Bilik mandi dalam gaya retro

Bilik mandi dalam gaya retro

Gaya retro adalah konsep yang sangat abstrak. Apabila kita mengatakan bahawa objek atau fenomena kepunyaan gaya retro, ia bermakna bahawa ia berkaitan dengan masa lalu. Tetapi adakah mungkin untuk menamakan gaun "retro" yang anda pakai dalam dekad terakhir atau objek kehidupan seharian bangsawan abad ke-17? Pendapat pakar dalam bidang fesyen dan reka bentuk pada subjek ini berbeza. Menurut pandangan yang paling popular, retro termasuk trend yang dikenali sebagai fesyen dan gaya akhir abad ke-19 - awal abad ke-20. Semua yang lebih tua adalah barangan antik, dan semua yang lebih muda adalah vintaj.

Bercakap tentang bilik mandi, dihiasi dengan gaya retro, kita akan ingat dengan tepat pada masa ini selang masa. Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda tentang ciri-ciri ciri gaya retro dan bagaimana untuk melengkapkan bilik mandi moden, memelihara semangat zaman dahulu.

Bilik mandi dalam gaya retro

Ciri gaya

Bagi pedalaman dalam gaya kegunaan retro yang menggunakan sejumlah besar perkara dari zaman dahulu. Ia tidak perlu barang-barang antik sebenar diambil dari dada nenek (walaupun mereka pasti dialu-alukan), kerana kita tidak perlu mengumpul muzium artifak sejarah. Apa yang kita perlukan ialah perabot moden, paip dan aksesori, yang digayakan pada zaman dahulu.

Keutamaan harus diberikan kepada objek dalaman dan hiasan, diperbuat daripada bahan semula jadi atau logam. Perkara adalah dialu-alukan dari kayu, kulit tulen. Antara logam, memberi keutamaan untuk membuang besi, tembaga, tembaga, tembaga. Anda harus mengelakkan perkara-perkara dengan bersalut krom.

Mempunyai gaya retro untuk bilik mandi

Gaya retro untuk bilik mandi dan ciri-cirinya

Bagi unsur-unsur hiasan, mereka berada di bilik mandi retro-ke tahap yang jauh lebih rendah daripada dalam abad ke-19 klasik. Keriting yang cukup dan hiasan bunga memberi laluan kepada geometri yang ketat. Lukisan dalam bentuk band, rombus atau papan cawangan dalam gaya retro cukup popular. Ini tidak bermakna bahawa hiasan di pedalaman retro benar-benar hilang: hampir elemen wajib adalah cermin dalam klasik, bingkai yang indah dan candelier dengan pendants kristal.

Unsur-unsur hiasan untuk bilik mandi retro

Penyelesaian Bilik Warna

Gaya retro didominasi oleh nada lembut, disenyum, tetapi ia tidak semestinya warna coklat kelabu-berwarna kelabu (selepas semua, warna buatan telah dicipta). Walau bagaimanapun, warna tepu cerah jarang ditemui dalam hiasan dinding atau lantai. Sebagai peraturan, warna-warna terang digunakan untuk ini - putih, susu, krim, kopi, lemon ringan. Juga popular ialah gabungan dinding cahaya dan lantai gelap, contohnya kontras putih dan hitam.

Sebagai warna warna yang terang dalam gaya retro, perabot dan aksesori digunakan. Tiang mahogany, pouffes turquoise atau lampu kuning membawa animasi ke pedalaman yang bijak.

Penyelesaian warna dalam gaya retro

Warna gaya retro di bilik mandi

Tab mandi

Tempat utama di bilik mandi, yang dilengkapi dengan gaya retro, tentu saja, diduduki oleh font itu sendiri. Pilihannya patut diberi perhatian khusus. Di bawah ini kita akan mempertimbangkan ciri-ciri ciri mandi retro.

Ciri khas

Berabad-abad yang lalu, tab mandi masih mempunyai garis besar klasik dan ukuran yang agak kecil. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk menghiasi bilik mandi dengan semangat zaman dahulu, anda perlu melupakan lekapan paip besar, persegi atau sudut. Mandi perlu berbentuk bujur atau sedikit tidak teratur. Tiada sudut atau garis lurus: fon mesti mempunyai garis lurus, bulat.

