Panel untuk siling di bilik mandi. Estetik, semata-mata dan berhati-hati!

Panel untuk siling di bilik mandi. Estetik, semata-mata dan berhati-hati!

Siling di bilik mandi harus tahan terhadap pelbagai pengaruh, jika tidak, ia akan segera diperlukan untuk memulakan pembaikan dari awal. Perlu diingatkan bahawa hanya beberapa bahan yang boleh menahan kelembapan yang tinggi dan perubahan mendadak dalam keadaan suhu. Bahan seperti itu, sebagai peraturan, mahal. Tidak semua pengguna mampu membelinya. Penyelesaian yang berjaya untuk masalah ini ialah panel siling untuk bilik mandi.

Kelebihan panel siling

Panel siling mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan bahan lain untuk siling bilik mandi:

 • Kualiti utama panel adalah kalis air dan rintangan kelembapan, kerana ia ditutup dengan filem khas, yang menghalang kelembapan daripada menembusi di dalam panel.
 • Panel siling tidak cacat - mereka tidak berubah bentuk, tidak ada keretakan.
 • Mereka tidak boleh menghasilkan kulat dan membiak bakteria, yang sering berlaku di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi.
 • Panel sempurna menyembunyikan siling tidak rata.
 • Semua bahan panel siling adalah mesra alam.
 • Mereka tidak takut perubahan pesat dalam keadaan suhu, yang biasanya membawa kepada pembentukan keretakan dan ubah bentuk.
 • Mereka dibersihkan dengan sempurna dengan detergen dan tidak memerlukan penjagaan yang berterusan.
 • Penggunaan panel jangka panjang memberikan peluang yang unik untuk membuat pembaikan kualiti hanya sekali dan melupakannya.
 • Oleh kerana pelbagai warna panel, anda boleh memilih warna yang betul untuk apa-apa gaya.

Panel siling plastik

Kelemahan siling dari panel

 1. Pengumpulan kondensat dari pembentukan wap di bilik mandi. Lap dengan kain lembap dan biarkan bilik terbuka untuk ditayangkan.
 2. Panel siling diperbuat daripada plastik dan oleh itu boleh menyala, sementara ia menghasilkan gas yang sangat toksik. Oleh itu, anda harus cuba memastikan bahawa panel tidak mempunyai hubungan rapat dengan peranti yang sangat panas.
 3. Panel mudah terdedah kepada kerosakan mekanikal, terutamanya apabila terkena. Bahawa tidak ada retak, perlu mempertimbangkan ciri ini.
 4. Dari pendedahan langsung kepada cahaya matahari, corak memudar dengan masa, dan panel putih salji mula berubah menjadi kuning.
 5. Ramai orang tidak mahu menggunakan panel siling di rumah, kerana plastik itu berkaitan dengan ruang pejabat. Mereka tidak merasakan suasana keselesaan rumah. Tetapi itu semua rasa.

Panel plastik di siling dua peringkat

Jika anda belum membuat keputusan mengenai jenis siling, kami menasihatkan anda untuk membaca artikel kami di siling di bilik mandi.

Perbezaan antara panel siling dan dinding

Semua panel dibahagikan kepada dua kelas besar: siling dan dinding.

Apabila membeli panel, anda harus mempertimbangkan penggunaannya.

Wall Panel dicirikan dengan struktur tegar dan berat yang besar.

Siling Panel menghasilkan kekuatan, tetapi dicirikan dengan mudah. Apabila mengangkut panel siling, anda perlu melakukan segala-galanya dengan kemas dan perlahan untuk mengekalkan rupa asal.

panel siling di bilik mandi

Semua panel mempunyai pelbagai permukaan, tekstur, warna, lebar, boleh meniru bahan semula jadi. Jadi mereka sesuai dengan sempurna ke dalam kawasan mana pun.

Jenis panel siling

Panel siling memukau dengan kepelbagaian mereka. Anda boleh memilih gamut warna dan tekstur panel untuk menekankan gaya yang telah anda pilih.

Sekiranya anda ingin meningkatkan bilik mandi secara visual, gunakan panel siling yang hanya berwarna terang dan hangat. Mereka boleh meniru jubin seramik, meletakkan bata dan tekstur kayu.

Anda juga boleh membuat pelbagai menggunakan kaedah pengancing: menegak, mendatar atau pepenjuru.

panel siling di bilik mandi

Apabila memilih panel, perlu mengambil kira dimensi mereka. Panel rak mempunyai saiz yang berbeza, panel berjubin dibuat oleh segi empat segi dengan saiz yang berbeza, dan panel daun mempunyai kemunculan lembaran besar, yang sesuai untuk bilik mandi yang mempunyai kawasan yang besar. Anda juga boleh mencuba dan menggunakan beberapa invois untuk satu bilik pada suatu masa.

Untuk pembuatan panel untuk siling digunakan polyvinyl chloride (PVC). Ini jenis panel telah menjadi sangat popular di kalangan pengguna, kerana ia dapat menahan beban berat dan tidak boleh cacat. Operasi adalah mungkin kira-kira 20-40 tahun.

