Kako odabrati Rimljoke

Prozor je jedan od najtežih zadataka. Možete, naravno, objesiti prvu više ili manje voljenu zavjesu, ali ... Windows - važan dio oblikovanja interijera i izbor ovisi o dojmu svog doma. I želim da bude lijepa, ugodna, udobna i nezaboravna. Jedna od mogućnosti pružiti svoj dom ili stan svoj vlastiti stil je odabrati lijepe i udobne zavjese na prozorima. A ako želite da budu moderni i udobni, obratite pozornost na rimske zavjese. To su one koje se mogu pričvrstiti na prozor i okupljaju u prekrasnim nabora. Kako će rimske rolete izgledati u unutrašnjosti ovisi o tome kako precizno podižete boju i tkaninu. Razgovarat ćemo o tome. 

Što su rimske zavjese i što su oni

Roman zove zavjese su ravna tkanina, koja kada zatvorena ide gore, oblikovanje nabora. Ova vrsta ukrasnog prozora je prikladna, ako vam je potrebna kratka zavjesa na prozorskom pragu. Jedna od glavnih prednosti rimskih zavjesa - oni zauzimaju minimalni prostor jer se mogu pričvrstiti na okvir prozora. Ovom metodom instalacije, prag se može koristiti kao radna površina.

Uređaj rimskih zavjesa je jednostavan. Postoji gornja traka, na koju je pričvršćena ljepljiva traka, na donjem dijelu je tkanina s sredstvom za ponderiranje i pričvršćena na vrh s natrag ljepljivom trakom. Na instalaciji, na okviru ili zidu iznad prozorskog otvora, pričvršćuje se letvica s čičakom, a sama zavjesa "oblikuje". Takav uređaj olakšava ga pranje.

To je ono što izgledaju rimske zavjese

To je ono što izgledaju rimske zavjese

Na platnu rimskih zavjesa porasle su gore i sakupljale nabore, u koracima od 20 do 30 cm do šiljaka za šivanje šina, koje zatim ulaze u šipke. Kada zatvorite zavjese, trake se popne, tkanina se oblaže. Takav je izvorni način izumio drevni Rimljani.

Rimljani su od dvije vrste: klasični (lijevi) i kaskadni (desno). Obilježeni su prisutnošću / odsutnosti nabora u otvorenom stanju

Rimljani su od dvije vrste: klasični (lijevi) i kaskadni (desno). Obilježeni su prisutnošću / odsutnosti nabora u otvorenom stanju

Postoje dvije vrste rimskih zavjesa: klasična (konvencionalna) i kaskadna. Klasični u otvorenom stanju je ravna tkanina, kaskadno uvijek imaju određenu količinu nabora. Druga opcija bolje odgovara u stilu art deco, zemlje ili tradicionalnog dizajna. Ali, kako izgledaju rimske zavjese u unutrašnjosti, ne ovisi toliko o vrsti kao o odabranoj tkanini. Postavili su glavni "zvuk". Dakle, u osnovi, obratite pažnju na kvalitetu i vrstu tkiva.

Zasebno je potrebno spomenuti prozore na ušću. Nije ih lako organizirati. Jedna je opcija rimski slijep za svaki prozor. Budući da je instalacija vrlo jednostavna, neće biti poteškoća. Jedina poteškoća - morat ćete otvoriti i zatvoriti sve zavjese, a to traje puno vremena, pa čak i s vremenom počinje ljutiti.

Prednosti i nedostaci

Glavna prednost rimskih zavjesa - izgledaju dobro u oba sklopljenom i "radnom" stanju, omogućujući kvalitativno zatvaranje prozora, bez praznina. Pa, sviđaju se mnogi od njihovih osobitih laikonskih oblika. I, koristeći različite tkanine, možete napraviti modele za različite stilove - od stroge minimalizma do romantične Provence.

Ne samo da rimske zavjese u unutrašnjosti kuhinje izgledaju izvorno, već su i funkcionalnije od uobičajenih opcija

Ne samo da rimske zavjese u unutrašnjosti kuhinje izgledaju izvorno, već su i funkcionalnije od uobičajenih opcija

Nedostaci rimskih zavjesa više se odnose na osobitosti eksploatacije:

  • Ako zavjesa ne zatvara vrata zasebno, ali je cijeli prozor, otvoren za prozračivanje s spuštenom zavjesom problematičan je. Da biste došli do ručke, trebate podići zavjesu odmah iznad ručke ili zaroniti pod njom. S obzirom na težinu u nastavku, nije lako.
  • Nakon pranja, morate rastaviti hrpu užadi koje se protežu na svaki poprečni komad.
  • U presavijenom stanju, rimske zavjese zauzimaju malo prostora. To jest, tijekom dana pokrivaju dio stakla. Što posebno ovisi o modelu i načinu instalacije.

To su glavne prednosti i nedostaci rimskih zavjesa. Postoji još jedna točka, ali nije svima važno: s zatvorenim zavjesama, nećete moći "pogledati prozor na trenutak". Takav nedostatak ...

Kako odabrati veličinu

Širina rimske zavjese ovisi o tome je li zajedničko prozoru, ili će imati svaku svoju zavjesu na svakom listu. Za ugradnju na krilo, izmjerite širinu stakla na svakom listu, s obzirom na staklene zrnce. To će biti minimalna vrijednost, ali staklo će biti točno zatvoreno i nitko neće moći pogledati iznutra. Maksimalna širina ovisi o širini okvira, ali imajte na umu da između susjednih zavjesa mora postojati barem mali razmak, stoga je u ovom slučaju potrebno tražiti dimenzije vrlo blizu mjera, inače ih jednostavno nećete moći popraviti.

Uske rimske zavjese trebale bi pokriti staklo i biti malo šire

Uske rimske zavjese trebale bi pokriti staklo i biti malo šire

Ako je rimski slijepa je na cijelom prozoru, njegova oštrica mora biti širi od otvora prozora je ne manje od 5 cm U stvari, ovdje možete doći do širine prozorskoj dasci -. Vizualno će izgledati bolje ako su zavjese i prozorske klupčice su isti.

Ovom metodom montaže vodite po širini otvora prozora

Ovom metodom montaže vodite po širini otvora prozora

S duljinom (visinom) malo lakše: ne bi trebalo biti niže od otvora prozora ili visine listova. Ako je u standardnim veličinama malo više modela, to je neustrašivo. Izgled ili funkcija neće biti gore od toga. Postoji samo jedno ograničenje: maksimalna visina mora biti manja od 3 metra, jer duljina niti u mehanizmu rimske zavjese ne prelazi 3 metra.

Rimske zavjese u unutrašnjosti

Rimske zavjese u unutrašnjosti kuhinja, dječjih soba, u dnevnim boravcima i uredima mogu se vidjeti u kombinaciji s tuljom. S ovom kombinacijom oni "rade" noćne rolete, jer su šivan od gustih tkanina koje ne dopuštaju svjetlost. Druga mogućnost - solo, bez dodataka. Zato ih možete koristiti na ostakljenim balkonima ili loggiama, u svakoj sobi, ako niste zabrinuti da netko može pogledati vaše prozore tijekom dana. To je to - samo "Rim" bez dodataka - često se može vidjeti u privatnim kućama, gdje prozori gledaju u dvorište, a tamo se ne može pronaći nikakav autsajdrator.

Guste i prozirne tkanine mogu se koristiti na mnogo načina

Guste i prozirne tkanine mogu se koristiti na mnogo načina

Ponekad se koriste rimske zavjese umjesto pladnja. U tom su slučaju sašiveni od prozirnih tkanina. U toj verziji savršeno se uklapaju u minimalizam ili moderni stil, gdje se nabori prihvaćaju samo uvjetno. Razina tkanine je ono što vam treba. Međutim, imajte na umu da radijatori trebaju biti prekriveni dekorativnim zaslonom ili stajati ispod prozora namještaja. Iznimka - ekskluzivni modeli uređaja za grijanje, koji mogu poslužiti kao uređenje interijera.

U kuhinji

Rimske zavjese u unutrašnjosti kuhinje pogodne su za gotovo svaki stil ukrašavanja. Najčešće se mogu vidjeti u tim kuhinjama gdje se prag koristi kao radna površina. Teško je pronaći prikladniju alternativu. Nodule se možda mogu načiniti pomoću roleta, ali nisu tako učinkovite.

Čak i ako prozor prozora kuhinjskog prozora ne nosi nikakvu funkcionalnu opterećenost, rimske rolete pored pločica i kućanskih aparata izgledaju bolje od nabora i nabora tradicionalnih uzoraka.

Izbor boja i boja je stvar okusa vlasnika, ali načela kombiniranja boja moraju se uzeti u obzir. Postoji nekoliko tradicionalnih rješenja:

  • Tkanina koja se koristi je jednobojna neutralna boja (bijela i nijanse, bež, siva). Kombiniraju se sa svim bojama i, u pravilu, su prisutni u ukrasu prostorije.
  • Jednobojne rimske zavjese jakih boja. Odabrani su za postojeće objekte ili dekor elemente. To može biti jedna od boja na zidovima, presvlake, fasada namještaja itd.
  • Boja - u trakama, kavezu, u cvijetu. To su zavjese su vrhunac interijera i odmah privlače pozornost. Iako je jedna od boja trebala biti ponovljena u drugim unutrašnjim predmetima. A načelo odabira crteža ovisi o stilu u kojem se izrađuje unutrašnjost.

Samo ako odaberete rimske zavjese u kuhinji, bolje je tražiti tkanine koje se lako brišu. Lan, baršun, tapiserija, brokatna - sve to za ostale prostorije. Za kuhinju će imati pamuk s impregnacijom ili neka dobro istrošena i antialergenska sintetika.

U dječjoj sobi

Počnimo s popisom praktičnih prednosti korištenja rimskih zavjesa u unutrašnjosti dječje sobe. Prvo: u studentskim sobama u blizini prozora često se nalazi stol. Zato su zavjese na prozorskom pragu upravo ono što trebate. Drugo: ako je dijete još uvijek vrlo mala, kratke zavjese, previše, plus - on ih ne može doprijeti i stoga ne skida glavu. Treći plus za osobe s alergijom: manja količina tkiva skupit će manje prašine.

Pored ovih pozitivnih trenutaka u policijskoj banci, moramo dodati još više rimskih zavjesa poput djece i adolescenata. Mogu biti s tematskim crtežima, prikazujući junake omiljenog crtića, skupine itd., Ili mogu biti strogi i jednolični. Postoji netko tko voli što, jer u različitim dobima, postavke su različite. Ali ostaje činjenica: možete pronaći bilo koji dizajn. Ako nema spremnog, možete šivati ​​platnu ili naručiti njegovu proizvodnju.

Dnevni boravak

Rimski slijepi u unutrašnjosti dnevne sobe može se prilagoditi dizajnu u bilo kojem stilu. Tu se često kombiniraju s običnim ili tradicionalnim zavjesama. I u kombinaciji, i "solo" mogu biti u dnevnom boravku bilo kojeg stila i smjera. Klasični model može biti uokviren na dno četkama, rubovima ili na neki drugi način ukrašen. Ove su vrste prikladne za klasične interijere.

Čudno, ali to su rimokateti koji se savršeno uklapaju u minimalizam, u art deco i high-tech. Tkanine se koriste od drugih. Glatko obojana, s ravnom površinom prikladnom za minimalizam, za hi-tech možete pronaći tkanine sjajne, vrlo slične sjaju metala (nešto poput atlasa).

Bilo koji model i interijer etničkog tipa bit će dobar. Samo za svaki stil morate odabrati vlastite tkanine. Za skandinavske interijere, jednobojne rimske zavjese su prikladnije, možda s gustom ili pletenom uzorkom.

Spavaća soba

Rimske zavjese u spavaćoj sobi nisu ništa manje važne nego u dnevnoj sobi. Ako se koriste umjesto zavjesa od tulle, pouzdanije će blokirati pregled, čuvajući privatnost. Odabirom gustoće materijala, dnevno svjetlo možete učiniti više ili manje prigušeno. Ako želite, možete podići zavjesu tako što ćete ostaviti više svjetla. Općenito, postoje dnevne / noćne zavjese, u kojima su trake napravljene od dvije vrste materijala - prenoseći svjetlost i ne prolazeći. U ovoj situaciji, oni će biti vrlo zgodan.

Još jedna dobra stvar u operaciji je kombinacija: rimske zavjese se koriste kao noćne rolete, pričvršćene su za staklo, a zavjese na dasci su, kao i obično, na stražnjici. Postoje i druge opcije - samo "Rim" ili u kombinaciji s tradicionalnim linijskim zavjesama. Dobra su ako ne zanima neka netko može pogledati vaše prozore ili ne.

Ako govorimo o tkaninama, onda su odabrani u tonu s tekstilom, ukrasom zidova, fasada ili presvlaka namještaja. Oni mogu biti svojeg dizajna, ali boju i uzorak trebaju biti u skladu s okolinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 − 50 =