Състав и пропорции на бетони, компоненти и подготовка

Бетонът е хлябът на строителството. Без него не направя някоя строителство, произведени на различни конструкции и изделия от сградата - основи, стени, стълбища - на декоративни - пейки, градински пътеки и малки архитектурни форми. И всичко това е просто смесване. Вярно е, че пропорциите на бетона и неговите характеристики могат да бъдат много различни - за изпълнение на различни задачи.

От бетон се правят големи многоетажни къщи, пътеки и малки скулптури. За да направите това, използвайте различен състав и пропорции на съставките

От бетон се правят големи многоетажни къщи, пътеки и малки скулптури. За да направите това, използвайте бетон с различен състав

Състав на бетона: компоненти, техните размери и характеристики

Повечето от бетона се състои от три основни компонента:

 • Смущаващо - най-често това е цимент, понякога - вар.
 • Пълнители - пясък, чакъл, камъчета.
 • Вода.

Различният брой само на три компонента дава широк спектър от качества и характеристики. За да се добавят специални свойства, се използват различни добавки и добавки, което значително увеличава полетата на употреба на този материал.

Всички тези марки бетон се произвеждат от същите компоненти, но в различни пропорции

Всички тези марки бетон се произвеждат от същите компоненти, но в различни пропорции

Основната характеристика на бетона е неговата якост или товар, който може да издържи дълго време без загуба на якост. Този параметър е ключът при избора на конкретна степен за фондацията. Също така са важни пропускливостта на водата, устойчивостта на замръзване. Но това са характеристики на "зрелия" материал, които зависят от формулировката. И когато смесвате, може да се интересувате от такава характеристика като работоспособност. Тя отразява степента на течливост на бетона и зависи от количеството вода в състава. Увеличаване на течливостта без добавяне на вода може да бъде с помощта на добавки, както и подобряване на устойчивост на замръзване и водоотблъскващи свойства.

Силата на бетона зависи от това колко тясно се придържат формулите, от качеството на съставките и от това доколко всички съставки са смесени. Единствено с еднакъв състав и качествени компоненти могат да се постигнат конструктивни характеристики. Прочетете повече за това какви компоненти можете да използвате и изискванията за тях в края на статията.

Принцип на маркиране на бетон

Основните характеристики на бетона са неговата якост и клас на компресия. Компресиране на клас означен с буквата "В", последвано от номера на клас 3 до 40, силата на марка е обозначена с буквата "М", след което числата от 50 до 1000. Те представляват максимално натоварване даден вид бетон може да понесе. Например знакът M300 означава, че максималното натоварване на 1 квадратен сантиметър не може да бъде повече от 300 кг.

В частност изграждането на най-популярната марка M200-M250, за основите на двуетажни сгради може да се използва бетон M300, M350, M400 излее много по-малко - за тежки сгради на комплекса основание. По-високите обикновено са редки. Областта им на приложение е промишлена конструкция и обекти със специални свойства (мостове, язовири, пътища и др.).

Кореспонденцията между бетонните категории за якост и компресия е дадена в таблицата (използвана в частното строителство).

Клас на бетон за якост на натиск Якост на натиск на бетона kg / cm2 Най-близката марка бетон за сила
На 5 65.5 М 75
B 7.5 98.2 М 100
Б 10 131,0 M 150
Б 12.5 163,7 M 150
Б 15 196,5 М 200
Б 20 261,9 М 250
B 22.5 294,4 М 300
B 25 327,4 M 350
B 30 392,9 М 400
B 35 458,4 М 450
B 40 523,5 М 500

Пропорции на бетон от различни марки

Цялата тази гама и гама от качества се получава, когато се използват същите материали, само в различни количества. За да се постигнат изискваните характеристики, е необходимо стриктно да се спазват препоръчителните пропорции.

Когато изграждате дома си, искам да направя всичко възможно най-добре, така че, когато създавам бетон, искам да добавя още цимент: за да бъдем по-силни. Не правете това. По-добре е малко вероятно, но по-лошо - лесно. За да се определи силата, бетонът се нуждае от определено количество вода и други компоненти. Ако няма достатъчно вода, има много цимент, връзките между частиците се образуват в недостатъчно количество, поради което бетонът може да се счупи и да се разпада. Същото важи и за броя на пълнителите. И прекалено голяма част от съдържанието им и недостатъчно оказват негативно влияние върху качеството на бетонния камък.

Пропорциите на бетона обикновено се показват във фракции. Уредът приема количеството цимент, а останалите компоненти се предписват във връзка с него. Данните са дадени под формата на таблици за съответните марки, измервателните единици винаги са посочени. Такава маса от бетонни компоненти, която виждате по-долу.

Пропорции на бетон от различни марки от портландски цимент M400 и M500

Пропорции на бетон от различни марки от портландски цимент M400 и M500

Как да определите необходимите пропорции на бетон за тази таблица? Във втората колона намерете желаната марка бетон. Например, имате нужда от M250. В зависимост от портландския цимент, който използвате M 400 или M 500, изберете един от двата линии. Третата колона показва пропорциите за бетона в килограми: за 400 цимента е 1 / 2,1 / 3,9. Това показва, че е това: за конкретни марки M 250, 1 кг цимент Портланд M400 трябва да добавят 2.1 кг 3.9 кг пясък и чакъл. По същия начин се определят пропорциите за бетон M200 - данните за него в таблицата са малко по-високи, или бетонът M 300 - малко по-нисък.

Четвъртата колона показва обемните фракции: всички компоненти се основават на 10 литра. Те са избрани по подобен начин.

Такива таблици не показват количеството вода. Зависи колко плътност имате нужда от решение. Съотношението вода-цимент се дава чрез отделни таблици. Например, по-долу са дадени данни за количеството вложения във връзка с килограм цимент, при условие че се използват средни агрегати.

Количеството вода за получаване на бетон от необходимия клас, когато се използва натрошен камък и пясък със среден размер

Количеството вода за получаване на бетон от необходимия клас, когато се използва натрошен камък и пясък със среден размер

Например, за производството на бетон M 300 пропорциите на цимент М 500 и вода се определят като 0.61. Това означава, че за 1 кг цимент в разтвора се добавят 0,61 литра вода (610 мл). Това създава среднопластичен разтвор, който се използва най-често. Но когато се наливат основи или други структури с плътна армировка, може да се наложи пластмасово решение. След това, когато се определя количеството вода, в допълнение към степента на цимента, също така е необходимо да се вземат предвид размерите на агрегатите и степента, до която разтворът трябва да тече. Тези данни са представени в таблицата по-долу.

Количеството вода в бетона, в зависимост от размера на чакъла / чакъл и течливостта на разтвора

Количеството вода в бетона, в зависимост от размера на чакъла / чакъл и течливостта на разтвора

Понякога трябва да определите колко цимент ще ви е необходим за определена задача. За да направите това, трябва да знаете колко цимент се съдържа в кубичен метър бетон. Данните за степените на бетона и цимента могат да бъдат намерени в таблицата по-долу.

Количеството цимент на куб от бетон

Количеството цимент на куб от бетон

приложения

С какво се изискват материали за бетон в каква степен са дефинирани, но каква марка е необходима? Това зависи от целта на структурата и условията на нейното функциониране. Тя ще бъде по-лесно да се движите, ако знаете кой клас на бетона, за които може да се използва (на името само тези, които се използват в строителството на частна къща, за ремонт или възстановяване на сайта).

M100 (В7.5). Това е т.нар. Постно бетон. Използва се при подготовката на обекта за отговорни структури. Например, по време на изграждането на фундамент лента, слой от чист бетон се полага на чакъл-пясък podsypka, а след това усилване работа започва. Същият състав се използва при полагане на облицовка, например при производството на следи или слепи зони около къщата.

М150 (В12.5). Това съединение се използва за подготовка на фундаментни плочи, за замазки, за изливане на бетонни подове или градински пътеки. Този вид бетон може да се използва за производството на основи за малки леки сгради, като дървена баня или малка къща за гости от дървен материал или дървен материал.

М200 (В15). Една от най-популярните марки бетон. От нея правят основи от всякакъв вид за светлинни къщи на нормални почви, замазки, стълби, слепи зони, пътеки. Бетонът на тази марка прави циментови блокове вкъщи, се използва и в заводите за производство на фундаменти и строителни блокове.

Как да изградите фондация от блоковете на FBS, прочетете тук.

Съотношението цимент-пясък за бетон влияе на силните характеристики

Съотношението цимент-пясък за бетон влияе на силните характеристики

М250 (В20). Областта на приложение е практически една и съща, но при по-трудни условия. Направете някакви основи на трудни почви или на нормални, но за къщи, построени от тежки материали. Те правят слепи зони, които ще бъдат използвани като песни, външни стълбища, бетонни веранди, огради и др. Също така направени от него плочи се припокриват с малки товари.

M300 (В22.5). Също така подходящ за всички горепосочени области, но в още по-тежка работна среда. Те правят основите на тежки къщи на кални почви, правят монолитни стени, пътеки, водоустойчиви щори и др. От тази марка бетон се произвеждат главно плочи и грила за основата на основата на пилоти.

M350 (В25). Силата на тази марка за частно строителство е предимно прекомерна. Този бетон се използва за изграждане на монолитни басейни или за изграждане на фундаменти с високо ниво на подземните води, за други структури, които изискват висока водоустойчивост. Тази марка се използва по-често в промишленото строителство.

M400 (В30). Това е скъпа марка бетон, която се използва върху обекти със специални изисквания: за големи басейни, язовири, складове в банки и др.

Подготовка на бетон

За големи количества работа е по-добре да поръчате бетон в завода. Производство на големи количества от разтвора ръчно или дори с помощта на бетоновози трудна задача, и подреждане на порции изисква допълнителни усилия, за да се гарантира, че слоевете са добре вкопчили. Въпреки това, можете да подготвите бетона ръчно. В този случай има две последователни действия:

 1. Първо, сухият бетон и пясъкът се смесват. Смесва се, докато цветът стане хомогенен. След това развалините са покрити, всичко е смесено отново, а последното - с вода.
 2. Първо се излива вода, в нея се влива цимент. Когато всичко е смесено добавете пясък и след това голямо количество.

  Редът за добавяне на компоненти за бетон по време на дозиране може да бъде различен

  Редът за добавяне на компоненти за бетон по време на дозиране може да бъде различен

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  86 + = 92