Katil tinggi: bagaimana dan apa yang perlu dilakukan

Ramai penduduk musim panas mengalami hakikat bahawa di tapak perairan bawah tanah terlalu tinggi. Melembap tanah yang berlebihan tidak sesuai dengan semua tumbuhan, banyak yang berkembang dengan buruk atau bahkan mati. Selesaikan masalah dengan membuat katil yang tinggi. Dengan susunan pendaratan ini, mungkin untuk mengawal tahap kelembapan. Bonus yang menyenangkan untuk keputusan ini akan menjadi tempoh matang awal dan tuaian yang lebih besar.

Kelebihan dan kekurangan

Selain menyelesaikan masalah dengan waterlogging, katil tinggi di taman membenarkan menaburkan atau tumbuh-tumbuhan ditanam 2-3 minggu sebelum: tinggi di atas tanah, mereka secara aktif dihangatkan oleh hakikat bahawa matahari memanaskan dinding. Ini dipromosikan lebih lanjut oleh proses penguraian yang berlaku di dalam sisa tumbuhan, yang merupakan sebahagian besar daripada backfill. Oleh itu katil sedemikian dipanggil masih hangat. Jika anda meletakkan pada taman lengkok dan penutup spanbonodom atau bahan lain yang serupa, tuaian boleh berkumpul lebih awal.

Peranti ini lebih bermasalah di kawasan dengan iklim yang panas. Tugas dalam hal ini tidak lebih baik untuk memanaskan bumi, tetapi untuk mencegahnya daripada terlalu panas. Tetapi ini juga boleh diselesaikan: menggunakan bahan-bahan dengan kekonduksian haba yang kurang, sebagai contoh, kayu, untuk melindungi katil yang tinggi. Untuk kesan yang terbaik, anda boleh membuat dinding berganda antara yang tertidur, contohnya, habuk papan, meletakkan busa, atau anda boleh meninggalkan lapisan udara - penebat terma yang terbaik. Dinding luar dalam iklim panas lebih baik dicat dengan cat putih atau bercat putih. Adalah diketahui bahawa permukaan cahaya kurang dipanaskan. Dalam kes ini, ia akan menjadi mungkin untuk mengekalkan sistem akar dari terlalu panas: di selatan bumi kadang-kadang memanaskan dengan sangat kuat dan semakin tinggi tumbuhan itu, ia akan menjadi lebih sejuk. Dan di atas katil anda boleh tarik bahan penutup yang sama. Ia bukan sahaja mengekalkan haba, tetapi juga melindungi daripada terlalu panas.

Tuai bit di tempat tidur yang tinggi

Tuai bit di tempat tidur yang tinggi

Katil-katil tinggi boleh menjadi jalan yang baik di tanah subur. Tanah yang diimport lebih mudah untuk diletakkan di atas katil, bukan untuk mengedarkan di semua tapak. Lapisan kompos, yang berada di bawah lapisan bumi, menyokong kesuburan.

Masalah kawasan gersang juga ditangani. Dalam kes ini, katil pelindung bagi bitumen damar tinggi di dalam daubed atau filem obbivat diletakkan di bahagian bawah (di internet) digulung kalis air bahan (bumbung reput dengan cepat, supaya jenis kalis air moden yang lebih baik). Kalis air yang lengkap tidak dapat dicapai, tetapi menyimpan kelembapan di dalam kuantiti yang mencukupi - ya.

Lobak - satu dalam satu. Yang terbaik di atas katil tinggi, walaupun pada biasa ditanam pelbagai yang sama

Lobak - satu dalam satu. Yang terbaik di atas katil tinggi, walaupun pada biasa ditanam pelbagai yang sama

Seperti yang anda lihat, dengan pendekatan yang seimbang, anda boleh menyelesaikan hampir apa-apa masalah. Kelemahan katil yang tinggi sedikit, tetapi tanpa mereka ia tidak dilakukan:

 • Dalam kebanyakan kes, anda perlu melakukan pagar, dan itulah kosnya.
 • Keamatan buruh proses itu. Sekali lagi, ia mengambil masa untuk membuat pagar, dan masih banyak jumlah sisa tanah dan tumbuhan yang bergerak, dan ini adalah kerja keras.
 • Dalam daun reput, cawangan, kulit kayu, beruang dan makhluk hidup yang serupa berasa hebat. Kita perlu melawan mereka.
 • Kesuburan mesti dikekalkan dengan mengemaskini atau menggantikan "pemadam" sepenuhnya.

Itu semua kelemahan. Sekiranya anda membuat keputusan untuk membina sebuah katil yang tinggi, bersiaplah untuk sejumlah besar kerja. Tetapi tuaian akan banyak kali lebih besar. Untuk ujian, anda boleh membuat satu atau dua katil. Dan kemudian memutuskan sama ada anda memerlukannya atau tidak.

Dimensi

Cadangan ketat mengenai subjek ini di sana, dan tidak boleh: keadaan yang sangat berbeza di negara ini, dan orang juga. Ada dimensi yang banyak di anggap optimum.

Pada satu tapak katil yang sangat tinggi dan tidak ...

Pada satu tapak katil yang sangat tinggi dan tidak ...

Jadi, saiz katil yang tinggi:

 • Ketinggian - dari 20 cm ke 50-60 cm Kemudian lihat apa yang ternyata menjadi tugas yang sukar. Semakin tinggi tempat tidur dinaikkan, lebih mudah untuk memprosesnya - untuk bersandar kurang. Tetapi tanah dan seluruh "pengisian" memerlukan lebih banyak. Satu lagi perkara: jika katil ketinggian kecil boleh ditutup dengan salji dan dilindungi oleh fros berat, tinggi sejuk melalui dan melalui: sisi masih terbuka. Bagi mereka rabung, di mana ia ditaburkan Annuals tidak nikokogo penting, tetapi selama bertahun-tahun strawberi, sebagai contoh, adalah masalah. Kerana mereka memilih ketinggian berdasarkan pertimbangan ini. Dalam pengalaman banyak Pemandu lori untuk strawberi ketinggian optimum -. 20 cm Kemudian kita boleh berharap bahawa ia tidak akan vymerznet.
 • Lebar - dari 60 cm hingga 1.2 m Pilih jarak agar mudah untuk anda memproses katil. Jarak 60-70 cm dipilih jika pendekatan ke atas katil hanya pada satu sisi. Jika anda boleh mendapatkannya dari kedua-dua pihak, anda boleh membuat meter dan banyak lagi. Adalah penting bahawa tengah diproses tanpa tekanan yang terlalu banyak.
 • Panjangnya. Di sini, semua orang memilih berdasarkan konfigurasi tapak atau keinginan mereka. Tiada cadangan sama sekali.

Untuk memastikan bahawa katil itu tidak terlalu tinggi, sebahagian daripadanya boleh teredam: menggali pada 20-30 cm, dan di atas sudah meletakkan dinding. Tanah yang dikeluarkan akan pergi ke pengisian (tanah seringkali tidak cukup), dan substrat dari lapisan kasar yang lebih rendah boleh dibuat lebih tebal. Dan untuk meminimumkan kos mengekalkan tempat tidur ini, anda boleh membuat pengairan titisan.

Daripada anda boleh pagar katil tinggi

Anda boleh menggunakan apa sahaja yang boleh memegang tanah. Pengatungan yang paling tahan lama dibuat dari bata, batu dan konkrit.

Biji beton dan batu boleh dibuat dan sebagainya

Biji beton dan batu boleh dibuat dan sebagainya

Tetapi batu bata banyak mahal, dengan konkrit ia memerlukan masa yang lama. Pagar yang terbuat dari konkrit dibuat mengikut semua peraturan: mula-mula proses kerja di mana penguatan diletakkan, kemudian dituangkan dengan konkrit dan tunggu sehingga ia dirampas. Tetapi hayat perkhidmatan ini mengagumkan - puluhan tahun.

Pagar untuk katil konkrit adalah yang paling tahan lama dan tidak pernah

Pagar untuk katil konkrit adalah yang paling tahan lama dan tidak akan "terapung"

Pagar bata dan batu juga berkembang mengikut semua peraturan: pada penyelesaian dengan berpakaian. Untuk mengurangkan penggunaan batu bata, tembok diletakkan di dalam batu bata. Dan bumi tidak memindahkannya, barisannya menguatkan jaring.

