Til (zavese) za spalnico

Okensko dekoracijo igra pomembno vlogo pri ustvarjanju notranjosti. S pomočjo tila in zaves, nastane zahtevano vzdušje, regulirana je stopnja osvetlitve prostora. Pomembno je tudi, da zavese zaprejo našo zasebnost od tujih pogledov. Vse to je treba upoštevati pri izbiri tila v spalnici.

Malo zgodovine in slovnice

Svetlobo prosojne tkanine so v 15. stoletju izumili tkalci francoskega mesta Tul. Kraljina nevesta si je želela imeti tanko tkanino, za katero bi se videla samo njena silhueta in se ji ne bi mogla najti. Da bi izpolnil njeno željo, je kralj izdal ustrezno odlok, Tyulovi tkalci pa so jo izvedli. Tkanina se je izkazala za zelo lepo, tako da je od nje prišla obleka za prihodnjo kraljico, in tkanina je bila poimenovana po mestu, v katerem je bila izumljena - til.

Til se je prvič pojavil v 15. stoletju v Franciji

Til se je prvič pojavil v 15. stoletju v Franciji

Zdaj malo o slovnici. Beseda "tul" v francoščini je moška, ​​zato v ruskem jeziku ohranja svoj spol. Zato je pravilno reči "til - he". Uporaba v ženski spol - po analogiji z besedo "krpo" - je napačna. V nekaterih regijah se ta tanka tkanina imenuje "zavese". Izvor besede je drugačen, vendar pomeni isto vrsto tkiva.

Kaj storiti

Na začetku je bil til izdelan ročno iz najboljših svilenih, pero ali bombažnih niti. Ta platna je bila privilegija bogatih. Še kasneje so se pojavili stroji, na katerih je bil izdelan bombaž. Bilo je že veliko cenejše. Po izumu sintetičnih niti je bil izbor bolj raznolik, cene pa so bile bolj dostopne.

Danes se svila redko uporablja zaradi visoke cene, bombaž in perilo pa se uporabljajo le v kombinaciji s sintetičnimi vlakni. V čisti obliki se naravna vlakna hitro umazujejo, postanejo siva in celo med pranjem izgubi svojo obliko in spremeni svojo velikost (sedi ali razteza).

Moderni til je izdelan predvsem iz poliestra, poliamida in mešanih vlaken. Za izdelavo gladke površine uporabljamo poliamidne preje. So močni in elastični. Vzorec na takem substratu se uporablja s pomočjo poliamidnih preje. So mehke in dobro izgledajo v vezenju.

Til je lahko več vrst: