Граница за баня – видове, избор и монтаж

Граница за баня - видове, избор и монтаж

Както знаете, основното нещо в банята е да се предотврати натрупването на влага в стаята. За да направите това, банята е снабдена с допълнителна вентилационна система, използвайте материали с водоотблъскващо покритие и внимателно покрийте и запечатайте всички шевове. В Съветския съюз въпросът се решава радикално, покривайки всички шевове и кухини с конкретен хоросан. По-специално, банята и шевовете между банята и стените, към които е съседна, са били бетонирани. Демонстрирането на банята след това стана почти невъзможна задача, изискваща невероятни усилия.

Керамични плочки в ролята на бордюри

Сега изборът е направен в полза на по-модерни, но не по-малко трайни материали. В тази статия, ние ще ви покажем какво може да бъде затворена по шевовете между ваната и стената на банята няма вода и не се натрупва излишната влага и мръсотия, с помощта на бордюрите.

Характеристики и изисквания

По принцип бордюрите за банята са предмет на същите изисквания, както при всички други довършителни материали за бани. Границите трябва:

 • да се осигури плътност
 • да има водоотблъскващи свойства
 • да бъдат устойчиви на деформация
 • Бъдете щадящи околната среда и не създавайте среда за развитието на микроби и плесени
 • да бъдат устойчиви на почистващи препарати и четки
 • добре е да се комбинирате с други материали в банята.

Баня граници

материали

Основният критерий за избор на бордюри за вани и черупки е изработването на материала.

Полиетиленова лента-граница за мивки и вани

Безопасно уплътнявайте дупките срещу влага. Те са лесни за работа и евтини в сравнение с други материали. Има широка гама от надлези с различна ширина, дължина и цвят. Касетата има самозалепваща се основа, така че дори едно дете може да се справи с тази бордюра.

Значителен недостатък на това дъно е неговата чупливост. Такива бордюри, като правило, се използват като временно решение на проблема. Ако искате да удължите живота на лентата и да осигурите по-надеждна защита срещу влага, можете допълнително да използвате уплътнител под лентата. Въпреки това, с този метод за използване на лентата ще ви служи за няколко месеца, не повече.

Гранична лента за баня

пластмаса

Следващото по отношение на продължителността на бордюра е пластмасовата бордюра. Изработена от много практична и все пак евтина пластмаса, тази бордюра е здраво закрепена към ваната и стената със специално лепило. В този случай пластмасовите граници са много леки и не натоварват структурата, те са лесни за сглобяване и просто се измиват. Те работят добре с всякакви материали. Въпреки това, в тези граници има своите недостатъци - пластмасата могат евентуално да опетни и потъмняване, че е лесно да останат нулата, а скоро и вие ще трябва да го замени.

Пластмасов бордюр

керамичен

Тя трябва да бъде избрана за плочките, използвани при завършването на банята. Такива бордюри са много по-трайни от описаните по-горе и могат да ви служат повече от десет години. Керамиката осигурява добра здравина и е трайна сама по себе си. Трябва обаче да внимавате - при неправилна инсталация керамичната граница може да се счупи.

Монтирането на керамични бордюри включва използването на специално оборудване и определени умения.

Керамични бордюри

Естествен камък

Такива бордюри, разбира се, изискват подходящ интериор. Границите на мрамор и гранит са почти вечни, но в малка баня, изписана с обикновени керамични плочки, те ще изглеждат смешни. Те са доста тромави и изискват определени умения по време на инсталирането.

Мраморна бордюра

Ние изчисляваме количеството

За да изчислите броя на бордовете, трябва да вземете общата дължина на страните на банята, които влизат в контакт със стената (за предпочитане с марж) и да разделите тази дължина по дължината на бордюра.

Някои хора предпочитат да пестят пари и да купуват необходимата дължина на бордюрите, а след това, когато нещо се обърка, останалата част от града се търси остатъците от бордюра на необходимата текстура и цвят.

Препоръчваме ви да си купите двойка бордюри в резерв в случай, че някои от тях се спукат по време на работа или сте нарязали нещо нередно.

В допълнение към дължината е необходимо да се вземе предвид и широчината на пролуките между банята и стените. Факт е, че когато купувате, ще трябва да определите не само дължината, но и ширината на използвания материал. Ако пукнатините между банята и стената са твърде широки в сравнение с закупената бордюра, водата все пак ще потече в тях и използването на бордюра ще бъде загубено.