Di bahagian dalaman retro, mandi terpisah kelihatan harmonis, kerana model paip tertanam adalah tanda zaman kita. Mandi mesti dipasang pada kaki dekoratif - dalam bentuk cakar singa atau keriting yang kemas.

Sesetengah peminat gaya retro berjaya menemui mandian lama yang sahih. Oleh kerana pameran tersebut biasanya tidak kurang dari 50 tahun, mereka tidak bertujuan untuk dihubungkan dengan komunikasi moden. Sebelum memasang mandi seperti di apartmen, ia perlu dimodenkan.

Bentuk mandi di dalam bilik mandi dalaman dalaman retro

Ciri-ciri istimewa mandi di bahagian dalaman bilik mandi retro

Bahan

Dalam selang masa yang berkenaan, paip biasanya diperbuat daripada besi tuang, jadi penyelesaian yang paling tepat adalah untuk membeli mandi dari bahan ini. Masalahnya ialah bahawa mandi besi tuang moden sama sekali tidak sama dengan yang asli yang digunakan nenek moyang kita. Sudah tentu, fesyen untuk gaya retro mencapai pengeluar barangan kebersihan. Oleh itu, jualan adalah mandi besi tempa, bergaya dengan fon antik: bentuk yang luar biasa, dengan lapisan tembaga atau enamel berwarna. Tetapi terdapat banyak produk sedemikian.

Mandi besi di dalam bilik mandi di dalam bilik mandi retro

Satu lagi pilihan yang mungkin adalah mandi akrilik. Ia dianggap lebih banyak belanja, kerana lebih mudah untuk bekerja dengan cahaya, akrilik plastik daripada dengan besi cor besar. Akrilik boleh diberikan apa-apa bentuk, jadi pengeluar membuat tab akrilik yang sesuai dengan corak lama. Mandi terbuat dari akrilik boleh dihiasi dengan menyembur di bawah logam atau dipotong dengan kayu. Ciri-ciri prestasi akrilik sanitari akrilik berada di tahap tertinggi, jadi keselesaan dari mandi akan disediakan.

Tab mandi akrilik di bahagian dalaman bilik mandi retro

Pengeluar popular

Kohler

Ia adalah sebuah syarikat besar Amerika yang ditubuhkan pada abad ke-19. Ia menghasilkan mandi bukan sahaja dari bahan-bahan moden, tetapi juga dari tradisional untuk gaya besi tuang retro. Mandi, yang dicipta oleh pereka dan pereka syarikat, menggabungkan semangat kuno dan teknik pembuatan terkini.

Mandi Kohler di bilik mandi retro

Bilik mandi Imperial

Dalam syarikat Inggeris ini terdapat peminat sejati dari zaman dahulu. Mereka melakukan kerja yang baik, mencipta semula contoh-contoh barang kebersihan lama, yang telah terselamat di istana dan muzium. Dalam koleksi syarikat ini, anda boleh menemui mandian yang sama dengan orang-orang yang berdiri di rumah orang Inggeris yang mulia di era Queen Victoria atau King Edward.

Bilik mandi dengan gaya retro dan tab mandi dari Imperial Bathrooms

Elegansa

Syarikat Jerman, yang masih belum diketahui oleh pembeli kami. Produknya mencirikan kualiti Eropah sekarang dalam segalanya dari lapisan enamel ke aksesori. Syarikat itu mengeluarkan mandian besi tuang asal. Pelbagai model sangat pelbagai: mandi retro pada kaki atau berehat di pangkalan yang kukuh, putih atau dengan salutan metallized - pencinta gaya retro akan mempunyai banyak untuk dipilih.

