Ние се борим с едно докосване в банята – най-ефективните средства

Ние се борим с едно докосване в банята - най-ефективните средства

Блестящата баня е не само чист под, но също и лъскав водопровод и плочки по стените. Ако не редовно почиствате и почиствате тази стая, то достатъчно скоро, дори и най-качествената реновирана и модерна баня ще изглежда пренебрегвана и ненаситна. Всички вината за плаката, която в крайна сметка се появява по стените и водопровод. В тази статия ще ви разясним как можете да се справите с различни видове нападения, затова се появява и какви превантивни мерки ще ви помогнат да се справите с този проблем по-рядко.

След почистване

причини

Нека разгледаме подробно видовете нападения и причините за тяхното настъпване.

Плака на водопровод

Тъй като водопроводните продукти активно взаимодействат с водата, те бързо образуват варовити плаки. Във водата, течаща през нашите канализационни тръби, пълни с различни минерали и вар.

След като водата удари всяка повърхност и се изпари, частиците на вар остават на мястото си. Отначало те трудно се забелязват за окото, но с увеличаването на частиците дебелината на плаката се увеличава.

Плака на водопровод

Варовик или, както се нарича и варовиков камък, може да се появи както на тоалетната, в която тече отводнителния резервоар, така и на крановете, на банята, на тръбите и т.н. В допълнение към развалянето на външния вид на продукта, той също така пречи на работата му.

Плакат на тоалетната

Скърф по стените

Когато говорим за нападение по стените на банята, имаме предвид сапунено покритие, което може да се формира не само върху плочките, но и върху PVC панели, облицовки и други повърхности. Горещата вода, смесена с детергенти, под формата на водни пари се утаява по стените и оставя тънък сапунен слой върху тях. С течение на времето този слой се превръща в сапунено покритие, което е достатъчно лесно да се отстрани отначало, но с течение на времето става все по-трудно да се почисти.

Скърф по стените

Гъбична атака

Високата влажност в помещението провокира активно развитие на различни гъбички, които често могат да бъдат намерени в шевовете между плочките, на кръстопътя на банята и стените и трудни за почистване места.

Фунгическото нападение не само разваля външния вид на стаята, но и вредно за здравето, затова трябва активно да се бори с антибактериални средства.

Хапче върху плочката

Нападение на кранове

Тъй като повечето домове сега използват никелирани кранчета и кранчета, разводите по тях незабавно стават забележими. Ако не се почистват редовно, те могат да образуват сапун и варовик.

Нападение на кранове

Ако кранчето изтича някъде, може да срещнете и проблем с ръждив плакат. Най-трудно е да се чисти. Освен това ръждата от кранчето може да оцветява и други неметални повърхности, като дъното на мивката или ваната. Ето защо, за да се справят с ръжда е необходимо навреме.

Ръце върху миксер и вана

Премахване на депозит

Всяка любовница има свои собствени начини и методи, за да се справи с цъфтежа в банята. Някой предпочита да използва изпитани с времето хора. Те не съдържат опасни химикали и по-малко влияят агресивно върху обработваната повърхност.

Почистващи средства за баня

Някой предпочита търговски чистител. В момента на пазара има доста сериозна конкуренция между производителите на различни препарати за почистване на банята и тоалетната. Принципът на действие на всички тези средства обаче е сходен. Нека да ги разгледаме по-отблизо.

Независимо от какъв вид почистващ препарат използвате, ще трябва да складирате парцали, четки, гъби и други инструменти. За да почистите плаката трудно достъпни за места и шевове между плочките, ще ви е необходима стара четка за зъби. Също така ще ви трябва гумени ръкавици, за да защитите ръцете си.

Народни средства за защита

Първият най-популярен начин за премахване на плаката е използването на различни киселини, които се намират в почти всеки дом.

 • Оцетната киселина трябва да има концентрация най-малко 25%. Необходимо е разтворът да се приготви чрез смесване с вода в съотношение 1:20. Най-добре е да се разрежда оцетната киселина с стръмна кипяща вода и след това разтворът да се охлади малко. Такова решение може да се почисти от плаката с фаянс, никел, емайл, стъкло и метализирани повърхности. Не е подходящ за акрилни вани и пластмаси.
 • Лимонената киселина действа по-деликатно на повърхността, така че може да се използва върху всякакви материали. За да действа киселината, тя трябва да бъде нанесена с гъба на всички повърхности, покрити с плаки, за до 3 часа. След това се измива с чиста вода. Лимонената киселина се разрежда в топла вода, докато кристалите й напълно се разтварят. Средно един пакет от лимонена киселина оставя чаша вода, продавана във всеки хранителен магазин в отдела с подправки или продукти за печене.
 • Оксалова киселина се използва в много закупени почистващи продукти, където концентрацията е много висока. Ако погледнем мек версия препарат, може да се приготвя разтвор на вода се смесва с оксалова киселина в желаното съотношение (обикновено 5% разтвор) и го постави на повърхността, покрита с покритие за няколко часа. Киселината ще разтвори цялата плака и ще трябва само да я измиете с поток от вода.
 • Някои също използват солна киселина за премахване на ръждата, Трябва обаче да бъдете максимално предпазливи. В никакъв случай не трябва да се допуска да се получи солна киселина върху кожата, както и върху метални повърхности. Но е идеален за премахване на ръжда от емайлирани повърхности. След използване на солна киселина повърхността трябва да се изплакне обилно с течаща вода и да се измие с обикновен препарат.
 • По-малко опасен начин за премахване на ръждата е използването на смес от амоняк и водороден прекис. Смесете амоняка с пероксид в съотношение 2: 1 в отделен буркан, нанесете сместа върху парцал и избършете местата за замърсяване с него. След 10-15 минути сместа може да се измие.
 • Някои любовници използват сода за премахване на плаката. Въпреки това, с такъв инструмент трябва да сте внимателни, тъй като абразивните частици в него са в състояние да надраскат повърхността. За това как да не повредим повърхностите по време на събирането на реколтата, ще говорим по-долу.

