Видове покривни системи за покриви: за малки и големи къщи

В основата на всеки покрив има голям брой греди, греди, стелажи и сърцевини, които се наричат ​​колективно като кофражна система. Много векове са се натрупали през вековната история на видовете и методите на нейната организация и всяка от тях има свои особености при изграждането на възли и резници. Повече подробности за това, какво може да се касае за система от парапети на покрив и как ще се прикрепят гредите и другите елементи на системата в този случай, ще бъдат разгледани по-подробно.

Изграждане на покривна система за подова настилка

В секцията фронтовият покрив е триъгълник. Състои се от две правоъгълни наклонени равнини. Две от тези равнини са свързани в най-високата точка на една система чрез гребен (гребен).

Схема на покрива на Гейт

Схема на покрива на Гейт

Сега за компонентите на системата и тяхната цел:

  • Mauerlat - подвижното покритие, което свързва покрива и стените на сградата, служи като опора за грайферите и другите елементи на системата.
  • Рафтинг крака - те образуват наклонени покривни равнини и са опората за покрива под покривния материал.
  • Изкачване на хребета (зърно или кон) - съчетава две равнини на покрива.
  • Затягането е напречно парче, което свързва противоположните крака. Тя служи за увеличаване на здравината на конструкцията и компенсиране на разрушаващите товари.
  • Лъжа - барове, разположени по протежение на Mauerlat. Разпределете товара от покрива.
  • Странични трасета - поддържайте краката на краката.
  • Рафтове - прехвърлете товара от пистите към стълбите.

В системата все още може да има кобила. Това са дъските, които разширяват краката на краката, за да оформят надвеса. Факт е, че за да се защитят стените и основите на къщата от дъжд, е желателно покривът да завърши доколкото е възможно от стените. Можете да вземете дълги крака за това. Но стандартната дължина на режещия материал от 6 метра често не е достатъчна за това. Поръчването на нестандартно е много скъпо. Ето защо гредите просто се разрастват и дъските, с които правят това, се наричат ​​"кобили".

Има много конструкции на кофражни системи. На първо място, те са разделени на две групи - с пластове и висящи греди.

Разликата в конструкцията на пластове и окачени греди

Разликата в конструкцията на пластове и окачени греди

С окачени греди

Това са системи, в които краката на ребрата почиват само на външните стени без междинни подпори (носещи стени). За покриви с фронтон максималният обхват е 9 метра. Когато инсталирате вертикална опора и система от подпори, можете да я увеличите до 14 метра.

Видът на окачването на покривната система е добър, тъй като в повечето случаи не е необходимо да поставяте Mauerlat, което прави инсталирането на краката по-лесно: не е нужно да рязате, просто да режете дъските. За свързването на стени и греди е използвана облицовка - широка дъска, която е закрепена към шипове, пирони, болтове, болтове. С тази конструкция, повечето от разрушаващите се натоварвания се компенсират, ударът върху стените е насочен вертикално надолу.

Видове системи от пластове за различни разстояния между носещите стени

Видове оребрени системи с окачени греди за различни разстояния между носещите стени

Покривни греди за малки къщи

Има евтина версия на кофражната система, когато е триъгълник (снимка по-долу). Тази конструкция е възможна, ако разстоянието между външните стени е не повече от 6 метра. За такава кофражна система не можете да изчислите ъгъла на наклона: скейтът трябва да се повдигне над затягането до височина най-малко 1/6 от дължината на диапазона.

Но при тази конструкция има много голямо натоварване. За да се компенсират или да се вземат ребра с по-голямо напречно сечение или да се реже хребета, се извършва така, че те да бъдат частично неутрализирани. За да се постигне по-голяма здравина в горната част, от двете страни се закрепват дървени или метални подложки, които закрепват здраво горната част на триъгълника (вижте и снимката).

Снимката също така показва как да се развиват стъпалата на краката, за да се създаде надвес на покрива. Направена е рязане, която трябва да се простира отвъд линията, изтеглена от вътрешната стена нагоре. Това е необходимо, за да се промени мястото на разреза и да се намали вероятността от счупване на гредите.

Висок възел и рязане на краката на ребрата

Висок възел и закрепване на краката на дъното към облицовъчна плоскост с проста версия на системата

За покривни капандури

Възможност за монтиране на закачалката - тя се използва за организиране под покрива на жилищна сграда - таван. В този случай това е основата за подаване на тавана на долната стая. За надеждната работа на този тип система, напречното рязане трябва да бъде без шарнир (твърдо). Най-добрият вариант е полу-тихоокеанския (вижте фигурата по-долу). В противен случай покривът ще стане нестабилен за товари.

