Кварцова плочка

Кварцова плочка

Днес производителите предлагат всички нови решения за ремонт и интериорен дизайн. Отлична възможност за довършване на пода или към стените е кварцова винилова керемида. Ще разберем какъв вид керемида е, разгледайте неговите характеристики и предимства, както и варианти в интериора.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Какво е това?

Кварцовото винилово покритие е нова дума в ремонта. Той е изработен от гъст, еластичен материал и е подобрен PVC покритие. По принцип се използва за завършване на пода и стените на външни и вътрешни помещения с голяма тълпа от хора (търговски и офис площи, кафенета, ресторанти, барове). Но тя също ще има място във вътрешността на къщата или апартамента.

Кварцова плочка

Материалът има огромен брой предимства, сред които екологосъобразност, безопасност, устойчивост на влага. Има обаче някои недостатъци.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

характеристики на

Кварцвинил е сандвич покритие, което включва следните компоненти:

1 слой: поливинилхлорид. Това е основният слой, който осигурява трайно захващане на плочката с повърхността.

2 слой: стъклени влакна. Изпълнява функцията на армировка, т.е. увеличаване на носещата способност.

3 слой: кварц и винил. Благодарение на тях продуктът има добра здравина.

4 слой: декоративен. Дава на повърхността фактура. На този слой снимката се прилага върху фотопечат.

5 слой: полиуретан. Това е най-горният слой на плочката, предпазвайки я от повреда.

Кварцова плочка

Също така в кварцова винилова плочка има такива екологично безопасни материали като: високомолекулен пластификатор, естествен оцветител, стабилизатор и смазващо вещество. И около 80% от материала е естествен кварц и само 20% за винил и други добавки.

Всички вещества в състава са синтеровани и пресовани, поради което дебелината на готовия материал не надвишава 4 мм, което определя високата износоустойчивост на материала.

Кварцова плочка

Предимства и недостатъци

Quartzvinil е безопасен и екологичен материал. Избирайки го, можете да сте сигурни, че ще имате дълъг живот, а производителите дават гаранция за повече от 20 години употреба. Високото качество на продукта се потвърждава от международните сертификати.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

В допълнение, следните предимства на кварцова винил плочки:

 • всяка повредена зона може лесно да бъде възстановена;
 • материалът има добри антистатични свойства, което го прави възможно да се комбинира с електрически топъл под.
 • не се поддава на химически и абразивни действия, а не горими;
 • има добри звукоизолационни свойства;
 • поради импрегниране на полиуретан, предпазващ повърхността на крайния продукт от появата на гъбички, този тип плочки могат да се използват в помещения с висока влажност. Освен това, благодарение на повърхността с добро сцепление, не можете да се страхувате да се подхлъзнете;
 • при неговата работа е възможно да се заменят отделните части, без да се засяга целостта на останалата част от облицовката;
 • състава на покритието дава усещане за топлина, мекота и комфорт (ще бъде хубаво да ходи боси);
 • Разликата между плочките не се появява дори при най-острите температурни падания;
 • плочките могат успешно да се комбинират под всякакъв ъгъл, а разнообразието от дизайн и текстура създава основата за творчески идеи в интериора.
Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Има много предимства за кварцова винилова плочка, но при закупуването й трябва да се обърне внимание и на недостатъците:

 • Независимо от факта, че плочките от този тип не излъчват вредни вещества и са безопасни за здравето, те са по-скоро изкуствен материал;
 • За да предотвратите появата на нередности и пукнатини, не трябва да нарушавате технологията за подреждане.
Кварцова плочка

Кое е по-добре: кварцова плочка от винил, ламинат, линолеум или PVC плочки?

Всички тези покрития се комбинират с такива важни свойства като устойчивост на влага. Но има някои различия. Вече описахме състава на кварцова винилова обвивка, състояща се от твърди елементи, благодарение на които покритието е най-издръжливото, за разлика от всички по-горе опции.

PVC плочките са по-меки и по-еластични на допир, защото не съдържат твърди елементи.

Линолеумът в неговата структура е подобен на PVC покритието, но основният компонент в него е смоли и полимери, които дават еластичност и мекота на крайния продукт.

Броят на слоевете в ламината зависи от неговия клас на здравина: високите 31-33 класа включват пет слоя и 21-23 класа - само три.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Друга важна разлика между всички горепосочени материали е техниката на оформяне. Най-лесният начин да поставите балатум, който се продава в конвенционални ролки и се разпространява свободно. За да изглежда покритието перфектно, основата под линолеума е просто подравнена.

Необходимо е да се почисти повърхността преди полагане на кварц винил и поливинилхлорид плочки, защото дори и прахът може да намали адхезията. Освен това, производителите предлагат лесни за инсталиране самозалепващи се PVC панели, направени под формата на квадрат или правоъгълник с всякакви приложни орнаменти.

