Autonome riolering Topas

Een manier om individuele riolering van een privéwoning, cottage of dacha te organiseren, is om een ​​autonome rioolwaterzuiveringsinstallatie te installeren. Afgekort dergelijke rioolwaterzuiveringsinstallaties worden AU genoemd, en in gesprek dat vaker wordt gebruikt, is het meer vertrouwde concept van "septic tank", hoewel dit niet helemaal correct is. Vandaag hebben we het over zo'n installatie, geproduceerd door de campagne van Topol Eco. Hun producten worden de septic tank Topas genoemd, wordt veel gebruikt en geen slechte beoordelingen. 

modificaties

Septic Topas is een plastic doos met een deksel. Het lichaam van de eenheid is gemaakt van polypropyleen, zodat het niet corrodeert, rot, reageert met de inhoud of met de omgeving.

Uiterlijk van de septic tank

Uiterlijk van septische put "Topas"

De gegevens van stations met verschillende productiviteit, berekend op basis van de verwerking van verschillende hoeveelheden drains, worden uitgegeven. In particuliere huizen en huisjes woont van 4 tot 20 personen tegelijkertijd. Gebruik in dergelijke gevallen Topas 4, Topas 6, enz. Naar Topas 20. Voor de dienstverlening aan hotels, groepen huizen zijn er meer productieve ontwerpen voor 30, 40, 50, 75, 100 en 150 personen.

Er zijn modellen ontwikkeld voor verschillende niveaus van grondwater: voor laag en hoog. Met een hoog niveau van grondwater is het kiezen van een septic tank Topas met een postscript - Pr. Deze modellen zijn uitgerust met een extra pomp voor het afvoeren van vocht in het afvoersysteem, regenwaterafvoer, een aparte container met de mogelijkheid van verder gebruik, enz.

Aanpassingen van de septic tank Topas, afhankelijk van de diepte van de rioolbuizen van het huis

Aanpassingen van de septic tank Topas, afhankelijk van de diepte van de rioolbuizen van het huis

Er zijn aanpassingen voor verschillende diepten van rioolbuizen:

 • tot 80 cm geschikte modellen gemarkeerd met "standaard";
 • Op een diepte van 80 tot 140 cm - lang (lang), hebben een langwerpige keel;
 • voor begraven dieper dan 140 cm -240 cm - Long Us.

Voor nog meer diepgang zijn er geen installaties. Wanneer u een installatie kiest, moet u eerst het maximale aantal mensen bepalen dat tegelijkertijd in het huis kan wonen. Kies in overeenstemming hiermee de capaciteit van de unit. Houd bovendien rekening met het niveau van het grondwater op de plaats van installatie van de septic tank Topas, evenals de diepte waarop de voedingslijnen moeten worden geplaatst (afhankelijk van de diepvriesdiepte van de grond in de regio).

Manieren om een ​​autonoom riool voor een privéwoning te organiseren, worden hier beschreven. 

Het apparaat en het werkingsprincipe

Deze autonome rioolwaterzuiveringsinstallatie is verdeeld in vier compartimenten binnenin, die elk een eigen reinigingsfase hebben. De afvalwaterzuivering gaat consequent door alle vier stadia van zuivering, bij de uitlaat, zegt de fabrikant, is de zuiveringsgraad 98%. Afvalverwerking vindt plaats met behulp van aerobe bacteriën die in aanwezigheid van zuurstof leven. Om hun leven in elk compartiment te garanderen, zijn er beluchters, die lucht pompen.

Apparaat septic tank Topas

Apparaat septic tank Topas

De septic tank werkt volgens het volgende principe:

 • De drains komen de ontvangstkamer binnen, waar hun verwerking begint met bacteriën. Terwijl het vullen bezig is, wordt er lucht aan de kamer toegevoerd om de activiteit van bacteriën te activeren. In het proces zakken onoplosbare deeltjes naar de bodem, waardoor vetbevattende deeltjes naar het oppervlak stijgen. In dit compartiment bevindt zich een filter met grote fracties - dit is een buis met grote diameter, waarin gaten worden gemaakt. In deze buis is een pomp die het water pompt dat door het filter stroomt. Dus in het volgende compartiment is de afvoer al zonder grote vervuiling - ze blijven in de ontvanger en ze worden nog steeds door bacteriën verwerkt. In dit stadium wordt het effluent ongeveer 45-50% gezuiverd.
 • Vanuit de ontvangstkamer wordt gedeeltelijk gezuiverd water in het tweede compartiment gepompt - beluchtingstank. Bij het vullen wordt hier beluchting geschakeld, waardoor deeltjes van vervuiling boven het wateroppervlak kunnen worden opgeheven. Omdat de vorm van de kamer piramidevormig is, bezinken ze snel. In dit compartiment zijn er nog steeds ongeveer 20-30% van de vervuiling. Met behulp van pompen en speciale liften dringen half-behandelde effluenten de derde kamer binnen en wordt overtollig slib van de bodem naar de stabilisatiekamer gepompt.
 • De derde en vierde camera's hebben dezelfde structuur als de tweede. Hier wordt volgens hetzelfde principe het rioolwater uiteindelijk gezuiverd.
 • Het geklaarde water uit het laatste compartiment, hetzij door de zwaartekracht of door middel van pompen, wordt naar de grond gestuurd, naar de tank waar water wordt opgeslagen voor technisch gebruik, naar een filtertoren, enz.

Zoals u begrijpt, is al het werk van septic tank Topas gebaseerd op de vitale activiteit van bacteriën. Ze vereisen bepaalde voorwaarden - de aanwezigheid van zuurstof, een positieve temperatuur. Zuurstof wordt door beluchters aan de bacteriën toegevoerd, daarom is het erg belangrijk om de installatie met continue stroomvoorziening te garanderen. Na stroomuitval kunnen bacteriën 4-8 uur overleven. Als de luchttoevoer niet wordt hervat gedurende deze tijd, moet de installatie worden gevuld met nieuwe.

Nadelen en eigenaardigheden van de werking

Septic Topas reinigt de riolering goed wanneer deze op de juiste manier wordt gebruikt, met regelmatig onderhoud en stinkt niet. Met een correct geselecteerd volume, biedt het een comfortabel bestaan ​​van het stadsniveau, zelfs in de datsja. Dit is allemaal waar, maar er zijn ook nadelen:

 • Afhankelijkheid van de beschikbaarheid van elektriciteit.
 • De behoefte aan regelmatig onderhoud (2-4 keer per jaar, lijst en beschrijving van werken hieronder).
 • Beperking op salvo plum. Elk model van de septic tank Topas kan eens een bepaalde hoeveelheid afvoer nemen. Het is onmogelijk om meer dan dit volume samen te voegen. Dit kan een probleem zijn bij een groot aantal gasten.
 • Niet alles kan worden afgevoerd naar een autonoom riool. Je kunt geen grote fragmenten die niet door het drainagegat passeren, het is onmogelijk om kranten in de riolering te krijgen, onoplosbare fragmenten. Zeer slecht effect op bacteriën, desinfectiemiddelen, die er in grote hoeveelheden kunnen komen.
 • Het is noodzakelijk om te zorgen voor de afvoer / afvoer van het behandelde rioolwater. Om ze te gebruiken voor het besproeien van een tuin of een tuin is het onmogelijk, alleen voor technische behoeften - om een ​​gazon, een bloembed, enz. Water te geven, om de auto te wassen. Een andere optie is om het post-behandelingsstation in de goot te gooien (als er zo'n in de buurt is) om de behandelde afvoer naar een filterkolom of een put gevuld met puin terug te trekken voor verder reinigen en afzuigen naar de grond.
 • In huizen met een seizoensverblijf (in huisjes) is het noodzakelijk om het systeem te bewaren voor de winter, anders sterven de bacteriën.

Er zijn dus bepaalde beperkingen bij het gebruik. Deze instellingen geven echter een beter effect dan conventionele septische tanks.

Installatie en inbedrijfstelling

Installatie van de septic tank Topas begint met het markeren van de locatie - het is noodzakelijk om de optimale positie van de installatie te bepalen. In de omgeving mogen geen grote bomen, struiken, het is noodzakelijk om zo te regelen dat niet zo ver het nodig was om rioolbuizen uit het huis te trekken, maar tegelijkertijd was het handig om gezuiverd water voor verdere verwerking te verzenden.

installatie

De uitgraving graaft op de gekozen plek. De afmetingen zijn 30-40 cm groter dan de afmetingen van de septic tank. De diepte moet zodanig zijn dat alleen het luikdeksel op het oppervlak blijft. Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat een laag zand van 10 cm op de bodem van de uitgraving is gegoten.

De put is uitgegraven, het is noodzakelijk om de bodem waterpas te maken, giet zand

De put is uitgegraven, het is noodzakelijk om de bodem waterpas te maken, giet zand

De put wordt tot de vereiste diepte uitgegraven, de bodem wordt genivelleerd, vervolgens wordt zand in een dikte van 5 cm gegoten en elke laag wordt gegoten en genivelleerd. Dit laatste moet worden genivelleerd "in de horizon" - met behulp van een regel of een even balk, waarop het niveau is ingesteld.

De greppel graaft van het huis naar de kuil. De diepte hangt af van het niveau van de opbrengst van huishoudelijk afvalwater. De breedte van de greppel is niet minder dan 25 cm, maar het is erg moeilijk om in dit soort werk te werken, omdat het meestal breder wordt. Graven van een greppel, onthoud dat de pijp van het huis naar de septic tank moet gaan met een helling van 2 cm tot 1 meter. Neig niet meer of minder. Bij een grotere helling zal het water snel weggaan en blijven de vaste deeltjes in de buis achter, een kleinere helling zal niet zorgen voor de vereiste stroomsnelheid van de afvoeren.

Zand wordt op de genivelleerde bodem gegoten

Zand wordt op de genivelleerde bodem gegoten

De bodem van de uitgegraven greppel wordt genivelleerd, er wordt een zandlaag van 10 cm op gegoten, samengeperst en geëgaliseerd, en vormt een gegeven helling. Op het zand is gelegd afvalwater polypropyleen buis voor gebruik buitenshuis. De diameter is 110 mm. Bij het samenvoegen van segmenten worden, naast afdichtringen, de naden ingesmeerd met siliconenafdichtmiddel voor extern werk.

De pijpleiding is verbonden met de uitlaat van de stapel en wordt met een gegeven helling in de sleuf gelegd. Het cijfer wordt gecontroleerd met behulp van het niveau. De buis is gevuld met zand (niet geaard), dat dient om de gronddruk te compenseren tijdens het kloppen met ijs. Ze vallen in slaap, zodat de bovenkant van de buis bedekt is met zand.

De buis wordt op de bodem van de greppel gelegd en bedekt met zand

De buis wordt op de bodem van de greppel gelegd en bedekt met zand

Leg in dezelfde greppel langs de rioolbuis de voedingskabel die naar de septic tank Topas gaat. Gewoonlijk is de VVG-kabel 4 * 1,5 mm. Het wordt gelegd in een HDPE-buis (polyethyleen lagedrukleiding) met een diameter van 20 mm. Een kabel gewikkeld in een beschermend omhulsel wordt in een greppel gelegd, geleid naar een huis waar de kabel eindigt met een vork. Het tweede uiteinde van de kabel moet worden aangesloten op de septic tank.

De voedingskabel wordt in een beschermende schaal gelegd

De voedingskabel wordt in een beschermende schaal gelegd

De volgende fase van installatie van het autonome rioleringssysteem Topas - installatie van het apparaat in de voorbereide put. Het moet voorzichtig worden neergelaten, zonder te raken. Polypropyleen, hoewel een duurzaam materiaal, maar het is nog steeds plastic, zodat wanneer de impact kan kraken. Verlaag de septic tank Topas kan handmatig of met behulp van een kraan-manipulator. Om de kabels stevig te bevestigen, zijn er gaten in de ribben langs de omtrek van het lichaam. Er zit een touw in gespannen. Een beneden, de tweede in het midden van de hoogte. Het touw moet twee tegenover elkaar gelegen zijden van het lichaam bedekken.

We hebben een dik betrouwbaar touw bij zich

We hebben een dik betrouwbaar touw bij zich

Terwijl deze touwen vastgehouden worden, wordt de installatie voorzichtig in de put neergelaten. Daarna, nadat het op het deksel is gelegd, wordt het niveau gecontroleerd om te zien of de septische tank gelijk is geworden.

Zachtjes in de put neergelaten

Zachtjes in de put neergelaten

Tussen de wanden van de romp en de funderingsput bevindt zich een opening van 20-30 cm die moet worden opgevuld met zand. Geleidelijk aan, op een cirkel vallen we in slaapmuren, vullen we tegelijkertijd septic met water. Daarbij zorgen we ervoor dat het waterniveau en het zandniveau ongeveer gelijk zijn. Na het gieten van een laag van 40-50 cm wordt zand met water gemorst. Tegelijkertijd wordt het dichter, lager in niveau. Dus, geleidelijk, is de put gevuld naar de top. Daarna kunt u ervan uitgaan dat de septic tank Topas is geïnstalleerd, de installatie en aansluiting van de apparatuur begint.

Over niet-vluchtige septic tanks lees hier. 

Installatie van apparatuur

Eerst verbinden we de stroomkabel. Verwijder hiervoor de beschermkap van de ingangskast, sluit de draden op de montageplaat aan volgens het schema. De uiteinden van de geleiders worden met 0.8-1 mm van de isolatie afgepeld, in de bijbehorende bussen gestoken, vastgezet met klemschroeven.

Het netsnoer aansluiten

Het netsnoer aansluiten

De volgende fase is de aansluiting van het riool vanaf het huis. Het wordt naar de romp van de septic tank gebracht. Op de plaats waar de pijp het lichaam zal binnengaan, wordt een pijp getrokken, die een cirkel tekent. Vervolgens wordt met behulp van een decoupeerzaag een gat uitgesneden.

Zag een gat in het lichaam

Zag een gat in het lichaam

Het gat is besmeurd met siliconenkit. Het voegt een stuk pijp in met een bel aan het uiteinde zodat de plant

wrijven was buiten, bovendien moest het goed tegen het lichaam passen (je kunt op je vuist tikken om het goed te maken). De resulterende verbinding wordt afgesloten door een 7 mm dikke polypropyleentape te smelten.

We vullen de verbinding met polypropyleen

We vullen de verbinding met polypropyleen

Aan het gevestigde gedeelte van de buis is het rioolwater van het huis aangesloten (vergeet niet om de gewrichten met siliconen te coaten).

We verbinden het riool van het huis

We verbinden het riool van het huis

Installeer vervolgens de pompen. In de koffer bevindt zich een markering: de nummers "1" en "2" op de uitgangen, op de aftakleidingen en op de plank. Dezelfde cijfers staan ​​op de pomphuizen.

Markering op de zaak

Markering op de zaak

Installeer de pompen volgens deze markering, en verbind deze met de bijbehorende aftakleidingen (zoals te zien op de foto hierboven). We installeren flexibele koppelingen op de sproeiers, zetten het andere uiteinde op de pompinlaat, plug de stekker in een aansluiting op de behuizing met hetzelfde nummer.

Verbindingen zijn verbonden met pompen

Verbindingen zijn verbonden met pompen

Draden zijn niet in de war

Draden zijn niet in de war

Hierop kan men eigenlijk aannemen dat de septic tank Topas is gemonteerd. Er rest nog een testrun. Om dit te doen, neemt u een autonome riool Topas in het netwerk, beginnen met het gieten van water in de ontvangende compartiment (totdat er geen afvoeren). Tot het compartiment gevuld is, bevindt de vlottersensor zich onderaan, de lucht wordt in de ontvangstkamer gezogen. Wanneer het waterniveau een bepaald punt bereikt, drijft de vlotter, de luchttoevoer schakelt over naar de aerotank - de tweede compartimentpiramide. Vervolgens blijft het alleen nog om het rioleringssysteem te gebruiken en de reinigingsresultaten te bewaken. We zullen meteen zien dat in de eerste maand bij intensief gebruik drains мутноватые kunnen verlaten. Dit komt omdat bacteriën nog steeds klein zijn en ze niet volledig omgaan met hun taak. Aan het einde van de maand moet de situatie worden gecorrigeerd.

service

Installaties van autonome afvalwaterzuivering, waaronder de septic tank Topas, worden vaak aangeduid als rioleringssystemen zonder pompen. Dit betekent niet dat de installatie helemaal geen onderhoud vereist. Het punt is dat het niet nodig is om een ​​rioolmachine te bellen, maar het is noodzakelijk om het slib periodiek te verwijderen. Hoe vaak? 1-4 keer per jaar, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

Dus het ziet eruit als een septic tank

Dus het ziet eruit als een septic tank

Een andere periodieke behoefte om fragmenten van ontvangende compartimenten te verwijderen die de bacteriën niet kunnen verwerken. Deze bewerking wordt uitgevoerd met een net door het deksel te openen. En nog een procedure - het reinigen van het filter van grote fracties en luchtbruggen. Hun efficiëntie hangt af van hun toestand.

Filters reinigen

Een andere handeling die regelmatig moet worden uitgevoerd, is het reinigen van de filters op de pompen. Schroef hiervoor de grote plastic moeren los die zich aan de bovenkant van de pompen bevinden. Door de moeren te verwijderen, kunt u de deksels, waaronder de filters, vallen. Als de filters schoon zijn, hoeft u er niets mee te doen, als er sprake is van verontreiniging, worden ze gewassen in koud stromend water, gedroogd en vervangen.

Om de filters te reinigen, draait u de moeren los

Om de filters te reinigen, draait u de moeren los

Overmaat slib verwijderen

Overtollig actief slib, dat tijdens bedrijf wordt gevormd, komt in de stabilisatiekamer terecht, waar ze gemineraliseerd worden. Vanuit dit compartiment moeten ze periodiek worden verwijderd. De aanbevolen frequentie van de procedure is elke drie maanden, maar velen bepalen dat de tijd is aangebroken voor het verschijnen van een geur, wat erop wijst dat het slib zich heeft opgehoopt. Verwijdering gebeurt door middel van een pomp (air-lift), die beschikbaar is in de stabilisatiekamer. Dit proces is eenvoudig, alles wat nodig is:

 • Schakel de stroom uit (tuimelschakelaar).
 • Draag handschoenen en vervang de emmer.
 • Open de stub.
 • De slang wordt in de emmer neergelaten, schakel de pomp in.
 • Na het reinigen van de kamer, vul de kamer met schoon water, sluit de plug.

Deze operatie kan worden uitgevoerd met behulp van een fecale pomp. In dit geval kan eenmaal per jaar worden gepompt.

Het filter en de luchtbrug reinigen

Tijdens bedrijf zijn het filter en de luchtbruggen vervuild, wat de efficiëntie van de afvalwaterzuivering beïnvloedt. Om ze te herstellen, moet je schoonmaken. Doe dit met een krachtige stroming van water, de spuitmonden van het luchtfilter worden met de hand gereinigd - met behulp van een naald. De procedure voor het reinigen van de septic tank Topas is als volgt:

 • Schakel de voeding uit.
 • Koppel luchttoevoerslangen los, verwijder de pompen uit de behuizing.
 • Spoel met waterstraal onder druk - buiten en binnen.
 • Reinig de spuitmonden met een naald wanneer u het luchtfilter schoonmaakt.
 • Zet alles op zijn plaats, voeg meer water toe aan het werkniveau, schakel in en controleer het werk.

Dit zijn alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden voor de septic tank Topas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =