Как да направите таван за разтягане

Ако искате да имате перфектно плосък таван бързо и без прах - единственият изход е да се направи таван за разтягане. Самият филм е малко вероятно да бъде направен за вас, но можете да го направите сами. Това може да се окаже релевантно от нещо далече от града, където инсталаторите няма да отидат или пристигането им ще бъде твърде скъпо. В този случай инсталирането на тавана за опън със собствените си ръце е изход от ситуацията. 

Една от опциите за дизайн на таван

Една от опциите за дизайн на таван

Видове, техните сравнителни характеристики

Опънати тавани са от два вида: от PVC и плат. Те се различават по свойствата и външния си вид. Филмът не изтича вода, която в апартамента може да служи като застраховка срещу наводнения от горе. Но няма гаранция, че тя ще оцелее над теглото. Освен това, филмът има отвори за приспособленията. Този факт е само с "страничния ефект", който дава материал, както и факта, че не пропуска парата и въздуха.

Предимството на тъканите тавани е именно тяхната способност да преминават въздух и водни пари. Това е важно, например, за дървена къща, където това качество е в търсенето. Възможно е да се направят PVC тавани в дървен материал или дървена дограма, но поради разликата в температурата или налягането може да се появят гънки и бръчки. Има решение - внимателно запечата разликата, че в такива сгради е винаги там, и да изложат на вентилационната решетка (или повече), което ще събере на едно пространство от горе и долу, което премахва неприятното явление.

Пример за цветен асортимент от филми

Пример за цветен асортимент от филми

Вторият плюс от платното тавани е голямата им широчина. Платното може да бъде до 4-5 метра. Можете да намерите 6 метра, но при специална поръчка и съответната - специална цена. Въпреки това, за повечето стаи тази ширина е достатъчна за очите. Тъй като този тип често се нарича безпроблемно: няма нужда да шиете тъкани.

Минус тавани плат опъвам - техните по-високи разходи, както и по-ограничен избор на цветове. Но фактурите са много по-големи: има под кожата, кадифе, имитация на матирано стъкло и други. Също така на такава основа изглежда страхотно да отпечатате всякакъв вид. Но ако искате ярък блясък, той може да бъде само в PVC филм. Тъканата повърхност има матова или леко гланцова повърхност.

Stretch таван на текстурирани тъкани (стените също са завършени с помощта на една и съща технология)

Stretch таван на текстурирани тъкани (стените също са завършени с помощта на една и съща технология)

С ярък блясък, между другото, трябва да внимавате. Той, разбира се, визуално прави стаята по-висока. Отразявайки светлината и предметите. Но това е отражение и може да играе с вас шега. Всичко е отразено в тавана. И какво се крие в шкафовете. И отломки и прах. Буквално всичко. Така че това също е взето под внимание.

Друг параметър на сравнение е температурният режим на работа. Протеинът от PVC може да се използва само при плюс температури. При 0 ° С става крехък, след -40 ° С се срива. Ако зададете таван в неотоплена стая, той може, друг зимна и оцелее (ако вратата рязко през Място къща не се отваря). Но след това неизбежно ще се счупи. Платното опънати тавани на температурите са неизискващи, така че могат да бъдат замръзнали.

Подготовка за инсталиране

Можете да зададете тавана за разтягане след няколко часа. Но подготовката, както и осветлението, понякога изискват още повече време. Така че започваме.

Първо, от тавана, почистваме всичко, което може да падне. Това е много важно за естетиката. Всичко това след осветяването на тавана.

Подготвени за монтаж таван: всички почистени, вградени за осветление

Подготвени за монтаж таван: всички почистени, вградени за осветление

Ако филмът е бял или светъл, през него могат да се видят тъмни петна, ако има такива. Същият проблем съществува в дневника: може да се види тъмен таван. В този случай е възможно предварително да се покрие с някакъв материал (шперплат, гипсокартон и др.), Който е покрит с бяла боя. Като опция - да изстреляте бял материал (най-малко паропреграден).

На какъв етап от ремонта трябва да сложа

Монтажът на опънати тавани се извършва след преминаването на основните "мръсни" етапи на ремонта, докато стените са подравнени. Можете да преди тапетиране, и можете да - след. И двата варианта не са идеални. Ето защо:

 • Ако стените вече са покрити с тапети, при монтажа на багета те се замърсяват. За да избегнете замърсяване, трябва да затворите стените и това е ненужно време.
 • Ако лепете тапета след инсталирането, трябва да работите много внимателно: филмът (ако го издърпате) лесно се разкъсва. И с такива работи е много лесно да се счупиш.

Какво е по-малко зло за вас - изберете. В друг период това е невъзможно.

Монтирайте таваните след като свършите цялата прашна работа, върху равномерни стени

Монтирайте таваните след като свършите цялата прашна работа, върху равномерни стени

Къде и на каква височина е приложена

Има два типа профили - на тавана и на стената. Таван се използва в случаите, когато стените по някаква причина е невъзможно да се закрепя носещата конструкция (която се провежда в желано място окабеляване, много нестабилен материал). В други случаи монтирайте багета по стените.

На каква височина е закачена багетата? Ако няма изкривявания, на ниво от 4-5 см под фугата с тавана. Защо не на върха? Тъй като силата на стената се снижава и тя може да се разпада. Натоварванията при използването на PVC филми са създадени прилични, така че товароносимостта е важна. Освен това на това място често се полагат кабели и могат да бъдат повредени. Така че, когато окабеляване бъдете внимателни, маркирайте зоната, където е. Друга такава височина позволява използването на по-широк спектър от приспособления. Както можете да видите, има достатъчно причини.

Поставете багажа върху стените на стената, като отстъпвате 4-5 см от основния таван

Поставете багажа върху стените на стената, като отстъпвате 4-5 см от основния таван

Ако стените в стаята не са изравнени и искате да инсталирате опъвам таван, Подравнете зоната, в която ще бъде закачена багетата. Ако това не бъде направено, то ще се огъне, че отдолу ще бъде напълно видимо.

На стените на пяна бетон към стената те монтират един бар, а до него - една багета. Така че създаденото напрежение се прехвърля главно в бара, а стената изпитва по-малко натоварване.

За нормалното напрежение на тавана, тя трябва да бъде изтеглена в строго хоризонтална равнина. Тъй като откриват най-ниската точка на тавана, те се състоят от едни и същи 4-5 см, а след това пребиват хоризонтално по всички стени. Така че, спрямо съществуващия таван, разликата в надморската височина може да бъде различна.

Разликата от основния таван може да бъде неравномерна ....

Капването от основния таван може да е неравномерно ....

Най-удобно е да нанесете линия с боядисване (тънък кабел "оцветен" в свободно боядисано синьо).

Ако е взето решение да се направи таван на две нива, той е прикрепен към конструкцията на гипсокартон. Ако стойката е върху едно от хоризонталните водачи - всичко е наред и няма проблеми. Ако сте по-ниски или по-високи, трябва да добавите печалба. Това може да бъде профил, фиксиран на правилното място или лента от шперплат с дебелина 5-6 mm. И двата метода са изпробвани и работят добре.

Когато се инсталира в стая с керемиди, поставете багета на 2 см под ръба на плочката. Важно е да няма празнини под него.

Окабеляване и фитинги под тела

Тъй като окачените лампи използват повече лампи с ниска мощност (не повече от 40 W за изхвърляне с нажежаема жичка и 35 W за халогенни лампи), се изискват повече осветителни тела. В допълнение към главния полилей, центърът е оборудван и с периферно осветление. Обикновено се използват вградени лампи.

Оказва се, че таванът е много кабели. Те трябва да бъдат правилно и правилно фиксирани. Ако окачен таван е направен в дървена къща, всички електрически проводници са поставени в огнеупорни тръби, специален гофриран маркуч или монтажна кутия. В други случаи е достатъчно да ги поставите на тавана с монтажни ремъци или с клипове.

Надежден начин за фиксиране на окабеляването

Надежден начин за фиксиране на окабеляването

Под монтажа на осветителни тела в тавана на опъване правете ипотечните елементи. Техният дизайн зависи от вида на осветителното тяло и се избира всеки път поотделно. Желателно е само таванните светлини да са насочени надолу или да не се намират на по-малко от 40 см от тавана. В противен случай след това ще има жълтеникави петна от прегряване.

Най-добрият, може би, изход при избор на осветителни тела за напрегнат таван ще бъде диод, излъчващ светлина. Те дават мощен поток от светлина, те служат от много дълго време, те "издърпват" малко електричество и на практика не се нагряват. По-малко е страхотна цена. Но тя се оправдава бързо - спестявайки електроенергия.

Монтажна процедура

В този раздел ще говорим само за инсталационните дейности, без други точки, които са много (по-долу). Монтажен таван от всякакъв вид в специален профил, който е захванат около периметъра на помещението. Методът на закрепване се избира, като се излиза от стените:

 • за тухли и бетон вземат дюбели-нокти;
 • за дървени - самонарязващи се винтове;
 • за крехки материали (скална облицовка, газобетон) - първо фиксирайте дървения блок, след което багетата е прикрепена към него.

Багет сигурна опора за настройка на всеки 15-20 см. Опъването на филма е по-добре да направи крачка от 15 см, могат да бъдат вплетени и 20smyu Профили за платове и филми са различни, но същността остава същата. Но по-нататък в инсталацията има разлики.

Багажът е прикрепен на всеки 15-20 см

Багажът е прикрепен на всеки 15-20 см

За PVC филм

Специално трябва да се отбележи, че манипулирането на материала трябва да се извършва внимателно, тъй като лесно може да се повреди от остри предмети. Технологията използва отопление до високи температури, така че предварително от стаята се изваждат всичко, което може да бъде повредено от това.

Как да инсталирате

След монтирането на профила има само четири стъпки:

 • Филмът е изправен, окачен (без напрежение) върху техническите скоби в ъглите. Първо фиксирайте първите два ъгъла на диагонала, после - втория.
 • Използвайки мощен топлинен пистолет, филмът (и въздухът в стаята) се загрява до 50-60 ° С.
 • Еластичният филм е опънат, харпунът е зареден в багета. Направете това със шпатула със заоблени краища (филмът лесно се нарязва и това е един от недостатъците му).
 • Докато температурата е все още висока, ако е осигурена от технологията, технологичната празнина е покрита с декоративен пластир.

  Редът за монтаж на таван за опъване

  Редът за монтаж на таван за опъване

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 1 = 9