Batu bata dalam setengah bata dengan sendirinya tidak dapat menahan tanah. Tiang yang diperlukan

Batu bata dalam setengah bata dengan sendirinya tidak dapat menahan tanah. Tiang yang diperlukan

Tetapi dalam versi ini, ia perlu untuk memasang tiang sokongan melalui meter. Sekiranya tanah anda mempunyai likat, berat, sering disiram, dinding sedemikian boleh memerah. Oleh itu, letakkan sokongan kayu atau logam yang akan membetulkan dinding panjang atau membuat katil kecil, seperti taman hiasan.

Katil tinggi bata untuk taman hiasan

Katil tinggi bata untuk taman hiasan

Pagar tanah yang terbukti baik. Bahkan lekuk-lekuk di dalamnya boleh ditutup dengan tanah dan juga, untuk menanam tanaman dengan sistem akar kecil: contohnya, beberapa jenis sayur-sayuran dan salad.

Pagar untuk katil konkrit claydite tinggi

Pagar untuk katil tinggi blok liat berkembang

Masih membuat pagar untuk katil tinggi galvanized metal dan slate. Slate boleh digunakan kedua tangan, anda boleh membeli yang baru, gelombang atau lancar - tidak ada perbezaan. Potong kepingan ke dalam jalur lebar yang diperlukan. Untuk takut bahawa dia tidak berbahaya. Dalam asbestos, asbestos terkandung dalam keadaan terikat, dan ia tidak larut dalam air. Ia berbahaya apabila ia disalurkan: habuk naik dan melalui saluran pernafasan masuk ke dalam badan. Untuk mengurangkan bahaya, bekerjalah dalam respirator dan basah luka.

Katil-katil tinggi dari batu tulis

Katil-katil tinggi dari batu tulis

Adakah pagar untuk katil plastik. Adakah anda telah menukar tudung? Gunakannya. Terdapat panel plastik lama - mereka dalam kes itu. Tetapi plastik memerlukan asas tegar. Jadikannya dari dawai yang diperbuat daripada dawai tebal.

Tempat tidur yang tinggi di dalam kotak wayar

Tempat tidur yang tinggi di dalam kotak wayar

Grid boleh membentuk asas bagi batu-batu atau pelet. Hanya dalam kes ini, ia perlu untuk mempunyai bingkai ganda di mana batu atau bahan lain jatuh tidur. Teknik ini dipanggil "gabion" dan daripadanya bukan hanya pagar untuk katil dan katil bunga, tetapi juga pagar. Tetapi dari katil gabion, air tidak bocor melalui dinding, bahagian dalam kotak itu dilapisi dengan filem tebal.

Pagar batu Zasypnaya untuk katil yang tinggi

Pagar batu Zasypnaya untuk katil yang tinggi

Pagar yang paling popular diperbuat daripada kayu. Anda boleh menggunakan papan, balok, balak. Kayu adalah baik, kecuali ia rosak.

Katil benar-benar tinggi

Katil benar-benar tinggi

Dan kerana di tempat tidur yang tinggi semua syarat untuk mengaktifkan proses ini dibuat, kemusnahan berlaku dengan cepat. Beberapa melambatkan proses boleh dicat papan atau direndam dalam biosecurity. Tetapi masih ada jaminan kemusnahan.

Papan pemotongan juga boleh digunakan untuk bebibir rabung yang tinggi

Papan pemotongan juga boleh digunakan untuk bebibir rabung yang tinggi

Tetapi bahan itu boleh digunakan dengan murah, dan kadang-kadang, jadi secara umumnya sampah: mayat selepas pembinaan, tukang kayu, kayu balak lama, palet, dll. Sekiranya dikehendaki, anda boleh membuat pagar, walaupun dari cawangan. Hanya kulit yang diperlukan untuk mengeluarkan: ia adalah di bawah ia adalah banyak larva dan cacing kayu. Walaupun ... mereka juga akan memproses residu kayu, yang anda letakkan di bahagian bawah penutup belakang. Tetapi terlalu banyak daripada mereka juga tidak diperlukan, jadi mungkin lebih baik untuk menghilangkan kulit.

Malah dari cawangan anda boleh membuat pagar

Malah dari cawangan anda boleh membuat pagar

Dari cawangan yang sama, hanya dipotong baru, anda boleh membuat pagar rotan. Dan ia juga perlu dipenuhi dengan filem dari dalam: untuk menjaga air dan mendarat di dalamnya.

Mengenai cara membuat wattle, baca di sini.

Bingkai untuk katil boleh ditebang dari cawangan segar atau diletakkan di atas batu

Bingkai untuk katil boleh ditebang dari cawangan segar atau diletakkan di atas batu

Anda boleh menggunakan jerami walaupun. Ia terikat dengan berkas kecil, yang disambungkan bersama dengan wayar. Lebih murah tidak boleh, dan air dan suhu tetap baik. Satu-satunya kelemahan pilihan ini - akan berfungsi seperti pagar untuk maksimum dua musim, tetapi sebaliknya - satu. Tetapi ia kemudiannya boleh digunakan sebagai salah satu lapisan.

Perlindungan kandang daripada jerami

Perlindungan kandang daripada jerami

Katil besar

Terdapat katil yang tinggi tanpa pagar: pukal yang dipanggil. Tanah di dalamnya diisi dalam bentuk bukit.

Katil besar

Katil besar

Untuk meningkatkan saliran ke dalam rantaian ini, cawangan diletakkan. Untuk mengurangkan ketinggian katil (contohnya, untuk tomato), ia sedikit mendalam, menjilid tanah. Selepas meletakkan cawangan, ia dipenuhi dari atas, sering terdapat keperluan untuk tanah yang diimport tambahan. Sekiranya anda tidak memilih mendayung mendalam.

Pengaturan dalaman katil besar

Pengaturan dalaman katil besar

Kelemahan taman semacam ini: semasa pengairan dan semasa hujan lapisan atas tanah dihanyutkan. Itulah sebabnya mereka mula membuat kotak - untuk mengelakkan mencuci tanah.

Lapisan katil yang tinggi

Buat framing hanya sebahagian kecil daripada kerja. Ia perlu mengisi kotak yang diterima. Pada masa yang sama adalah perlu untuk mengatakan bahawa ketebalan lapisan bergantung kepada ketinggian katil, yang telah anda pilih, jadi jika ada nilai diberikan, itu hanya perkiraan. Sebagai tambahan kepada saiz katil pada ketebalan lapisan, contohnya, subur, pilihan tumbuhan mempengaruhi: seseorang akan mempunyai 5 cm, dan seseorang memerlukan lebih banyak lagi.

Lapisan teladan untuk katil yang tinggi

Lapisan teladan untuk katil yang tinggi

Jadi, apa yang perlu dimasukkan ke dalam katil tinggi - lapisan bawah-atas:

 1. Satu grid logam dengan sel cetek atau lapisan geotekstil diletakkan di bahagian bawah. Anda boleh meletakkan kadbod. Grid dan geotekstil - perlindungan daripada tikus dan tahi lalat. Kadbod memainkan peranan yang sama, tetapi ia kurang berkesan.
 2. Kayu yang besar kekal: cawangan tebal, cawangan, malah kekacauan dan bar. Lapisan ini berfungsi pada mulanya, untuk saliran, dan kedua, kelembapan berkumpul di dalam kayu. Lebih gersang iklim di rantau anda, lebih banyak kayu perlu. Selain itu, lapisan berkayu berikut juga.
 3. Cabang kecil yang dicincang, kulitnya. Sisa kilang lain yang sesuai: jagung jagung, jerami. Tugas mereka juga berganda. Mereka menyimpan air, dan juga mengurai haba dan nutrien. Tetapi apabila menggunakan batang jagung dan jerami, perlu diingat bahawa katil akan jatuh: sisa-sisa ini cepat reput, tetapi hasilnya akan tinggi, dan tuangkan di atas tanah yang subur.
 4. Kertas, kadbod tipis. Biasanya ia dilapisi dengan lapisan nipis. Kertas pembungkusan digunakan lebih kerap, kerana kertas berkilat tidak sesuai, serta akhbar-akhbar: pangkalan utama cat bukanlah apa yang perlu dibuahi oleh tumbuhan. Jika terdapat burlap yang tidak perlu (semula jadi), anda boleh meletakkannya.
 5. Lapisan residu tumbuhan: dedaunan, rumput, habuk papan separuh reput. Dengan habuk papan, berhati-hati: mereka mengasalkan tanah dengan kuat. Jadi tuangkan mereka di bawah tumbuh-tumbuhan yang suka tanah asid, atau meneutralkan keasidan dengan memercikkannya dengan lapisan abu yang baik.
 6. Tanah subur.

Dalam dua lapisan terakhir, anda boleh menambah sebahagian besar kompos masak, serta membangkitkan lapisan yang lebih dalam. Ini akan mempercepatkan "kesediaan" tempat tidur yang tinggi untuk ditanam.

Mengenai cara membuat kolam di rumah negara dengan tangan anda sendiri membaca di sini, dan dalam artikel ini dituliskan bagaimana menjadikannya mata air.

Bila perlu dan apa yang perlu ditanam

Isi katil yang tinggi adalah lebih baik dari musim gugur. Dalam tempoh ini, "bahan" akan mencukupi dan semasa musim sejuk proses-proses di dalam akan mendapat momentum. Dalam kes ini, pada musim bunga anda boleh menanam tumbuhan dan berharap hasil yang tinggi. Ia boleh dilakukan pada musim bunga, tetapi tidak mungkin terdapat perbezaan yang signifikan dalam hasil: proses hanya akan bermula dan tidak akan mempunyai kesan ketara pada kesuburan backfill. Walaupun perbezaan jumlah air untuk pengairan dapat dirasakan dengan tepat: banyak air diperlukan.

Salah satu varian katil yang tinggi

Salah satu pilihan untuk katil yang tinggi: mesh logam dan filem polietilena bertetulang

Putaran tanaman

Pada tahun peranti katil yang tinggi, tumbuhan yang memerlukan kesuburan tinggi boleh ditanam di atasnya: timun, zucchini, zucchini, labu, apa-apa jenis kubis, terung, tomato, lada manis. Dalam satu tahun lagi, anda boleh menanam sayur-sayuran - pedas-aromatik dan berdaun. Akar yang baik untuk tahun kedua.

Selepas menuai tanaman kedua, kesuburan mesti dipulihkan. Jika kandungan katil melengkung, pada musim luruh, taburkan dengan tanah yang baik, dicampur dengan kompos matang. Sekiranya tiada tempat untuk mengisi, keluarkan beberapa lapisan atas (di atas timbunan kompos atau di dalam kotak lain sebagai sebahagian daripada backfill) dan gantikannya dengan tanah segar dengan baja.

Katil yang tinggi untuk strawberi

Ia berbeza hanya dengan bahan penutup yang tersebar di atas "pai" siap. Di dalamnya, lubang dibuat di mana tumbuhan ditanam. Opsyen ini membawa kepada fakta bahawa kelembapan menyejat dalam kuantiti minimum, dan bahkan di antara barisan tidak tumbuh rumpai. Pilihan kedua - mulching tanah juga berfungsi dengan baik, tetapi penyejatan lebih sengit.

Strawberi terasa baik

Strawberi terasa baik

Ciri-ciri strawberi adalah bahawa akarnya terletak terutamanya di permukaan. Oleh itu, lapisan subur boleh menjadi kecil. Tetapi ciri yang sama membawa kepada hakikat bahawa dalam fros yang teruk, ia mungkin mati. Walaupun di dalam katil yang tinggi dan ada proses penguraian yang menghangatkan tanah, jika katilnya tidak bersalji dan tidak terlindung untuk musim sejuk, sistem akar mungkin membeku.

Katil tinggi untuk timun dan tomato

Dengan reka bentuknya, ia tidak berbeza. Adakah ia hanya kerana anda memerlukan sekitar tiang-tiang dan bar atau dawai yang terbentang agar anda boleh mengikat semak tomato atau sekeping timun.

Untuk timun dan tomato, anda perlu menjaga garter

Untuk timun dan tomato, anda perlu menjaga garter

Mengenai organisasi menyiram taman atau plot anda boleh baca di sini.

Tempat tidur yang tinggi dengan tangan sendiri

Selalunya, soalan tidak muncul ketika meletakkan lapisan di tempat tidur tinggi, tetapi dalam pembuatan kotak. Kerana kebiasaan ini sering diduduki oleh wanita, sehingga membuat pagar untuk tempat tidur, banyak momen yang tidak dapat dimengerti oleh mereka. Untuk menjelaskan yang paling sukar, kami memberikan laporan foto pembuatan kotak papan dan papan tulis - pagar yang paling biasa.

Daripada papan

Beberapa pilihan bagaimana untuk membuat papan tinggi, terdapat dalam gambar di atas. Samburan utama biasanya di sendi di sudut. Cara yang paling mudah adalah membuat mereka bertindih: hanya meletakkan satu terhadap yang lain pada 90 ° dan tukul melalui kuku. Tetapi ada estetika yang berusaha gigih. Dan betul - untuk melihat dua papan di sudut 45 ° dan sebagainya untuk menyambungkannya. Ia adalah pilihan ini yang akan ditunjukkan dalam foto.

Papan-papan yang dirancangkan, dirawat dengan impregnasi untuk melembutkan kerosakan

Papan-papan yang dirancangkan, dirawat dengan impregnasi untuk melembutkan kerosakan

Untuk memudahkan untuk memperbaiki pagar di atas tanah, dalam langkah menegak 1.2-1.5 m, blok menegak atau panjang papan dipotong, kira-kira 20 cm lebih panjang daripada ketinggian yang dipilih dari katil.

Kami menewaskan bar menegak supaya kotak itu kuat dan boleh digali

Kami menewaskan bar menegak supaya kotak itu kuat dan boleh digali

Hujung bawah bar atau papan perlu diasah - lebih mudah untuk menyekat pagar ke tanah. Kemudian ambil kerusi atau melihat cakera, dan potong tepi pada sudut 45 °. Menambah dua papan bersama memberikan kita 90 ° sudut ideal.

Betul dibuat sudut

Betul dibuat sudut

Untuk sambungan yang kuat dari bahagian dalam sudut, kami memasang bar, yang kami pakai papan.

Itulah yang berlaku. Hanya dia berbohong

Itulah yang berlaku. Hanya dia terletak "terbalik". Mereka disembelih di tanah

Pagar untuk katil kayu yang tinggi tidak bertahan lama, tetapi lebih mudah, untuk menyertai papan akhir hingga akhir, dan untuk kekuatan, kuku sudut logam (dalam gambar di bawah).

Pilihan termudah

Pilihan termudah

Dari kayu balak

Ia tidak sukar untuk membuat kotak kayu yang sama. Sebagai contoh, pilihan ini: dua sisi panjang kayu balak, dan yang pendek - dari kepingan papan.

Kelebihan log adalah bahawa mereka berat, dan kerana berat badan mereka akan menjaga tanah dengan baik

Kelebihan log adalah bahawa mereka berat, dan kerana berat badan mereka akan menjaga tanah dengan baik

Batu kapur siap: kedua-dua perlindungan daripada perosak dan pandangan yang lebih menarik.

Mari Dapatkan Sedia

Mari Dapatkan Sedia

Daripada slate

Apabila membuat katil dari batu atau dataran gelombang, ada juga soalan tentang bagaimana untuk memperbaikinya. Cara yang paling mudah ialah prikopat. Tetapi ini tidak ekonomik: sekurang-kurangnya 10 cm perlu membuat jalur lebih lebar dan masih tidak ada jaminan bahawa pada musim bunga batu tulis tidak akan "berenang". Dalam tanah yang sodden ia hanya akan memerah jisim. Anda boleh membetulkannya, tetapi ia terlalu banyak masa dan usaha.

Oleh itu, selalunya pada satu atau kedua-dua belah pemacu daun di sudut atau paip, yang mengepung batu tulis dan tidak membenarkannya menyimpang dengan sangat. Dalam foto, sudut didorong hanya dari luar: dari bahagian dalam, berat lapisan katil tinggi akan ditekan, supaya pagar tidak akan runtuh di dalam.

Lampiran katil dengan slate

Lampiran katil dengan slate

Sendi dua helaian dijamin dengan plat dikimpal khas. Untuk kebolehpercayaan, mereka boleh digantung ke bar kayu yang digunakan di sebelah itu.

Sekeping tetulang dengan plat dikimpal - untuk mengamankan sambungan dua helai slate rata

Sekeping tetulang dengan plat dikimpal - untuk mengamankan sambungan dua helai slate rata

Pilihan lain ialah membuat bingkai. Untuk memasang rak yang serupa dengan plat yang dikimpal untuk mengikatkan bar atau sudut - untuk yang lebih murah. Dan untuk rangka ini untuk memotong potongan batu tulis pada jalur (paku dalam memelihara dengan baik, tetapi lebih mudah dengan skru).

Rangka dari bar

Bingkai dari bar di pagar untuk katil yang tinggi

Dengan prinsip yang sama - dengan panduan - buat katil dari panel plastik dan bahan lain yang serupa. Seperti yang anda ketahui, tidak perlu menguasai kemahiran virtuoso di sini. Perkara utama adalah menjaga kebaikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 94 =