Pallomaiset (kupoliset) talot: rakenteet, ulkoasun ominaisuudet

Pallomaiset kuperaasunnot tunnetaan pitkään - yarangit, vitsaukset, wigwamit jne. - perustuu tähän periaatteeseen. Niitä erottaa niiden korkea stabiilisuus ja erektio, joka on saanut esi-isämme suosion. Mutta kupumitalot puhtaassa muodossaan, nykyaikaisen rakentamisen ilmiönä, ilmestyi niin kauan sitten - noin viime vuosisadan jälkipuoliskolla. Kun amerikkalainen tiedemies Fuller hajosi kupolin rakenteen yksinkertaisiksi kuvioiksi - kolmiot, joista koko rakentaminen on usein kokoonpantu. Tällä periaatteella rakennetaan monia pallomaisia ​​taloja. 

Dome-talot: teknologiat ja niiden ominaisuudet

Kupu tai pallomainen talo on yhden talotekniikan nimi. Itse asiassa nimi heijastaa tämäntyyppisen asuntorakentamisen erityispiirteitä - talossa ei ole suorakaiteen muotoista, vaan se on tehty puolipallon muodossa. Pikemminkin - polyhedron muodossa, lähestyessään ulkonäköä palloon.

Tämä muoto kestää paremmin tuuli- ja lumikuormituksia, joilla on samanarvoinen rakennus suorakaiteen muotoinen, on käyttökelpoisempi alue. Mutta sellaisessa talossa on tuskin ainakin yksi suorakaiteen tai neliön huone. Ainakin yksi puoli, mutta se on epätasaista. Tämä vaikeuttaa huonekalujen asettelua, koristelua, valintaa ja asennusta. Todennäköisesti kaikki tai useimmat tilanne joutuvat tekemään "tilauksesta" omien koonsa ja luonnostensa mukaan.

Kupumitaloissa on tunnistettavissa oleva ulkonäkö

Kupumitaloissa on tunnistettavissa oleva ulkonäkö

Dome-taloja rakennetaan lähinnä rautalankaustekniikalla, joten rakentaminen on helppoa. Runko on valmistettu puusta tai metalliputkista, se on vuorattu rakennuslevyllä (vaneri, OSB). Kehyksen sarakkeiden välillä on lämmitin (laajennettu polystyreeni, mineraalivilla, vaahtolasi, ekologiset materiaalit, kuten juutti, kuivatut levät jne.). Toisin sanoen epätavallisen muodon lisäksi ei ole uutisia, materiaaleja valitaan tavanomaiseen kehysrakennukseen verrattuna.

Kupu talot on myös valmistettu monoliittisesta teräsbetonista. Tätä tekniikkaa käytetään kuitenkin harvoin, erityisesti maassamme, jossa sahatavara on ajoittain halvempi. Jos otetaan huomioon myös betonikuoren hyvän lämmöneristeen tarve, sen epäsuhtaisuus tulee ymmärrettäväksi.

Kaapelitalojen luurankoilla se ei ole niin yksinkertaista. On olemassa kaksi tekniikkaa, joilla ne kerätään: geodeettinen ja stratodesioinen kupoli. Niillä on omat ominaisuutensa, jotka voivat vaikuttaa valintasi mukaan.

Geodeettinen kupoli

Kupu on jaettu kolmioihin, joista polyhedron kootaan. Tämän tekniikan erityispiirre on se, että yhdessä paikassa suuri määrä palkkeja lähenee. Jotta varmistetaan niiden luotettava kiinnitys, käytetään liittimiä - terästä valmistettuja erikoislaitteita, jotka mahdollistavat tukevan rakenteen elementtien luotettavan liittämisen. Jokainen liittimet maksaa 600-150 ruplaa (10-25 dollaria).

Pallomaiset (kupoliset) talot: rakenteet, ulkoasun ominaisuudet

Pyöreän talon geodeettinen kupoli on rakennettu kolmioiden perusteella

Koska liittimien määrä arvioidaan kymmeniä tai jopa satoja, niiden läsnäolo vaikuttaa voimakkaasti rakentamisen kustannuksiin. Ne, jotka aikovat rakentaa kupumitalon omilla kädillä, yrittävät tehdä ilman liittimiä tai tehdä niitä itse. Syyt ovat ymmärrettäviä, mutta jos yhteyden voimakkuus on riittämätön, kuormitettu rakennus voi romahtaa. Joten säästöt tällä solmulla sinun täytyy olla erittäin, erittäin tarkka.

Liittimet, joita käytetään geodeettisen kupolin palkkien liittämiseen

Liittimet, joita käytetään geodeettisen kupolin palkkien liittämiseen

Muuten, puupalkkeihin käytettäessä on ei-liitin tekniikka, mutta tällaisten yksiköiden kokoaminen vaatii korkealaatuista puusepäntyä ja tarkkaa toteutusta. Ja vielä: ne eivät ole yhtä luotettavia kuin liittimet metalliliittimiin.

