Тапети за баня – препоръки по ваш избор

Тапети за баня - препоръки по ваш избор

За много хора, изборът на тапети може да изглежда не само странно като декорация за стена в банята, но рискован ход. Наистина, на пръв поглед, лепене тапети в стая с висока влажност изглежда доста безразсъдно стъпка. Това обаче е само на пръв поглед. В действителност, с появата на нови строителни материали на пазара, включително и огромно разнообразие от тапети, а не само на хартия, но и на нетъкан подкрепа, ние може да реализира почти никоя от вашите идеи за дизайн в интериора.

Трябва ли да използвам тапетите в декорацията на банята?

Заслужава си да лепене тапети в банята или не, всеки реши за себе си. Ние само смея да ви уверя, че приемането на такова решение няма да се превърне в катастрофа за вас. Освен това използването на тапети в банята има своите предимства:

 • Квадратурата на тапета в повечето случаи е по-евтина от един метър от керамичните плочки за банята.
 • За разлика от керамичните плочки, тапетите могат дори да поставят мирянин. Стените за тапети не съвпадат непременно.
 • Ако замислите нов ремонт в банята, залепете старите тапети и поставете нови, ще бъде много по-лесно, отколкото да подмените плочките.

Възможност за поставяне на тапет за баня

 • Асортиментът от тапети с различни нюанси, шарки и орнаменти е много по-широк в сравнение с асортимента на други довършителни материали.
 • В допълнение, тапетите могат да бъдат комбинирани с други довършителни материали: плочки, гипсокартон, пластмасови панели и др.

Разбира се, тапетът не е най-трайният материал. Но също така да се страхувате, че те ще се ексфолират и ще бъдат освободени след една седмица, не е необходимо.

Характеристики на избор

Според технологията на производство, хартия, звук абсорбиращи и влагоустойчиви тапети се отличават. Става дума за водоустойчив тапет, който може да се използва при довършване на банята.

В допълнение, ние препоръчваме да се обърне внимание на миещи: те са по-лесно да се почисти от всички видове замърсяване и тяхното защитно покритие предпазва материала срещу разслояване поради влага.

По-нататък в тази статия ще говорим по-подробно за такива видове тапети като течни, винилови, нетъкани, самозалепващи нетъкани, стъклени настилки и накрая тапети.

Красива тапет в банята

течност

Течните тапети се появиха сравнително наскоро и веднага спечелиха голяма популярност. Те обаче могат да се наричат ​​тапети твърде условно. Течен тапет - декоративно покритие за стени и тавани, съчетаващо най-добрите свойства на тапетите и декоративната мазилка.

Тази маса смес, която се разрежда с вода и се прилага върху стените с шпатула след зареждане. В този случай, можете да закупите готов течен тапет на цветове и текстури, които са ви необходими, за които се просто добавете вода, или да си купите бял тапет и да експериментират с бои и декоративни елементи на техните собствени.

Палитрата от течни тапети

Течен тапет в банята

Процесът на нанасяне на течни тапети

Ако не сте намерили готовата версия на течни тапети за продажба, все още ви препоръчваме да потърсите помощ при създаването на необходимата текстура за професионалисти, тъй като този случай изисква определени умения.

Предимства на използването на течни тапети в банята:

 • те лесно се нанасят дори на труднодостъпни места и на неравни повърхности
 • няма да имате шевове и стави по стените
 • стените не са задължително подравнени
 • лесно е да се създадат различни декоративни елементи
 • ако тапетът на някой сайт е повреден, лесно е да го оправите

Имайте предвид, че течният тапет изсъхва средно около два дни и преди да се нанесе, повърхността на стената трябва да се третира с грунд, винаги бели.

винил

Винил тапет получи своето име поради факта, че вторият им, най-горния слой, е направен от PVC или просто винил. Първият, долният слой може да бъде хартия или нетъкан. Такива тапети са скъпи и доста устойчиви, дори и за директно навлизане на вода, но от висока влажност те могат да ексфолират.

Винил тапети слой по слой

Предимства на винил тапет:

 • устойчивост на влага
 • те могат да бъдат измити: с влажна кърпа или дори четка, а някои дори с прахосмукачка
 • Не е необходимо да стените на стените преди да бъдат поставени
 • разнообразие от модели, цветове, текстури, както и способността да се правят имитации за камък, гипс или текстил.

Винилни тапети в интериора на банята

Не забравяйте, че в една стая с тапети с винилови тапети, трябва да бъде добре проветрено, като винил тапети херметически затворени и може да даде специфична миризма.

Самозалепваща се влага

Това е вид винил тапет. Тяхната разлика се състои само в това, че тапета първоначално се напоява с устойчив на влага лепило и всичко, което се изисква от вас - просто леко навлажнете долната страна на повърхността с топла вода и ги залепят на стената.

Процесът на залепване на самозалепващи тапети

Нетъкани румени ръкавици

Тапетите Flizeline се правят на специална нетъкана основа, подобна на хартията, но са изработени от смес от естествени и химически влакна.

Fleece може да бъде основен, единственият материал за тапети и да се използва само като основа. Различни видове нетъкани тапети: прости монофонични тапети, тапети за рисуване, тапети с картина и текстурирани опции.

предимства:

 • простотата на залепването - няма нужда да нанесете слой лепило върху ролката и да изчакате, докато се поеме. Достатъчно е да покриете с лепило само стената, върху която лепирате нетъканите тапети
 • екологосъобразност
 • те са лесни за премахване следващия ремонт;
 • могат да бъдат боядисани във всякакъв цвят

Не можете да миете нетъкан тапет.

Тапет Flizeline за боядисване

Стъклени влакна

Не много хора са чували за този тип тапети. Те се тъпчат върху специални машини, изработени от скелетни влакна. Стъклото е импрегнирано със специална смес на базата на нишесте. Смята се, че това е идеалната версия на тапета за банята и за всяка стая.

Тапети в банята

Предимства на тапета от фибростъкло:

 • висока якост в сравнение с други видове тапети
 • екологична чистота
 • те не образуват благоприятна среда за развитието на бактерии и мухъл
 • те могат да бъдат измити с вода, дори и с детергенти
 • много издръжлив.

Ако решите да поставите вашата баня skeklooboyami, ще трябва да си поръчате разцепен от началото ще трябва да прилягат перфектно стените, си купи тапети, които също не са евтини, но също така и да си купи голямо количество мастило, като фибростъкло боядисани много дебел слой боя - те имат висока абсорбция. Според текстурата тапет може да бъде гладка и облекчение.

Снимка Стенопис

Тапети в банята

Фото тапетите могат да бъдат направени от всякакви материали: хартия, винил, нетъкан текстил. Това, което ги отличава, е, че в горния слой на тапета снимката се отпечатва с цифров печат. Тези тапети са чудесно за внедряването на всякакви идеи за дизайн: компаниите, които произвеждат тези тапети, ще ви отпечатат цифрово висококачествено изображение от всякакъв размер.

Как и къде да лепене тапети в банята?

За да залепите тапета в банята, е необходимо да поставите лепило, което не е устойчиво на влага, освен ако инструкцията не предвижда друго. По правило всички препоръки за поставяне на определен тип тапети са посочени на опаковката за лепило.

Преди да се подлага на стенни тапети, се препоръчва да бъдат третирани с противогъбични средства - това ще удължи живота на тапета.

Тапети в банята

Дори и ако използвате влагоустойчиви и лепило, и тапети, лепене на тапет, където те редовно ще получите вода, не можете. Ето защо, в близост до мивка, вана и душ, ако те се намират в близост до стената, е по-добре да поставите керамични плочки или камък.

Полезни съвети

 • Опитайте се да устоите на общ стил в ВиК, плочки, тапети и други детайли. Използвайки тапет в интериора, рискувате да натрупате пространство, да не придържате към един стил и да не комбинирате различни текстури.
 • Бъдете внимателни при избора на тъмни и ярки тапети. В края на краищата банята е преди всичко място за почивка. Опитайте се да подчертаете контраста на цветовете. Например, тя изглежда добра баня, в която дъното на стените е направено в тъмно цвят, а на върха - в светлината. Основното е да комбинирате цветовете един с друг.
Тъмно дъно, светъл върха на банята

 • За вана, както и за всяка малка стая, е по-добре да използвате тапет с малък шаблон - така че пространството няма да бъде още по-осеяно.
 • Също с помощта на тапет можете да опитате да зонирате стаята.
Зониране с тапет

 • Уверете се, че вашата баня е добре вентилирана. Може да се наложи да почистите съществуващата вентилация или дори да монтирате нова, принудителна вентилация. Необходимо е не само тапетът да изсъхне по-бързо и да се забие, но и факта, че в бъдеще в тях се натрупва колкото се може повече влага.

Ценоразпис

Цените за различните видове тапети варират в зависимост от ширината, дължината, производителя и т.н.

 • Цената на стъкларските работи варира от 3 до 50 долара на ролка.
 • Цената на ролка от винил и нетъкани тапети на вътрешното производство започва някъде от 400 рубли на ролка, внос - от 500 рубли.
 • Цената на течни тапети варира от 130-250 рубли на квадратен метър тапет от средната класа до 300-500 рубли за елитни сортове.

Въпреки това, можете да спестите много, ако имате нужда от малко количество тапет. Факт е, че строителните магазини продават останките от дори скъпи тапети със значителна отстъпка. По-добре е да попитате предварително консултантите на магазина, ако имат тапет за прекъсване.

Творчески тапети във Вано

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =