Wattle staket: från brädor, kvistar, kvistar

Första intrycket av huset och dacha görs redan innan vi gick in på territoriet, ibland - innan vi såg huset själv. Det första som fångar ditt öga är staketet. Allt resten är efter, och det första intrycket är från staketet. I vissa, om än billiga, men attraktiva, vill jag stanna och se: ursprungliga idéer lockar alltid uppmärksamhet. En av de mest intressanta - ett korgstängsel eller wattle staket. Och väv dem inte bara från vinstocken eller grenarna: det finns flätor från brädorna, och det finns - från PVC-stavarna. De ser alla annorlunda ut, men intressanta och ovanliga. 

Vad gör ett vävt staket

Gör omedelbart en reservation om att det finns två typer av korgstängsel - "wattle" - från grenar och "flät" - från brädorna. Tillverkningstekniken är väldigt lik, eftersom båda är relaterade till korgstängsel.

Det är ett wattle staket eller kvistar

Det är ett wattle staket eller kvistar

Detta är ett korgsvärde

Detta är ett korgsvärde

Från vad gör fläkten

Nu om vad som kan göra sådana staket. Staket gjord av brädor - ett österrikiskt trådnät - är till stor del gjord av en tallskiva med tjockleken 20-25 mm, bredd - ca 100 mm. Material - oftast - tall. Det är billigare, innehåller ett stort antal hartser, eftersom det har en längre livslängd. Men för förlängningen av dess "liv" är det inte överflödigt att måla kompositioner med antifungala egenskaper.

Polerna för detta staket är gjorda av en balk på minst 80 * 80 mm, men är mer hållbara från ett profilerat rör. Storlek 60 * 80 mm eller 40 * 80 mm, du kan ta en kvadrat. Beror på hur du ska fixa brädet. Spännvidden mellan stöden är 2,5-3 meter, och mellan dem sätter en mellanliggande - från en stråle 40 * 40 mm eller så. Exakt spänningen bestäms på plats och beror ofta på styrelsens flexibilitet.

Till metallpelare förstör inte bilden, de är stängda med brädor som är fastsatta med stift med pinnar på plats. Du kan göra en källare och pelare av tegelsten, och mellan dem - en flätad - vertikal eller horisontell - beror på dina önskemål.

En plack på stenpelare

En plack på stenpelare

Vad ska man använda för wattle

Stenbenen är gjorda av unga ettåriga skott av flera typer av trä:

 • pil (betong);
 • hasselnöt (hassel)
 • Willow (röd);
 • asp;
 • björk;
 • en stav av PVC.

Det bästa är pil och hassel. Deras kärna är tät, på grund av vad verksamhetslinjerna är fasta. De återstående stenarna förlorar snabbt sitt utseende och styrka.

PVC korg - hållbart och ganska attraktivt

PVC korg - hållbart och ganska attraktivt

PVC-stången för staketet föreföll bara för några år sedan. Och även om det inte är naturligt, det har en bra efterfrågan: trä, även bearbetad efter några år, förlorar sin attraktionskraft. Plast är inte rädda för sol eller frost, under lång tid ändrar inte sin form. Dess minus - det måste köpas, medan vinstocken kan klippas.

Framställning av stavar

Wattle staket: från brädor, kvistar, kvistar

"Rengöring" för bark

Skott skördas tidigt på våren eller sent på hösten, tjockleken på 1 cm till 3 cm på de små stängsel -. Till 1-1,2 m höga - är tonic stänger - 1,2 cm, högre - de som tjockare.

Barken på stavarna ska rengöras och täckas med fläck eller träolja. Brun färg kan erhållas genom blötläggning av stavarna i mangan, grå - i kopparsulfat.

Du kan använda och rotlösa skott, men då kommer skorpan att exfoliera, utsikten blir oattraktiv. Det är bekvämare att skala barken med en delad tjock gren eller "rengöringsmedel" (se bild). Det är inte svårt att göra en gren av en lämplig storlek.

Om du planerar att bygga ett staket senare placeras knippen av grenar i källaren. Innan du använder stavarna i en vecka sätter du i en behållare med vatten, fyller det på regelbundet sätt. Barerna sväller, elasticiteten återvänder till dem, barken är lättare att rengöra. Om processen går för hårt, kan du blötlägga grenarna ytterligare en vecka. Bör gå lättare. För att göra det enklare kan du tåla ångan. Då avlägsnas barken som en bananskal, men processen med "svävar" orsakar svårigheter.

pelare

Grunderna för någon fäktning är pelarna. De kan vara gjorda av tjocka grenar eller trunkar av unga träd. Diameter - ca 5 cm och mer om du planerar ett högt staket. På djupet är de begravda eller slaktade inte mindre än 50 cm, installationssteget - ca 50 cm, kanske mer eller mindre - beror på graden av flexibilitet hos den beredda vinstocken.

Till poler var långa, de behandlas med antibakteriell impregnering, ändarna brända på bål (farfar metod), doppad i varm bitumen, indränkt ett par dagar i en lösning av kopparsulfat.

Om korgstaket är inställt på platsens yttre staket, använd balkarna eller metallrören som pelare. Om väven är vågrät spelar inte snittet av röret sig - i den meningen att både runda och kvadratiska passar. Även med runda arbeten blir det enklare. Och med vertikal vävning är det mer lämpligt att sätta poler från profilröret. Cross-braces är kopplade till dem, och det är lättare att göra detta till ett jämnt ansikte.

Typer av vävning

I allmänhet rekommenderas att behärska tillverkningen av wattle-staketet från det enklaste systemet - genom pelaren. Nästan alla gör och ser bra ut.

Börja med en så enkel vävning

Börja med en så enkel vävning

Sedan, efter att ha gjort ett par staket, kan du gå vidare till mer komplexa ritningar. Flera arrangemang finns på bilden.

System för vävning av staket från vinstockar och stavar

System för vävning av staket från vinstockar och stavar

Variationer av vävmönster

Variationer av vävmönster

Hur man gör ett flätat staket själv

Vi kommer att överväga det enklaste alternativet - det vanliga nätverket. Till att börja med kan du träna på en liten bit - behärska tekniken, då kan du börja seriös konstruktion. Till exempel, för träning, kan du göra ett staket för en trädgårdsbädd eller blomsterträdgård.

Horisontell vävning

Sex hamras ned i marken mer eller mindre tjock med ett avstånd av pinnar Ta första stången i 30-40 cm., Laid "orm" vridning mellan stolparna. Vinstocken skiftar alternativt inläggen antingen fram eller bak.

Den första staven är lagd

Den första staven är lagd

Den andra stången placeras i en spegelbild till botten. Om det börjar bakifrån, läggs nästa fram.

Den andra staven väver i omvänd

Den andra staven väver i omvänd

Om det finns behov av att ansluta två vinstockar, görs detta i närmaste kolumn. Nästa lägger helt enkelt som en fortsättning på den föregående. Och de utskjutande ändarna skärs av när allt är monterat.

Den tredje, och alla udda tal, passar som första, fjärde och jämn - som andra. I allmänhet byter vi början från postens framsida, sedan bakifrån. Periodiskt, vid korsningen av vinstockarna och nära inläggen, knackar de en hammare, en trähammare, som förseglar raderna.

Vi byter ut varje efterföljande hylsa

Vi byter ut varje efterföljande hylsa

Detta är det vågräta häftet. Det kan vara kontinuerligt, eller kanske - sköld. Med kontinuerlig vävning sätts polerna längs hela omkretsen, mellan dem, efter varandra vävar vinstockar. Det visar sig nästan en kontinuerlig vägg - ändarna dras tillbaka i ena riktningen och det skärs diagonalt så att det inte syns.

Om det inte finns något tjockt vinstockar kan du lägga en hel massa fint kvistar åt gången. Att ta bort en bark från dem kommer knappast någon att vara, och ett solidt staket kommer inte att visa sig, men staketet är litet - utan ceremoni. Det ser ut som ett staket av dekorativa stavar, vilket gör det själv, kanske, ännu enklare.

Du kan använda många tunna grenar

Du kan använda många tunna grenar

Med paneltillverkning tillverkas delar av viss längd. Ställ in önskat antal insatser - 4-6 stycken, mellan dem väver vinstockarna. Efter att ha nått den önskade höjden är de ändar som sticker ut längs sidorna avskurna.

Om nödvändigt stickas kanterna på stavarna till studs med studs. Erhölls sådana sköldar, som i bilden. Mått kan vara olika - mer eller mindre beror på önskan och typen av staket.

Gör sköldar som

Gör sköldar som

När det önskade antalet sköldar är monterade, sätts de på plats, klämma de spetsiga ändarna i marken. De intilliggande pelarna kan kopplas - för större stabilitet. Det visar sig ett skärmad korgstängsel. Ett exempel på att montera Wattle Shields finns i videon.

Monteringen av skärmstaket kan också göras med hjälp av metallpoler. Ingen speciell teknik:

 • Burim hål under djupet av frysning,
 • vi kastar en hink med murar, vi kompakterar den,
 • vi ställer in kolumnen, ställer in höjden och verifierar vertikal;
 • betonggjutning;
 • till kolonnen vi bifogar färdiga sköldar.

Ett av alternativen för denna installation finns i videon.

Samma teknik används för att göra staketet från styrelserna. Endast flätande brädor, och spänningen mellan pelarna gör mer.

Horisontell flätning av brädor

Horisontell flätning av brädor

Vertikal vävning

Stavarna i korgstaket kan ligga vertikalt. I det här fallet spärras tre till fem tvärstänger till inläggen. Den första tvärstången är ca 10 cm från marknivån och sedan med önskat steg.

Vrid så här: Ena änden av stångstöd i marken, till exempel från sidan närmast dig. Därefter böja, växelvis sträcker sig mellan balkarna. Nästa flykt är inställd på andra sidan. Det visar sig i en spegelbild med den föregående. Och alternativt - framför / bakom.

En variant av ett wattle staket med vertikal vävning

Wicker staket med vertikal vävning

Eftersom vinstocken har en märkbar skillnad i storlek på toppen och i närheten av roten, blir de ihopfällda sedan uppåt med en tjock kant och sedan nedåt. Då får vi samma densitet överst och under. Om du inte gör det, kommer det att dyka upp i botten, sällan överst. Hur man väver ett vertikalt wattle-staket, titta på en videoklassklass från en man som har gjort egna händer med mer än ett korgstaket.

Gör ett vertikalt och breddstaket av brädorna. För att få det att se organiskt ut, och för att förlänga brädans liv, är topparna stängda med ett bräde som är fullt av toppen. Till hennes naglar slutar. Detta tillåter dig fortfarande att fixa brädorna, vilket i det här fallet inte är osannolikt - ibland lös faller inte ut.

Hur man gör ett vertikalt korgstängsel av brädor

Hur man gör ett vertikalt korgstängsel av brädor

Du kan också fästa brädorna till nedre tvärstången. Endast antingen ovanför eller nedanför: för att förhindra att träet byter ut när fuktigheten ändras. En annan sak: om du gör från råa plankor, är det värt att överväga att den första insamlings allt utan luckor efter torkning kommer att ha ett mellanrum mellan brädorna i en cm Detta gäller både horisontella och vertikala modeller ..

Ett av alternativen

Ett av alternativen

De övre och nedre tvärbalkarna kan tillverkas av ett profilrör. Detta är ett mer tillförlitligt material som garanterar större stabilitet.

Ett annat alternativ

Ett annat alternativ

Foto Idéer

Många tycker att staketet av vävda stavar och grenar bara är ett prydnadsstak, vilket inte helt skyddar platsen. Om du tittar på nästa bild kan du tvivla på det. Wow ett staket och nästan ogenomskinligt.

Full fäktning, inte sämre än resten

Full fäktning, inte sämre än resten

Det viktigaste i den här verksamheten är ett grundligt tillvägagångssätt. Sätt pelarna mellan vilka att fläta allt väldigt tätt. Livslängd, kan vara liten, men kostnaderna är minimala. Och material och tid.

Om den vanliga vävningen redan är lätt kan du försöka göra något extra. Till exempel är ett korgstaket av grenar anordnat diagonalt. Och det är inte heller en seriös konstruktion.

Detta är ett flätstaket som är mer komplicerat i utförandet

Detta är ett flätstaket som är mer komplicerat i utförandet

Det finns ett annat intressant sätt att interweaving - pigtail. Efter att ha övat i små områden blir det möjligt att göra något mer ambitiöst.

Mer komplexa sätt, men också vackrare

Mer komplexa sätt, men också vackrare

Om du behöver dekorativa fäktningar på gården, i trädgården, i trädgården, kan ett stängsel av grenar göras sällsynt. Även ganska tjocka grenar används, men du måste arbeta med dem omedelbart innan de har tid att torka ut eller böj inte.

Staket kan tillverkas med egna händer och gjorda av tjocka grenar

Staket kan tillverkas med egna händer och gjorda av tjocka grenar

Förresten, om du använder nyskurna pilstänger och håller dem i marken, kan du efter ett tag få en häck: pilen går bra. Resultatet kan vara något som följande.

Vävning av ett staket, du kan få en häck

Vävning av ett staket, du kan få en häck

Vid plantning av häckar, använd samma vävningsmetod. Skaka bara det från rotade skott. När de blir styva kommer ett mycket säkert staket att dyka upp. Att bryta igenom det är inte lätt.

En intressant variant av vävning

En intressant variant av vävning

Nästa - två bilder av korgstängsel från brädorna. Det är en skillnad i användningen av smalare och bredare plankor. I det första fallet är det 100 mm, i det andra fallet är det 150 mm.

Från bordet 100 mm

Från bordet 100 mm

Från en plåt av 150 mm

Från en plåt av 150 mm

Inte bara staketet kan tillverkas vid rotting. Många intressanta saker visar sig: arbors, hyddor, element i trädgårdsdekoration.  wattle staket i landet staket staket pletenij-zabor-19 häck av hassel

staket från vinstocken av egna händer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 73