Učinkovite metode za kontrolu insekata u kupaonici

Učinkovite metode za kontrolu insekata u kupaonici

Kupaonica bi trebala biti temelj higijene i čistoće kuće. Ovdje članovi obitelji poduzimaju različite vodene postupke i ovdje, u pravilu, pohranjuju se većina deterdženata i sredstava za čišćenje. Međutim, vlažan zrak i nedovoljna ventilacija prostorije mogu dovesti do pojave različitih insekata u kupaonici, što je jedan od najočitijih znakova razvoja nehigijenskih uvjeta u sobi. Suprotno popularnom mišljenju, ovom problemu mogu se suočiti ne samo stanovnici vrućih južnih zemalja nego i stanovnici europske regije. Ako ste iznenada naišli na isti problem, naš će članak pomoći u borbi protiv insekata.

Kukci u kupaonici

vrste

Prije nego krenete za kontrolu insekata, morate odrediti kakve se insekte suočavate. Kao što kažu, neprijatelj bi trebao znati vidom. Stoga, u nastavku je popis onih insekata koji se mogu podmiriti u vašoj kući.

mravi

O tome kako izgledaju mravi, vjerujem, nema potrebe reći. Za razliku od običnih mrava koji žive u prirodi, domaći mravi imaju crvenu boju i oko reda veličine manji od svojih divljih kolega. Ako pronađete usamljeni mrav u kupaonici - to nije uzrok za uzbunu. Možda ste ga slučajno doveli s ulice na odjeću ili cipele, ili je ušao u kuću s hranom. Međutim, ako vam mravi često dođu do vas, vjerojatno ćete imati dugu i ozbiljnu borbu s njima.

Što može privući mravi u kupaonicu? Možda ste zaboravili neku hranu ili ostatak hrane u kupaonici, ili ste oprali voće ili bobice ovdje, a neki od njih negdje pali i sada privlači insekte svojim mirisom. Može postojati mnogo opcija.

Divlje mrave

Ako nađete mravi u kupaonici, najprije morate utvrditi odakle dolaze mravi. Da biste to učinili, zapečati sve pukotine kroz koje mravi mogu puzati u kadu s ulice. Ako živite u bloku stanova, pitajte susjede ako imaju isti problem. Ako dobijete afirmativni odgovor, onda znate da se sami ne možete nositi s tom nesrećom.

Mravi su sposobni izgraditi cijele mreže nekoliko prijestupa, međusobno povezanih. Oni su u stanju vratiti svoj broj vrlo brzo, čak i ako je jedan od muljeva je potpuno uništen. Stoga se borba protiv mrava u stambenoj zgradi mora provoditi na središnjoj razini kako bi se istodobno očistila sva središta njihove distribucije.

Početna mrava

trun

Moss su jedan od najzanimljivijih insekata. Ovi mali letački štetnici izgledaju kao da odozgo i nestaju nigdje, samo je potrebno riješiti se izvora širenja.

Odakle dolaze jazbine u kupaonici? Svatko zna da ako krenete negdje u kuhinji ili u sobi s ugrijanom jabukom, za nekoliko će sati na njemu plutati mali jaz srednjaka. To je osobito istina u vrućim ljetnim mjesecima, kada hrana bez hladnjaka plijeni red veličine brže. Međutim, odakle je lijevač u kupaonici?

Voćni čudovišta - Drosophila

Zapamtite, jeste li morali prati sve proizvode u kupaonici u zadnje vrijeme? Možda si oprala jabuke koje su donijele iz mače, ili su se operirale i izrezale lubenicu koju su donijeli gosti. Ako su čestice hrane ostale u kupaonici i da nisu čiste, uskoro čekajte goste jer topli i vlaži zrak u kupaonici ubrzava truljenje i izvrstan je uzgojni teren za Simuliidae.

Kanalizacijski sustav

žohari

Sada su kućni žohari rijetko gdje se susrećete. Dugotrajna borba čovjeka s tim kukcima gotovo je u potpunosti uništila svoje stanovništvo u velikim gradovima. Prisutnost mnogih kemijskih sredstava za borbu protiv njih omogućava vam da u kratkom vremenu i bez posebnih poteškoća pobijedite od žohara.

Crveni žohar

Zašto se žohari pojavljuju u kupaonici? Žohari se u apartmanu, gdje strogo nadgledaju čistoću, neće se pojaviti. Oni mogu samo puziti prema vama od susjeda koji su manje skloni kod higijenskih problema. Budući da je sustav provjetravanja u kupaonicama jedne kuće, u pravilu, uobičajen, za nju treba putovati u baleenom štetniku. Stoga, kada koristite sredstva za borbu protiv insekata, morate se sjetiti da ih obraditi i ventilacijske rešetke u kupaonici.

