Баня панел панел

Баня панел панел

Смята се, че дизайнът на банята се смята за най-малка подробност, но нещо изглежда липсва. Има много начини как да направите интериора на липсващата жар. Един такъв метод е панелът от плочки за баня. Достатъчно е да освободиш една от стените в банята, а стаята непременно ще играе по нов начин.

Можете да си купите готов панел за плочки, който в магазините има голямо разнообразие, но можете да опитате да го направите сами. Повече подробности за сортовете и характеристиките на този декор елемент ще бъдат включени в тази статия.

Разновидности на материалите

За производството на панели се използват, в основни линии, същите материали, както при завършване на стените в банята. Обмислете най-популярните решения.

Панел от червени цветя в банята

От плочки

Това вероятно е най-разпространеният вариант. Керамиката спечели любовта на купувачите, поради ниската цена и огромно разнообразие от цветове и текстури. Освен това този материал е идеален за помещения с високо ниво на влажност. Недостатъкът на плочките е ниската им якост. Въпреки това, за да повредите керамичния панел, ще трябва да половите усилия, например, да го ударите с някой тежък предмет.

Панел от плочки в банята

От порцеланови каменни изделия

За привърженици на естествения стил в интериора, панелът от порцеланови камъни ще се похвали перфектно. Керамичните плочи от гранит често представляват имитация на скала. Това е тежък, издръжлив материал, който изглежда наистина добър. Цената на такъв панел ще бъде малко по-висока от панела от керемиди, но ще ви издържи толкова дълго, че вероятно ще се отегчи.

Панел в банята от порцеланови каменинови изделия

От стенните панели

За тези, чиито вкусове са променливи като вятъра през май, това е най-подходящият вариант. Такива панели могат да бъдат инсталирани и демонтирани много бързо, така че можете да актуализирате интериора веднага щом желаете. Освен това те са много евтини. Изгответе панел за стена от дървени дъски или пластмаса.

Декоративни стенни панели за банята

От Моцаки

Най-креативните естества със сигурност ще оценят стенния панел от мозайката. Това е малка плоча от различни материали, закрепена върху метална решетка. За производството на такава мозайка се използват керамика, естествени каменни скали, изкуствен камък, стъкло, пластмаса, емалт. Елементите на мозайката могат да бъдат подредени във всякакъв ред, създавайки свои собствени уникални модели.

Панел от мозайката в банята

Панел от мозайката в банята

Панел от мозайката в банята

Определете размера

Определян с размера на панела в банята, е важно правилно да се запазят пропорциите. Ключовата роля тук се дължи на размера на стаята, на тях трябва да се движите.

Стъклен мозаечен панел

Голяма баня

В една голяма баня, малък панел може да се загуби и в този случай е по-добре да се разпредели цяла стена за панел или две. В просторните стаи не се ограничавате с избора на снимки. Това може да е картина на любимия ви художник, екзотичен пейзаж, абстракция или снимка (ще поговорим за създаването на снимка по-долу). Можете дори да намерите панел с видни триизмерни детайли, напомнящи за древни барелефи.

Панел в голямата баня

Панел от малки плочки

Панел за малки бани

Малка баня

В малка баня панелът може да заема само част от стената. Ако е твърде голям, тогава визуално стаята ще изглежда дори по-малка, освен това ще има "натискане" усещане. Собствениците на малки помещения са по-добре да спрат избора си върху "безплодни" изображения: абстрактни елегантни модели, пейзажи, които създават перспектива изобщо в такива рисунки, които ще помогнат визуално да увеличат пространството.

Размерът на плочките или керамичните плочки също трябва да бъде избран въз основа на размера на банята. Колкото по-просторна е стаята, толкова повече плочки трябва да бъдат. Същото важи и за картината: за по-големи бани, трябва да изберете по-голяма картина и обратно. Изключение може да бъде модел на светлина, който не създава ефект на натрупване.

Панел от мозайката в банята

Фотопана

Службата за създаване на стенни фотокани от плочки се появи сравнително наскоро. Специалната технология за производство на такива панели ви позволява да прилагате изображения към плочки, които не губят външния си вид, т.е. не избледняват в рамките на 50 години. Картината не може да бъде изтрита или надраскана. Най-важният плюс на тази технология обаче е, че дава възможност да украсите интериора на вашата баня с абсолютно всяко изображение.

Цифров мозаечен панел в банята

Можете да изберете за тези цели любимата си картина, детска снимка, собствена снимка - да, нищо, нищо! Особено добре ще изглежда вашите семейни снимки, донесени от лятната ваканция в южните страни. Също с помощта на панела можете да създадете необичайно романтична атмосфера.

Много е лесно да си направите снимка в банята.

