Hur man gör ett fågelhus: från brädor och stockar till olika fåglar

Locka fåglar till platsen och det är användbart och trevligt. Användbar, eftersom de förstör insekter skadedjur är det trevligt att lyssna på deras sång och observera fåglarnas beteende. Därför kommer många människor upp med tanken att bygga ett fågelhus av egna händer. Människor över 40 år, samtidigt som de kom ihåg skolår: i lärdomar av arbete gjorde pojkar hus för fåglar. Men inte bara ägare av platserna gör birdhouses. Ofta hänger invånare i bostadshus på träd nära huset, på balkonger och loggier. 

Sjungande fåglar som du vill planteras och stolt

Sjungande fåglar som du vill planteras och stolt

Vad ska man göra

Svaret är entydigt - från trä och lövträ: barrträd för hartsartat. Hartset kan missfärga fjäderdräkt, vilket leder till att fågeln dör. Använd inte och plywood, spånskiva eller OSB. I sådana fågelhus sätter sig sällan någon fast: lim och bindemedel motverkar fåglar. Av samma anledning samlar vi och fäster arbetsstyckena endast på naglar eller skruvar, vi använder inte lim.

Ofta är fågelhus gjorda av brädor. Tjocklek på brädor - inte mindre än 20 mm. Denna tjocklek är tillräcklig för att bibehålla en stabil temperatur inuti, vilket är viktigt vid uppfödning av kycklingar. Och brädorna behöver inte planeras, i vilket fall som helst bör grova vara inre ytan. Den främre delen under kranen är också speciellt repad: på dessa snitt uppstår kycklingar och fåglar till kranen.

Väggen under kranen är dessutom repad

Väggen under kranen är dessutom repad

För att försäkra att brädorna inte är knäckta under montering borar vi först hålen. Diametern är något mindre än skruvens diameter.

Mått på starlingslådor för olika fågelarter

För att locka till sig olika arter av fåglar måste storleken på huset variera. Proportionerna av själva "kroppen" och kamrarna förändras i grunden. Uppgiften är att skapa mer vanliga nestningsförhållanden för denna art.

Typ av fåglar Botten dimensioner Fågelhusets höjd Tapens dimensioner anmärkning
starar 10 * 10 cm 30-40 cm ca 5 cm Ett blad föredras över en cirkulär form
Sinichnik - tuttar, flycatchers, redstart, spår, passerine ugglor 10-12 cm 25-30 cm 30-35 mm cirkulär runda
Små cederträ eller mukholovnik (flycatchers, redstart) 10 * 8 cm 25-30 cm 30 mm
Poluduplyanka 10 * 8 cm 20 centimeter höjd 33-50 mm i full bredd på väggen Letok - längsgående slits i hela bredden på framväggen

Som du kan se från bordet ändras endast höjden. Bredden förblir mer eller mindre stabil. Det är inte nödvändigt att göra fler fågelhus. De kommer att stimulera uppskjutningen av fler ägg, och helt uppfostra ett stort antal kycklingar kommer inte att kunna, som följd att avkomman blir svag och sannolikt dör.

Vilka fåglar bosätter sig i vilka hålkorgar

Vilka fåglar bosätter sig i vilka hålkorgar

Om du vill dra en vändning, gör fågelhuset lagt på sin sida: dess höjd blir 10-12 cm och dess bredd - 35-40 cm, med samma lilla flare som ligger ungefär i mitten. Vaggarna har svaga ben, och de kan inte klättra högväggen till kranhålet. Därför är detta val av häckning. i vaggan är det också tillrådligt att göra trapeze framför ingången ca 10 cm bred - så att de kan gå "till fots".

Fågelhus för vaggar

Fågelhus för vaggar

Vissa förklaringar kräver en halv anka. Vissa fåglar är vana vid att bo inte i hål, men i fördjupningar mellan grenar. I en helt sluten konstgjord bosättning sätter de sällan sig. Om du vill rita till exempel en grå flycatcher, gör den till en liten låda, där brickan löper hela bredden på framväggen.

Half-Dupple för Grey Flycatcher

Half-Dupple för Grey Flycatcher

Kom bara ihåg att i dessa hus gillar att bosätta sig och vissa typer av protein.

Det finns en annan nestplats, som ofta föredras för fåglar - en dub. Detta fågelhus, ihåligt från en bit av stockar. Ofta skärs ett sågat trä till en lämplig storlek och gör den till en lägenhet för fåglar. Höjden och diametern väljs utifrån de dimensioner som angivits för det konventionella fågelhuset. Botten och taket är gjorda av en plank.

Duplyanka - ett fågelhus från en stockar

Duplyanka - ett fågelhus från en stockar

Om fågelhuset är litet, är locket avtagbart. Detta är nödvändigt för att insekter ska kunna behandlas mot parasiter. Ibland händer det: lev fåglar i rad i flera år och sluta sedan att bosätta sig. Bara inuti parasiterna multiplicerade. Efter avlägsnande av locket och kasta ut den gamla boendet, sköljs fågelhuset med kokande vatten. Detta är nog. Kan också bearbetas i en svag lösning av kaliumpermanganat (något rosa).

säkerhet

Det är synd och synd om näsarna av fåglar förstörs. Detta görs huvudsakligen av katter, och även av spettar. Därför, när du gör fågelhuset med egna händer, öka takets överhäng. Nästan på alla ritningar ritas den i en längd av 5 cm. För att skydda fågelhuset från katten måste det ske så att det inte kan nå kranen. För att göra detta ska taket sticka inte mindre än 7 cm, och det är bättre att lägga till ett par mer - för stora exemplar. Detta utsprång kommer också att skydda mot snett regn: chansen att kycklingarna blir blötlägger är ännu mindre.

Ett annat alternativ är att fylla naglarna med ett lock. Katten är osannolikt att bli skadad, men det blir inte lätt att få sig - de kommer inte att ge naglar.

Gör en tak på taket så att katten inte kan nå kycklingarna med tassan

Gör en tak på taket så att katten inte kan nå kycklingarna med tassan

För att skydda kycklingar från spett, finns det flera sätt:

  • att slå brickan med en burk:
  • hammar några spikar runt kranen;
  • Att spika på dovens fält ett överdrag av trä, vilka fibrer går horisontellt.

Allt detta kommer att förhindra att hackspetten expanderar brickan och kommer till ägg eller kycklingar. Det sista tricket - fodret - kommer också att komplicera kattens uppgift: att nå ut genom den långa flygningen till kycklingen är svårare.

Åtgärder mot fiender: 1 - från spett, 2,3 - från katter

Åtgärder mot fiender: 1 - från spett, 2,3 - från katter

Från katter och möjliga personer sparas fortfarande med hjälp av skyddsbälten. De gör dem antingen från tennband eller från "bromsar". Du förstår allt genom att titta på bilden. Observera att avståndet ska hållas inom 3-4 cm. Därefter kan djuren inte hoppa över skyddsbältena. Det borde inte finnas mellan dem och starlinghuset finns knutar, fodertrådar och andra möjliga stöd.

Var att hänga

Var att hänga ett fågelhus är också en vetenskap. Om du ställer dig upp på ett träd, så i en höjd av inte mindre än 2,5-3 meter. Nära det valda trädet borde det inte finnas en stig eller en livlig meta-brunn, en bänk etc.

Välj en plats också, borde vara korrekt

Välj en plats också, borde vara korrekt

När du väljer en plats på trädet, ta hänsyn till att det inte borde finnas några stora grenar före flygningen. Tillvägagångssättet måste vara ledigt. I det här fallet måste du installera det så att det ser ut som "fönster" i söder. Allt detta ökar chansen att hyresgäster kommer att bosätta sig i ditt fågelhus.

En annan punkt: slips eller nagel ska vara så att "huset" lutades något framåt. Och det blir lättare för kycklingar att komma ut, och mindre regn kommer att göra poäng.

Hur man gör ett fågelhus själv: bildrapport

Vi gör det enklaste alternativet - med ett platt tak. Som redan nämnts tar vi icke-hyvlat lövträskivor med en tjocklek av 20 mm. För att undvika splinter, fungera bättre med handskar. Enligt ritningen skär du arbetsstyckena. Försök att se till att stockarna är jämn och i rät vinkel: det borde inte vara några sprickor. Omedelbart efter kläckning av kycklingar utan klädsel, och det minsta utkastet kan förstöra dem. Därför måste alla ansikten vara släta.