Crni žohar

komarci

Ljeti se komarci nikako ne mogu sakriti. U pravilu, oni uđu u kupaonicu kroz otvoreni prozor ili kroz ventilacijske cijevi. Međutim, ako živite u prizemlju i ispod vas ima podrum, komarci vam mogu vrlo lako doći u stanu kroz pukotine na podu. Činjenica je da komarci preferiraju vlažne i tamne prostorije, što znači da je kupaonica idealno mjesto za njih. Uzimajući osloboditi od komaraca je prilično jednostavan.

komarac

woodlice

Mokrits možete susresti uglavnom samo u kupaonici, za razliku od drugih soba u kući. Kao što im ime govori, uši se nalaze tamo gdje je mokro. Ako ih nikad prije niste vidjeli, prvi sastanak s takvim nepozvanim gostom u kupaonici može biti pravi šok za vas. Mali, neugodni, sivozivni štetnici s konveksnim naslonom kretati se vrlo brzo. Možete ih primijetiti tek u prvih nekoliko sekundi nakon što ste ušli u kadu i upalili svjetlo. Nakon toga, nestaju bez traga ispod kupaonice ili umivaonika, u neupadljivim šavovima između pločica na podu i na zidovima itd. Vrlo je teško izvući takve insekte, ali to je moguće. Kako? Ovo ćemo raspravljati u nastavku.

drvo uš

Silverfish

Još neugodniji insekti traže ljuske. Za razliku od skakavaca, imaju izduženi prtljažnik i kratke noge. Prednja i natrag imaju antene. Oni su malo drvosječniji, ali se kreću jednako brzo, tako da hvatanje i ubojstvo takvo odvratno stvorenje nije lako. Za osobu su apsolutno bezopasni. Budući da se vage pere na proizvode koji sadrže škrob i polisaharide, maksimalni mogu pokvariti je mokri papir ili pozadina u kupaonici. Ali teško ćete živjeti pokraj vrata takvim stvorenjima.

Pročitajte više u našem članku o tome kako se riješiti ljuskavosti.

Silverfish

stonoge

Završite popis najzgodnijih insekata koje možete susresti u kupaonici, centipede. Susret s njima očito nije za bolesnika. Iako se vjeruje da stotinu godina može naštetiti ljudskom zdravlju, uzrokujući iritaciju na koži, većina tih bića ne skrivaju prijetnju ljudskom zdravlju. Ali njihov izgled i dalje ne potiče povjerenje u njih. U pravilu se ne pojavljuju sami.

Činjenica je da se stotinu godina hrane na drugim malim insektima, tako da u početku trebate imati uši ili kosti koje će poslužiti kao hrana za njih, a zatim će se pojaviti stotine.

stonoga

Razlozi za njihovo pojavljivanje

Razlozi pojave insekata u kupaonici mogu se podijeliti u dvije skupine:

 • Prva skupina su vanjske okolnosti. Insekti se mogu pojaviti u drugim sobama apartmana i jednostavno se kretati s vremenom u kadu. Mogle bi puzati ili letjeti k vama kroz provjetravanje cijevi i pukotine iz podruma ili od susjeda ili samo s ulice.
 • Također, razlozi mogu biti unutarnji. Ovo je kada je fokus širenja insekata izravno u vašem kupaonicu i nastao tamo zbog nepravilne mikroklime. Ovdje su glavni razlozi dva: nehigijenski uvjeti i visoka vlaga. Utvrdivši uzrok pojave insekata, bit će vam lakše boriti se.
Insekti iz ventilacije u kupaonici

Načine borbe

Razmotrite najučinkovitije metode za uklanjanje tih insekata.

mravi

Metode borbe protiv mrava ovise o tome kako je situacija u ovom trenutku loša. Ako vi i vaši susjedi imate mravi u kući, to znači da su ti insekti već stvorili čitavu mrežu crnaca diljem kuće. U ovom slučaju, bolje je odmah kontaktirati stručnjake za kontrolu štetočina. Doći će vam briga za kontrolu štetočina, koja će vas odmah spasiti od takve nesreće.

Otrov za mrave

Ako situacija nije tako žalosna i još uvijek se nadamo da ćete se boriti s mravima na vlastitu, insekticidni aerosoli, posebni gelovi, prašine i olovke pomoći će vam da se borite protiv tih insekata. Od folklornih lijekova protiv mrava, najpopularniji su kvasac, borna kiselina i kukuruzni sok. Međutim, takvi objekti su nedjelotvorni i prikladniji za nenaseljene ili rijetko posjećene prostorije.

trun

Da biste dobili osloboditi od midges, prije svega morate pronaći i ukloniti uzrok njihovog izgleda. Provedite temeljito čišćenje kupaonice izbjeljivačem. Odredite gdje bi mogao doći do grmlja. Nakon žetve, možete se riješiti onih pojedinaca koji su se već pojavili u kupaonici, uz pomoć jakih kemikalija, kao što je diklorvos.

Međutim, ako se bojite oštećivanja zdravlja vaših najmilijih ili djece, koristiti manje kardinalnih sredstava - izgraditi zamku:

 • Na dnu posude stavite komad voća ili povrća.
 • Napunite lijevak za papir uskim vratom. Unutar zidova mogu letjeti, ali se ne mogu vratiti natrag.
 • Sljedeći dan samo baci zamku u smeće.

žohari

Kako bi spriječili da žohari uđu u stan kroz odzračne cijevi, ventilacijske cijevi moraju biti čvrsto zategnuti zaštitnom mrežom tretiranom kemikalijama za suzbijanje žohara.

Inače, sredstva za borbu protiv žohara su svugdje ista - to su različite olovke, gelovi i drugi otrov za insekte.

Sredstva za borbu protiv žohara

komarci

Metode za uklanjanje komaraca u kupaonici ne razlikuju se od borbe protiv tih insekata u drugim sobama. Koristite posebne fumigatore, kao i tinjajuće ploče od komaraca ili kupite posebnu zamku za komarce.

woodlice

Glavno sredstvo borbe protiv mocice je prevencija. Pazite na čistoću kupaonice, pravovremeno uklonite prljavštinu i plijesan, uklonite propuštanje cijevi i osigurajte normalnu ventilaciju prostorije.

Ako ste još uvijek poremećeni ovim insektima, prvo pažljivo temeljito očistite prostoriju. Zatim prozračite kupaonicu i liječite zidove s kemijskim sredstvom za borbu protiv mochrica, koju možete kupiti u specijaliziranoj trgovini.

Pročitajte više u našem članku o tome kako se riješiti woodlice.

Fumigator za kontrolu insekata

Silverfish

U pravilu, ti insekti su mali. Ako ste ubijali jednu ljuskarnu, vjerojatno će vam to zaustaviti komunikacija s ovom vrstom insekata.

Ako iznenada nalazite nekoliko zastupnika ljestvice u kupaonici, tada koristite bilo koji dostupni aerosol protiv insekata.

stonoga

Ovi insekti jako vole skrivati ​​se u pukotinama drvenog poda, pa je jedan od mogućih načina da ih se borite za korištenje običnog mastika za parket na podu.

U specijaliziranim prodavaonicama se prodaju posebna sredstva za borbu protiv centipeda. Međutim, kako je praksa pokazala, sredstva za suzbijanje žohara protiv mlinova su također vrlo učinkovita.

Profesionalna dezinsekcija

Preventivne metode

Da biste se zaštitili od pojave insekata u budućnosti, koristite naše jednostavne savjete:

 • Pažljivo zapečati sve pukotine i rupe u kupaonici, gdje neočekivani gosti mogu doći k vama.
 • Ugradite dodatnu ventilaciju u prostoriju, ako smatrate da standardni sustav ventilacije ne radi ispravno svoj posao.
 • Redovito obradite kupaonicu s proizvodima koji sadrže klor.
 • Popravite sve cijevi u kupaonici i osigurajte ih zapečaćene.
 • Čuvajte svoju higijenu - redovito tretirati detergentna sredstva protiv bakterija, ne samo zidove i pod kupaonice, nego i vodovodne i unutarnje dijelove.
 • Obrišite sve čaše s šamponima, tuš gelovima, krema, itd. nakon njihove uporabe.
 • Suhe ručnike temeljito nakon upotrebe.
 • Provjerite da se kondenzacija nakuplja što je manje moguće u sobi.
 • Ako kupaonica ima prozor, što je češće moguće, prozračite sobu i pokušajte u njega ući što više prirodnog sunčevog svjetla.
Redovito čišćenje u kupaonici

Prisilna ventilacija u kupaonici

Grijana ručnik u kupaonici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 29