Bath Elegansa di bilik mandi dihiasi dengan gaya retro

Pengadun

Keperluan asas, yang dibentangkan kepada pengadun untuk mandi retro - ia mesti harmoni dengan gaya itu. Oleh itu, anda perlu melupakan mixer berlapis krom yang besar dengan muncung panjang. Pilihan kami adalah pili berbentuk air mata air kecil dengan kawalan injap. Warna pengadun harus digabungkan dengan elemen hiasan pada fon itu sendiri (sebagai contoh, dengan kaki sokongan). Keutamaan harus diberikan kepada model dengan pemendapan di bawah logam tua, sebagai contoh, tembaga atau tembaga. Pancuran mandi harus menjadi sampel klasik: dalam bentuk mereka menyerupai tiub telefon lama.

Keran bilik mandi retro

Faucets bilik mandi dan tenggelam dalam gaya retro

Faucets bilik mandi dalam gaya retro

Perabot

Apabila menghias bilik mandi dengan gaya retro, anda harus memberi keutamaan kepada bahan semula jadi bukan sahaja dalam hiasan, tetapi juga dalam tetapan. Untuk gaya retro dicirikan oleh perabot kayu elegan. Ini bukan dada besar laci, countertop dan kabinet untuk menyimpan dobi, tetapi meja ringan, meja, najis lucu. Pedestals kecil dan dada di kaki akan sempurna sesuai dengan pedalaman "di bawah zaman dahulu". Perabot boleh mempunyai tekstur kayu semulajadi atau dicat dengan warna terang dan cerah.

Perabot bilik mandi dengan gaya retro

Bilik mandi dengan gaya retro dengan perabot retro

Cermin

Cermin - ini adalah elemen yang sangat diperlukan dari mana-mana bilik mandi, dan bukan sahaja direka untuk zaman dahulu. Di bilik mandi retro, anda perlu membeli cermin besar, dimasukkan ke dalam bingkai kayu atau logam.

Ramah diberikan maksud yang istimewa: ia adalah wajar bahawa mereka adalah kerja terbuka, dengan hiasan bunga atau keriting - sama seperti yang mereka dapat dijumpai dalam pedalaman klasik dalam gaya Baroque atau Rococo.

Cermin untuk bilik mandi dengan gaya retro

Cermin Retro untuk Bilik Mandi Retro

Bilik mandi dengan gaya retro dengan cermin

Aksesori

Dalam reka bentuk hiasan bilik mandi retro, anda boleh menggunakan barang-barang antik yang selamat yang tidak penting, tetapi hanya diperlukan untuk membentuk gaya yang sama. Sebagai contoh, candlesticks, patung porselin, lukisan dan poster. Semua jenis cangkuk, pemegang sabun, pemegang tuala dan lain-lain boleh sama ada gaya lama atau retro. Bagi yang terbaik, anda boleh memakai meja elegan telefon retro sebenar atau lampu meja dari kedai antik.

Aksesori bilik mandi dengan gaya retro

Bilik mandi dan aksesori retro untuknya

Tips Reka Bentuk

  • Apabila memilih bahan penamat untuk bilik mandi dengan gaya retro, anda harus memberi keutamaan kepada segala-galanya semula jadi. Sekiranya penamat kayu terlalu mahal untuk anda, lihatlah lebih dekat pada bahan penamat yang meniru pokok sebenar. Penyelesaian klasik, yang kelihatan harmonis di hampir semua bahagian dalam, adalah jubin seramik.
  • Cuba mencipta semula kawasan lama, anda tidak perlu mengabaikan pencapaian teknologi, mengorbankan keselesaan diri anda dengan nama estetik, jika tidak, bilik mandi akan menjadi cantik, tetapi tidak sesuai untuk keperluan keluarga. Wain kebersihan moden, handrails dan headrests, panel hydromassage - inilah yang menjadikan hidup kita lebih menyenangkan dan mudah.
  • Untuk membuat pedalaman yang harmoni, bukan sahaja tab mandi, tetapi semua peralatan sanitari lain - sink, mangkuk tandas, bidet, dll. mesti dikekalkan dalam gaya retro. Pilih bahagian yang sesuai untuk gaya yang dipilih. Oleh itu, adalah perlu untuk menolak dari pencampur tuil dan memilih "anak domba" injap.
Petua untuk merancang bilik mandi dengan gaya retro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =