Bagaimana untuk memilih dan memasang mangkuk tandas beralur

Bagaimana untuk memilih dan memasang mangkuk tandas beralun

Mangkuk untuk tandas adalah tiub elastik plastik "dilipat," yang terbentang dengan panjang yang diperlukan. Ia digunakan untuk menyambungkan peralatan paip ke paip pembetung.

Tujuan dan jenis

Pada masa yang lalu, bukannya paip beralun untuk menyambungkan mangkuk tandas ke saliran saliran, satu sistem penggalian rumit, siku dan paip cawangan, kebanyakannya diperbuat daripada besi tuang digunakan. Pendekatan ini dicirikan oleh kekuatan yang besar dan ketahanan, namun, dengan peredaran masa menunjukkan kekurangannya. Pertama, permukaan besi tuang jauh dari halus, sehingga lumpur, gris dan serpihan kecil secara beransur-ansur terkumpul di dalam sistem, yang menyebabkan tersumbat. Kedua, sekiranya bilik mandi telah dibaiki, kemudian mengubah ketinggian lantai dan tahap dinding menyebabkan keperluan untuk memperoleh unsur pengikat baru untuk membuat struktur lebih terjamin dan kedap udara.

Pemasangan mangkuk tandas dengan kemasukan

Hari ini di kedai-kedai anda boleh menemui beberapa jenis koriliasi untuk tandas. Mereka berbeza dalam tiga ciri utama:

 • Lembut atau keras. Corrugation lembut sesuai untuk mangkuk tandas dengan mana-mana jenis outlet - mendatar, serong atau menegak, jadi ia lebih elastik. Pemasangan koronasi itu dibuat lebih mudah daripada pemasangan tegar, tetapi korugasi tegar lebih tahan pakai.
 • Diperkuat atau tidak diperkukuh. Kerancutan bertetangan diperkuat dengan dawai nipis, yang menguatkan ketegaran struktur akhir. Ia bernilai lebih daripada tidak diperkuatkan, tetapi hayat perkhidmatannya lebih lama.
 • Pendek atau panjang. Terdapat mangkuk tandas panjang 20 hingga 50 cm Panjang harus dipilih berdasarkan jarak antara mangkuk tandas dan soket pembetung, tetapi perlu meninggalkan rizab untuk mengelakkan kebocoran.

Paip beralun tegar

Paip bergelombang bertetulang

Paip beralun panjang

Pelantikan

Ia tidak semestinya diperlukan untuk memasang paip beralun, dalam sesetengah keadaan mudah dilakukan tanpa meninggalkan sistem sambungan pembetung lama.

Walau bagaimanapun, dalam dua keadaan berikut, penggunaan korunan adalah cara yang paling sesuai untuk menyambung mangkuk tandas ke sistem perparitan:

 • Pemasangan mangkuk tandas berlaku dengan peralihan berhubung dengan soket pembetung. Ini berlaku apabila paras lantai telah diubah semasa pembaikan.
 • Jenis pelepasan mangkuk tandas baru tidak bertepatan dengan jenis pelepasan yang sebelumnya, di bawahnya pembetungan dipasang. Sebagai contoh, jika anda membeli tandas yang diimport di apartmen bangunan Khrushchev, yang lama tidak mengubah sistem kejuruteraan.

Kebaikan

Penggunaan korelasi untuk tandas mempunyai kedua-dua kebaikan dan keburukan. Pertimbangkan kedua-dua belah fenomena ini.

Jadi, kelebihan menggunakan paip bergelombang:

 • Pemasangan koronasi tidak sukar walaupun bagi mereka yang baru mula membuat langkah pertama mereka dalam bidang paip.
 • Dalam kes-kes yang sukar, sambungan tanpa gangguan tidak boleh dielakkan, kerana ia adalah plastik paling banyak pilihan yang dicadangkan.
 • Corrugation boleh dianggap sebagai pilihan sambungan sementara, yang boleh dibongkar dengan cepat.
 • Jika jenis tandas tandas tidak bertepatan dengan corong sump, maka paip beralun mudah menyelesaikan masalah ini.

Cons

Kelemahan kaedah penyambungan ini adalah:

 • Dinding nipis boleh menembusi objek tajam yang telah masuk ke pembetung. Di samping itu, perubahan suhu (contohnya, jika dicurahkan ke dalam air mendidih tandas) boleh ubah bentuk plastik.
 • Hayat perkhidmatan paip bergelombang kurang daripada analog logam.
 • Gofra tidak kelihatan cantik seperti paip logam bersalut krom. Walau bagaimanapun, dengan seni tuan tertentu, anda boleh menetapkannya supaya hampir tersembunyi dari pandangan.
 • Sekiranya koronasi itu diluaskan terlalu jauh dan tidak tetap, maka ia akan mengalir di tengah-tengah. Air dan serpihan akan terkumpul di tempat penenggelaman, yang lambat laun akan mengakibatkan penyumbatan.

Proses pemasangan mangkuk tandas

Varian paip untuk pemasangan mangkuk tandas

Varian pemasangan paip bergelombang

Alternatif

Jika kelemahan ini paip beralun menguasai mata anda dalam semua kelebihan mereka, boleh menjadi sedikit kemahiran duniawi dan cuba untuk menyelesaikan masalah menyambung tandas untuk sistem kumbahan dalam apa-apa cara lain. Sudah tentu, ini hanya masalah yang bermasalah, kerana ia biasanya boleh dilakukan dengan kaedah standard.

Situasi 1. Mangkuk tandas dengan jenis pelepasan serong dipasang, yang lebih tinggi daripada soket sistem kumbahan. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda memerlukan paip pendek yang diperbuat daripada PVC atau polyethylene. Jika perlu, paip mesti dipotong.

 • Cara pertama: Pasang paip ke tandas di satu sisi, dan soket pembetung di sebelah yang lain. Sendi hendaklah dimeteraikan dengan cara menutup kedap getah pada diameter yang sesuai.
 • Cara kedua: Di atas pembakar gas, panaskan paip sehingga plastik menjadi lembut. Kemudian dengan cepat tarik ke mangkuk tandas. Letakkan tandas di lantai. Sambungkan hujung paip yang lain ke soket pembetung dan aturkan sambungan dengan mortar simen atau sealant.

Melekapkan tandas tanpa bantuan paip bergelombang

Situasi 2. Adalah perlu untuk menyambung mangkuk tandas dengan jenis pelepasan langsung ke soket serong sistem kumbahan. Dengan masalah ini, anda boleh mengatasi dengan memasang sudut plastik khas. Jualan terdapat dua versi sudut seperti itu - pada 90 dan 45 darjah. Untuk mangkuk tandas dilampirkan dengan sarung getah, dan ke pembetung, seperti dalam kes sebelumnya, campuran simen atau sealant.

Pasang mangkuk tandas dengan sudut plastik

Bagaimana untuk memperbaiki korosi di tandas

Agar tidak salah dengan pilihan paip beralun untuk tandas, sebelum pergi ke kedai, ukur semua jarak dan dimensi yang diperlukan dan lakarkan lukisan skematik sambungan. Ini akan membantu penjual mengambil peralatan yang sesuai untuk anda. Bersama-sama dengan paip, beli sealant sanitari yang sesuai untuk memastikan reka bentuk itu tidak hanya dapat diandalkan, tetapi juga estetik. Panjang koronasi bergantung pada jarak antara tandas dan saluran pembetung, tetapi lebih baik untuk meninggalkan margin beberapa sentimeter.

Pasang paip beralun untuk tandas

Kami memulakan pemasangan dari kerja-kerja persediaan. Sekiranya soket pembetung dan tandas tandas tidak baru, mereka perlu dibersihkan dari kotoran, lendir dan serpihan. Jangan lupa untuk membuang sisa bahan binaan. Permukaan dibersihkan hendaklah disapu kering. Jika anda memasang tandas baru, cuba buat jarak di antaranya dan saluran pembetung seketika.

Kami meneruskan pemasangan. Pertama, teliti mempertimbangkan tiub beralun yang anda beli: pada satu hujungnya ada cincin kedap luaran, dan lain-lain - membran dalaman. Akhirnya dengan cincin mesti dimasukkan ke dalam paip pembetung. Akhir dengan membran - meletakkan di atas mangkuk tandas, gunung getah, sehingga terbentang dengan baik. Mengendalikan semua sendi dengan sealant

Selepas kerja pemasangan selesai, anda perlu menyemak kekuatan sistem. Jangan segera sambungkan tandas ke paip air, sudah cukup untuk menguras baldi air sejuk ke lubang longkang

Cadangan praktikal

 • Jangan meregangkan sebelum memasangnya di tandas. Anda boleh melakukan ini hanya sebelum permulaan kerja pemasangan. Sekiranya anda meregangkan terlalu banyak, sukar untuk mengembalikannya kepada keadaan asalnya.
 • Jangan gunakan paip beralun sebagai rak tambahan untuk pelbagai barangan isi rumah. Jika anda meletakkan objek berat di atasnya, ia boleh pecah.
 • Apabila membeli bergelombang, perhatikan ketebalan dinding: semakin lama, semakin lama ia akan bertahan. Di samping itu, cuba beli produk dari pengeluar Eropah. Mereka lebih mahal, tetapi kualitinya lebih tinggi daripada rakan-rakan dalam negeri dan Cina.
 • Sekiranya anda seorang pemilik rumah yang gembira, maka anda harus memikirkan serius tentang keperluan untuk paip beralun plastik. Hakikatnya ialah tikus, tikus dan tikus kecil lain menganggap plastik merupakan produk yang sangat lazat. Jika tetamu yang tidak diundang ini dilihat di rumah anda, maka anda lebih baik memilih paip logam.
Paip beralun hitam untuk menyambungkan mangkuk tandas

Paip tandas beralun boleh menjadi keselamatan sebenar dalam keadaan sukar yang berkaitan dengan ketidakkonsistenan dalam parameter peralatan yang berkaitan. Sama seperti penyelesaian teknikal moden yang lain, ia mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Gunakan korelasi yang ringan dan fleksibel atau gunakan kelebihan kaedah sambungan yang lebih rumit, sebelum dan lebih lama - terpulang kepada anda. Tetapi, apa jua keputusan anda, kami berharap artikel kami telah membantu anda membuat pilihan yang tepat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 + = 74