 • Първо изберете изображение. Помислете внимателно за решението си, защото ще се възхищавате всеки ден. Разделителната способност на изображението трябва да бъде възможно най-висока.
 • След като сте решили снимката, можете да купите керамични плочки. Купете поне с минимален марж!
 • След това намерете фирмата, която се занимава с отпечатване на изображения върху плочката. Там ще ви помогнат да "прилягате" на чертежа си към размерите на бъдещия панел. След няколко дни вземете резултата. Всичко останало ще бъде направено за вас!
Фото-пръчки в интериора на банята

Фотопаноновата гора

За най-любопитните читатели ще се опитаме да опишем накратко технологията за създаване на фотопана върху плочки:

 • изображението се отпечатва на специална хартия в подходящ формат;
 • покриване на отпечатаното изображение с лак;
 • Хартията овлажнява и го налага върху плочката;
 • печене на плочки в муфелна пещ, в резултат на което хартията е напълно изгорена и шаблонът остава върху плочката.
Фотоапарат в банята на плочки с различни размери

SLR

Друг не по-малко интересен вариант на интериора е огледалният панел. Това е не само красиво, но и функционално решение. В допълнение към основната си функция, огледалото добавя стая на светлина и "лекота". Огледалният панел е стенна рисунка, сглобена от различна форма, но специално избрана за всяка друга част от огледална кърпа. Като орнамент е възможно да се използват елементи от мозайка - керамика, стъкло, камък и др.

Огледални панели в банята

Много е трудно да си създадете такъв панел, защото изисква специални инструменти за рязане на огледала и точно изчисление. Има много компании, които предоставят подобни услуги. Цената на работата там е доста висока, тъй като в производствения процес участват няколко човека от различни специалности.

Опция огледало в банята

 • Първо, заедно с дизайнера, ще разработите скица на бъдещия панел. На този етап се определяте от неговия размер, форма, модел, количество и цвят на фрагменти.
 • На технологичния етап огледалната кърпа се нарязва на подходящи фрагменти, които след това се смилат и полират.
 • След това направете лицето - декоративно рязане в края на огледалото.
 • След това те правят всички елементи на панела подредени и да ги номерират.
 • На последния етап има допълнително украсяване на фрагменти - те са приложни модели, матирано покритие и др.

Монтиране на стена

За да инсталирате завършения панел на стената, можете да се обърнете към професионалисти и можете да го направите сами. Поставянето на панелите в корена не се различава от поставянето на обикновени плочки. Единственият нюанс е, че всички елементи на панела са номерирани и това номериране трябва да бъде внимателно наблюдавано.

Сглобяване на мозаечен панел

 • Първо, стените се приготвят: старата покривка се отстранява, стените се изравняват и грундират.
 • След като стените са изсъхнали, върху тях ще се поставят маркировки, по които ще се поставят плочките. За целта използваме ниво на сграда и прост молив.
 • След това трябва да разредете лепилото, предназначено специално за плочки. Всички пропорции са посочени в инструкциите. Можете да постигнете по-еднородна консистенция, ако смесвате композицията с тренировка.
 • Сега можете да продължите директно към склада. Започваме работа с втория ред от дъното. Слагаме лепило на стената със шпатула и натискаме плочката, не е нужно да натискате твърдо, в противен случай ще се счупи. Отстранете излишното лепило с парче меко вещество.
 • Разстоянието между плочките се регулира чрез специални пластмасови кръстове. То не трябва да е повече от няколко милиметра. По време на работа не забравяме да проверите дали редовете са равни.
 • Когато лепилото изсъхне и плочките здраво закотвят стената, можете да започнете да разкъсате шевовете. Изберете цвета на композицията въз основа на вашите идеи за стил и красота. Мрежата може да се слива с шаблона или може да се появи в ярък контраст.
Стикването на фотолаборатория

Монтиране на панела на стената в банята

Варианти на стенни и подови панели в банята

Панели със собствените си ръце от парчета от плочки

Ако не приветствате готови решения и предпочитате творчески подход, опитайте сами да направите стенен панел в банята. Най-лесният начин да направите панел от мозайка от парчета плочки. За да направите това, ще ви трябват фрагменти от керемиди и керамични изделия, декоративни камъни, мъниста, черупки и други подобни.

Самоинсталация на панела в банята

Плочки от плочки могат да бъдат търсени от приятели и познати, или можете да се свържете с най-близкия магазин за строителни материали. Там те се продават на изгодна цена или дори се раздават безплатно.

Панели от фрагменти от плочки

Подгответе сайта за работа. По-добре е да го направите на пода, предварително, като го покриете с картон или стари вестници. Въоръжени с чук и разбиване на плочките на по-малки части. Ако вече си представите какво ще бъде изобразено на вашия панел, опитайте се да дадете на парчетата подходящите очертания с помощта на шмир.

Панел в банята на фрагменти от керемиди

Ако все още не сте решили модела, играйте с детайлите, поставяйки ги в различен ред, може да видите нещо неочаквано в фрагментираните фрагменти на мозайката.

Версия на панела за банята, направен от собствени ръце

След като приключите с рисунката на пода, можете да започнете да я прехвърляте на стената. Можете да направите това директно, да лепете фрагменти на стената един по един, или да събирате мозайка върху парче картон и след това да го поставите на стената, предварително покрита с лак. За тези работи трябва да използвате лепило за плочки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =