Храносмилането в банята – незабавно елиминирайте

Храносмилането в банята - незабавно елиминирайте

Благодарение на влажната среда, лоша вентилация и лошо осветление, банята става уязвимо място за разпространение на гъбичките. Такъв проблем се среща в много от апартаментите. Ако е възможно, трябва да се опитате да премахнете неканен гост възможно най-скоро, защото не само разваля вътрешността на банята, но също така оказва негативно влияние върху човешкото здраве.

Хрян в банята под микроскопа

причини

Причините за появата на гъбички могат да бъдат много. Основните са:

 • висока влажност, включително поради неравномерно нагряване, често измиване, лоша вентилация;
 • неизправности при водопровод;
 • студени стени;
 • благоприятна температура (не по-ниска от 15-20 градуса по Целзий).

Висока влажност

Неправилни водопроводни инсталации

Течове и блокиране

Тъй като такива фактори за бани - този феномен е доста типичен, тази стая в апартамента се превръща в най-благоприятната среда за развитието на гъбичките.

Най-често гъбичките се появяват и умножават по стените и тавана.

Унищожи гъбичките е реално, най-много основното нещо - да стигнем до мицелий, който е източникът на възпроизвеждане на черна плесен. Най-често се образуват неприятни спори върху материали с пореста повърхност, например върху боя, бетон, пластмаса и други места. Забелязвам, че гъбата не е трудна, защото се проявява под формата на тъмни точки или петна по стените, тавана и вътре в шевовете между плочките.

Гъби в интертитни конци

Злополука и дори опасност

Черната плесен причинява много негативни последици. Те включват:

 • неприятна миризма в банята;
 • непредставен вид на стаята;
 • повреда на мебели;
 • повреда на материали, които сте използвали за ремонт на банята (могат да се появят пукнатини върху бетона, мазилката или боята);
 • влошаване на състоянието на човешкото здраве.

Черна гъбичка в банята

Последната точка може би е най-критична, защото продуктите от живота на черната гъбичка, които човек вдишва, са силно токсични.

Ето защо, без да предприемете мерки за унищожаване на мухъл, можете да си спечелите цял букет от болести, някои от които могат да отидат в хронични форми.

Това е астма, кожни обриви, кашлица, хрема и гадене. Има постоянни главоболия и дори ревматизъм. Не затваряйте очите на такъв нежелан "съсед", който се е заселил във вашата баня.

В душ или вана

Когато една гъба се появява в душ или в самата баня, същите последици са възможни.

Когато мухъл в банята трябва да е наясно, че вие ​​също имате контакт с нея, и тя е изпълнена с не само заболяване на кожата, но също така и отрицателно въздействие върху цялото тяло.

Оформете душ

Методи на борба

Когато пръстта започне да се появява за първи път, трябва веднага да чуете аларма. На първо място, самият факт, че черните петна "се установяват" във вашата баня, вече говорят за проблеми с вентилацията.

Преди да започнете лечение на засегнатите стени или таван, преценете как можете да ремонтирате вентилацията, за да предотвратите повторното появяване на гъбичките.

Вентилация в банята

В първите етапи на появата на мухъл е много по-лесно да се разруши, отколкото след дълго време, когато успя да удари голяма площ.

Методите за "лечение" на засегнатите райони могат да бъдат разделени на две категории в зависимост от използваните средства.

Народни пътища

Кой каза, че без противогъбични спрейове или разтвори с плесен не може да се работи? И ако страдате и от алергии или от заболявания на горните дихателни пътища, обикновено нямате право да използвате химични агенти.

Следните методи могат да помогнат в борбата срещу гъбичките:

 • Сода, гасена с оцет. Напълнете засегнатата зона с достатъчно сода (колкото повече, толкова по-добре) и я гасете с оцет. След утаяване ще има пяна, която трябва да бъде внимателно почистена със сапунен разтвор или друг почистващ препарат и топла вода.
 • Смес от вода и масло от чаено дърво. Вземете две чаени лъжици масло от чаено дърво на две чаши топла вода. На засегнатата повърхност този разтвор се разпръсква от пулверизатора. Отстраняването с плочки не може да се измие. Този метод е по-добре да се използва през нощта, когато няма в банята.
 • Нека си припомним уроците по химия. Смесват се една част от борна киселина, две части водороден прекис и две части оцет с четири части вода. Получената смес е идеално подходяща за отстраняване на гъбички, достатъчно е да се избърше засегнатата област с разтвор.