Tämäntyyppisen kehyksen etu on vakaa rakenne. Hämmentäessä 35% elementtejä kupoli ei romahda. Tätä testataan seismisesti aktiivisilla alueilla, hurrikaaneilla. Tämän vakauden ansiosta voit helposti poistaa useita hyppyjä. Eli oven alla oleva ikkuna voidaan avata missä tahansa, melkein missä tahansa. Ainoa asia, joka on otettava huomioon, on, että ikkunat ovat kolmion muotoisia. Tässä rakentamisessa tästä ei voi päästä eroon. Monille tämä on kriittinen haitta.

Kolmiot ovat selvästi näkyvissä valmiissa talossa

Kolmiot ovat selvästi näkyvissä valmiissa talossa

Toinen ominaisuus - rungon kokoonpanoon, ilman naarmutusta, sillä on hyvä vastustuskyky kiihdyttämisen rasituksiin, mutta se ei ymmärrä hyvin horisontaalisia kuormituksia. Siksi kehys kerätään ensin kokonaan ja vain sen jälkeen se on pinnoitettu.

Stratodinen kupoli

Tämän rakenteen kupumitalot kootaan trapezoidimuotoisista osista. Eli sen fragmentit ovat enemmän kuin suorakaiteet tai neliöt. Tämä rakenne mahdollistaa vakiomallin mukaisten ovien ja ikkunoiden käytön. Monille tämä on suuri plus.

Iskemäisen kupolin miinus on se, että rakenteellisia elementtejä voidaan poistaa vain viereisten rakenteiden huolellisen laskemisen ja vahvistamisen jälkeen. Joten ovien tai ikkunoiden siirto, koon muuttaminen on mahdollista vain sen jälkeen, kun tämän osan tai jopa kupolin kokonaiskustannusten muutos lasketaan.

Stratodezichesky-kupoli koostuu palasista, kuten suorakulmio (trapesi, jossa sivut ovat hieman puolueellisia)

Stratodezichesky-kupoli koostuu palasista, kuten suorakulmio (trapesi, jossa sivut ovat hieman puolueellisia)

Siellä on tämä tekniikka ja oma rakentaa ominaisuus. Kehys on asetettava, kun telineet on asennettu. Toisin sanoen toinen rivi telineistä kootaan vasta sen jälkeen, kun ensimmäinen, kolmas rivi on leikattu - sen jälkeen, kun toinen on ommeltu arkkimateriaalilla jne. Tämä johtuu siitä, että puutteellisessa muodossa - ilman nylkemistä - rungolla on suuri kantavuus pystysuuntaisille kuormille eikä se ole kovin kestävä vääntökuormituksille. Kun reunat ovat päällystettyjä, se muuttuu erittäin vakaaksi ja luotettavaksi.

Toisin kuin geodesic kupoli, ei stratum liitin tarvitaan rakentaa stratode. Kehyksen pystysuorat osat on yhdistetty erikoisluukkujen avulla. Vaakasuorat sillat kiinnitetään ruuveilla kiinnitetyn levyn avulla, jonka alla metallikotelo asetetaan.

Trapezoidiset tukirakenteet mahdollistavat verannan tekemisen

Trapezoidiset tukirakenteet mahdollistavat verannan tekemisen

On vielä yksi vivahde, joka vaikuttaa kupolitalon kustannuksiin. Kun leikataan arkkimateriaalia stratodiselta kupolta, on enemmän pistokkaita kuin geodeettisella laitteella. Tämä lisää jonkin verran materiaalien kustannuksia. Mutta ne kompensoivat se, että ikkunoita ja ovia käytetään vakiomallissa, ne ovat halvempia kuin kolmiomainen. Tämän seurauksena eri teknologioiden kupolin hinta ei ole kovin erilainen.

Edut ja haitat

Se, että kupumitalo näyttää epätavalliselta, kukaan ei väitä. Jos haluat, että talossa tai dacha "ei pidä kaikkia muita" ja että sinulla ei ole mitään kehysrakennustöitä vastaan, tutustu tarkemmin tähän tekniikkaan. Ratkaisu on todella epätyypillinen. Lisäksi he sanovat, taloudellinen. Neliömetrin hinta alkaa 200 dollarilla. Mutta kuten tiedätte, tämä on vähimmäishinta. Tämä on taloudellinen vaihtoehto.

Tämä on myös kupumitalo

Tämä on myös kupumitalo

Kauppojen taloja

Epätavallisen ulkonäön lisäksi pallomaisten talojen ammattilaiset ovat seuraavat:

 • Tilan optimaalinen käyttö. Huoneita saadaan enimmäispinta-alalta ja paljon pienemmältä kattoalueelta. Eli käyttämätön tila pään yläpuolella on pienempi.
 • Seinien pienempi ulkopinta verrattuna tavanomaisiin suorakulmaisiin rakenteisiin.
 • Vähemmän pinta - vähemmän lämpöä hukkuu talvella ja imeytyy lämpöä kesällä. Eli tällaisten talojen sisältö on taloudellisempaa.

  Sakka ei suuria määriä kertyy - ne putoavat tai tyhjenevät

  Sakka ei suuria määriä kertyy - ne putoavat tai tyhjenevät

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  57 + = 63