Kako narediti 4-stopenjsko streho: naprava, vozlišča

Hiše z velikimi strehami. Kljub temu, da potrebujejo večino materialov in s tem največ denarja, so priljubljeni. Prvič, ker dajejo celo preprosto "škatlo" bolj zanimiv videz. Drugič, ker so močni in zanesljivi. In naj bo zgornji sistem strehe s štirimi pobočji eden najtežjih, ga lahko razvije in naredi sam. 

Vrste kapalnih streh

Štiri strehe so najdražja in najzahtevnejša v napravi. Toda kljub temu so bili in ostajajo priljubljeni. In vse, ker so videti privlačnejše od vseh drugih vrst strešnih kritin, imajo visoko mehansko trdnost, upirajo vetru in snegu. Hiša s strešno streho ali celo s pogledom na gazebo izgleda bolj trdno kot katera koli druga.

Celo preprosto

Tudi preprosta "škatla" pod 4-stopenjsko streho izgleda impresivno

Obstajajo dve glavni vrsti štirih streh: kolka in hipped streha. Okvir kolka je primeren za kvadratne zgradbe, kolk je primeren za pravokotne zgradbe. Čopasta naklon strehe, vse štiri imajo obliko trikotnikov in vsi se strinjajo v eni točki - središče kvadrata.

Skupna zgradba hipped strehe

Skupna zgradba hipped strehe

Klasična krovna streha ima dva pobočja v obliki trapezoidov, ki se zbližata na grebenu. Ti žarki se nahajajo vzdolž dolge strani pravokotnika. Druga dva pobočja so trikotniki, ki se mejijo na skrajne točke grebena.

Naprava strehe na splošno

Naprava strehe na splošno

Za vse to, čeprav je v vsakem primeru štiri drsalke, je razporeditev in izračun teh streh različna. Vrstni red sestavljanja se razlikuje.

Pol-volum

Roke so veliko bolj pogoste - še vedno obstaja veliko več pravokotnih zgradb kot kvadratne. Obstaja še nekaj njegovih sort. Na primer, semi-royal - danščina in nizozemščina.

Polavtomatske strehe - dansko in nizozemsko

Polavtomatske strehe - dansko in nizozemsko

Dobro so, da omogočajo namestitev celotnih oken v navpičnem delu stranskih ramp. To omogoča uporabo prostora pod streho kot življenjskega prostora. Seveda, v primerjavi s polnopravnim 2. nadstropjem, je življenjski prostor manjši, vendar stroški gradnje tudi niso tako veliki.

Kot drsnikov in višina strehe

Nagib grebenske strehe je odvisen od obremenitev snega in vetra na vašem območju. Višja je snežna obremenitev, toliko višja je dviganje drsalke - tako da je žleb bolj strm in sneg ne zadržuje večjih količin. V močnih vetrovih, nasprotno, skate spustimo nižje - zmanjšamo območje žarkov in posledično tudi obremenitev z vetrom.

Celo z izbiro kota naklona streh skate vodijo estetski in praktični premisleki. Z estetiko je vse bolj ali manj jasno - stavba bi morala biti sorazmerna. In bolje izgleda z dovolj visokimi strehami - 0,5-0,8 višine prvega (ali le) nadstropja.

Ena od variant na špirovcih polpraznične strehe

Ena od variant na špirovcih polpraznične strehe

Praktični premisleki so lahko dve vrsti. Prvič, če je prostor pod streho namenjen uporabi kot stanovanjsko območje, bodite pozorni na območje, ki bo udobno za uporabo. Bolj ali manj udobno je v sobi s stropno višino 1,9 m. In potem je to za ljudi srednje višine. Če je vaša višina višja od 175 cm, boste morali dvigniti vrstico.

Po drugi strani pa višja je višina strehe, več materialov bo potrebno, da se doseže. In to je drugi praktični vidik, ki ga je treba upoštevati.

Obstaja še ena točka, ki jo je treba upoštevati: strešni materiali imajo najmanjši in največji naklon nagiba, s katerim lahko ta premaz "deluje". Če imate določene nastavitve za vrsto strešnega materiala, upoštevajte ta dejavnik. Na to je odvisno, kakšno višino bi bilo treba dvigniti s škarjami na strehi s štirimi pobočji (glede na stene).

Sistem rampe strešne vrvi tipa kolka

Če naredite strešno streho, je najpogostejša streha. O njej in govoriti za začetek. Osrednji del sistema ropcev enega po enega ponavlja sistem priklopne strehe. Sistem je lahko tudi s pilonovimi ali visečimi špirovci. Viseči špirovci so nameščeni "na mestu" - na strehi, za to delo, sta dve osebi dovolj. Strešni trgi, v obliki trikotnikov, lahko sestavite na tleh, nato pa pripravite, dvignete in namestite. V tem primeru je delo na nadmorski višini manjše, vendar za dvig in namestitev končnih kmetij potrebujete tehniko (dvigalo) ali brigado štirih ali več ljudi.

Šarnirski strešniki s špirovci

Šarnirski strešniki s špirovci

Glavne razlike sistema strehe kolkov na tistih mestih, kjer so skodelice skrajšane (polovice polov) in boke so oblikovane, so trikotne pobočja. Tukaj so nameščeni diagonalni špirovci, ki se imenujejo tudi oksnymi. Zanašajo se na zunanji ali notranji koti objekta, so daljši od navadnih nožev. Na diagonalnih strehah je treba posvetiti posebno pozornost, ker imajo en pol in obremenitev (v primerjavi s sosednjimi špirovci). Zato so vogalne nogavice ojačane - sestavljene so iz dveh plošč, ki so jih s pomočjo nohtov združile po širini. Tudi za podporo diagonalnih rafterskih nog so nameščeni dodatni regali in pobočja, ki se imenujejo sprung blok.

Sistem strešnih nosilcev: sistem strešne kritine

Sistem strešnih nosilcev: sistem strešne kritine

Druga čopasta gambrel vrsta strehe špirovcev sistem je značilno, da mauerlat iz oboda stavbe, ne le na daljših stranicah škatle. To je razumljivo - špirovci se nahajajo vzdolž oboda, in ne samo na dveh straneh, kot v strešni kapici.

Mauerlat - element strešnega sistema stavbe. To je palica ali les, nameščena na vrhu oboda zunanje stene. Služi kot ekstremna nižja podpora za špirovce.

Dijagonalni špirovci

Kot smo že omenili, imajo nagnjeni špirovci povečano obremenitev: od skrajšanih špirovcev stranskih ramp in od bokov. Poleg tega, dolžina diagonalni grozdih čopasta streha je običajno višja od standardne dolžine žaganega lesa - to je več kot 6 metrov, tako da naredite spojeni in dvojni (twin). To reši dve težavi hkrati: pridobimo žarek dolžine, povečamo njegovo nosilnost. Dve parni plošči zdržijo večje obremenitve kot trdna palica istega odseka. Še ena stvar: letvasti nosilci za nosne škarje so izdelani iz istega materiala kot navadne rafterske noge. Je cenejše in vam ni treba iskati posebnega gradiva.

Kako seznanjati splave z deskami

Kako seznanjati splave z deskami

Če uporabljate nosilce, diagonalni splavi praviloma zagotavljajo namestitev opornikov in / ali šivov (stojala).

  • Če je dolžina žarka do 7,5 m, zadostuje en sam opornik, ki leži na zgornjem delu žarka.
  • V dolžini od 7,5 m do 9 m je nameščen dodaten regal ali cev. Te podpore so postavljene pod 1/4 dolžine špirovcev.
  • Ko je dolžina nagnjenih špirovci več kot 9 metrov, potrebujemo še tretjo, vmesno podporo - stojalo, ki rekvizitov do srednji tek.

Sprengel - poseben sistem, ki je sestavljen iz žarka, ki ga podpirajo dve sosednji zunanji steni. Na ta nosilec je podprt s stojalo, ki je s strani stojala podprto s stebli (po potrebi se dajo stave).

Trikotni nosilci podpirajo diagonalne škarje

Trikotni nosilci podpirajo diagonalne škarje

Kmetija Sprungel se ponavadi ne upošteva, temveč je sestavljena iz enakih materialov, kot je škarje. Za sam snop 150 * 100 mm, stojala - 100 * 100 mm, za potaknjence - 50 * 100 mm. To je lahko žarek primernih prerezov ali podolgovatih nosilcev.

Podpira noge nogavice

Diagonalne stropilne noge počivajo na grebenu z zgornjim koncem. Točna izvedba tega vozlišča je odvisna od vrste sistema in števila voženj.

Če je vožnja ena, so konzole daljše od zadnjega okvira za 10-15 cm. Če je ta težava prevelika, se to zmanjša. Ampak ne bodite krajši - veliko težje in drago rastejo. Na tej točki bodo podprte diagonalne noge.

Podporna enota za diagonalne strešnike z enim grebenom

Podporna enota za diagonalne strešnike z enim grebenom

Škarje so rezani pod pravim kotom, se pridružijo konzoli. Krepitev z nohti. Krepitev povezave z uporabo kovinskih prevlečenih plošč.

Če greben se razteza čez dve (znamka, če mislite, dnevna soba loft-style), način povezave je odvisna od materiala, ki se uporablja, da bi škarnike:

  • Če uporabljate talne plošče, potrebujete sprinter, ki se nahaja na zunanjih straneh grebenih. Diagonalne špirovce je rezano in podprto z žlico.
  • Če je uporabljena palica, je na točki nosilca nameščena površina - kos plošče z debelino najmanj 50 mm. Plošča je pritrjena z nohti na dve progi, na to ploščo pa že - zgornje noge, ki bodo oblikovale kolk.
V prisotnosti dveh grebenov

V prisotnosti dveh grebenov

Spodnji del nožnih obrezov se razreže vodoravno in pritrdi na Mauerlat ali dno. Za povečanje zanesljivosti enote lahko namestite dodaten poševni žarek in ga pritrdite na vogal (na spodnji sliki).

Pritrditev rafta na Mauerlat

Pritrditev rafta na Mauerlat

Pritrditev - žeblji z dveh strani, če je potrebno, lahko dodatno pritrdite z žičnimi zvitki ali sponami.

Kako okrepiti narozhniki in pol nog

Nastavljanje diagonalni špirovci so nameščeni na eni strani krajši špirovci bočni vodili (imenovano tudi polunogi) na drugi strani - narozhniki - škarnikov tvorijo kolka. Morajo biti nameščeni tako, da se sklepi ne ujemajo. Včasih je za to potrebno spremeniti razdaljo med narodnimi špirovci (bolje - v smeri zmanjšanja smola).

Če želite izključiti dimenzije žarkov, lahko uporabite tabelo

Če želite izključiti dimenzije žarkov, lahko uporabite tabelo

Običajno okrnjeni špirovci obrezani in pritrjeni z 2-3 nohti na obeh straneh. To pritrjevanje zadošča v večini primerov. Toda, če želite narediti "desno", morate za vsakega rampa narediti "rezanje" - zareza ne več kot polovico debeline žarka. Škarje so razrezane, nastavljene na želeni položaj, na nosilec se pojavi potreben kontur (nepravilni trapez je dosežen zaradi različnih sklepnih kotov). Na nastalem konturu izrežite zarezo, v katero je posajena pol-noga, po kateri so nohti pritrjeni z dveh strani. To je zapleten vozel, in to storite že dolgo časa. Vendar je nosilnost takšne povezave veliko višja. Obstaja še ena možnost, ki je veliko lažje izvršiti včasih, vendar se v zanesljivosti ne razlikuje bistveno.

Načini pritrditve

Načini pritrditve

Optimalen način za pritrditev obrtnikov in polovične noge na nogo greda se lahko šteje za njihovo pritrditev na nohte z dodatno montažo lobanj (glej sliko zgoraj). Za to je uporabljena palica s prečnim prerezom 50 * 50 mm, ki je pritrjena vzdolž spodnjega roba nosilca med fiksiranimi špirovci. V tem primeru žarek postane I-žarek, ki močno poveča njegovo elastičnost, povečuje nosilnost.

Kako popraviti spodnje konce špirovcev

Način pritrjevanja spodnjih koncev špirovcev je odvisen od vrste izbire sistema strešnih škarij - z visečimi ali najlonskimi špirovci, ki se uporablja. Sistem z drsnimi strešniki (ki se običajno uporabljajo za stavbe, ki so kontraindicirane v distančni obremenitvi - leseni okvir, lahki beton) se izvaja s pomočjo posebnih kovinskih zadrg. Sestavljen je iz dveh delov. Ena je nameščena na hipotekarni plošči, druga - na špirovce. Med njimi so povezani s pomočjo dolge reže ali plošče.

Drsni nosilec za škarje

Drsni nosilec za škarje

S to napravo, ko se obremenitev spremeni, streha "zmaga" - špirovci se gibljejo glede na stene. Prostorne obremenitve so odsotne, celotna masa strehe in sedimentov se prenese na stene navpično navzdol. Takšno pritrjevanje omogoča kompenziranje neenakomernih obremenitev, ki nastanejo pri kompleksni strešni konstrukciji (s pritrjenostjo G ali T).

Trdno pritrditev je mogoče narediti na različne načine - z izrezom pod Mauerlat / zavezujočo ploščo ali s podstavkom za podstavke. Pritrditev je običajno s pomočjo nohtov, jo je mogoče okrepiti s kovinskimi ploščami in vogali.

Več možnosti za pritrditev splavarjev na Mauerlatu

Več možnosti za pritrditev splavarjev na Mauerlatu

Povezava z rezom se izvede, če je streha s štirimi pobočji z izstopom - previs. Običajno so prevleke precej velike in, da ne bi kupili dolgih žarkov, so izkopani - dodajte plošče, ki se nagnejo do dna žarkov. To vam omogoča, da so prevleke tako dolgo, kot želite, brez velikih prekoračitev materialov.

Dansko polkropsko streho

Danski sistem strešnih strešnih strešnikov se razlikuje od klasične krovne strehe. Razlika v oblikovanju kolka - tukaj, na neki oddaljenosti od grebena, je pakirana s podporno ploščo z debelino najmanj 5 cm. Na to ploščo so pritrjeni diagonalni dvojni špirovci. Kako nizko znižate podporno ploščo je vaša izbira. Toda spodnja plošča se spusti, manjši kot ta naklon bo imel, in še slabše bodo padavine. Z velikim delom polovice gredi je treba upoštevati obremenitev in izbrati debelino špirovcev.

Toda nizko spuščena podstavek omogoča, da postavite vodoravno okno z zadostno površino. Koristno je, če je stanovanje pod streho hip-hop.

Da bi surf (plošča, ki povezuje dve nasprotni stranski kraki) od obremenitev, usmerjenega navzdol, ne upogibajte, namestite kratko - kos iste plošče, ki je priglabljen na stebru, ki podpira greben. Enake postanke so na robovih surfa, prav tako pritrdite kratke hlače z nohti (korak namestitve je razporejen po 5-10 cm).

Sistem strešnih nosilcev: danska polovica gredi

Sistem strešnih nosilcev: danska polovica gredi

S to napravo je potrebna ojačitev pritrdilnih mest na podložnih ploščah, saj se tovor od njih prenese na zadnji par nogavic. Uporabljata se dva načina ojačanja:

  • Zunanji špirovci so podvojeni.
  • Namestite podložke dvojnih plošč. Spodnji del opornika se naslanja na nogo ali stojalo. Pripomočki so pritrjeni z žeblji, zglobi se okrepijo z namestitvijo ostankov desk.

Če ima hiša pravokotne oblike in kolk ni preveč širok, lahko nastavite stojala ali naredite zunanje stebre dvojčkov. V nasprotnem primeru je sistem strešnikov strešnikov danske vrste poldragih dreves sestavljen natanko tako, kot je opisano zgoraj.

Nadstreška 4 strešne šotorske zgradbe s primerom gazeba

Za kvadratni letev 4,5 * 4,5 metra je bila pokrita streha z mehkimi ploščicami. Kot nagib je izbran "talni material", pri čemer upoštevamo snežne in vetrne obremenitve - 30 °. Ker je struktura majhna, se odloči, da bo preprost sistem (na sliki spodaj). Razdalja med škarjami je 2,25 m. Če je dolžina špirovcev do 3,5 m, je potrebna plošča 40 x 200 mm. Na pasu je bila uporabljena palica 90 x 140 mm.

Strešni strešni sistem za gazebo

Strešni strešni sistem za gazebo

Sestavili so trnov sistem na tla, ga pritrdili na podporne palice, nato pa vgradili trden tlak iz OSB, nato pa - pokrit s fleksibilnimi ploščicami.

Najprej smo zbrali hrbet, ki bo pritrjen na stebre. Nadalje so bili nameščeni špirovci, ki ležijo na sredini traku. Postopek je naslednji: sredi smo postavili stojalo, na katerega se bodo pridružile škarje. V tej različici je ta nosilec začasen, potrebujemo ga le za nekaj časa - dokler ne priključimo prvih štirih strešnikov v sredino. V drugih primerih - za velike hiše - ta stojalo lahko ostane.

Vrstni red za montažo tentirane 4-stopenjske strehe: sestavil hrbet, nanj pa so pritegnili sredinske nosne nosilce

Vrstni red za montažo tentirane 4-stopenjske strehe: sestavil hrbet, nanj pa so pritegnili sredinske nosne nosilce

Vzamemo ploščo želenega odseka, naslonimo se na stojalo na mestu, kjer se bodo priključili (odvisno od želenega naklona). Opozarjamo, kako ga razrezati (zgoraj, na križišču in kje se pridruži s trakom). Izključite vse nepotrebne, poskusite znova, po potrebi popravite. Nadalje na tej pripravi naredimo še tri.

Sedaj lahko sestavite škarje štirih pokrovi strehe. Večina vprašanj se pojavi v zvezi s križiščem stopalskih stopal v središču. Najboljši način - zanesljiv in ne preveč težak - je vzeti kos lesa s primernim prečnim prerezom, narediti osmero od njega - povezati osem špirovcev (štiri kota in štiri središča).

Velikost obrazov je vzdolž prečnega prereza nožev

Velikost obrazov je vzdolž prečnega prereza nožev

Pritrdimo vse štiri osrednje elemente škarij z nohti, naredimo enake operacije z vogalnimi špirovci: vzamemo eno, poskusimo, izrežemo, trije izvodi izdelamo po predlogi in jih namestimo.

Ramp sistem 4 sestavljen nagnjena hrpna streha

Ramp sistem 4 sestavljen nagnjena hrpna streha

Po istem principu naredite pol noge (okrnjene špirovce). Po želji se lahko vsi priključki dodatno okrepijo z vogali ali kovinskimi ploščami, potem bo strešni sistem strehe zanesljivejši in ne bo se mogoče bati celo najmočnejših snežnih padavin.

Preizkusi so bili uspešni

Preizkusi so bili uspešni

Sestavljeni sistem je nameščen na stojalih arbe, pritrjenih z nohti, vogali, pritrjenimi s potaknjenci. Po tem lahko postavite zaboj (v tem primeru - neprekinjeno) in pokrijte strešni material.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4