Ritning av ett fågelhus med mått

Ritning av ett fågelhus med mått

Vi tar långa tunna naglar - en diameter på 1,5-2 mm, en längd på 4-5 cm och en hammare. Vi börjar församlingen. Till framsidan i rät vinkel slår vi sidoväggarna. För varje - tre eller fyra naglar.

Börja bygga ett fågelhus

Börja bygga ett fågelhus

Vänd arbetsstycket med en kran ner, ta botten, sätt in den, rikta in. Nailed till sidoväggarna. Vi täcker toppen med en bakmur, vi spikar också. Glöm inte anslutningen av bakväggen med sidoväggarna.

Vi sätter i botten och spikar bakväggen

Vi sätter i botten och spikar bakväggen

Vrider uppringningen, spikar botten och från denna sida. Det är fortfarande att samla taket. Vi tar det återstående torget - den dubbla i botten, vi spikar det så att den utskjutande frontskyddet inte är mindre än 5 cm (helst 7-10 cm, som det sagts tidigare). Om naglarna sticker ut, böja dem.

Vi samlar och installerar taket

Vi samlar och installerar taket

Taket ska vara ordentligt infört. Om något hämmar arbetar vi av mejseln. Det är allt, fågelhuset är klart med egna händer.

Fåglarna kommer att anpassas utan abborre

Fåglarna kommer att anpassas utan abborre

Ofta under låset är en abborre installerad. Är det nödvändigt eller inte? Om det finns tillräckligt många grenar är det bäst att inte göra det. Om det inte finns några grenar, måste du antingen göra en abborre eller en liten hylla, även om du kan göra utan dem. Varför? Eftersom katter också lita på dem och nå ut till kycklingarna med stödet är de enklare.
Hur man gör en synechrom-look i videon

Att göra ett hus - ett fågelhus från stockar

Om de fjädrade människorna har ett val - att bosätta sig i en husbåt eller ett fågelhus från plankorna - de kommer att välja ett hus. Det är mer som ett vanligt "hem" - ett ihåligt, det har inga sprickor på sina sidor och är därför varmare. De är mindre märkbara på trädet, vilket innebär fler möjligheter att höja avkomman. Dessa är fördelarna med avseende på fåglar. Nu om proffsen från "producenternas synvinkel": arbetet är ett fallet träd, och det är gratis. Om du hittar en lämplig - det räcker för ett stort antal fågelhus. Om minorna - gör duplyanki längre och svårare: du måste manuellt välja kärnan och lämna väggarna intakta.

Från duplex till flygning

Från duplex till flygning

Nu om hur man hittar ett lämpligt träd. Är bäst lämpad asp: den roterar vanligtvis från insidan, och på ytterkanten förblir fast. Därför går vi på jakt efter asp, och där bland de fallna träden letar vi efter den rätta: vi såg flera strumpor. Det är viktigt att hitta med en hel kant och ett roterat mittarbete kommer att gå snabbare.

Det är önskvärt att hitta en sådan asp - med en rutt kärna, men starka kanter

Det är önskvärt att hitta en sådan asp - med en rutt kärna, men starka kanter

Ofta har sådana träd en rutt bark, från vilken de ser orätt ut. Vi skalar barken, vi drar loggen in i dacha eller in i huset. Det sågat trä av lämplig storlek. Dimensionerna bestäms av diametern. För fågelhuset måste duplexens inre diameter vara 22-30 cm, den yttre diametern - 27-36 cm. För blåbäret är segmenten närmare toppen - den inre diametern är 15-22 cm, ytterdiametern är 19-26 cm.

Höjden av blocket av trä beror också på vilken typ av hytt - sinichnik höjd av 20-40 cm (men mer troligt att sedimentera i den lägsta), stare -. 30 till 45 cm sågning försöka göra avsmalningen som skulle ligga under, lika, och ovan - vid en liten lutning - för att utfällningen från taket tappades bort. För tillverkning av tak och bottnar behöver du avskärningar av brädor, du kan använda oförhängda och plåtar.

Vi tar skuren logg och börjar mejja mejseln. Uppgiften är att perforera genomgående hålet. Efter det är även svårt trä lättare att hugga. För att processen ska gå snabbare kan du borra hål med en borr och sedan bryta stövlarna med en mejsel.

