Svamp i badrummet – eliminera omedelbart

Svamp i badrummet - eliminera omedelbart

På grund av den fuktiga miljön, dålig ventilation och dålig belysning blir badrummet ett sårbart ställe för att sprida svampen. Ett sådant problem uppstår i många lägenheter. Om möjligt borde du försöka avlägsna den objudna gästen så snart som möjligt, eftersom det inte bara förstör det inre av badrummet, men påverkar också människors hälsa negativt.

Svamp i badrummet under mikroskopet

skäl

Skälet till utseendet av svamp kan vara många. De viktigaste är:

 • hög luftfuktighet, bland annat på grund av ojämn uppvärmning, frekvent tvättning, dålig ventilation;
 • funktionsfel i VVS;
 • kalla väggar;
 • gynnsam temperatur (inte lägre än 15-20 grader Celsius).

Hög luftfuktighet

Felaktig VVS

Läckor och blockeringar

Eftersom sådana faktorer för badrum - detta fenomen är ganska typiskt, är det här rummet i lägenheten som blir den mest gynnsamma miljön för utveckling av svampen.

Oftast förekommer svampen och multipliceras på väggar och tak.

Destroy svampen är verklig, mest Det viktigaste - att komma till myceliet, vilket är källan till reproduktion av svart mögel. Ofta bildas obehagliga sporer på material med en porös yta, till exempel på färg, betong, plast och andra ställen. Att upptäcka svampen är inte svårt, för att det uppträder i form av mörka prickar eller fläckar på väggarna, taket och insidan av sömmarna mellan plattorna.

Svamp i intertitic suturer

Skada och jämn fara

Svart mögel medför många negativa konsekvenser. Dessa inkluderar:

 • obehaglig lukt i badrummet;
 • oförutsägbart utseende av rummet;
 • skada på möbler
 • skador på material som du använde för att reparera badrummet (sprickor kan uppträda på betongen, gips eller färg kan lösas);
 • försämring av människors hälsa.

Svart svamp i badrummet

Den sista punkten är kanske den mest kritiska, eftersom produkterna i svarta svampens liv som en person inhalerar är mycket giftiga.

Därför kan du, utan att vidta åtgärder för att förstöra mögel, tjäna dig själv en hel bukett av sjukdomar, varav några kan gå i kroniska former.

Det här är astma och hudutslag, hosta, rinnande näsa och illamående. Det finns konstant huvudvärk och även reumatism. Slå inte blinda ögon mot en sådan oönskade "granne" som har bosatt sig i ditt badrum.

I duschen eller badkaret

När en svamp uppträder i duschen eller i badet är samma konsekvenser möjliga.

När mögel dyker upp i badet bör du komma ihåg att du också måste kontakta den, och det här är inte bara en hudsjukdom utan också negativa effekter på hela kroppen.

Mögel i duschen

Metoder för kamp

När svampen först visas ska du omedelbart larma ett larm. Först och främst är det faktum att svarta fläckar "bosatte sig" i ditt badrum redan talar om problem med ventilation.

Innan du börjar behandla de drabbade väggarna eller taket, bedöma hur du kan reparera ventilation för att förhindra att svampen återkommer.

Ventilation i badrummet

Vid de första etapperna av mögelns utseende är det mycket lättare att förstöra än efter en lång tid när hon lyckades slå ett stort område.

Metoderna för att "behandla" drabbade områden kan delas upp i två kategorier beroende på vilka medel som används.

Folkliga vägar

Vem sa att det utan svampspray eller lösningar med mögel inte kan hanteras? Och om du också lider av allergier eller sjukdomar i övre luftvägarna, får du vanligtvis inte använda kemiska medel.

Följande metoder kan hjälpa till i kampen mot svamp:

 • Soda, släckt med ättika. Fyll det drabbade området med tillräckligt med läsk (desto mer desto bättre) och släck den sedan med ättika. Det kommer att finnas skum, efter avveckling, som måste rengöras noggrant med tvållösning eller annat tvättmedel och varmt vatten.
 • En blandning av vatten och tea tree olja. Ta ett par teskedar av tea tree oil på två koppar varmt vatten. På den drabbade ytan sprayas denna lösning från nebulisatorn. Läkemedlet med kakel kan inte tvättas bort. Denna metod är bättre att använda på natten, när det inte finns någon i badrummet.
 • Låt oss komma ihåg lektionerna från kemi. Blanda en del borsyra, två delar väteperoxid och två delar ättika med fyra delar vatten. Den resulterande blandningen är perfekt lämpad för avlägsnande av svamp, det är tillräckligt att torka det drabbade området med en lösning.

Soda, ättika och tvåltvål

Tea tree oil

kemisk

Om du inte är en allergisk person, kommer svampmedel, som diskuteras nedan, att hjälpa till att klara effektivt med mögel.

Kopparsulfat

Med det här verktyget kan du ta bort svampen med hög grad av effektivitet. Samtidigt är det inte alls komplicerat att använda, men det är omöjligt att andas in i ångorna på grund av toxicitet, innan du använder det, använd handskar och andningsskydd. En lösning av kopparvitriol bereds enligt instruktionerna, varefter den appliceras med en pensel på det drabbade området. Skimp inte på lagrets tjocklek på platserna för den största svampuppbyggnaden. Efter några timmar tvättas lösningen noggrant och ytan torkas. Var noga med att ventilera badrummet efter avslutad arbete.

blekmedel

Inte alla vet att en lösning av blekmedel och vatten bidrar till att effektivt ta bort svampen i badrummet. Men eftersom lukten av lösningen är ganska stark bör du göra ytbehandling i handskar och andningsskydd.

Vid beredning av lösningen bör proportioner beaktas: 10 delar av blekmedel har en del av vattnet. På de drabbade ytorna kan vätskan appliceras med en pensel, trasa eller spray. Efter användning behöver du inte skölja lösningen, men det är nödvändigt att ventilera rummet.

Blekavlägsnande av svampen

Industriell kemisk bearbetningsmedel

De kallas också antifungicider, är indelade i:

 • medel för industriell användning, som används i konstruktion för att eliminera biokorrosion;
 • medel för hemanvändning.

Vanligtvis säljs alla medel i kvantiteter som är tillräckliga för att förbereda en liter koncentrerad lösning.

För att bekämpa svampen är en kåpa av torrt innehåll tillräckligt för att lösa upp i en liter vatten.

Bland de beprövade verktygen rekommenderar professionella:

 • Antifungus eller Gidroteks från den ryska tillverkaren,
 • HG från Holland för behandling av intertitiska leder,
 • Tyska renogal.
Professionell behandling av drabbade ytor

Ytbehandling med pulveriseringsmedel

Och kom ihåg att när du använder någon kemikalie måste du skydda dina händer med handskar för att undvika att få sporer av svamp eller lösningar på dem.

Förberedelse av lokaler

Vid beredning av ett förädlingsrum bör följande regler följas:

 • Innan du tar bort svampen krävs preliminär ytbehandling, vilket inkluderar att ta bort det översta lagret självt. Därefter måste ytan torkas ordentligt.
 • Riva ut väggarna. Det är möjligt att du hittar tomhet, som måste öppnas och rengöras.
 • Ta inte med vatten i badrummet när du utför arbete. Bearbetning är endast tillåtet i ett torrt rum.
 • Om du inte hittar myceliet - källan till utseendet av mögel, förstör sedan alla spår av svampens utseende på ytorna.
 • Grout i sömmarna mellan plattorna måste skrapas på de drabbade områdena.
Arbetar i andningsskydd

Förebyggande åtgärder

Förstör svampen - det är inte en lätt sak. För att undvika alla svårigheter som är förknippade med uppkomsten av denna obehagliga rumskamrat måste du vidta förebyggande åtgärder som kan skydda badrummet mot svampskador:

 • bibehålla optimal fuktighet i rummet. Stint inte på en kvalitetshanddukstork som torkar luften i badrummet.
 • ventilera rummet. För god luftcirkulation kan du installera en avgasfläkt. Efter att ha tagit ett varmt bad eller dusch för en stund, öppna badrumsdörren lite, så att överskott av fukt förångas;
 • om du gör reparationer, innan du lägger plattorna, behandla väggarna med en specialiserad svampdödande lösning;
 • se upp för VVS. Eventuellt läckage kan leda till ackumulering av vätska på kakelytan, vilket leder till svampbildning.
 • byt rören om de har långvarig svettning;
 • hantera försiktigt de tätningsmedel som ligger i den mest frekventa fuktpenetrationen. I regel behandlas lederna;
 • Torka inte kläder och linne i badrummet, om det bara är i minsta mängd.
 • Låt inte vatten stagnera i glasögon eller andra behållare.
 • försegla alla sprickor på väggarna.
Ytterligare ventilation i dörren

Uppvärmd handduksstång i badrummet

Bearbetning av leder med ånga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − 15 =