Hermetica pentru baie – alegeți cea mai bună tehnică potrivită de aplicare

Hermetica pentru baie - alegeți cea mai bună tehnică potrivită de aplicare

Etanșările pentru baie au devenit destul de răspândite. Ei sigilează perfect cusăturile, îmbinările, crăpăturile dintre plăci și instalațiile sanitare, protejându-le de acumularea de umiditate. Apa și condensul, care ajung în astfel de găuri, creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor microscopice, inclusiv. și agenți patogeni. Astfel, sporii de mucegai negru afectează sistemul respirator și provoacă atacuri de astm. Prin urmare, în etanșantul pentru baie este adesea adăugat fungicid - un agent antibacterian special care inhibă creșterea mucegaiului.

Tipuri de materiale de etanșare

Etansantul este un amestec de polimer, întăritor, umplutură, colorant și alte substanțe.

În principiu, substanțele de etanșare pentru baie sunt aplicate numai pe o suprafață uscată și curată. Excepția este de etanșare siliconică, care este utilizată pe o suprafață ușor umedă.

În funcție de tipul de polimer utilizat, sigiliile sunt împărțite în următoarele tipuri.

silicon

Cele mai solicitate, dar și cele mai scumpe. Are o adeziune excelentă la aproape toate materialele, deci potrivită pentru orice tip de baie și decorare exterioară a încăperii în sine. Este de umiditate, nu se teme de razele ultraviolete, rezistă la diferențe mari de temperatură amplitudine (-50 la +200 grade), are o durată lungă de viață. Contracția nu depășește 2%.

Este împărțită în:

  • Acid;
  • neutru.

Acidic are încă un al doilea nume - oțet, din cauza mirosului caracteristic. Acestea sunt relativ mai ieftine decât cele neutre, dar nu sunt potrivite pentru toate băile metalice, deoarece pot oxida anumite metale și aliaje atunci când sunt vulcanizate. Acidul de silicon etanșanți sunt utilizate atunci când se lucrează cu plastic, lemn și ceramică.

În alte cazuri, preferința este neutră. Este excelent pentru etanșarea articulațiilor și fisurilor după reparații.

Silicon de etanșare

acril

Practic nu inferior la durata de viață a siliconului, caracterizată de o aderență excelentă la diferite materiale, dar este mult mai ieftină. Ușor de utilizat, rezistent la UV, nu arde, poate rezista la temperaturi de la -25 până la +80 ° C, dar cusătura nu este foarte elastică. Prin urmare, utilizarea sa nu este recomandată pentru îmbinările care sunt deformate.

Dar acești compuși pot fi acoperite cu lac, vopsea sau un strat de tencuială. Deoarece domeniul de aplicare al agentului de etanșare este foarte larg, există, de asemenea, rezistente la umiditate. Când cumpărați, asigurați-vă că aveți atenție la aceasta.

poliuretan

Cusătura este netedă și elastică, rezistentă la deteriorări mecanice. Are aderență excelentă la diferite materiale. Nu se utilizează rar la înlocuirea îmbinărilor vechi, în special a îmbinărilor cu silicon. Pe partea de sus, dacă este dorit, acoperit cu un strat de lac sau vopsea. Cu el, trebuie să lucrați mereu cu o mască și mănuși.

Siliconul-acrilic

Este un hibrid de ambele specii, care încorporează toate cele mai bune proprietăți ale celor două - durabilitate și rezistență. Poate fi folosit ca un adeziv pentru lipirea suprafețelor.

Silicon-acrilic de etanșare

Alegerea celui mai bun

Cel mai preferat este sanitar, și anume cu adăugarea de fungicide, silicon. Acestea au sigilat perfect cusăturile, îmbinările de etanșare dintre zidărie și pereți, dispozitivele de fixare, ieșirile și intrările conductelor conductei de canalizare. În plus, ele sunt ideale pentru reînnoirea cusăturilor vechi.

Dacă baia este metalică, materialul de etanșare siliconică trebuie să fie neutru. Pentru o baie de acril, este de preferat să se utilizeze acrilic deoarece este mai aproape de compoziție.

Sealerant acrilic

proprietăţi

În plus față de polimerul de bază, compoziția poate include diferiți aditivi. Unele sunt adăugate pentru a îmbunătăți performanța, altele sunt adăugate la prețuri mai ieftine.

