След това да запечатате връзка между баня и плочка

След това да запечатате връзка между баня и плочка

Ремонтът в банята понякога е изпълнен с неприятни последици. Например, появата на пропуски между ставата на банята и плочката.

Този проблем може да възникне по една от следните причини:

 • размерите на банята не съвпадат точно с размера на помещението;
 • ъглите на банята не са прави и по отношение на стените не са под ъгъл от 90 градуса;
 • Банята е монтирана след облицоване на стените с плочки;
 • инсталирането на банята бе неуспешно, бяха направени грешки.

Смеси за баня и керемиди

Такива неприятни места на една връзка на баня и плочки не просто "око на око". Банята е стая с постоянни промени в влажността и висока концентрация на вода. Дори и в тесен процеп може да се получи вода, а след това на пода винаги ще има локви. Ето защо съединението се нуждае от високо запечатване, защото поради голямото натрупване на влага върху плочката може да възникне гъбичка.

Една от най-лошите варианти е корозията на металната вана или наводняването на съседите, ако внезапно влезе голямо количество вода.

Небезопасни стави

Да се ​​запечаташ?

Преди това проблемът за ставите между банята и плочката се решаваше просто: пролуката беше циментирана с циментова замазка и след това покрита с боя в цвета на плочката.

Сега има много по-ефективни и точни начини. Нека да се занимаваме с най-популярните.

Старият шев се запечатва с хаван и боя

Циментов разтвор

Както вече споменахме по-горе, циментната каша е доста добра за поставяне на празнини между банята и плочката:

 1. Преди нанасяне е необходимо основно да се измие и обезмасли повърхността.
 2. За да направите разтвора по-добре да лежи, страната на банята и плочката на стената в участъците на съединяване се навлажняват с вода.
 3. Ако пролуката е достатъчно голяма, тогава преди да приложите разтвора, трябва да бъде поставена, в противен случай целият състав ще бъде на пода. За отметка дори и дебело въже, изработено от синтетични влакна, ще направи.

Замазка с цимент

Без този метод - в не много благороден вид. След това трябва да помислите как да оправите картината и да направите ставата по-естетична. В такава ситуация можете да използвате боя или да разпрострете границата с плочки покрай банята.

Декориране на ставата с границата на плочките

варов разтвор

Доста добър начин, подходящ за запечатване на тесни процепи. Най-доброто за тази цел е подходящо за бяла фугиране. Ако имате преплетени шевове в различен цвят в банята, изберете топлоизолация в тона за тях или поне цялостната цветова схема на интериора.

Плюс използването на изглаждане е, че полученото съединение постоянно ще издържи на въздействието на влагата и ще запази цвета си.

За да се гарантира, че полученият шев не е покрит с ръжда или мръсотия, той може да се обработва с мъгла.

Уплътняване на шева

Монтажна пяна

Ако връзките между плочките и банята са малки по ширина (в рамките на 1-3 см), тогава добър начин за излизане от ситуацията е монтажната пяна. Тъй като банята е зона с висока влажност, е необходимо да изберете пяна, съдържаща водоустойчиви компоненти.

Голям недостатък на този метод е, че той изисква изключителна точност. Не е допустимо монтажната пяна да бъде поставена на други места освен на процепа, в противен случай няма да я измиете по-късно. Обикновено по лепилото за пукнатини лентата за боядисване и пода на банята са покрити с вестници.

За да се работи е необходимо в специални дрехи или в това, което няма да бъде жалко, а също и в ръкавици и маска.

Монтажна пяна

Запълване на шева

Пяна за изрязване

Преди всичко всички повърхности трябва да бъдат почистени. След това вече е възможно да се приложи пяна.

Прекомерната ревност тук е безполезна, тъй като пяната има свойството да нараства по обем.

Когато след един или два дни напълно изсъхне, излишъкът трябва да бъде внимателно отрязан и шевът да бъде затворен с декоративни елементи. Обикновено използвате пластмасов ъгъл.

Пластмасов ъгъл за поставяне на пяна

Силиконов уплътнител

Методът е удобен за използване за тесни слотове между банята и плочките. Уплътнителите се продават в специални тръби и се поставят върху повърхността с монтажен пистолет. В тази ситуация те запълват пространството на кръстовището между банята и плочката.

В зависимост от състава на продукта, той се втвърдява или под въздействието на влага, или под действието на въздуха. Благодарение на високата си адхезивност уплътнителят е сигурно фиксиран дори върху лъскава плочка. Той е нетоксичен и сравнително лесен за използване.

Нанасяне на силиконов уплътнител

След прилагането му е необходимо да се изравни слоят, например със шпатула. Това, че на повърхности няма излишъци от силикон, използвайте лента за боядисване. Уплътнителят може да изсъхне по различен начин, така че е по-добре да изчакате ден преди да използвате банята до местоназначението.

Силиконов уплътнител

Полимеризация на уплътнителя

Резултат от работата

Гъвкава самозалепваща се бордюра

Самозалепващата се граница се купува на рула, а оборудването често включва шпатула, изработена от пластмаса.

Съставът на лентата вече има уплътнител, така че тази бордюра има висока устойчивост на влага, но изглежда много естетически. Преди да поставите бордюра, повърхностите се почистват и изсушават.

От лентата се отстранява защитно фолио, след което бордюра се притиска върху фугата от залепващата страна.

За да оформите ъгъл, използвайте пластмасова шпатула.

Намалете лентата

Керамични плочки или керамични бордюри

С този метод, връзката между банята и плочката може да бъде запечатана от самата плочка, включително бордюра. В резултат на това получавате монолитна връзка, която е малко вероятно да Ви достави удоволствие, ако планирате да промените банята в близко бъдеще.

Керамичният плинт обикновено се вписва доста добре в банята, допълвайки интериора му. Модерните производители ви позволяват да го изберете в тона на плочките или ваните. Облицовката е залепена по същия принцип като пластмасовия, но е необходимо да го изрязвате вече с българин.

В края на работата по местата на опора, се препоръчва да минете през мистрия.

Завършете шева с плочки

Керамични бордюри

Запечатването на шева с плочки и керамични бордюри

Пластмасов бордюр

Пластичната граница е удобна, тъй като има сравнително ниска цена, но същевременно осигурява естетически външен вид. Той е фиксиран към лепилото, а в последния етап са монтирани ъглите. Сложността на процеса е само при измерванията. За да не опечете повърхността на банята и плочките с лепило, залепете защитна лента.

Пластмасов бордюр

Комбиниран метод

По принцип в живота използвайте комбинация от отделните методи, изброени по-горе. Ако разликата между плочките и банята е доста широка, тогава може да бъде запечатана с пяна, след това покрита с уплътнител, а след това залепена бордюра. Ако прореза е тесен, тогава достатъчно обработка със силикон и бордюра стикер. Изтънчено избраната комбинация от методи позволява свързването между плочките и банята да бъде херметически затворено и в същото време естетически бити.

Комбиниран метод

Как да изберем правилния начин?

При избора на метода за запечатване на фугата или комбинация от тях трябва да се вземат под внимание някои нюанси:

 • Когато се използва циментова суспензия или пяна, могат да възникнат някои проблеми, тъй като метална вана, например, направена от стомана, варира леко по размер при различни температури. Поради това ще се формират нови пропуски. Но за бани от акрил и чугун такива методи са подходящи;
 • самозалепваща се граница с всичките си добри характеристики и ниска цена, няма твърде дълъг живот. Средно за една година ще трябва да се промени;
 • силиконовият уплътнител е най-надеждният;
 • Изборът на метод зависи от ширината на пролуката.
Широк шелф

Среден разрез

Тесни разлики

Технология и работен процес

Помислете за най-надеждния начин за запечатване на съвместната обработка със силиконов уплътнител. Спомнете си, че тя е подходяща за тесни пропуски.

 • На първо място опората на ваната върху плочката се избърсва с разтворител за обезмасляване на повърхностите.
 • В тръбата с уплътнителя се прави малък отвор. На върха на тръбата се поставя връх.
 • Уплътнителят се поставя в монтажния пистолет и започва постепенно да го изтласква от тръбата в кръстовището между банята и плочката. Силиконът лесно запълва пространството. Разликата е запечатана в един слой, тъй като силиконът бързо започва да се втвърдява. Прилагането на втория слой става невъзможно.
 • Подгответе сапунен разтвор, който след това потапя четка (можете да вземете всякакви).
 • Четка, навлажнена в разтвора, нивелирайте повърхността на силикона.

Рафт, вместо на бордюра

Можете да намерите компромис между естетиката и функционалността. Да кажем, че имате голяма пропаст между банята и стената. За да го поправите е много работа и пари. И тогава трябва да помислим как да покрием с декоративни елементи.

Рамка за рафтове

Завършване на рафта с гипсокартон

Резултатът е готовият рафт

Можете да развиете тази позиция с помощта на рафт. Тя е по-функционална и по естетически причини може дори да надмине декорацията на бордюрите. От една страна, тя ще разчита на страната на ваната, а от друга - на профилната рамка.

Но все пак не трябва да забравяте следните подробности при подреждането на рафта:

 • Металът няма да бъде най-добрият избор за рафтовия материал, тъй като е склонен на ръжда и корозия, въпреки внимателното повърхностно третиране. По-добре е да изберете материали, които ще имат висока устойчивост на твърдост и влагоустойчивост.
 • Рафтовете все още трябва да бъдат с лице поне за целите на хидроизолацията. Това ще предотврати навлизането на влага в пространството между рафта и банята или стената. За плочки е идеална плочка, която ще издържи на въздействието на водата.
Рафтове на кръстовището на банята и плочките

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1