Най-голямата трудност е ламинат, защото в този случай е невъзможно да се игнорира субстрата, който изолира материала от подовата повърхност.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Ценовата категория между всички материали също е различна. Най-бюджетният вариант, разбира се, е линолеумът. PVC плочки ще струват малко повече. И цената на кварц винил покритие и ламинат ще варира в зависимост от избрания клас на якост.

Кварцова плочка

видове

Въз основа на метода на монтаж се разграничават следните видове кварцови винилови плочки:

 • Лепило (покритие, за фиксиране с повърхността на което е необходимо лепило);
 • със заключваща връзка;
 • Самозалепващо се (долната страна на такова покритие е импрегнирано с лепило, покрито със специален филм).
Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Важна особеност: не е необходимо да разглобявате старата повърхност преди полагане. Такава плочка може да се полага дори на дървен под или плочки. В същото време дървото трябва да бъде напълнено със специален замазка върху дървото, а върху плочката е необходимо, с помощта на фуги, да се работи на шевовете и пукнатините. Наред с други неща, кварцвивиловите плочки могат успешно да се използват върху стените, а начинът и характеристиките на полагане и подготовка ще бъдат същите като за пода.

Кварцова плочка

производители

FineFloor белгийска компания вече повече от 10 години, ангажирани в производството на строителни материали и се утвърди като производител, който произвежда качествени и екологосъобразни продукти.

Характерните особености на тази плочка са висока якост и издръжливост, които се потвърждават от специални тестове. В същото време дизайнерите изработват всички детайли на снимката във всяка колекция, а комбинацията от нюанси и текстури внимателно контролира управлението.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Производител Tarkett, който произвежда не по-малко от висококачествени продукти, се доказа в производството на невероятно красива модулна плочка, която позволява да се комбинират няколко цвята, текстури и форми на едната повърхност.

Кварцова плочка

Японската фирма Art Tile в своята производствена технология използва метода на армиране на покритията, прилагането на което подобрява експлоатационните свойства на крайния продукт, докато повечето производители го пренебрегват. Единственият недостатък на продуктите на този производител е високата ценова категория. Но също така може да бъде оправдано, след като всяко правно безопасно производство на високо качество просто не може да струва евтино.

От характеристиките на плочките от този производител можете да забележите минимална дебелина не повече от 3 мм и плътност, по-висока от нормата, надвишаваща 1,6 т / м3. Дебелината на защитния слой не надвишава 0,55 мм.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Фирма DECORIA не е по-нисък от другите производители по отношение на качеството на техните продукти. Той е известен с използването на нови иновационни технологии в производството си. Успешното съчетание на натрошен натурален кварц и винилов материал за тежка употреба дава възможност да се произвежда продукт с висока якост.

Плочките DECORIA на производителя благодарение на външния полиуретанов слой идеално имитират структурата на камък или дърво. Благодарение на водещите постижения в областта на производството на строителни материали, всяка отделна плочка е в състояние да издържи дори и най-сериозните товари.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Необичайно топло, меко и удобно покритие, което ще продължи десетилетия, предлага фирма Винилам.

Кварцова плочка от този производител се характеризира със следните свойства:

 • звукоизолация 7Дб;
 • трикомпонентен защитен слой с дебелина 0,4-0,55 мм;
 • 100% водоустойчив.

В допълнение, крайният продукт има всички други показатели за качество и безопасност, които позволяват на VINILAM да остане в класацията на най-добрите производители.

Кварцова плочка

Компанията от Южна Корея DEART CORPORATION има свой представител в страната ни и предлага плочки от клас "Лукс" под търговска марка DEART FLOOR. Производителят се фокусира върху богати хора, които са готови да предложат луксозна плочка, значително различна от продуктите на конкурентите.

Проектирането и цветните решения на всеки образец са разработени, като се вземат предвид съвременните тенденции в дизайна на интериора. Освен това продуктът преминава през най-стриктния контрол на качеството на всеки етап от производството.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Как да изберем?

Първото нещо, от което трябва да обърнете внимание, след като изберете производител и дизайнер, е да вземете решение за размера и формата. Както вече бе споменато по-горе, кварцова винилова плочка е с квадратна и правоъгълна форма. Размерите на квадрата варират от 300x300 mm до 600x600mm. Размерите на правоъгълника също са различни, вариращи от 120x148 mm, завършващи на 950x184 mm.

Предпочитаната средна дебелина зависи от помещението, в което трябва да се постави керемидата. Тя е от 1,6 до 3,2 мм.

Кварцова плочка

Важно е да се обърне внимание на класа на устойчивост на износване, който може да се определи от дебелината на покритието. Например, класове 21-23 (много тънки) са предназначени за жилищни помещения. Покрития от 31 до 34 класа на силата са поставени в офис помещения, магазини, ресторанти и други, което предполага голяма тълпа от хора. Най-дебелият материал с класове на якост 41-43 е подходящ за промишлени помещения.

Кварцова плочка

Варианти в интериора

Най-разпространеното място за полагане на кварцова винилова плочка е банята. С този материал можете да покриете както стените, така и пода в банята и да изберете цвета според преобладаващата цветова схема.

Кварцова плочка

За дневната, кварцовите винилови плочки с имитация на дърво са по-подходящи. За щастие, производителите произвеждат този материал с текстура, която напълно го имитира. Такава плочка ще бъде отличен помощно ламинат.

Кварцова плочка

Защо не сложите кварц винил в кухнята? Материалът може да имитира с голяма сигурност дори камък с различни нюанси. Перфектно подходящ за модерен стил или модерен (любителите на класиката избират текстурата на дървото).

Кварцова плочка

За разлика от много други покрития, това отговаря на всички изисквания за безопасност и не излъчва вредни примеси. Плочки могат да се използват в дизайна на детска стая. Освен това детето няма да се плъзне по него и няма да бъде ранено.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Подготовка за инсталиране

Важна роля при полагането на този материал е подготовката на повърхността. Това ще определи качеството на завършеното покритие. И основата не е от значение: тя може да бъде всяка.

Бетонната замазка се почиства първо от прах и прах, отстранени дефекти, грундирани и обезмаслени. Вторият етап е използването на самонивелираща се смес. Преди полагане повърхността трябва да бъде напълно суха и чиста, влажността не трябва да надвишава 5%.

Кварцова плочка

Дървената основа също трябва да е без дефекти и неравности. Междините трябва да бъдат почистени и повърхността трябва да бъде предварително почистена. Не залепвайте шапките на самозатягащите винтове, в противен случай ще бъде невъзможно да се постигне идеално гладко покритие. Основата трябва да бъде почистена от прах и мръсотия, а също и обезмаслена. Идеалната опция е да импрегнирате дървото с биоцидно съединение, което го предпазва от гниене.

Кварцова плочка

Повърхностната гладкост се проверява от нивото: ако има разлика между релсата и основата, тя не трябва да надвишава 2 mm. Преди да полагате плочки в банята или тоалетната, основата се препоръчва предварително да бъде хидроизолирана.

Кварцова плочка

полагане

Много важно правило преди полагането: закупените плочки трябва да се съхраняват в продължение на няколко дни, без да излизат от опаковката.

Да разгледаме етапите на полагане на класически квадратни винилови плочки:

 • Етап 1: маркировка. Линията трябва да се държи в центъра успоредно на стената. В резултат на това трябва да се формират 4 сектора, а пресечната точка в центъра трябва да бъде перпендикулярна.
 • Етап 2: нанасяне на лепило в продължение на 30 минути. Зидането обикновено започва от вратата или от центъра на стаята.
 • Етап 3: фиксиране на плочките с натискаща ролка, за да се отстранят остатъчните лепила и въздушните мехурчета.
 • Етап 4: Плочките се слагат плътно един към друг, предотвратявайки образуването на празнини и разширителни фуги.
 • 5 етапа: отстраняване на лепилни остатъци, монтаж на первази.
Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Кварцова плочка

Мебелите е по-добре да се поставят за няколко дни, и измийте повърхността не по-рано от пет дни.

Не се препоръчва поставянето на кварцова винилова плочка върху бетонна основа, тъй като специалният състав за фиксиране на плочките е слабо прикрепен към бетонното покритие. В допълнение, завършената повърхност на плочката ще бъде студена.

Отзиви

Купувачите отбелязват високата здравина на продукта, като премахват пукнатините на повърхността, дори когато върху него падне тежък предмет. Сред предимствата са удобството при полагане (не можете да харчите пари за работата на капитана) и способността да замените повредения фрагмент.

Потребителите са доволни от топлата повърхност и оригиналната текстура. Освен това този модерен материал има отличителни характеристики на безопасност и екологосъобразност, които също играят решаваща роля при покупката.

Кварцова плочка

От отрицателни отзиви: някои купувачи отбелязаха способността на плочките да изгорят и да изгубят цвета си под влияние на постоянната слънчева светлина.

Днес производителите предлагат огромен избор от подови и стенни покрития от различни свойства и материали. Кварцова винилова плочка съчетава най-добрите качества и не е по-малка от другите материали, сходни в състава. Обхватът на приложението му е широк, а разнообразието от нюанси и текстури прави възможно реализирането на всяко решение за проектиране.

Кварцова плочка

Кварцова плочка

За повече информация относно кварцовата плочка вижте следващия видеоклип.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 47