Система за покрива на покриви с повдигаща се рейка и режещ блок

Система за покрива на покриви с повдигаща се рейка и режещ блок

Имайте предвид, че в тази схема има Mauerlatt, а краката на кравата, за да се удължи стабилността на конструкцията, трябва да излизат отвъд стените. За тяхното фиксиране и докинг с Mauerlate, разрезът е направен под формата на триъгълник. В този случай, при неравномерно натоварване на рампите, покривът ще бъде по-стабилен.

При тази схема почти цялото натоварване попада върху гредите, така че те трябва да вземат по-голямо напречно сечение. Понякога повдигнатият вдишване се усилва от окачваща скоба. Това е необходимо, за да се предотврати изкривяването му, ако то служи като опора за материалите на облицовката на тавана. Ако затягането е с къса дължина, то може да бъде осигурено в средата от двете страни с дъски, приковани към ноктите. При значително натоварване и продължителността на такива застраховки може да има няколко. В този случай също има достатъчно дъски и нокти.

За големи къщи

При значително разстояние между двете външни стени се монтират главата и подпорите. Този дизайн има висока твърдост, тъй като товарите са компенсирани.

Система за покривна козирка за голям участък и възли за рязане на билото и гредите

Система за покривна козирка за голям участък и възли за рязане на билото и гредите

При такъв дълъг период (до 14 метра) е трудно и скъпо да се направи затягане, така че той е направен от две греди. Той е свързан чрез права или наклонена прав (картинката по-долу).

Прави и любезно любопитство

Прави и любезно любопитство

За надеждна връзка ставата се укрепва от стоманена плоча, която е с болтове. Размерите му трябва да са по-големи от размерите на рязането - крайните болтове се завинтват в масивна дървесина на разстояние най-малко 5 см от ръба на рязането.

За да може веригата да работи правилно, е необходимо правилно да направите подпори. Те предават и разпространяват част от товара от кофата към клещите и осигуряват здравина на конструкцията. За укрепване на връзките се използват метални подложки

Закрепване на подпори за кофражна система чрез окачване на греди

Закрепване на подпори за кофражна система чрез окачване на греди

При сглобяване на покрив с окачени тавани разрезът на дървения материал винаги е по-голям, отколкото в системите с пластове наклонени: точките на пренасяне на товара са по-малки, поради което всеки елемент има голямо натоварване.

Как се чете таванския покрив (с чертежи и диаграми) тук. 

С пластове греди

В стените на покриви с греди, краищата се поддържат от стени, а средната част се опира върху носещите стени или колони. Някои схеми отварят стените, някои не. Във всеки случай присъствието на Mauerlata е задължително.

Най-простата версия на наслоените греди

Най-простата версия на наслоените греди

Безспорни модели и възли на резници

Къщите, изградени от дървени трупи или барове, не реагират добре на разпръскването на товари. За тях те са критични: стената може да се срути. За дървените къщи системата за наклон на покривало трябва да бъде безспорна. Ще говорим повече за типовете такива системи.

Най-простата и безупречна схема на кофражната система е показана на снимката по-долу. В него кракът на кофата се опира на Mauerlat. В този случай тя работи върху огъване, без да счупи стената.

Една проста, некласифицирана покривна система с покриви с пластове

Една проста, некласифицирана покривна система с покриви с пластове

Обърнете внимание на възможностите за прикрепяне на решетката към Mauerlat. При първата, подпорната площ обикновено се коси, нейната дължина не е повече от напречното сечение на гредата. Дълбочина на рязане - не повече от 0,25 от височината му.

Горната част на краката се поставя върху гредата на гребена, без да се закрепва към противоположната греда. Получени в конструкцията на два еднопосочни покрива, които в горната част граничат (но не се свързват) една с друга.

Такава схема без опит не се препоръчва: при най-малка неточност при изпълнение, се появяват сили на разделителната способност и дизайнът става нестабилен.

Много по-лесно е да се събере версия с крачета, закрепени в хребета. Те почти никога не дават разкъсване по стените.

Възможността за закрепване на гредите без разкъсване по стените

Възможността за закрепване на гредите без разкъсване по стените

За действието на тази схема, краката на ребрата се фиксират посредством подвижна връзка. За закрепване на решетката към Mauerlat, един гвоздей е изкован отгоре или гъвкава стоманена плоча е поставена от дъното. Опциите за закрепване на ребрата на ръба на ръба са показани на снимката.

Ако покривният материал е планиран да бъде използван тежко, е необходимо да се увеличи капацитета на лагера. Това се постига чрез увеличаване на напречното сечение на елементите на кофражната система и подсилване на възела на билото. Това е показано на снимката по-долу.

Укрепване на възела на билото

Укрепване на елемента на билото под тежък покривен материал или със значително натоварване от сняг

Всички горепосочени схеми на покриви на покриви са стабилни при наличието на еднакви товари. Но на практика това практически не се случва. За да се предотврати наклонът на покрива към по-голямо натоварване, има два начина: чрез нагласяне на надморска височина от около 2 метра на свиване или удар.

Варианти на ребрата с контракции

Настройването на битките увеличава надеждността на дизайна. За да функционира нормално, е необходимо да закрепите гвоздеите към точките, където те се пресичат с канализацията. Напречното сечение на лентата за състезанието е същото както при гредите.

Схеми на парапети на покриви с битки

Схеми на парапети на покриви с битки

Към ребрата краката са прикрепени с ботове или нокти. Може да се инсталира от една или от двете страни. Монтажът на опората към ребрата и ръба на ръба е показан на фигурата по-долу.

Закрепване на сблъсъка с краката на ребрата и ръба на билото

Закрепване на сблъсъка с краката на ребрата и ръба на билото

Към системата е твърда, а не "обходен", дори когато аварийно натоварване е достатъчно в това изпълнение да се осигури твърда планина билото лъч. Ако няма възможност за преместване в хоризонтала, покривът ще издържи дори значителни товари.

Как да направите таванския покрив (фотографски доклад) прочетете тук. 

Системи от многопластови решетки с подпори

При тези варианти за по-голяма здравина се добавят краката на гръбначния стълб, които също са известни като подпори. Те се монтират под ъгъл от 45 ° по отношение на хоризонта. Тяхната инсталация ви позволява да увеличите дължината на диапазона (до 14 метра) или да намалите напречното сечение на греди (греди).

Въртящият се елемент просто се замества под необходимия ъгъл спрямо гредите и се заковава отстрани и отдолу. Важно изискване: подложката трябва да бъде изрязана точно и плътно към стелажите и козирката, с изключение на възможността за нейното отклонение.

Системи с крака. Над разделителната система, от дъното - неконтролируемо. Възлите на правилното срязване за всеки са разположени една до друга. По-долу - възможни схеми за осигуряване на подкрепа

Системи с крака. Над разделителната система, от дъното - неконтролируемо. Възлите на правилното срязване за всеки са разположени една до друга. По-долу - възможни схеми за закрепване на подпората

Но не във всички къщи средната лагерна стена е разположена в средата. В този случай е възможно да се установят подпори с ъгъл на наклон по отношение на хоризонта 45-53 °.

Решетката с вертикално отместване от центъра

Решетката с вертикално отместване от центъра

Системи с подпори са необходими, ако е възможно значително неравномерно свиване на основата или стените. Стените могат да седнат по различен начин върху дървени къщи, а основите - върху слоеве или подпухнали почви. Във всички тези случаи, помислете за изграждането на гредите от този тип.

Система за къщи с две вътрешни носещи стени

Ако къщата има две носещи стени, инсталирайте два под покривни греди, разположени над всяка от стените. Междинните носещи стени се полагат, натоварването от подовите лъчи се прехвърля на поставките през стелажите.

Системи с под-греди

Системи с под-греди

При тези системи не се поставя гребенът, който дава на дистанционните сили. Rafters в горната част са свързани една с друга (почиства и съединени без празнини), на кръстовището армиран със стоманени или дървени плочи, които са заковани.

В горната, неконтролирана система силата на скъсване неутрализира затягането. Обърнете внимание, че затягането е поставено под хода. След това работи ефективно (горната диаграма на фигурата). Стабилността може да бъде осигурена от подпори или греди, монтирани наклонени. В разделителната система (на снимката е по-долу) напречното звено е болт. Той е разположен над бягането.

Има вариант на системата със стелажи, но без под-греди. След това към всеки крачол се закрепва стълбът, чийто втори край лежи върху междинната опорна стена.

Закрепване на багажника в кофражната система без подреждане

Закрепване на шкаф и затягане в кофражна система без подстропильного движение

За фиксиране на стелажите се използват гвоздеи за 150 мм и болтове 12 мм. Размерите и разстоянията на фигурата са в милиметри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =