Plastični uglovi i rubnice za kupanje

Plastični uglovi i rubnice za kupanje

Zašto su im potrebne?

Tijekom popravka u kupaonici pojavljuju se mnoge nijanse, od kojih će u budućnosti ovisiti o udobnosti i sigurnosti putnika stanova. Stoga je vrlo važno uzeti u obzir čak i najznačajnije, na prvi pogled, pojedinosti.

Jedan od detalja koji je svatko tko je ikada postavio kadu je naišao je jaz između ruba fonta i jednog ili više zidova. Razlozi za njegov izgled obično su dva: to je ili zakrivljenost zidova, ili nepodudarnost između duljine kupelji i zida.

Postoji nekoliko načina za rješavanje ovog problema. Najčešći od njih je uporaba posebnog postolja. Najčešće se zove "kupalište". Postavlja se na vrh proreza da se spriječi ulazak vode u kadu.

Kutovi za kadu izrađeni su od plastike i keramike. Danas ćemo govoriti o plastičnim kutovima - njihovim prednostima, nedostacima i načinu instalacije.

Svrha plastičnih kutova

Stvarčice

 • Plastični kutovi - ovo je jedan od najjeftinijih načina uklanjanja praznine između zida i kupaonice. Cijene za njih počinju od nekoliko desetaka rubalja.
 • Ugradnja plastične granice je jednostavna i brza. Za to nema dodatnih građevinskih materijala i alata, osim oštrog noža i ljepila.
 • Plastika je materijal koji je otporan na vlagu i promjene temperature. Oba ova faktora su prisutna u kupaonici, čak i ako ima dobar ventilator.
 • Plastično ima dovoljno fleksibilnu i mekanu strukturu, što omogućuje njegovu ugradnju čak iu neravnom, neizravnom razmaku.
 • Plastični rubnik dobro podnosi učinke agresivnih kemikalija, koje se često nalaze u sredstvima za čišćenje kupke i pločica.
 • Briga za plastični kutak iza kupaonice vrlo je jednostavna. Dobro se čisti od prljavštine i ne zahtijeva korištenje posebnih deterdženata.

Prednosti plastičnih kutova za kupanje

kontra

 • Unatoč činjenici da podnožje plastičnog materijala dobro podnosi visoku vlažnost, može imati gljivicu i plijesan. Da biste to izbjegli, morate ga svakodnevno brisati i povremeno liječiti antibioticima.
 • U početku, plastični kutak namijenjen je isključivo dekorativnim namjenskim namirnicama - morao je pažljivo maskirati jaz, prethodno ugrađen u drugi materijal. Stoga, njegova uporaba kao jedina zaštita od vlage nije vrlo učinkovita.
 • Životni vijek kutova izrađenih od plastike je vrlo kratak, mnogo kraći od onog iz njegovog keramičkog pletiva. Obično se plastična granica mora promijeniti svakih nekoliko godina.

Nedostaci plastičnih kutova za kupanje

vrste

Asortiman plastičnih kutova za kupku je dovoljno velik. Najpopularniji su standardni modeli, koji se trebaju "podesiti" do odgovarajućeg kuta i postaviti na ljepilo.

Postoje i samoljepljive vrste plastičnih obloga. Već imaju posebnu sastavu ljepila - za ljepljenje kuta na kadi koju samo trebate skinuti zaštitni film. Međutim, stručnjaci ne preporučuju kupnju takvih proizvoda, jer ljepilo koje se koristi u njihovoj proizvodnji često nije vodootporno.

Također na prodaju možete pronaći modernije modifikacije plastične granice. Izgleda isto kao standardni kutak na kadi, ali rubovi su gumirani. To osigurava uske prilagodbe rubova do ruba kupelji i na zid, te kao rezultat toga pouzdanija zaštita od vlage.

Raznolikost plastičnog kuta za kadu

Samoljepljivo kupalište

Vrste plastičnih kutova za kade

veličina

Plastični kutak za kadu ima standardne dimenzije. Njegova dužina je 250 cm. Obično jedna pločica nije dovoljna za zapečivanje praznine na tri strane pa se preporuča kupiti odjednom. Plastično se vrlo lako rezati oštrim nožem. Dijelovi su međusobno povezani praktički ne primjetno.

Širina plastičnog profila može biti 50 ili 25 mm. Koji odabir ovisi o veličini praznine i na kojem je kutu po vašem mišljenju estetskija - široka ili uska.

Kako bi se osiguralo da se kut nalazi što bliže u utoru, njegov unutarnji dio se rezati pod odgovarajućim kutom.

Dimenzije plastičnih kutova

Plastični kutak može se postaviti na kadu na dva načina. Razmotrimo svaku od njih.

Kako instalirati na pločicu?

Montaža obruba izravno na pločicu najjednostavniji je način, čak i kod novaka u poslovima popravka.

 • Prije nego što počnete raditi, morate prati i obrišite površinu kupelji i zida na mjestima gdje će biti pričvršćeni na plastični profil.
 • Ako ćete zamijeniti stari plastični kutak, a nakon uklanjanja morate se riješiti ostataka ljepila i zagađivača na bočnoj strani kade i pločice.
 • Jaz između zida i kupaonice mora biti napunjen brtvilom, montažnom pjenom ili drugim prikladnim sastavom.
 • Dok se brtvilo suši, preporuča se zaštita bočne strane kade i pločice iz ljepila. Za to koristite traku za boju.
 • Plastični profil treba izrezati na komade odgovarajuće veličine.
 • Zatim je unutrašnjost kuta razmazana ljepilom. Ljepilo se nanosi ne samo na sredini, već i na rubovima postolja - to osigurava bolju prilagodbu.
 • Kada postavite postolje na mjesto, potrebno ju je pritisnuti nekoliko sekundi rukama - tako da će prianjanje s površinom biti jači.
 • Nakon što se ljepilo osuši, zglobovi se obrađuju s transparentnim brtvilom za sanitarnu keramiku.

Pravila za postavljanje plastičnog kuta na pločici

Instalacija ispod pločice

Kvalitetna montaža plastične ploče može izvesti samo pravi master-finiser. Bitno je da se u ovom slučaju ugradnja kuta provodi istovremeno s polaganjem pločice. Ovom metodom ugradnje, dio plastičnog profila zatvoren je pločicama i čvrsto pričvršćen na zid s ljepilom pločica.

Instalacija kuta kupke za keramičke pločice smatra se pouzdanijim načinom od prethodnog. Međutim, ima jedan veliki nedostatak: možete zamijeniti kut samo tako što ćete ukloniti pločicu.

Postavljanje plastičnog kuta ispod pločice u kupaonici

Ugradnja plastičnog kuta ispod pločice

život

Već smo spomenuli da je vijek trajanja plastičnog kuta vrlo mali. Stručnjaci tvrde da će zamjena biti potrebna za godinu dana, ali zapravo proizvod može trajati dva do tri puta dulje (iako izgubio izvornu bjelinu). Treba napomenuti da plastični profil za kadu, instaliran ispod pločice, trajat će vam malo duže.

Vijek trajanja plastičnih kutova u kupaonici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4