Замена цеви у купатилу својим рукама

Замена цеви у купатилу својим рукама

Са потребом замјене цијеви у купатилу људи долазе из два разлога. Ово може бити планирана поправка или хитна замена. Наравно, прва опција је најбоља, јер се можете припремити за то, купити све материјале и планирати план рада. Неопходно је приступ уравнотежењем начина замјене цијеви, посебно ако се то догоди сам. Нерадне акције или немар могу довести до лоших посљедица. Непосредно прије уградње, потребно је изабрати одговарајуће цијеви, демонтирати старе и припремити просторију.

Замена цеви у купатилу са властитим рукама

Канализациони систем по типу цеви

Главни задатак канализације је снабдевање свежом и дренажном водом из умиваоника, купатила и других уређаја. Канализација у стану или приватној кући је прилично сложен и често веома разгранат систем који укључује:

 • Постоље са пауром за цеви различитих пречника;
 • Главни аутопут кроз који вода излази из куће;
 • цев која иде у купатило (пречник 50 мм);
 • цев која иде у кухињу;
 • додатне последице.

Замена цеви у купатилу својим рукама

Данас можете купити различите врсте цеви, различите у материјалу производње, карактеристике, цијену, практичност и тако даље. Сви они се могу комбиновати у такве групе:

Метал

Међу металним цевима најчешће су ливено гвожђе. Они су што више издржљиви и издржљиви, али могу бити кородирани, брзо загађени и врло тешки. По правилу, они се инсталирају у старим кућама и становима изграђеним пре 10 или више година. Широко користени и производи од челика. Али, те цеви је прилично тешко монтирати, јер им је потребна машина за заваривање за њихово повезивање, а за сечење - бугарско. Можете радити без заваривања, јер за ово морате да исечете крајеве цеви за повезивање цеви. То је учињено и за повезивање дизалице. Због корозије, цеви морају бити стално обојене.

Металне цеви за замјену старих цеви у купатилу

Метал-пластика

Заменили су металне цеви. Њихов ентеријер је израђен од алуминијума, а спољашњи је израђен од полиетилена. Не могу бити кородирани, прилично су јаки и поуздани. Такве цијеви се лако могу савијати без потребе за загревањем при заваривању. Можете их исећи једноставним металцима. Након скидања са шмирглом, крајеви цеви спојени су специјалним прикључцима.

Метално-пластичне цеви за замјену старих цеви у купатилу

Полипропилен

Ово су веома популарни производи који се углавном користе у апартманима. Они се разликују у малој тежини, естетском изгледу, отпорности на рђу, пристојности и једноставности инсталације. У сталној неги и сликању, не требају. Цеви од полипропилена су лако савијене, могу се исећи једноставним ножем, а повезани су хладним заваривањем или специјалним лемљењем, за које нису потребне посебне вештине. Ниска цијена и разноврсност таквих цеви доприносе њиховој високој популарности.

Полипропиленске цеви замењују старе цеви у купатилу

Припремни рад

Припрема укључује обрачун потреба за цијевима, материјалима и специјалним алатима за рад, њиховом куповином. Поред цеви, бит ће вам потребне разне штипаљке, адаптери, заптивке, алати - бугарски, заваривање, кључ, бушилица, нож, чекић и остало (у зависности од материјала цеви). Да бисте правилно израчунали потребу за материјалима, боље је извући план за канализацију.

Постављање цеви се примјењује прије уградње. Приликом инсталације одвода, узима се угаонак нагиба за бољи одлив воде кроз цеви и одсуство кломака. Израчунајте то врло једноставно:

 1. Код цеви пречника 80-100 мм, угао би требао бити 2%.
 2. За цеви 40-50 мм - 3 процента.

У пракси је све једноставно. На примјер, ако се користи цијев пречника 50 мм, онда на сваком метру дужине косина мора бити 3 цм.

Припремни радови за замјену водоводних цеви у купатилу својим рукама

Демонтажа старих цеви

За демонтажу старих цеви, чекић са длетом може бити довољан, али понекад не можете учинити без болара или перфоратора. Неопходно је поштовати следећи редослед рада:

 1. У целој кући или стану вода се искључује. Затим демонтирајте чауре.
 2. Даље, стари кранови за монтажу су затегнути, цијеви се одсече и нови се увијају.
 3. Улазне славине су затворене, након чега се вода може укључити.
 4. Од старих цеви потребно је исцрпити воду што је више могуће, одвојити славине и друге уређаје.
 5. Цеви се искључују из канализације и могу се сигурно смањити.

Уклоните челичне клинове од зидова од цигле или бетона, тако да су их једноставно прекинули од стране Бугара. Нове цеви треба поставити што ближе поду, тако да се зидови не покривају.

Демонтирање старих цеви у купатилу својим рукама

Фазе уградње

Као што је већ поменуто, тешко је замијенити цијеви у купатилу сам, али је лако. Све зависи од обима предложеног посла, доступности потребних алата и вјештина за рад с њима.

Процес инсталирања цеви може се разликовати у различитим условима, али стандардни кораци су сљедећи:

 1. Ако су сви припремни радови и демонтажа завршени, филтер се инсталира након затварача и бројача. Исто се ради са топлом водом.
 2. Шалтери се постављају тако да посебне стрелице на њима показују правац кретања воде.
 3. Затим директно поставите цеви. Овај процес зависи од њихове врсте. Пошто су неке од најбољих квалитета полипропиленске цеви, размотрићемо процес инсталације користећи њихов примјер. Резање цеви у одвојене фрагменте, они су повезани на правим местима, залепљени или заварени помоћу лемилице за лемљење.
 4. За прикључке доступни су различити адаптери, углови, лактови и специјалне спојнице, који омогућавају повезивање цеви различитих метала.
 5. Време загревања цеви и монтажа са лемљеним гвождјем зависи од њиховог пречника. Овдје можете сазнати од упутстава до овог алата. Пластика се осуши и тврди за мање од једног минута.
 6. Пошто топле воде мало проширују цеви од полипропилена, њихова крута прикључка на зид није дозвољена. Требало би да буде клизна, која се може постићи помоћу пластичних чаура, причвршћених на зиду помоћу клинова.
 7. Специјалисти препоручују машину за прање веша, котао, туш и друге уређаје у купатилу и кухињи како би поставили одвојене кугласте вентиле. Они покривају воду само на одређени објекат, тако да је не треба искључивати у кући током поправке једне технике.
 8. Сви прикључци са навојем морају бити сигурно заптивни.

Замена цеви у купатилу својим рукама

Уградња бројила за топлу и хладну воду у купатилу са својим рукама

Фазе рада на замјени водоводних цеви у купатилу

Да бисте провјерили рад канализације, потребно је укључити хладно и топлу воду наизменично. Ако нема тијека цурења на прикључним тачкама 10 минута, можемо разговарати о успјешној замјени цијеви у купатилу.

Замена цеви у купатилу својим рукама

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 87