De exemplu, poate fi agenți de diluare (agenți de extindere), diferite materiale de umplutură (cretă, praf de cuarț) utilizate pentru umplerea rosturilor late, fungicide, solvenți organici, coloranți, uleiuri minerale, în loc de plastifianți pe bază de silicon, cauciuc și altele. În orice caz, prezența aditivilor permise nici mai mult de 10% din compoziție.

Dacă astfel de aditivi în etanșantul pentru baie sunt mai mult de 10%, merită să refuzați cumpărarea, deoarece este posibil să cumpărați un produs de calitate îndoielnică, cu o durată scurtă de viață.

Principalele proprietăți pe care ar trebui să le dețină orice material de etanșare: rezistența la apă, durabilitatea și siguranța.

Cei mai buni producători

Pe piața construcțiilor există numeroase mărci care produc șape pentru baie. Nu este dificil și să fie confuz. Luați în considerare cele mai populare.

Tytan (titan)

Produce firma poloneză "Selena" - ieftină, de calitate excelentă, adesea folosită pentru cabine de duș. Disponibil atât în ​​acril, cât și în silicon. Singurul dezavantaj: este produs în tuburi cu un volum de 310 ml.

Sealant Tytan (titan)

timp

O altă marcă pe care toată lumea a auzit-o. Țara producătorului poate fi specificată Germania, Belgia, Republica Cehă sau Rusia. Acesta este un grup de etanșanți siliconici pentru diferite scopuri. Disponibil în tuburi de diferite dimensiuni.

Momentul ermetic

Ceresit

Această ramură a gigantului german în domeniul producției chimice "Henkel" - sa dovedit, de asemenea, cea mai bună. Poate fi folosit ca adeziv, atașând elemente de decorare, dar nu este potrivit pentru etanșarea acvariilor, precum și pentru suprafețele alimentare.

Ceresit Sealant

CIKI FIX

Sealant firmă turcă, are un cost redus, dar de bună calitate. Ca și Ceresitul, poate fi folosit ca adeziv.

CIKI FIX Etanșant

Tehnica de aplicare

Etanșanții pentru baie pot fi fabricați cu aplicatoare speciale de aplicare instalate în tub. Dacă acestea nu există, va trebui să cumpărați și o armă specială. Poate fi baterie și mecanică. Acesta din urmă este ieftin (150-500 ruble.) Și este minunat pentru uz casnic.

De asemenea, veți avea nevoie de:

  • cârpe curate;
  • alcool sau acetonă;
  • spatula îngustă îngustă;
  • Banda pentru pictura;
  • mănuși și o mască pentru protecție.

Dacă doriți, puteți cumpăra o duză specială, care este pusă pe tuba. Datorită aplicării sale simultane și a alinierii materialului de etanșare.

Duză pentru etanșantul de nivelare

Suprafața se șterge cu o cârpă curată și se degresează cu alcool sau cu acetonă.

Cusătura era netedă și frumoasă, iar substanța de etanșare însăși nu pata suprafața, o bandă de vopsea este lipită de-a lungul acesteia. În principiu, nu este necesar, ci de dorit.

Acum, materialul de etanșare pentru baie este pregătit pentru utilizare. La tub într-un unghi de 45 °, tăiați vârful, puneți capacul din kit. Apoi introduceți tubul în pistol. Dacă este cuplat cu un aplicator special, atunci arma nu este necesară.

Este important să strângeți etanșantul fără probleme cu aceeași presiune pe declanșator. Dacă cusătura este întreruptă, pot exista goluri în locul ruperii, în care vor intra mizeria și umezeala.

Pentru ca cusătura să fie netedă, aceasta se realizează cu o spatulă siliconică umedă. De asemenea, poate regla cusătura, dacă a ieșit strâmb. Cu toate acestea, unii profesioniști gestionează cu succes fără o spatulă, doar ușor de cusut cu degetele cusătură.

Aliniați cusătura de materialul de etanșare

După aceea, lăsați să se usuce etanșantul și să se ventileze bine încăperea. Este necesar să se facă distincția între timpul de solidificare și uscare. Acestea sunt indicatori complet diferiti. Timp de întărire arată cât de mult din materialul de etanșare "apucă", adică va înceta să vă lipiți de mâini și să vă împietriți. Timp de uscare Indică câte ore sunt necesare pentru a usca complet stratul.

Înlocuirea cusăturii vechi

În ciuda tuturor comentariilor laudative cu privire la etanșantul siliconic pentru baie, în timp se poate forma o acoperire de mucegai, iar în cusătura - microfracturile. Asemenea conexiuni necesită înlocuire.

Mai întâi trebuie să scapi de vechea cusătură. Pentru a face acest lucru, siliconul este răzuit cu un cuțit, puteți utiliza cel obișnuit sau puteți achiziționa unul special pentru o astfel de lucrare. Aceasta este cea mai consumatoare de timp și consumatoare de timp.

Vechiul material de etanșare este tăiat cu un cuțit

Este foarte important să eliminați complet întregul strat vechi. Dacă rămâne un pic de silicon, un strat nou de etanșant similar va fi rău și munca va trebui repetată. Prin urmare, pentru a înlocui vechile îmbinări de silicon, cel mai frecvent utilizat sigilant sanitar poliuretanic. Și pentru a scăpa de sporii de mucegai, suprafața este tratată cu un antiseptic.

Asigurați-vă că verificați peretele dintre baie și perete. Dacă există mucegai acolo, nu este tratată doar îmbinarea, ci și întregul perete. Datorită inaccesibilității, se recomandă utilizarea produselor care pot fi pulverizate.

Apoi se aplică cusătura conform tehnicii standard. Pentru fiabilitate, puteți utiliza o bordură din plastic sau ceramică, care este ușor atașată la același material de etanșare. Este nevoie de aproximativ 2 ore pentru a lucra.

Aplicarea unui nou agent de etanșare

Un alt mod bun și ușor de a elimina substanța de etanșare veche este utilizarea de substanțe chimice speciale sau silicon remover.

Pe stratul de etanșant siliconic vechi se aplică un strat de agent de curățare, care trebuie să fie de 2-3 ori mai gros decât stratul de silicon. Timpul de așteptare pentru dizolvarea îmbinării vechi este de la 1 la 8 ore. Pentru a reduce timpul disponibil stratul vechii cusături de silicon poate fi tăiat cu un cuțit. După terminarea procedurii, siliconul este îndepărtat cu o cârpă.

Măsuri de securitate

Pentru a proteja plăcile și alte suprafețe de intrarea unei substanțe pe acestea, este utilizată o bandă de vopsea.

Pictura cu bandă de etanșare

Toate lucrările trebuie efectuate în mănuși de protecție și o mască. Este important să rețineți că vaporii chimici inhalatori sunt foarte dăunători, în special pentru etanșantul din poliuretan. După sigilarea cusăturilor, baia trebuie lăsată deschisă pentru a permite ventilația.

Sfaturi pentru aplicare

Articulațiile dintre baie și perete, precum și punctele de legătură ale țevilor sunt sigilate fără probleme.

Lățimea crăpăturilor este importantă și atunci când alegeți un etanșant pentru baie. Acrilic este cel mai bine pentru cu cusături largi, dar silicon, dimpotrivă, este preferabil să se sigileze îngust.

Uneori, materialul de etanșare cade pe pereții băii sau a plăcilor. Poate fi îndepărtat prin frecare cu cârpe înmuiate într-un solvent pentru vopsele sau benzină rafinată. Pentru a face acest lucru, trebuie să umeziți cârpa și să frecați ușor contaminarea. Nu este necesar să turnați o mulțime de bani pe cârpe, altfel vor exista divorțuri.

Pentru a actualiza îmbinările vechi, este mai bine să utilizați materiale de etanșare sanitare. Și dacă problema apariției mucegaiului este întotdeauna relevantă, ar trebui să verificați sistemul de ventilație. În caz contrar, va fi necesar să se efectueze tratamentul antifungic al întregii camere de mai multe ori pe an.

Etanșant sanitar

Tuburile vin în diferite dimensiuni (80, 280 și 310 ml). Pentru lucrările de uz gospodăresc mici, este mai bine să cumpărați 2-3 mici decât una mare. Lucrul cu ei este mult mai convenabil, este mai ușor să calculați cheltuielile.

Și, în sfârșit, nu salvați pe etanșantul pentru baie. Cel ieftin nu va dura mult, ceea ce înseamnă că va trebui să actualizați cusăturile în timp. Acestea sunt costuri suplimentare și costuri cu forța de muncă. Amintiți-vă, mizeria plătește de două ori!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 95