Инсталација и прикључење пумпне станице

Индивидуално водоснабдевање приватне куће или коче може бити из два извора - бунара или бунара. Да би аутоматизовали довод воде у кућу, а такође и створили стабилан притисак, неопходно је инсталирати пумпну станицу. Састоји се од пумпе, хидрауличног акумулатора, прекидача притиска и сигурносне групе (манометар и одводни вентил). Плус ова идеја је да уз такву шему водоснабдевања може радити било који кућни апарат, још једна добра вест је да веза није превише тежак задатак, ако желите, можете и сами инсталирати и повезати пумпну станицу. 

Избор локације за инсталацију

Инсталирање пумпних станица близу извора воде - бунари или бунари - у специјално опремљеној јами - кесон. Друга опција је у задњој соби у кући. Трећа - на полици у бунару (са бунарима овај број неће радити), а четврти - у потпољу.

Инсталирање пумпе у подпоље - бука из његовог рада може бити превише чула

Инсталирање пумпе у подпоље - бука из његовог рада може бити превише чула

Како одредити дубину усисавања

При избору локације, пре свега, они се воде техничким карактеристикама - максималном дубином усисавања пумпе (из које пумпа може подићи воду). Ствар је у томе што је максимална дубина пумпе 8 до 9 метара.

Дубина усисавања - удаљеност од воденог огледала, до пумпе. Цев за довод може бити спуштена на жељену дубину, она ће се пумпати са нивоа воденог огледала.

Врела често имају већу дубину од 8-9 метара. У том случају ћете морати да користите другу опрему - потопну пумпу или пумпну станицу са ејектором. У овом случају, вода се може снабдевати од 20-30 метара, што је обично довољно. Минус ово решење - скупа опрема.

Дубина усисавања - карактеристика која одређује начин инсталације

Дубина усисавања - карактеристика која одређује начин инсталације

Ако пропустите цијелу метру пре него што можете ставити уобичајену опрему, можете ставити станицу у бунар или изнад бунара. У бунар је на зид постављена полица, у случају бунара, јама се продубљује.

Када израчунате, не заборавите да ниво воденог огледала "лебди" - у љето се обично смањује. Ако је дубина усисавања близу вас, у овом временском периоду једноставно не може бити. Касније, када ниво расте, водоснабдевање ће се наставити.

Сигурносна разматрања

Још једна ствар која се мора узети у обзир је безбедност опреме. Ако се очекује инсталирање пумпне станице у близини куће са сталним пребивалиштем, има мање проблема - можете одабрати било коју опцију, чак иу малој шупи. Само један услов - не би требало зими замрзавати.

Постављање пумпне станице у шупу је погодно за стално настањење и стање загревања / грејања за зиму

Постављање пумпне станице у шупу је погодно за стално настањење и стање загревања / грејања за зиму

Ако је ово дацха у којој људи увек не живе, теже је - потребно је уредити просторију која се не баца у очи. Најсигурнији начин инсталирања пумпне станице је у кући. Иако се у овом случају може однети.

Друго место на којем можете инсталирати пумпну станицу је покопан камуфлирани кесон.

Шема инсталације пумпне станице у бунар

Шема инсталације пумпне станице у бунар

Трећа је на полици у бунару. Само у овом случају, традиционална кућа за бунар не би требало да се ради. Потребан вам је челични поклопац који се закључава на сигурном браву (заварите шарке на прстен, направите прорезе у поклопцу, на које ћете причврстити браве). Иако испод куће може се сакрити добар покривач. Само дизајн треба размишљати тако да се не мијеша.

Погодности и услови рада

Постављање пумпне станице у кућу је добро за све, осим што је опрема бучна током рада. Ако постоји посебна просторија са добром звучном изолацијом и техничким карактеристикама, могуће је - нема проблема. Често се прави слична соба у подруму или у подруму. Ако нема подрума, можете направити поље у потпољу. Приступ до њега је преко врата. Ова кутија, осим звучне изолације, мора имати и добру топлотну изолацију - опсег радне температуре почиње од + 5 ° Ц.

Да би се смањио ниво буке, станица се може ставити на густу гуму - да ублажите вибрације (створене вентилатором за хлађење). У овом случају, можда чак и инсталација у кући, али звук, наравно, и даље ће бити.

Цаиссон израђен од бетонских прстенова

Цаиссон израђен од бетонских прстенова

Ако сте зауставили приликом инсталације пумпне станице у кесон, она мора бити изолована и још увек водоотпорна. За ове сврхе се углавном користе готови резервоари од армираног бетона, али је могуће направити кесон од бетонских прстенова (по типу бунара). Доље да се постави прстен са дном, одозго - прстен са поклопцем. Друга могућност - да се извуче из опеке, сипати под са бетоном. Али ова метода је погодна за суве површине - ниво подземне воде би требало да буде нижи за један метар испод дубине кесона.

Дубина кесона је таква да је опрема инсталирана испод нивоа замрзавања. Изолована полистирена пена. Боље - екструдиране. Затим такође добијате хидроизолацију истовремено.

За кесон од бетонских прстена погодно је користити шкољку (ако пронађете одговарајући пречник). Али могуће је и плоче од стиропора, исечене на траке и залијепљене. За правоугаоне јаме и структуре одговарајуће плоче које се могу залепити на зидове битуменским мастиком. Промовишите зид, примените гријач, можете додатно поправити пар ноктију / дентеле.

Прикључивање пумпне станице

Избор опреме и места за инсталацију је половина ствари. Ипак, потребно је све исправно повезати са системом - извор воде, станице и потрошача. Тачан дијаграм прикључака пумпне станице зависи од одабране локације. Али у сваком случају постоје:

  • Усисни цевовод, који пада у бунар или бунар. Одлази на пумпну станицу.
  • Сама станица.
  • Цевовод иде потрошачима.

Све је то тако, само ће се схеме везања променити, зависно од околности. Размотримо најчешће случајеве.

Снабдевање водом из бунара за стално настањење

Ако је станица смештена у кућу или у кесон негде на путу до куће, схема везе је иста. На доводној линији, спуштеном у бунар или бушотину, уграђен је филтер (обично нормални мрежасти филтер), након чега се поставља контролни вентил, а онда цев већ ради. Зашто филтрирати - разумљиво је - заштитити од механичких нечистоћа. Потребан је контролни вентил како би се осигурало да када се пумпа искључи, вода под сопственом тежином се не одводе. Тада ће се пумпа укључити мање често (она ће трајати дуже).

Шема инсталације пумпне станице у кући

Шема инсталације пумпне станице у кући

Цев се извлачи кроз зид бунара на дубини испод нивоа замрзавања земљишта. Затим улази у ров на истој дубини. Када постављате ров, треба то учинити равномерно - што је мање окрета, што је мањи пад притиска, што значи да се вода може пумпати са већом дубином.

Извесно је могуће изоловати цевовод (поставити лимове експандираног стиропора на врху, а затим га попунити песком, а затим - земљом).

Варијанта пролаза не кроз темељ - неопходно је грејање и озбиљна изолација

Варијанта пролаза не кроз темељ - неопходно је грејање и озбиљна изолација

На улазу у кућу пролази прехрамбена цев кроз темељ (пролаз је такође изолиран), кућа се већ може попети до мјеста уградње пумпне станице.

Овај начин инсталирања пумпне станице је добар, јер ако се све уради исправно, систем ради без проблема. Недостатак је у томе што је неопходно копати ровове, а такође и уклањати / уносити гасовод кроз зидове, као и да је тешко локализирати оштећења када дође до цурења. Да бисте смањили шансе за цурење, узмите тестиране цеви за квалитет, поставите цео комад без спојева. Ако постоји веза, учините гледање добро пожељном.

Детаљна шема прикључка цевовода при прикључењу на бунар или бунар

Детаљна шема прикључка цевовода при прикључењу на бунар или бунар

Постоји и начин смањења количине ископавања: поставите цевовод изнад, али га добро загрејте и додатно користите грејни кабл. То може бити једини начин да се на локацији налази висок ниво подземне воде.

Постоји још једна важна тачка - поклопац бунара мора бити изолиран, као и прстенови од споља до дубине замрзавања. Само део цевовода од воденог огледала до зидне утичнице не би требало замрзавати. За то су потребне мере за изолацију.

Прикључивање пумпне станице на систем водоснабдевања

Често се постави пумпа за повећање притиска у водоводном систему са централизованим водоснабдевањем. У том случају водоводна цев је прикључена на улаз у станицу (такође кроз филтер и неповратни вентил), а излаз иде потрошачима.

Шема прикључења пумпне станице на систем водоснабдевања

Шема прикључења пумпне станице на систем водоснабдевања

На улазу је пожељно испоручити запорни вентил (куглични вентил) тако да ако је потребно, можете искључити свој систем (на пример, за поправку). Други прекидач - испред пумпне станице - потребан је за поправку цјевовода или саму опрему. Затим, на излазу, такође је смисла ставити куглични вентил - како би се одсечили потрошачи и не одводили цеви из цеви, ако је потребно.

Прикључак на бунар

Ако су дубине усисавања пумпе за бушотину довољне, веза се не разликује. Да ли је то само зато што цевовод иде до места где се кућиште завршава. Овде обично уредите пит-кесон, онда можете поставити пумпну станицу.

Шема повезивања пумпне станице са бунарцом

Постављање пумпне станице: дијаграм прикључка на бунар

Као иу свим претходним шемама, на крају цеви уграђени су филтер и неповратни вентил. На улазу, можете поставити славину за воду изнад тее. Биће потребно на почетку.

Главна разлика овог начина инсталације је да је цевовод до куће заправо на површини или закопан на плиткој дубини (не сви имају јам испод дубине замрзавања). Ако је пумпна станица инсталирана на дацха, нема проблема, јер се зимска опрема обично очисти. Али ако се планира употреба воде у зимском периоду, треба га загријати (са грејним каблом) и изоловати. У супротном, неће радити.

Почетак пумпне станице

Да би се стартовала пумпна станица у раду, потребно је попунити и напунити доводни водовод водом. У ту сврху постоји посебна рупа за пуњење. У њој, сипајте воду док не изгледа. Причврстите завртањ на место, отворите славину на утичници потрошачима и започните станицу. У почетку, вода долази са ваздухом - ваздушни утикачи који се формирају приликом преливања пумпе. Када вода тече глатко без ваздуха, ваш систем је ушао у режим рада, можете га користити.

Ако сте напунили воду, а станица не покреће - вода се не замахује или трчи у потезу - неопходно је разумјети. Постоји неколико могућих разлога:

  • нема повратног вентила на усисној цеви која се спушта у извор, или не ради;
  • негде на цеви постоји незаобилазна веза кроз коју је ваздух усисан;
  • превелика отпорност на цевовод - потребан је цев са већим пречником или са глатким зидовима (у случају металне цијеви);
  • огледало воде је сувише ниско, није довољно снаге.

Да би се искључила разградња саме опреме, могуће је започети спуштањем кратке цеви у резервоар (резервоар за воду). Ако све функционише, проверите линију, дубину усисавања и контролни вентил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 2