Сок, оцет и сапун за пране

Масло от чаено дърво

химически

Ако не сте алергичен човек, противогъбичните агенти, които са разгледани по-долу, ще ви помогнат да се справите ефективно с мухъл.

Меден сулфат

Този инструмент ви позволява да премахнете гъбичките с висока степен на ефективност. Въпреки това, той не е трудно да се използва, но не мога да дишам в парите, поради токсичност, така че преди да започнете да работите с него, използвайте ръкавици и респиратор. Разтвор на меден витриол се приготвя съгласно инструкциите, след което се прилага с четка към засегнатата зона. Не смазвайте дебелината на слоя в местата с най-голямо натрупване на гъбички. След няколко часа разтворът се измива добре и повърхността се изсушава. Не забравяйте да проветрете банята след завършване на работата.

белина

Не всеки знае, че разтвор на белина и вода помага ефективно да премахне гъбата в банята. Но тъй като миризмата на разтвора е доста силна, трябва да извършите повърхностна обработка с ръкавици и респиратор.

При подготовката на разтвора трябва да се вземат предвид пропорциите: 10 части белина имат една част от водата. На засегнатите повърхности течността може да се нанася с четка, парцал или спрей. След употреба не е необходимо да изплакнете разтвора, но е необходимо да се проветри помещението.

Отстраняване на гъбички от гъбички

Средства за промишлена химическа обработка

Те се наричат ​​и антифунгициди, разделени на:

 • Средства за промишлена употреба, които се използват в строителството за елиминиране на биокорозията;
 • средства за домашна употреба.

Обикновено всички средства се продават в количества, които са достатъчни, за да се приготви литър концентриран разтвор.

За да се противодейства на гъбичките, капачката на сухото съдържание е достатъчна, за да се разтвори в един литър вода.

Сред доказаните инструменти професионалистите препоръчват:

 • Antifungus или Gidroteks от руския производител,
 • HG от Холандия за обработката на интертитни стави,
 • Немски Реногал.
Професионално лечение на засегнатите повърхности

Повърхностна обработка с пулверизатор

И не забравяйте, че когато използвате някакви химически средства, трябва да защитите ръцете си с ръкавици, за да избегнете появата на спори от гъбички или решения върху тях.

Подготовка на помещения

При подготовката на помещение за обработка следва да се следват следните правила:

 • Преди отстраняването на гъбичките е необходимо предварителна повърхностна обработка, която включва отстраняване на най-горния слой. След това повърхността трябва да бъде напълно изсушена.
 • Разкъсайте стените. Възможно е да откриете празнота, която трябва да бъде отворена и почистена.
 • Не включвайте вода в банята, когато извършвате работа. Обработката е разрешена само в сухо помещение.
 • Ако не можете да намерите мицелий - източник на появата на мухъл, а след това унищожи всички следи от външния вид на гъбичките на повърхностите.
 • Разрушаването на шевовете между плочките трябва да се остъргва на засегнатите участъци.
Работа в респиратор

Превантивни мерки

Унищожете гъбичките - това не е лесно. За да избегнете всички трудности, свързани с възникването на това неприятно съквартирант, трябва да предприемете превантивни мерки, които могат да предпазят банята от гъбични щети:

 • поддържа оптималната влажност в помещението. Не стойте на качествена нагреваема решетка за кърпи, която ще изсуши въздуха в банята;
 • вентилирайте стаята. За добра циркулация на въздуха можете да инсталирате вентилатор за отвеждане на отработените газове. След като вземете гореща вана или душ за известно време, отворете вратата на банята малко, за да се изпари излишната влага;
 • ако правите ремонт, преди да полагате плочките, лекувайте стените със специализирано противогъбично решение;
 • Внимавайте за ВиК. Всяко изтичане може да доведе до натрупване на течност върху повърхността на плочката, което води до образуването на гъбички;
 • сменете тръбите, ако имат постоянна пот;
 • внимателно дръжте местата за уплътняване с най-честата пропускливост на влагата. По правило съединенията се обработват;
 • Не изсушавайте дрехите и бельото в банята, само в минимални количества.
 • Не позволявайте на водата да застане в стъкла или други контейнери;
 • запечатайте всички пукнатини по стените.
Допълнителна вентилация на вратата

Отопляемата решетка за хавлии в банята

Обработка на фуги с пара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 + = 31