Tla v kopalnici: lastnosti naprave in končna obdelava

Tla v kopalnici: lastnosti naprave in končna obdelava

Ste se odločili prenoviti kopalnico? Ali imate gradbene spretnosti in želite porabiti večino sredstev iz ocene za popravila kakovostnih vodovodnih instalacij in končna obdelava? Potem je smiselno opraviti popravilo sami. Ni tako težko, kot se zdi, vendar ima veliko prednosti. Zagotovo boste zagotovo prepričani, da je delo opravljeno kakovostno, materiali v celoti izpolnjujejo zahteve in vse tehnologije so v celoti izpolnjene. V tem članku vam bomo povedali, kako pravilno opremiti tla v kopalnici, podrobno opisati tehnologijo, opozoriti na morebitne napake in vam dati nekaj koristnih nasvetov.

Gotova tla v kopalnici

Tehnologija

Tehnologija tla v kopalnici je odvisna od začetne temelje. V apartmajih je praviloma osnova tla betonska. V tem primeru bo tehnološka veriga razporeditve tal naslednja:

 • razstavljanje starih vodovodnih, zaključnih in estrihov;
 • priprava grobega tal in temeljnega premaza;
 • hidro in toplotnoizolacijska dela;
 • talni estrih;
 • tesnjenje estriha in dodatni sloj hidroizolacije;
 • zaključna dekorativna obdelava.

Kopalniško talno kravato v kopalnici

Za kopalnice v zasebnih hišah in hišah z lesenimi stropi bo tehnologija nekoliko drugačna. Podrobnosti o tehnologiji talnih oblog v takih domovih najdete v našem članku o leseni tla v kopalnici.

Kopalnica v leseni hiši

Pripravljalna stopnja grobega tal

Potrebno je skrbno pripraviti betonsko podlago za polnjenje estriha. Če ne popravljate nove stavbe, najprej odstranite vodovod, dekorativni premaz, hidroizolacijski sloj in stari estrih. Najlažja je izvedba demontaže z perforatorjem, vedno nosite zaščitna očala in respirator. Nato odstranite odpadke, prah in drobir gradbenih materialov. Pripravite debelo cementno mešanico ali uporabite lepilo za ploščice in jih pokrijte z vsemi poškodbami, razpokami ali luknjami na površini. Bodite pozorni na to fazo, saj v prihodnosti tvegate kakovost celotnega postopka naprave. V slabo vstavljenih razpokah ali luknjah lahko hidroizolacijski sloj in estrih hitro postanejo neuporabni.

Odstranitev stare talne obloge

Pripravimo osnovo in jo namestimo na betonsko podlago. Za to uporabite valjček. Po sušenju prve plasti, po potrebi, uporabite drugo. Če je betonska podlaga zelo neenakomerna, z velikimi kapljicami, nato pa pred polnjenjem estriha, je bolje, da pokrije deset centimeter plast peska ali claydita na dnu. To bo olajšalo konstrukcijo, s čimer bi zmanjšali pritisk na prekrivanje.

Uporaba praška na grobo tla v kopalnici

Hidroizolacija: možne možnosti

Hidroizolacija igra pomembno vlogo pri namestitvi kopalnice. Obstaja več možnosti za visokokakovostno hidroizolacijo tal v kopalnici. Predvsem je izbira tehnologije za zaščito pred vlago odvisna od tega, kje bi morali biti izolirani v kopalnici. Če nameravate zgraditi tuš kabino z lastnimi rokami, poleg tla pa morate vodo odporati na stene, zato je najbolj enostavna in učinkovita rešitev izbira hidroizolacije.

Več vodotesnost kopalnico se šteje v drugem našem članku.

Valjčni materiali za hidroizolacijo

Varianta valjanega materiala

Moderni material za valjanje za hidroizolacijo

Oaklechnaya

Najbolj priljubljeni so valjani talilni materiali. So trpežne, ne gube, ne puščajo vlage in imajo dovolj dolgo življenjsko dobo. Izdelane so na osnovi poliestra ali steklenih vlaken ali pa so steklena vlakna.

Plošče hidroizolacijskega materiala je potrebno položiti s stojalom na steni in med seboj. Dodatek mora biti 15-20 cm.

Tehnologija segrevanja ni primerna za zaprt prostor, zato so hidroizolacijski materiali z lepilom z lepilom zlepljeni s posebnim lepilom. Ta metoda je zanesljiva in trajna, vendar precej delovno intenzivna in za tako delo zahteva izkušnje in veščine. Ima eno pomanjkljivosti - površina, ki jo je treba obdelati, mora biti ravna. Neenakost ni večja od 2 mm.

Tla iz keramike v kopalnici

Mazanje

Za to metodo uporabljamo kitare ali posebne mešanice.

Tehnologija premazovanja ni zapletena:

 • Izbrani material razmažemo z koti med tlemi in stenami vzdolž celotnega oboda prostora. Ko so vsi sklepi obdelani, nanosimo prvi sloj na celotno nadstropje. Uporabljena prevleka mora biti popolnoma suha.
 • Po sušenju spoji na tleh med tlemi in stenami poseben vodotesen gumijast trak.
 • Nanesite še eno plast s debelo čopičem ali valjčkom. Celotno površino je treba previdno prevlečiti. Poleg tega ne pozabite, da raztrgate stene, približno centimeter za dvajset, kar ustvarja podobo hidroizolacijskih zmogljivosti. Druga plast se mora sušiti približno šest ur. Nato se uporabi tretji zadnji sloj, ki naj bi se suši približno en dan.

Metoda mazanja

Mazalna hidroizolacija z mešanico

Končana hidroizolacija v kopalnici

Barvanje

To je najpreprostejša, vendar kratkotrajna metoda hidroizolacije. Ponavadi ne služi več kot tri leta. Tehnologija povsem ponovi metodo mazanja. Kot potrošni material se uporablja akrilna vodna barva, zato je čas sušenja plasti hidroizolacije veliko manjši.

Metoda slikanja

Polaganje vodotesnega traku

Gotova vodoodpornost s slikarsko metodo

Toplotna izolacija in topla tla

Za hidroizolacijsko plast mora slediti toplotnoizolacijski sloj. Sestavljen je iz penaste plastike z debelino približno 0,5 cm, na vrhu je nameščena toplotna odeja, ki vrne toploto iz baterij in grelnikov. Nadalje je treba strukturo okrepiti. Za krepitev žične mreže s celicami, ki merijo 10 x 10 cm. Če se v kopalnici načrtuje tople nadstropje, je treba nad mrežo postaviti ognjevarne prevleke in grelne elemente.

Glede na vaše želje lahko izberete toplo dno:

 • električno ogrevanje;
 • ogrevanje vode;
 • infrardeči.
Toplotna izolacija tal v kopalnici s polistirno peno

V članku "Topla tla v kopalnici" si lahko izveste vse o značilnostih in tehnologijah toplega tla.

Električna ogrevana tla v kopalnici

Infrardeča tla v kopalnici

Vodni sistem toplega dna v kopalnici

Estrih

Razvrstitev talne estrihe v kopalnici je naslednja:

 • odvisno od stanja materiala: mokro, polsuho, - suho;
 • odvisno od zasnove: trdna, ekipa;
 • odvisno od načina oprijema osnove in raztopine: plavajoča, vezana, ločena.
Kopalnica kravato v kopalnici

Najprej upoštevajte vrste estrihov glede na stanje materiala.

Mokri estrih temelji na mešanici cementa. Pripravljeno tekočo raztopino je treba preprosto vliti na pripravljeno podlago in izravnati s pravilom, lopatico ali float. Preden se mešanica popolnoma posuši, mora preteči veliko časa in to je glavna pomanjkljivost te metode. Če v kopalnico vlijete cementni estrih, pred tem morate na tla postaviti hidroizolacijski material. Če se kot talna obloga uporablja linolej ali vodoodporen laminat, je treba nad glavnim estrijem nanesti še en nivojski sloj.

Kot podlaga za pol suhega estriha uporabljamo cementno ali betonsko malto. Mešanica vsebuje manj vode, vendar več snovi, ki dajejo plastičnost, zato se hitreje strdi in tehta manj. Betonski estrih ima lahke polnilce, kot je ekspandirana glina, zaradi česar je zelo udobno dvigniti višino tal.

Suh estrih spol se proizvaja v dveh stopnjah. Prvi sloj položi z ekspandirano gline ali ruševine, ki mu sledi mavčno vlakno. Ta metoda je najpreprostejša pri izvedbi in poleg tega najmanj umazana. Vendar ta oblika ne prenaša vedno večje teže, zato je v kopalnici treba uporabljati previdno, saj je predhodno izračunala vse.

Tla preden prelijete estrih

Estri v kopalnici

Polnjenje talnega estriha v kopalnici

Zdaj pa govorimo o vrstah estrihov, odvisno od njih strukturo.

Neprekinjen estrih je izdelan na osnovi cementa ali gume. Mešanica lahko vključuje polimere. Zmes lahko vlijemo v enem koraku ali pa izmenično uporabimo več plasti. Mešanice na osnovi mavca se hitreje sušijo, vendar dobro prehajajo vlago, zato se ne uporabljajo za pokrivanje tal v kopalnici.

Montažni estrih sestavlja več komponent. Običajno je to: hidroizolacijska komponenta, suha mešanica, podlaga, listi iz mavčnih vlaken in robni trak.

Vezani estrih nalijemo neposredno na podlago. Ta metoda zagotavlja dobro "dvižno zmogljivost" estriha, vendar pa se lahko estriha razpoka.

Ločevanje estriha običajno proizvedena v kopalnicah, ker prevzame prisotnost dodatne hidroizolacijske plasti.

Plavajoči estrih nič ni pritrjeno na osnovo. To je neodvisna struktura na substratu materialov, ki izolirajo toploto in vlago. Najmanjša višina tega estriha je 5 cm, zato je ni mogoče uporabiti v vsakem primeru.

Estrih na blazini ekspandirane gline v kopalnici

Tehnologija polnjenja

 1. Da bi zagotovili, da je estrih čim bolj gladka, morate pred polnjenjem nastaviti svetilke, da označite želeno raven. Kot svetilniki običajno delujejo notranji profili za gipsni kupon ali dolge ledvene ravni.
 2. Najprej morate prikazati višino prihodnjega estriha. Če želite to narediti z uporabo gradbenega laserskega nivoja, je na steni postavljena oznaka na nadmorski višini približno pol metra.
 3. Iz te višine se izmeri razdalja do točke, ki ustreza višini tal. Ta točka je projicirana na vse druge stene.
 4. Točke na stenah morajo biti povezane z ravno črto. Ta črta je meja prihodnjega estriha.
 5. Če nameravate zapustiti žareče svetilke po popravilu, jih predhodno namočite z zaščitno raztopino, ki jo je treba izbrati glede na material. Kovinske svetilke je treba zaščititi pred korozijo, lesene svetilke pa morajo biti zaščitene pred gnitjem.
 6. Svetilke so nameščene na majhnih pilotov, ki so oblikovane iz debele cementne gošče. Količki so razporejeni v vrstah, nekaj centimetrov narazen. Razdalja med vrsticami mora biti enaka dolžini pravila, kar je ponavadi 0,3-0,4 m. Prav tako bi morali poskrbeti za majhno razdaljo od stene - približno 0,2 m.
 7. Nad cementnimi hribovkami so položene svetilke in rahlo stisnjene.
 8. Po utrjevanju cementa je mogoče nadaljevati s polnjenjem estriha.
Nastavitev svetilnikov

Priprava mešanice

Za pripravo konkretne rešitve boste potrebovali več komponent: vodo, pesek, cement in drobljen kamen. En kilogram cementa predstavlja tri kilograme preostalih suhih sestavin in en kilogram trikomponentne suhe mešanice - pol litra vode. Zato morate dobiti homogeno sivo mešanico brez drugih barv. Skladnost raztopine mora biti podobna kislo smetano: dobro je zalivati, vendar ne preveč tekočina. Če je potrebno, lahko dodate vodo, da dosežete želeno gostoto. Da bi beton gnetili ročno, uporabite posebna orodja, vendar to lahko storite s kakršnimi koli improviziranimi sredstvi, na primer z majhno lopato. Če ste preveč leni, da bi se zmešali z njim, lahko izposodite betonski mešalnik, čeprav ga lahko privoščijo le lastniki zasebnih hiš.

Izdelava estriha

Nalijte estrih

 1. Betonsko raztopino vlijemo med svetilnike, nato pa v vsak trak.
 2. Na vrhu svetilnikov morate določiti pravilo, s katerim bo niveliranje enako. Hkrati je potrebno zagotoviti, da se višina estriha natančno ujema z oznakami na stenah. Po dnevu lahko po potrebi odstranite svetilnike.
 3. Praznine, ki so ostale po njih, so napolnjene s konkretno malto.
 4. Površina estriha mora biti popolnoma enakomerna, brez vseh vrst udarcev. To se običajno opravi z uporabo ostrih ravnih orodij.
 5. Ko se betonska prevleka očisti, jo pokrijte s plastično folijo in se ne dotikajte, dokler raztopina ni popolnoma suha. Film upočasni proces sušenja, kar ima za posledico povečano trdnost strukture.

Dokončanje estriha

Po dokončnem sušenju estriha (to traja približno en mesec, natančno - sedem dni za vsak estri meter), površino je treba mleto. Z nepravilnostmi se lahko znebite z mlinom. Brušenje mora biti še bolj temeljito, tanjši bo končni premaz. Na primer, če je tla načrtovana za prekrivanje linoleja, potem je treba celotno površino mleto.

Zgornji premazni premaz

Dekorativni premaz: iščemo idealno varianto

Zadnja faza dela je polaganje dekorativne prevleke. Izbira končnih materialov je ogromna, zato lahko vsakdo najde najboljšo možnost v skladu s slogom prostora in proračunom.

Najpogostejši material za dekoriranje tal v kopalnici je keramične ploščice. Poskusite izbrati kakovost, odporno na obrabo in neporozne ploščice.

Linolej - najbolj proračunska možnost, vendar bo v kopalnici nenehno izpostavljena vlagi in pari, zato se lahko sklepi hitro razpršijo. Mnogi se pritožujejo zaradi hitrega izbrisa številke linoleja.

Laminat, odporen proti vlagi. Dobra možnost za dokončanje kopalnice, vendar skrbno izberite proizvajalca materiala. Trajnost tal je odvisna od odlične odpornosti na vlago in odpornosti proti obrabi zgornje plasti.

Tla iz plute v kopalnici

Laminat v kopalnici je odporen proti vlagi

Tla iz naravnega kamna

Dokončanje tal z naravnim kamnom - to je razkošje in brezhibna kakovost. Pokrov iz naravnega kamna praktično večno ima tudi vrsto prednosti. Pomanjkljivosti vključujejo: visoko ceno in težo.

Tla iz plute - eden najnovejših modnih trendov v dekoraciji talnih oblog. Tla iz plute se pogosto uporabljajo za ustvarjanje eko-terierjev. So mehki na dotik in ustvarijo občutek bližine naravi.

Razmislili smo o najpogostejših možnostih nadstropja, vendar lahko vedno izbirate, karkoli želite, ali združite različne materiale v tla.

Talne obloge s keramičnimi ploščicami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 + = 43