Ако ще да закупи граница, изработени от керамика или естествен камък, измерване на дължината на всяка линия на бордюра трябва да бъде възможно най-точни и да го настроите като у дома си на мястото, ще бъде много трудно.

Намалете инсталацията със собствени ръце

пластмаса

Монтирането на пластмасовата рамка е съвсем проста. Освен самата бордюра, съветваме ви да закупите и пластмасов ъгъл. Това не само ще ви спести от необходимостта от регулиране на ръба на бордюра, но също така ще ви помогне да скриете следите от уплътнител и лепило.

Граница за баня кафяво

Многоцветен цокъл за баня

Пластмасов бордюр

Последователност на действията:

 1. Почистете повърхността на стените и ваните, на които ще прикрепите бордюрите, от мръсотия и вода. Избършете суха с парцал.
 2. Вземете уплътнителя, напълнете го със слот, нагоре с шпатула и изчакайте да изсъхне напълно.
 3. От единия край на бордюра отложете стойност, равна на дължината на едната страна на банята, която граничи със стената, и внимателно изрежете желаното парче.
 4. Покрийте бордюра с лепяща лента, за да не разваляте външния вид с лепило.
 5. Плочки около мястото, където ще лепи границата, също е по-добре да се защити нещо. Например, моларна лента.
 6. Плътно натиснете границата към повърхността и запълнете пространството зад уплътнителя за бордюра.
 7. Повторете горните стъпки за всяка страна.
 8. Изчакайте, докато уплътнителят изсъхне, и извадете защитния слой на самозалепващата лента.

Пластичната бордюра е по-добре да се фиксира върху плочките, а не под нея, тъй като пластмасата е краткотрайна. След това, за да подмените пластмасовата рамка, не е необходимо да разглобявате и да правите плочки.

Редактиране на бордюри над плочки

керамичен

Керамичната бордюра може да бъде монтирана както под плочката, така и над плочката. Първият метод се счита за по-надежден, тъй като осигурява по-добро запечатване, но е подходящ само за тези, които мислят за необходимостта от монтиране на бордюри предварително.

Монтаж на керамични бордюри

Редът за монтиране на керамичната бордюра за банята:

 • Почистете повърхността на стените и ваните, на които ще прикрепите бордюрите, от мръсотия и вода. Избършете суха с парцал.
 • Запълнете празнината с уплътнител, нагоре с шпатула на горната част и я оставете да изсъхне напълно.
 • От единия край на тротоара постави стойност, равна на дължината на едната страна на ваната, която граничи със стената и внимателно изрязани парче необходимия ъгъл 45 ° мелница с помощта на диамантен диск или точно Пробив излишната част на клещи. Почистете ръбовете с камъче.
 • Разредете лепилото за плочки според инструкциите.
 • Нанесете лепило до границата отзад с помощта на мистрия.
 • Натиснете ръчката върху повърхността и отстранете излишното лепило. Проверете дали равномерно сте прикрепили бордюра, използвайки нивото на сградата.
 • Повторете горните стъпки за всяка страна.
 • Когато лепилото изсъхне, запълнете останалите пукнатини с уплътнител или вземете специална фугираща смес за плочките в цвят.

За да инсталирате керамична граница върху плочката, трябва:

 1. почистете замърсяванията и повърхността на мазнината, която ще бъде прикрепена към бордюра
 2. измерваме и нарязваме парчета от необходимата дължина на бордюра под ъгъл 45 °
 3. запълнете пространството между стените и уплътнителя за баня
 4. лекувайте повърхността на плочките с водоотблъскващо лепило
 5. нанесете лепило върху задната част на бордюра
 6. затворете бордюра
 7. проверете дали е залепен равномерно с помощта на ниво и ако всичко е гладко, лепете останалите части от границата.
Инсталиране на керамичния ъгъл на мивката

Ако има желание, удължаването на живота на керамичната граница може да се лекува с водоотблъскващо средство.

Самозалепваща се лента

Етапи на инсталиране:

 • Получаване на плетене на една кука от камъни с необходимата ширина и дължина.
 • Почистете и обезмаслете повърхността, на която ще залепите филма. Нека изсъхне.
 • Отворете опаковката, отстранете лентата и отстранете защитния слой от страната на лепилото.
 • Леко лепене и заглаждане на лентата с гумени шпатула.
 • В ъглите на банята лентата се навива, за да се предотврати изтичането.
Покривала на лентата - инсталация

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =