Поправка купатила у “Хрушчовом”

Поправка купатила у

Није тајна да велики проценат становништва наше земље и даље живи у кућама саграђеним у Хрушчову. За многе совјетске породице, Хрушчов је био први и дуго очекивани дом. По правилу, станови у Хрушчовима били су распоређени из организација, по редоследу. Од тада, много се променило. Ови станови обично долазе код нас од бака и деде или купљени у хипотеки као најјефтинији стан. Како исправно поправити купатило у Хрушчову?

Комбиновани мали купатило

Распоред стандардног стана у Хрушчову је вероватно познат свима. Типично, ово је једна или две собе (обично суседна), кухиња од шест метара и три метра комбиновано купатило.

Нови власници често добијају своје станове у врло лошем стању. Али ако потрошите одређено време, новац и напор, онда се уобичајени Хрушчов може претворити у прилично видљив дом.

Ако одговорно приступите задатку, онда ће ваш нови, модеран и удобан ентеријер замислити и власници апартмана у новим зградама.

Обнова стана у Хрушчову препоручујемо почев од купатила. О дизајну у Ххрушевовој купатилу говорили смо у још једном чланку.

Дизајн купатила у Хрушчову

Главни проблеми

Хрушчов је првобитно био позициониран као опција за буџетско становање, тако да су потпуно ослобођени било каквих ексцеса - и естетских и практичних.

Распоред обезбеђује минимум корисног простора - колико год је то потребно за задовољавање примарних потреба. Купатило није изузетак. У стандардном суседном купатилу једва се налази простор за основну санитарну опрему - каде, судопере и тоалетне чиније. Али још увек треба да ставимо машину за прање рубља, полицу, огледало, пешкири, козметику и хемикалије за кућну употребу. Дакле, проблеми љепоте и удобности често иду у позадину, усмјеравајући се на питања уштеде простора.

Верзија распореда водовода у Хрушчову

Дакле, први проблем поправљања купатила у Хрушчовкој је врло мала површина.

Други проблем се односи на чињеницу да су хрушчови ако нису старији, а онда врло старије куће. Први Хрушчов припадају 1959. години, а последњи - до 1985. године. То је, данас, најсуровији "хрушчови" око 30 година. Многе куће деценијама нису прошле кроз велике поправке, стога стање свих инжењерских система - канализације, водоснабдевања, вентилације оставља много жеља. Будући да савремени водоинсталацијски уређаји често захтевају повезивање са новим, поузданим водоводним и канализационим цевима, боље је заменити све ожичење што је више могуће. Оно што се не може замијенити треба поправити.

Поред тога, лоше стање комуникација, немогућност њиховог замене или преношења, ограничава слободу премештања купатила у Хрушчов.

Купатило у Хрушчову

Трећи проблем односи се не само на Хрушчове, већ и на било које "нагло саграђено" становање. Ово је - Неуравнотежени зидови, који захтевају додатни рад, тако да се могу поплочати.

Ремоделинг купатила у хрусцхевки

Демонтажни рад

Планирајте локацију санитарије и намештаја у купатилу најбоље након што сте демонтирали сва стару опрему и трим. Имајући чист лист пред очима, лакше ћете фантазирати. Почети припремни рад треба да буде са демонтажом санитарне опреме. Пре него што то урадите, обавезно искључите довод топле и хладне воде.

Купатило након демонтаже

Након што уклоните стари водовод, наставите да демонтирате дистрибуцију водоводних цеви, ако је потребно. Онда би требало да се решите старих завршних премаза. Боја из зидова и пода се уклања чврста метална четка, а плочица је срушена перфоратором или чекићем и длетом. Ако желите да изравнате подове, онда је естрих здробљен перфоратором до бетона. Преостали отпад и прашина морају бити пажљиво избачени.

Купатило након демонтаже зидова

Замена цеви

Почните да замените цеви за воду и канализацију пре него што се подови и зидови изравнају. За почетак, потребно је да имате тачан план за постављање водоводне опреме, у складу са којом ће цеви бити усмерене у купатилу.

Ако је могуће, замијените старе цијеви од ливеног гвожђа пластичним цијевима. Нису мање поуздани од ливеног гвожђа, али они теже пуно мање, тако да се инсталација може урадити сама. Поред тога, пластичне цијеви и чизме помажу у ослобађању неколико центиметара корисног простора.

Нови цеви у купатилу

Цеви и филтери за воду у кутији

Ожичење у купатилу

Цеви се постављају у стројеве у зиду или се причвршћују металним клиповима. Ако желите, можете их сакрити у нишу од гипс плоче, али она "једе" много простора. Како је у Хрушчову слободан простор на тежини злата, боље је провести вријеме на стробление и малтерисање зидова.

При дистрибуцији канализационих цеви, не заборавите на падину. Требало би да буде 10-20 мм по текућем метру. Ако је потребно, повећајте дебљину бетонске кошуљице на поду, али обавезно посматрајте висину нагиба канализационих цеви. Ако је усмеравање цеви повезано са рисером, размотрите могућност уградње славине да бисте осигурали да можете сами искључити довод топле и хладне воде.

Дистрибуција електричне енергије се врши пре завршних радова, а за постављање жица такође ћете морати да варате зидове.

Обезбедите у купатилу потребан број продавница, пожељно дупло. са одговарајућом заштитном класом. Прекидач мора бити изван купатила.

Ако у купатилу има много електричних уређаја, инсталирајте уређај за резидуалну струју на ожичењу.

Избор материјала

Ако је наш задатак да трошимо на поправку купатила што је могуће мање новца, онда је најбоља опција зидање боје са водонепропусном бојом.

Поред јефтиније, ова опција има још једну предност: куповином беле боје и боја може се постићи тачно боја која вам је потребна, док друге опције не дају увек ову опцију.

Али постоји једна суштинска ствар: да осликане зидове изгледала лепо, треба савршено глатке зидове, и да се постигне што су зидови није лако Хрушчова.

О завршавању зидова купатила написали смо у другом чланку.

Осликани зидови у купатилу

Друго буџетско решење је декорација зидова са пластичним плочама. Они имају велику разноврсност боја и фактора, лако се склапају и баш тако лако уклањају, немају беспрекорно чак и зидове и само се брину о њима. Више идеја можете пронаћи у чланку о буџетској поправци купатила.

Њихов једини недостатак - овај завршетак није "годинама", пре или касније ће га морати замијенити издржљивијим материјалом.

Зидне плоче у купатилу

Најчешћа декорација зидова са плочицама и порцеланским плочицама. Ови материјали су заслужили своју популарност захваљујући свом дугом веку трајања, отпорности на промјене температуре и хидроизолационих својстава. Данас у продавници можете пронаћи различите облике у облику плочице - квадратне, правоугаоне, хексагоналне. О разноврсности боја и образаца, нема смисла дуго говорити - постоји много варијација. Ако нисте задовољни готовим решењима, можете креирати сопствене обрасце комбиновањем плочица различитих боја и текстура.

Опције за завршетак малог купатила

Прво, размотрите решење за боју купатила, перцепција простора у целини зависи директно од тога. Карактеристике избора и декорације зидова у купатилу су детаљно разматране у другом чланку.

Плочица је најбољи премаз не само за зидове, већ и за подове у купатилу, јер је само у стању да обезбеди одговарајући ниво хидроизолације. Постоје и друге могућности за подове у купатилу. Најјефтинији је линолеум, најскупљи је водоотпорни ламинат. Али у њиховим карактеристикама, обе верзије изгубе до поплочаног пода.

Плочице у купатилу у Хрушчову

Плафон се једноставно може обојити бијелом бојом или залијепити пластичним плочама.

Међутим, саветујемо вам да потрошите мало новца и уградите плафон.

Прво, изгледа одлично, друго, штити вас од цурења одозго. А ако изаберете сјајни материјал, онда ће визуелни плафон изгледати чак и више него што је стварно.

Дизајн стропа треба да се уклапа у укупни дизајн купатила. Плафон у купатилу може бити врло различит, прочитати наш преглед и претворити своје дизајнерске снове у стварност.

Растегнути плафон у малом купатилу

Важно је запамтити да можете прећи на завршетак плафона само када су зидови завршени.

Комбинација фурнира и плафона у малом купатилу

Припрема површина за завршну обраду

Припрема пода и зидова за уградњу завршних материјала почети је са демонтажом старих премаза, које смо већ описали. Након што се стари покривач од зидова уклони, ако је потребно, треба их изравнати. Користите за ту сврху посебан малтер на цементној бази. Када се гипс осуши, третирајте зидове гитом. Поравнајте зидове и можете користити плоче од гипсане плоче, али овај метод ће значајно смањити већ малу површину купатила.

Зидови и плафон гипсане плоче

Под је припремљен на следећи начин: након демонтаже старе бетонске кошуљице, уклоните остатке и прашину, поставите хидроизолацију, немојте заборавити на преклапање од 15 цм на зидовима и попунити нови естрих.

Подна хидроизолација у купатилу

Зидне плочице

Процедура:

  • Коришћењем плафона и нивоа зграде означите зид хоризонталним и вертикалним линијама.
  • Припремите лепак за плочице и нанијете га шлеплом на зидном дијелу гдје ће се радити.
  • Затим, са посебном лопатицом са зубима, ходајте дуж третиране површине зида. На лепком се формирају жљебови.
  • Причврстите плочицу на зид и лагано притисните. Растојање између плочица подешава се помоћу пластичних крстова.
  • Када се рад заврши и сушите лепак за плочице, третирајте зглобове са глетером.

Избор санитарног инжењерства

Власници апартмана у Хрушчову морају бити веома пажљиви у погледу избора санитарије за купатило.

Пре свега, морате направити избор између купатила и туша, јер у малој просторији постоји простор само за један од ових уређаја. Туш кабина вам омогућава да уштедите простор, што нам је корисно да инсталирате, на пример, машину за прање веша. Поред тога, старијим људима и особама са инвалидитетом је много лакше без помоћи да користе туш кабину од купатила.

Купатило са туш кабином

У међувремену, када је купка погодна за купање мале деце или прање великих ствари које захтевају осетљиво прање руку. Поред тога, многи људи воле да бар понекад намотавају у топлој води и мирисној пени.

За купатило у Хрушчовом квадратном углу, погодни су модели за умиваонике и ВЦ шкољке. Умиваоник се може инсталирати изнад машине за прање веша, јер ћете морати купити специјални модел шкољка-воденог ђурђевка или га монтирати у горњу страну радне површине. Постоје и судопери који се могу закачити директно изнад купатила, али овај дизајн није сасвим прикладан.

Тоне преко купатила

Прочитајте више у нашем чланку о умиваонику преко машине за прање веша.

Понављати преко машине за прање веша

Приликом избора тоалета потребно је обратити пажњу на систем за одводњавање. Може бити хоризонтална, вертикална или коса. Вертикални систем за одводњавање вам омогућава да поставите тоалет близу зида, тако да бисте боље зауставили свој избор на њему.

Суспендед тоалет за мало купатило

Избор врата

Приликом избора врата у купатилу треба размотрити сљедеће важне тачке:

  • Врата би требала бити отпорна на промјене температуре и влаге, не деформирати с временом.
  • Мора да има својства топлотне изолације и буке.
  • На вратима би требало уградити квалитетне ручке и браве, јер се у купатилу брину најбрже.
  • Врата треба да имају вентилацију. Ако није присутан, приликом инсталације успоставите повратни удар између врата и пода.

Такође прочитајте наш чланак, који детаљно говори о избору врата за купатило. Дакле, не можете се изгубити у великом избору и изабрати квалитетна врата.

Уска, слепа врата са вентилацијом

Врата у купатилу су обично направљена од каљеног стакла, пластике, дрвета или иверице. Ако изаберете производе поузданих и добро провјерених произвођача, из било ког материјала који су направљени, сигурно ће вам дуго служити.

Клизна врата за купатило

Да бисте уштедели простор, обратите пажњу на клизна врата или замахна врата која се отварају у оба смера. Такође можете изабрати преклопна врата која се израђују по принципу "хармоника".

Врата у купатило могу се инсталирати тек након завршетка свих завршних радова. Ако сте и даље купили уобичајена врата за врата, онда током инсталације проверите да ли се отвара напоље, а не унутар купатила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 7 = 10