Оцетна киселина

Лимонена киселина

Оксалова киселина

Хлороводородна киселина

сода

химични агенти

Много по-лесно е да почиствате химикалите и, като правило, по-бързо. Не е нужно да измервате правилните пропорции и да смесвате сами решението. Всички необходими компоненти в чистачката вече се използват. Просто трябва да се приложи препарат за почистване на гъбата, която е била напоена с вода, избършете лицето й, ако е необходимо, и след това измийте остатъците от плаката и означава чиста вода.

Химическите детергенти се продават като гел, прах и спрей. Преди да купите, внимателно прочетете информацията на етикета. Тя трябва да указва не само начина на използване на почистващия препарат, но и за почистването на повърхностите, за които е предназначен този продукт. Така например, абразивни прахове и почистващи средства, съдържащи киселини, не са подходящи за акрилни вани.

Детергенти за банята

Колкото по-концентриран е почистващият препарат, толкова по-малко време е необходимо, за да се поддържа на повърхността, която да се третира. Този интервал от време може да варира от няколко минути до няколко часа. Ако имате работа със стар цъфтеж, тогава няма начин да ви помогне да се справите с него веднъж, без значение колко го държите. Процедурата за почистване трябва да се повтори няколко пъти, преди да можете напълно да се отървете от досадната мръсотия.

Почистване на ваната

Използването на средства в зависимост от повърхността

Типът и материалът на повърхността, върху която е образувана плаката, оказва значително влияние върху начина, по който тя трябва да бъде почистена:

 • Продуктите от чугун са най-малко капризни. Те могат да се почистват с почти всякакви средства, с изключение на силни киселини, като например солна киселина.
 • Емайлираните и хромирани повърхности не могат да се почистват с прахове и други абразиви, които могат да нарушат целостта на покритието. Те се почистват с различни водни разтвори, гелове и други течни почистващи препарати. Това важи и за стъклария и порцелан. За да се отървете от плаката върху емайла и да го върнете към оригиналната белота също ще помогне за избелване.
 • Най-внимателното отношение изисква акрилна баня. Може да се почиства от плаки само с помощта на естествени, естествени киселини или специализирани средства за измиване на акрилни повърхности. След повърхностна обработка с киселинен разтвор, експертите съветват да неутрализират ефекта си с алкален детергент.
Почистете огледалото

Почистете крановете

Почистваме тоалетната чиния

Грижа за акрилна баня

Как да не развалим повърхността

Това не се получи, както в тази поговорка "Ние искахме най-добре, но се оказа, както винаги", преди да започнете почистването на банята, внимателно прочетете инструкциите на пакета за почистване. Ако го използвате за първи път, съветваме ви първо да го опитате в малка, фина област и не веднага да я приложите върху цялата баня.

Не ви съветваме да използвате твърди и метални четки, които надраскват повърхността. Използвайте порьозни гъби и меки парцали. В екстремни случаи - четки с меки влакна.

Използвайте меки четки

Превантивни методи

В борбата срещу нападението основното е предотвратяването. Колкото по-често ще измивате правилно банята - толкова по-малко вероятно е, че някога ще се сблъскате с проблема с неизвестната плака. Като превантивна мярка срещу нападението не е необходимо да се прибягва до силни средства за защита. Обичайната течност за миене на съдове, прах, течен сапун - с една дума всичко, което ще бъде в дома ви, ще направи. Ако сте прекалено мързеливи, за да измиете препарата след употреба, използвайте течност за миене на очила. Тъй като повечето от тях са направени на базата на алкохол, то веднага се изпарява от повърхността и цялата мръсотия остава на парцала.

Грижа за плочките в банята

За да се борите с гъбички и мухъл най-малко веднъж седмично, използвайте в банята хлор-съдържащи детергенти или просто слаб разтвор на белина или белота. Не забравяйте обаче, че не е възможно да смесите хлора с различни киселини по едно и също време, защото в този случай хлорната пара ще стане отровна.

Измиване на подове в банята

Жълто покритие върху банята

Водата, която тече от нашия кран, често съдържа желязо. След като изсъхне в мивката и в банята, могат да останат жълти петна от ръжда. За да се предотврати появата на такива петна, редовната употреба на избелващо средство помага. Ако ръждясните петна вече са твърде забележими и обичайното избелване не се справя с тях, следният инструмент ще ви помогне:

 1. Пригответе всяка по 2 супени лъжици. храна и сода, 50 g белина и 50 g оцет.
 2. Първо, на мократа повърхност се нанася смес от калцинирана и сода за печене, която се разтрива с гладки кръгови движения в продължение на 10 минути.
 3. След това смес от белина и оцет се прилага отгоре и се оставя за още 30 минути.
 4. Повърхността се измива с течаща вода.
Отстраняване на плаката преди и след това

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =