Stiftelsen i form av betongplattor

När du väljer en stiftelse guidas först, pålitlighet, för det andra efter värde. Det skulle vara trevligt om båda kvaliteterna kombinerades, men det är inte alltid möjligt. En av de mest tillförlitliga baserna för att bygga ett hus är grunden för en solid platta. I vissa fall - på normala marker under lätta hus är det relativt billigt, i svåra fall kan det vara dyrt. 

Omfattning och typer

En monolitisk platta under huset refererar till flytande ofullständiga stiftelser, det kan också vara grunt. Dess namn mottogs på grund av att järnbetongbasen hälls under hela området av huset och bildar en stor platta.

En förutsättning är förekomsten av sand och gruskudde, som omfördelar lasten från huset till marken och fungerar som en spjäll för frostpiskning. Ofta är en sådan grund den enda möjliga lösningen. Till exempel på instabila, lösa jordar eller på leror med ett stort djup av frysning.

Klassisk isolerad bottenplatta under huset

Klassisk isolerad bottenplatta under huset

foundation design är en monolitisk platta enkel och tillförlitlig, men produktionen kräver ett stort antal beslag och stora volymer av hög kvalitet betong (minst B30), i själva verket förstärks och betong hela området som upptas av byggnaden, så även med lager - för ökad stabilitet. Därför betraktas en sådan grund som dyr. I princip är det så, men det måste övervägas. I vissa fall är kostnaden lägre än bandets djupa insättning - på grund av en mindre mängd markarbeten och mindre betong.

Djupet av att lägga en monolitisk platta bestäms beroende på husets massa och typen av jord. Med en liten genomträngning på den stupade marken på vintern kan huset tillsammans med basen höjas och sänkas. Med korrekt beräkning av förstärkningen och tjockleken på plattan på byggnadens integritet påverkar detta inte. Plattan kompenserar för alla förändringar på grund av elasticitetskraften. På våren, efter att jorden smält, sätter huset sig på plats.

Det finns fyra typer av plattform:

 • Classic. Den armerade betongplattan är placerad på en sandkvist med eller utan isolering. Betongskiktets tjocklek är 20-50 cm, beroende på marken och byggnadens massa. Tjockleken på kuddens lager beror på djupet av det bördiga lagret - det måste vara helt avlägsnat. Den resulterande gropen på 2/3 kan täckas med sand och grus.

  Den klassiska versionen av stiftelsen är en monolitisk platta utan isolering

  Den klassiska versionen av stiftelsen är en monolitisk platta utan isolering

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 44 = 45