Juga sering digunakan MDF (gentian papan ketumpatan sederhana) untuk pembuatan panel siling. Mereka sangat ringan di pengancing, dan tidak perlu menyediakan permukaan sebelum pengancing.

Panel siling PVC

Kami mengesyorkan agar anda membaca artikel kami tentang panel plastik untuk bilik mandi.

Panel siling berlubang

Jangan campur tangan dengan pengudaraan bilik mandi. Pelbagai lukisan akan membantu mewujudkan reka bentuk luar biasa. Penyelesaian warna tidak berkesudahan.

Sesuai sempurna, jika anda tidak memasukkan sisipan masuk. Dengan ketinggian siling kurang daripada 5 m, ini akan menjadi satu penyelesaian yang sangat baik.

panel berlubang di siling

Rak Langit

Dicirikan oleh permukaan unik yang sempurna meniru kayu, kain, batu dan kulit semulajadi. Skala warna dan pelbagai tekstur akan sangat diperlukan di mana-mana bahagian dalam bilik mandi.

Siling spesies ini dicirikan oleh berat badan rendah dan tidak memerlukan pembinaan sistem kerangka. Oleh itu, mereka digunakan secara meluas untuk mengatur siling di seluruh rumah, dan untuk tempat awam - pejabat, kolam renang dan premis lain.

panel siling

Siling digantung berjubin

Mewakili dalam bentuk bingkai, yang dipasang sebagai kisi. Ia sepatutnya di setiap sel grid untuk meletakkan jubin bahan yang anda suka. Dengan itu, anda boleh membuat kaca, logam atau siling cermin.

Lebih banyak tentang mereka yang boleh anda baca dalam artikel kami mengenai siling cermin.

siling berjubin

Panel lembaran

Mereka mempunyai penampilan estetik cantik, kerana mereka tidak mempunyai apa yang disebut "jahitan". Mereka dicirikan oleh peningkatan rintangan kepada kelembapan, jadi mereka mencuci dengan baik. Sebagai tambahan kepada warna palet yang besar, panel hiasan mempunyai tekstur yang berbeza. Ibu rumah tangga akan senang dengan panel "aprons", kerana mereka akan memberikan keaslian dan keunikan ke dalam setiap dapur. Untuk bilik mandi adalah "mozek" yang sempurna, yang akan memberikan rupa yang elegan. Untuk dachas, anda boleh membuat siling yang meniru batu bata, batu tulis atau batu semula jadi.

Panel lembaran di siling

Panel plastik

Digunakan secara meluas, kerana pilihan yang cepat, murah, dan sempurna. Sebuah palet besar warna dan tekstur panel sempurna menggabungkan siling panel dengan penutup dinding.

Panel siling plastik

Panel dari plastik buih

Masih digunakan secara meluas adalah panel buih.

Kelebihan utama - ia kalis air, ia tidak berubah dan tahan terhadap perubahan suhu secara tiba-tiba. Boleh berbangga dengan kalis air yang tinggi dan penebat bunyi. Mereka sangat ringan, jadi mereka boleh dipasang tanpa bantuan. Mereka tidak mahal.

panel siling, plastik

Pengiraan bahan habis

Sebelum memilih skema warna atau corak hiasan untuk siling, anda perlu mengira bahan habis untuk keseluruhan siling:

 • Pertama, kita mengira kawasan keseluruhan siling, yang ditentukan dengan mendarabkan lebar dengan panjangnya.
 • Selanjutnya, dengan prinsip yang sama, kita mengira kawasan satu panel siling, semua dimensi boleh dilihat pada pakej.
 • Kemudian bahagikan kawasan keseluruhan siling ke kawasan satu panel. Untuk bilangan yang terhasil, tambah sepuluh peratus untuk membentuk beberapa stok.

Untuk mengira profil, anda mesti mulakan dengan membuat skema. Untuk itu, anda perlu mengukur panjang di sepanjang perimeter siling dan menambah segmen selari, menggunakan langkah 50 cm. Angka yang ternyata adalah bilangan profil yang diperlukan.

Sila ambil perhatian bahawa profil mempunyai beberapa tanda. Profil UD biasanya membetulkan bahan di sekeliling perimeter, dan profil CD digunakan sebagai selat.

Biasanya, panel siling dilampirkan menggunakan ukiran. Untuk mengira nombor mereka, anda tidak perlu melakukan operasi yang kompleks. Sederhana: untuk setiap 0.5 m profil, satu dowel diperlukan. Oleh itu, jumlah keseluruhan profil mestilah dibahagikan dengan 0.5 dan kami memperoleh bilangan dowel. Tetapi jangan lupa menambah 10 peratus lagi untuk membuat stok kecil. Jika panel siling ditetapkan dengan skru, maka pengiraan yang sama harus dibuat.

Sila ambil perhatian bahawa selepas memasang panel siling, anda perlu melampirkan papan skirting. Untuk mengira jumlah yang diperlukan untuk skirting, perlu diambil kira bahawa panjangnya adalah 3 m Oleh itu, panjang di sepanjang perimeter dibahagikan dengan 3 dan kami mendapat bilangan papan skirting.

panel siling

berpintal dengan dowels

panel siling dengan papan skirting

Teknologi Pemasangan Siling

Untuk panel siling anda tidak perlu menjadi profesional.

Apa yang diperlukan adalah satu set alat gaya:

 • panel tahan kelembapan;
 • profil logam;
 • skru mengetuk diri;
 • hacksaw;
 • perforator atau gerudi;
 • pelekat tahan kelembapan.
Panel Pemasangan Siling

Sekiranya siling atau dindingnya sempurna rata, maka panelnya akan dipasang pada gam tahan kelembapan. Roller dengan gam mesti dilincirkan dengan dinding kering bersih, dan kemudian lampirkan panel.

Untuk dinding yang tidak rata, profil logam mesti digunakan.

Permukaan panel hendaklah lancar. Apabila menyambungkan panel mesti ada jurang. Panel kualiti yang baik sentiasa dicat secara merata.

Sebelum memasang panel ke siling, bingkai mesti dibina. Ia diperbuat daripada profil untuk plasterboard, saiznya ialah 27x28 mm. Kemudian ia dipasang pada siling di sepanjang perimeter. Untuk siling plastik, profil 27x60 mm digunakan, ia perlu dilampirkan setiap 60 cm. Tidak perlu mematuhi dimensi ini: jika terdapat beberapa ketidakselesaan, langkah ini boleh ditingkatkan.

rangka panel siling

Proses siling yang dipasang dari panel siling berlaku dalam beberapa peringkat:

1. Anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan bahawa siling panel bersesuaian dengan dinding dan lantai. Jangan lupa untuk memasang semua komunikasi yang diperlukan sebelum memasang siling.

2. Pertama, sepanjang perimeter di dinding membuat nota khas untuk siling masa depan. Sila ambil perhatian bahawa di antara siling utama dan plastik mesti memasangkan sisipan lekapan atau lekapan untuk elemen hiasan.

3. Proses penetapan profil untuk papan gypsum sepanjang perimeter dijalankan, dengan menggunakan skru mengetuk sendiri atau dowel. Jika siling silingnya konkrit, peti itu dilekatkan hanya dengan dowel.

4. Profil kayu untuk siling dimasukkan ke dalam panduan, dan hanya boleh profil itu diskru kepada mereka, menggunakan skru sendiri mengetuk dengan mesin cuci akhbar.

penalaan panel siling

Di bawah skru tidak perlu menggerudi lubang-lubang individu: jika anda menggunakan pemutar skru, mereka melengkung tanpa banyak usaha.

5. Papan skirting disikat ke siling di sepanjang perimeter keseluruhan. Jangan lupa bahawa papan skirting dipotong pada sudut 45 darjah.

Sekiranya bilik mandi agak kecil, maka tidak perlu menggunakan profil panduan, anda boleh melekatkan skirt itu. Untuk memulakan, menandakan dinding di sepanjang perimeter keseluruhan, dan kemudian skirting ditetapkan pada paku cecair. Seterusnya pada alas menyesuaikan profil untuk siling dan pasangkan dengan gantungan.

6. Kemudian seluruh siling ditutup dengan panel. Mereka dimasukkan ke dalam tiang dan dipasang ke profil siling menggunakan skru mengetuk diri dengan mesin basuh akhbar.

Perhatikan! Pemasangan panel mesti bermula dengan sudut dan mengikat sendi punggung.

7. Apabila panel terakhir kekal, gunakan langkah pita untuk mengukur jarak yang kekal ke dinding, tolak 5-6 mm dan hanya kemudian potong sekeping yang dikehendaki. Panel pertama kali dimasukkan ke dalam alas kaki, dan kemudian perlahan-lahan didorong ke belakang agar sesuai dengan panel sebelumnya.

panel siling dengan papan skirting

Proses memasang siling panel tidak begitu sukar, jadi anda boleh melakukannya dengan selamat. Sesiapa sahaja boleh memasangnya dengan mudah kerana panel siling sangat berpatutan dan mudah digunakan dan tidak memerlukan banyak masa dan wang. Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan kaedah pemasangan, yang mempunyai banyak variasi.

panel siling dipasang

Hasilnya

Kesimpulannya, perlu diperhatikan bahawa Panel siling untuk bilik mandi adalah cara penstabilan yang moden dan murah. Pelbagai warna gamuts, serta keupayaan untuk menggunakan bahan-bahan yang berbeza hanya memberi mereka kelebihan. Mereka sangat sesuai dan menekankan apa-apa gaya bilik mandi. Panel siling mempunyai petunjuk kualiti yang baik dan tidak mudah digunakan. Dan juga sangat penting ialah anda boleh menjalankan pemasangan secara bebas. Anda akan melakukan pembaikan sekali, dan panel siling akan berkhidmat untuk anda selama bertahun-tahun.

panel siling plastik di dalam bilik mandi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1