипса

Причвршћивање плафона испред гипса

Сад о томе који је пример за плафон боље. Према мојстрима, ово је фирма "Конкретни контакт" "Кнауф". После сушења (24 сата) на површини остаје груба, лепљив филм. Да јој се савршено "држи" шпаклевка. Само једна ствар: морате пратити тако да док се прајмер суши, не добија прашину. У супротном, неће бити ефекта такве обраде. Може се само погоршати.

Како поправити спојеве тањира и рђа

Код малтерисања бетонског плафона армиранобетонских плоча, главни проблем је заптивање спојева и рђе - жлебове у зглобовима. Затварају се неколико дана пре почетка укупног малтера плафона - неопходно је да сви материјали "зграбите".

Прво, из спојева уклоните све што се испоставило. Затим, четком се све очисти од прашине и песка. Припремљени зглобови се прајмирају прајмером. Најчешће препоручује "бетонски контакт". Овај третман понекад смањује могућност одвајања нанетог слоја гипса. Ако ова опција није из неког разлога погодна, можете користити било какву импрегнацију дубоког пенетрације, али ефекат неће бити исти.

Такви шавови на плафону - нису неуобичајени

Такви шавови на плафону - нису неуобичајени

Након сушења импрегнације (24 часа од примене), примењује се раствор. Ако је потребан слој више од 30-35 мм, боље је нанијети у два слоја. Полагање првог, на њему са назубљеном глетерицом формира олакшање. Дан касније, када се раствор суши, примјењује се други слој. Већ је ниво са плафоном.

Са великим слојем гипса, спојеви плоча понекад су ојачани слојем боја. Неопходно је да у сезонским кретањима плоча на шавовима неће бити пукотина. Мало је вероватно да ће неко сакрити мрежу до плафона, обично је једноставно причвршћен за композицију. У овом случају, након наношења првог слоја малтера, полије се полипропилена мрежаста мрежа, изведена је са зујастом лопатицом, продубљује се у малтер и истовремено ствара олакшање за наношење другог слоја.

При наношењу гипса у два слоја на првом облику олакшање

При наношењу гипса у два слоја на првом облику олакшање

Понекад рђа (пукотина у шаву) је веома дубока и немогуће је запечатити раствором. Такође је претходно очишћена од рушевина и песка, третираног са "Бетонски контакт". Након што постоје две опције:

 1. Фиксирајте са монтажном пеном. Ставимо га мало, око 1/3 запремине празнине, пре него што зидове с водом (што је неопходно за нормалну полимеризацију пене). Оставите на дан, након чега се пена исече тако да се гипс у шаву уклопи не мање од 1 цм. После - масе и наносимо гипс на два (и три) слоја.

  Балон са пеном који се држи близу плафона је неугодан

  Балон са пеном који неугодно држи на плафону, на "носу" можете ставити комад црева. Толико је лакше радити

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  66 − = 64