Топлоизолация с полиуретанова пяна (PPU)

Оттогава цените на енергията се увеличават и ефективната изолация на дома е една от основните задачи, с които собствениците на жилища трябва да се справят. Един от най-новите материали, които се появяват на пазара преди няколко години, е полиуретанова пяна. Това покритие, което се нанася чрез непрекъснат слой върху всяка (практически) повърхност. Топлинната изолация с полиуретанова пяна е най-ефективна. 

Къща изолирана с полиуретанова пяна

Къща изолирана с полиуретанова пяна

Видове пулверизирана полиуретанова пяна и технология на нанасяне

Полиуретанова пяна се получава чрез смесване на два компонента - диизоцианат и полиол. И двата компонента са индивидуално токсични, поради което работата се извършва с респиратори. Смесването на двете токсични вещества образува безопасен полимер - полиуретан - абсолютно неутрален, който не реагира с никакви вещества. Полиуретановата пяна след втвърдяване е абсолютно безвреден и често се използва в хранително-вкусовата промишленост.

При смесване на двата компонента се извършва активно генериране на газ - основно се отделя въглероден диоксид. Оказва се, че е затворен в най-фината полиуретанова обвивка, която дава високи стойности на топлоизолацията (въглеродният диоксид води топлина слабо).

Смесването на двата компонента се извършва в специален пистолет под високо налягане. За да се получи идеалната пяна, компонентите трябва да се загреят до 45 ° C (има отопляеми маркучи за подаване и има специални нагреватели). Под налягане, под формата на много фин прах, компонентите се смесват в пистолет и се напръскват върху повърхността, където замръзват, а след това - втвърдяване. Това е изолацията с полиуретанова пяна.

Добра адхезия към всяка суха повърхност

Добра адхезия към всяка суха повърхност

За да се постигнат обявените качества на материала, диизоцианатът и полиолът трябва да се хранят в равни пропорции. Дори леко увеличение на този или на този компонент оказва негативно влияние върху характеристиките на материала. Още по-лошо, ако повече диизоцианат - такава пяна бързо "седна", след това се срути, губи топлоизолационните си характеристики. Ако отидете твърде далеч с полиол, картината е малко по-добра - пяната става крехка, но изпълнява задачите си, въпреки че има по-висока топлопроводимост, отколкото е посочено. Това е един от недостатъците на изолацията с полиуретанова пяна - крайният резултат зависи в голяма степен от квалификацията на служителите и от класа на използваното оборудване.

Смесването на компонентите в предварително определени пропорции е почти напълно точно при агрегатите под високо налягане. Ето защо, когато избирате компания, трябва да обърнете внимание на наличното оборудване - при инсталации с ниско налягане, най-вероятно ще получите хетерогенно отлагане с лоши топлоизолационни характеристики.

Но различното оборудване не е всичко. Все още има различни видове полиуретанова пяна по типа клетка и плътност:

  • Отворена клетъчна светлина PPU. Според характеристиките (топлопроводимостта) е много подобна на минералната вата, със същия голям недостатък - хигроскопичен, докато струва много повече от минерална вата. Това е, когато се използва лека полиуретанова пяна (плътност 9-11 кг / м3) ще трябва да осигури хидро- и парна изолация от всички страни, да организира вентилирана фасада - за да премахне излишната влага. В плюсовете можете да записвате по-висока звукова изолация (в сравнение с минералната вата). За изолация на външни стени и покриви се използва изключително рядко, защото просто не може да се справи със зададените задачи - то става влажно и губи топлоизолационните свойства. С всичко това струва повече от минимални. Но за изолацията на вътрешните преградни стени и тавани се използва успешно (в комбинация с всички хидро / пароизолационни слоеве) и осигурява добра звукоизолация. uteplenie-penopoliuretanom-78jpg
  • Запушена клетъчна полиуретанова пяна. Независимо от плътността си, той не е хигроскопичен, много "прилепва" към почти всяка повърхност, с изключение на полиетилен. Има следните видове:
    • Средната плътност е 28-32 кг / м3. Стандартно решение при използване на разпръсната топлоизолация по стени, тавани, неизползвани покриви. Осигурява добра топлоизолация с коефициент на топлопроводимост от 0.02-0.028 (във въздух 0.022, по-нисък само във вакуум). Пропускливостта на водните пари е средно - 0,05 (сравнима с дървесината).
    • Средна плътност за пълнене на кухини. Характеристиките са подобни на описаните по-горе, но се разширяват по-бавно, замръзват само след пълно разпенване. Използва се за изграждане на многослойни стени, покриви и др.
    • Полиуретанова пяна с висока плътност - 40-80 кг / м3. Използва се за изолация на покриви под експлоатация, под замазка, на други места с голямо механично натоварване. Поради по-голямата плътност коефициентът на топлопроводимост е малко по-висок, 0,03-0,04, пропускливостта на парите е една и съща - 0,05.

Ако говорим на цени, най-евтиният е леката полиуретанова пяна с отворени клетки. Но ако добавите нуждата от хидро- и парна изолация, тогава по принцип цената на изолацията няма да бъде толкова ниска. В същото време все още е невъзможно да се постигне добра изолация и може да се окаже, че този вид PPU изолация ще бъде студена. За да може да бъдете ръководени в цените, ще доведем приблизителните цени за различните видове ППУ (материал + работа):