Hur man gör ett sträcktak

Om du vill ha ett helt plant tak snabbt och utan damm - det enda sättet att göra är att sträcka taket. Filmen själv är osannolikt att bli gjord för dig, men du kan göra det själv. Detta kan bli relevanta någonting långt ifrån staden, där installatörerna inte går eller deras ankomst blir för dyr. I detta fall är installation av spänningslocket med egna händer en väg ut ur situationen. 

Ett av alternativen för sträckt takdesign

Ett av alternativen för sträckt takdesign

Typer, deras jämförande egenskaper

Sträcktak är av två typer: från PVC-film och tyg. De skiljer sig åt i deras egenskaper och utseende. Filmen läcker inte vatten, vilket i lägenheten kan tjäna som översvämningsförsäkring från ovan. Men det finns ingen garanti för att hon kommer att överleva vikten. Dessutom har filmen hål för fixturerna. Detta faktum är bara med "bieffekten", vilket ger materialet, liksom det faktum att det inte saknar ångan och luften.

Fördelen med tygtak är just deras förmåga att passera luft och vattenånga. Detta är viktigt, till exempel för ett trähus, där denna kvalitet är efterfrågan. Det är möjligt att göra PVC-tak i ett trä eller timmerhus, men på grund av skillnaden i temperatur eller tryck kan veck och rynkor visas på den. Lösningen är - fyll noggrant upp sprickorna, som i sådana byggnader finns alltid och sätt ett ventilationsgaller (eller flera) som förenar utrymmet underifrån och uppifrån, vilket eliminerar ett obehagligt fenomen.

Ett exempel på ett färgassortiment av filmer

Ett exempel på ett färgassortiment av filmer

Det andra pluset av tygtak är deras stora bredd. Tyg kan vara upp till 4-5 meter. Du kan hitta 6 meter, men på specialbeställning och motsvarande - specialpris. Ändå är det för de flesta rum och denna bredd räcker för ögonen. Eftersom denna typ ofta kallas sömlös: det finns inget behov av att sya tyger.

Minus tyg sträcka tak - deras högre kostnad, liksom ett mer begränsat val av färger. Men fakturorna är mycket större: det finns under huden, sammet, imitation av frostat glas och andra. På så sätt ser det bra ut att skriva ut vilken typ som helst. Men om du vill ha en klar glans kan den bara vara i PVC-film. Den vävda ytan har en matt eller något blank yta.

Stretch tak av texturerat tyg (väggarna är också färdiga med samma teknik)

Stretch tak av texturerat tyg (väggarna är också färdiga med samma teknik)

Med stark glans, förresten, måste du vara försiktig. Han gör visuellt visuellt rummet högre. Genom att reflektera ljus och föremål. Men det är reflektion och kan leka med dig ett skämt. Allt reflekteras i taket. Och vad ligger också på skåpet. Och skräp och damm. Bokstavligen allt. Så detta beaktas också.

En annan jämförelseparameter är temperaturregimen för driften. Stretch PVC tak kan endast användas vid plus temperaturer. Vid 0 ° C blir det sprött, efter -40 ° C kollapsar det. Om du installerar ett sådant tak i ett uppvärmt rum, kommer han kanske överleva vintern eller den andra (om dörrarna inte öppnas i ett uppvärmt hus). Men då kommer det oundvikligen att bryta. Tyg töjningstakar till temperaturer är obehagliga, så de kan frostade.

Förberedelser för installation

Du kan ställa in taket om några timmar. Men förberedelse, liksom belysningsanslutning, kräver ibland ännu mer tid. Så börjar vi.

Först, från taket, städar vi allt som kan falla. Detta är mycket viktigt för estetik. Allt som efter takets spänning är upplyst.

Förberedd för monteringstak: alla rengjorda, inbäddade för belysning

Förberedd för monteringstak: alla rengjorda, inbäddade för belysning

Om filmen är vit eller ljus kan mörka fläckar ses genom det, om det finns några. Samma problem finns i ett timmerhus: ett mörkt tak kommer att vara synligt. I det här fallet är det möjligt att belägga det med något material (plywood, gipsskiva etc.) som är täckt med vit färg. Som ett alternativ - skjuta lite vitt material (åtminstone ångspärr).

På vilket stadium av reparation ska jag sätta

Installation av sträcktavlor utförs efter att de huvudsakliga "smutsiga" reparationsstadierna har passerat, medan väggarna är inriktade. Du kan före tapetering, och du kan - efter. Båda alternativen är inte idealiska. Och här är varför:

 • Om väggarna redan är täckta med tapeter, blir de smutsiga när du installerar baguetten. För att undvika föroreningar måste du stänga väggarna, och detta är onödigt.
 • Om du limar tapeten efter installationen måste du arbeta mycket noggrant: filmen (om den dras) gör det lätt att riva. Och med sådana verk är det väldigt lätt att bryta.

Vad är mindre ont för dig - välj. I en annan period är detta omöjligt.

Montera taket efter allt det dammiga arbetet är gjort, på jämna väggar

Montera taket efter allt det dammiga arbetet är gjort, på jämna väggar

Var och i vilken höjd bifogas

Det finns två typer av profiler - på taket och på väggen. Tak används i fall där det inte går att skruva stödkonstruktionen på väggarna av någon anledning (det kablar som pågår på erforderligt ställe, ett mycket instabilt material). I andra fall montera baguetten på väggarna.

På vilken höjd är baguetten fast? Om det inte finns några snedvridningar, på en nivå av 4-5 cm under fogen med taket. Varför inte högst upp? Eftersom väggens styrka sänks, och det kan smula. Laster vid användning av PVC-filmer skapas anständigt, så bärförmågan är viktig. Dessutom placerar här ofta ledningar och det kan skadas. Så var försiktig med kablarna markera zonen där den är. En annan sådan höjdmarginal tillåter användningen av ett större utbud av armaturer. Som ni kan se finns det tillräckligt med skäl.

Montera baguetten på vågräta väggar och dra tillbaka 4-5 cm från huvudlocket

Montera baguetten på vågräta väggar och dra tillbaka 4-5 cm från huvudlocket

Om väggarna i rummet inte nivån, och du vill installera ett sträcktak, Justera det område där baguetten kommer att fästas. Om detta inte är gjort, kommer det att böja, att underifrån blir det helt synligt.

På väggarna av skumbetong till väggen monterar de en bar och till den - en baguette. Så den skapade spänningen överförs huvudsakligen till baren, och väggen upplever mindre belastning.

För normala spänningar i taket måste det dras i ett strikt horisontellt plan. Eftersom de finner den lägsta punkten i taket lägger de av samma 4-5 cm, och slår sedan det horisontella över alla väggar. Så, i förhållande till det befintliga taket, kan skillnaden i höjd vara annorlunda.

Skillnaden från huvudtaket kan vara ojämn ....

Fallet från huvudtaket kan vara ojämnt ....

Det är mest lämpligt att applicera en linje med en färgsträng (en tunn sladd "färgad" i en lös färg av den blå typen).

Om man bestämmer sig för att skapa ett tak i två plan, är det kopplat till gipsskivans struktur. Om monteringen är på en av de horisontella guiderna - allt är bra och inga problem. Om det är lägre eller högre måste du lägga till en vinst. Det här kan vara en profil fastad på rätt plats eller en remsa av plywood 5-6 mm tjock. Båda metoderna prövas och fungerar bra.

När du monterar i ett rum med kaklade väggar, fäst en baguette 2 cm under kanten av kakan. Det är viktigt att det inte finns några tomrum under den.

Anslutning och armaturer under armaturer

Eftersom hängande lampor använder mer lågpowerlampor (högst 40 W för dämpning av glödlampor och 35 W för halogenlampor) krävs mer armaturer. Förutom huvudkronan är mitten också utrustad med perifer belysning. Vanligtvis används inbyggda lampor.

Det visar sig att taket är många ledningar. De måste vara ordentligt och ordentligt fastsatta. Om hängande taket är tillverkat i ett trähus, läggs alla elektriska ledningar i eldfasta rör, en speciell korrugerad slang eller en installationslåda. I andra fall är det tillräckligt att fixa dem i taket med monteringsremmar eller med clips.

Ett pålitligt sätt att fastställa ledningarna

Ett pålitligt sätt att fastställa ledningarna

Under installationen av armaturer i spänningslocket gör hypotekslementet. Deras utformning beror på typ av armatur och väljs separat varje gång. Det är bara önskvärt att taklamporna antingen riktas nedåt, eller ligger inte närmare än 40 cm från taket. Annars på det efter ett tag kommer det att finnas gulaktiga fläckar från överhettning.

Det bästa, kanske en utgång vid ett val av armaturer för ett spänningsloft, kommer att vara ljusemitterande diod. De ger en kraftfull ström av ljus, de tjänar mycket länge, de "drar" lite el och är praktiskt taget inte uppvärmda. Mindre är ett bra pris. Men det motiverar sig snabbt - spara på el.

Monteringsförfarande

I det här avsnittet kommer vi bara att prata om installationsaktiviteterna, utan några andra punkter, som är många (om dem nedan). Monterat spänningsloft av vilken typ som helst i en speciell profil, som är fastsatt runt omkretsen av rummet. Fästningsmetoden väljs utgående från vilka väggar:

 • för tegel och betong
 • för trä - självuttagande skruvar;
 • för spröda material (skalsten, luftbetong) - först fixera träblocket, sedan är baguetten fäst på den.

Baguette säkra inställningen fixturen var 15-20 cm. Filmen spänning är bättre att ta ett steg på 15 cm, kan vävas och 20smyu profiler för tyger och filmer är olika, men det väsentliga är densamma. Men vidare i installationen finns skillnader.

Baguette är fäst varje 15-20 cm

Baguette är fäst varje 15-20 cm

För PVC-film

Det bör särskilt noteras att hantering av materialet måste ske med försiktighet, eftersom det lätt skadas av skarpa föremål. Tekniken använder uppvärmning till höga temperaturer, så i förväg från rummet tas ut allt som kan skadas av detta.

Så här installerar du

Efter montering av profilen finns det bara fyra steg:

 • Filmen är rakad, upphängd (utan spänning) på de tekniska klämmorna i hörnen. Först fixa de första två hörnen av diagonalen, då - den andra.
 • Med en kraftfull värmepistol värms filmen (och luften i rummet) till 50-60 ° C.
 • Den elastiska filmen sträcker sig, harpunen är laddad i baguetten. Gör detta med en spatel med rundade ändar (filmen är lättskuren och det här är en av dess nackdelar).
 • Medan temperaturen fortfarande är hög, om tekniken tillhandahåller tekniken, täcker den med en dekorativ patch.

  Monteringsordningen för ett spänningsloft

  Monteringsordningen för ett spänningsloft

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  36 − 32 =