Uppgiften är att perforera genomgående hålet

Uppgiften är att perforera genomgående hålet

Vanligtvis slutar med ett ruttet kärna snabbt, då måste vi skära bort bitar av trä med en mejsel och en hammare eller klubba. Men med ett hål i mitten är det mycket lättare - de längsgående bitarna bryts ifrån varandra, arbetet går i normal hastighet.

Vi arbetar som mejsel och hammare

Vi arbetar som mejsel och hammare

Väggarna borde vara i storleksordningen 1,5-3 cm. Vi försöker att arbeta mitten mer eller mindre smidigt, utan stora marker. När väggarna väljs gör vi en rännan. Om det finns en tik - du kan hälla ut det. Eller ta en skorpa och borra, borra på en lämplig plats. Om kronan är inte tar vi en vanlig borr, borra hål i en cirkel, sedan med samma mejsel att skära igenom de återstående broar.

Ett fågelhus är nästan klart med en stockar

Ett fågelhus är nästan klart med en stockar

Längst ner finns en bit kartong tjocklek 2-2,5 cm. Dess spikas eller skruvas på skruvarna. De utskjutande delarna skärs så nära väggarna som möjligt.

Vi fäster botten

Vi fäster botten

Det återstår att spika taket. Lämplig är samma bräda eller croaker. Innan skruven skruvas, borra hål, annars kan styrelsen spricka.

Fäst taket

Fäst taket

Faktum är att fågelhuset med egna händer redan har gjort det för att skydda det från attacker av spettar. Om det finns knutar på väggarna, bör de helst smutsas med lera (vanligt barn). De kan också reparera sprickorna som kvarstod mellan botten och taket och väggarna: det är sällan möjligt att passa allt klart. Om du inte vill täcka med lera, kan du stifta den med en hampa rep. Det appliceras på gapet och drivs in i den, skruvmejsel (för alla fogar har speciella blad, men de är bra - den här gången, för "engångsbruk" dem att köpa ...). Om "går" dåligt kan du trycka på handtaget med en hammare.

konopatka

Caulk av "sömmar" hamp rep

Hur man dekorerar ett fågelhus

Medan fågelhuset är nytt ser det relativt bra ut, men efter ett par månader kommer det att mörkas. För fåglar är det bra - det blir mindre märkbart och här kommer de bara att gynna. Men inte alla husägare tycker om att titta på en sådan icky "dekoration". För att förbättra utseendet, kan holk målas, så behöver bara välja färg "naturliga" - brun, grå, nyanser av grönt. Du vill att dina fåglar ska överleva? Därför bör deras bo maskeras och inte färgas i alla regnbågens färger och locka alla möjliga rovdjur.

Så ser träet ut om några månader

Så ser träet ut om några månader

Intressant inredda hus

Intressant inredda hus

Kreativt kan också vara säkert för fåglar))

Kreativt kan också vara säkert för fåglar))

Varianter av kreativa duplunkok

Varianter av kreativa duplunkok

Om ett sådant hus är hängt på en björk, blir det osynligt

Om ett sådant hus är hängt på en björk, blir det osynligt

Ovanlig form

Ovanlig form

Och detta - rakt idealiskt - inga sprickor i golvet))

Och detta - rakt idealiskt - inga sprickor i golvet))

Sinichnik

Sinichnik är bebodd

Vacker dekoration och masirovka

Vacker dekoration och förklädnad

Vi hoppas, nu kan du inte bara göra ett fågelhus med egna händer men också korrekt (ur fåglens synvinkel) dekorera det.

Dimensionella ritningar

Några ritningar av häcklådor finns på texten, några få lägger sig ut i det här avsnittet. Korrigera storleken på de planerade "hyresgästerna" är inte ett problem. Observera också att layouten ges för en 2 cm tjock bräda. När du ökar eller minskar tjockleken krävs justeringar.

Ett fågelhus med ett triangulärt tak: en ritning, dimensioner En trehörnig byggnad med ett triangulärt tak: en ritning, mått

Ett fågelhus med ett triangulärt tak: en ritning, mått

Fågelhus med trekantigt tak: layout på detaljer

Fågelhus med trekantigt tak: layout på detaljer

Fågelhus med ett lutande tak

Fågelhus med ett lutande tak (framväg ovan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − = 45