Бојлери за летњу резиденцију: како одабрати најбољи земаљски грејач воде?

Бојлери за летњу резиденцију: како одабрати најбољи земаљски грејач воде?

Дуго су нестали дана када је живот ван града значио дуго времена без икаквих предности цивилизације. Сада у сеоској кући можемо опремити готово истом удобношћу као градски стан. Многи љетни становници опремају у својим кућама грејање, канализацију и снабдијевање водом топлом и хладном водом. Ово је омогућено употребом котлова.

Грејач воде инсталиран у купатилу виле

Котао је уређај који загрева воду за разне потребе - прање посуђа, прање итд. О томе како одабрати бојлер, који би био погодан за кориштење у викендици, прочитајте у данашњем чланку.

Котао у земљи

Именовање

Није тешко погађати зашто је бојлер потребан на дацха. Чак и ако посетите своје шесте стотине хектара само пар пута годишње, вероватно ћете морати да пере посуђе, поврће или бар руке. Све то у хладној води из бунара или колоне није баш пријатно, а лако је ухватити хладноћу.

Котао у купатилу виле

Због тога је постављање бар малог бојлера, дизајнираног за неколико литара, више неопходност него луксуз. Нарочито такав уређај ће ценити породице са децом. На крају крајева, да понесете бебу или оперете прљаве ствари без загревања воде са котлом или ребоилер-ом, много је згодније.

Земља бојлер

Захтеви

Грејач који купујете за дацху може се разликовати од јединице инсталиране у вашем стану града. Стручњаци кажу да би котао намијењен за кориштење у једној земљи требао испунити неколико важних захтјева:

 1. Економично потрошње горива или енергије. Избор врсте бојлера зависиће од онога што је погодније и профитабилније за вас - уређај који ради од плина или струје?
 2. Корекција волумена резервоара према потребама породице. За летњу резиденцију више је погодно да се бојлере са малом запремином резервоара, јер су компактније и лагане. Али морате размотрити колико литара воде ће бити потрошено на једну особу.
 3. Једноставност и лакоћа рада. Међу бројним врстама котлова, требало би да изаберете онај који је исправан за вашу дацху, узимајући у обзир све карактеристике инжењерских мрежа.

Котао за летњу резиденцију

Врсте

Избор правог бојлера није лак задатак, јер у продавницама има пуно модела. Да бисте утврдили који од њих најбоље одговара вашим потребама, требате добити идеју о постојећим врстама грејача за воду.

Котао за сеоски дом

Зид и под

У зависности од начина инсталације, сви модели котлова су подељени на зид и под. Која од ових сорти бира зависи од величине куће и сврхе за коју ће се уређај користити.

 • Бојлери који су постављени на зид, сматрају се погоднијим, са аспекта рационалне организације простора. Они заузимају мање простора, тако да су погодни чак и за најтање зграде. По правилу, они се разликују у мањим капацитетима резервоара, стога су добри за оне који не троше пуно воде током боравка на дацха.
 • Бојлери, намијењени за уградњу на под, карактеришу велике димензије, тако да за врло чврсте куће то није најбоља опција. Али запремина резервоара у таквим моделима је у просеку много већа - може бити до 200 литара. Ако дуго живите у сеоској кући са великом породицом, пажљиво погледајте подне котлове.

Зидни бојлер за викендице

Котао на отвореном у сеоској кући

Пуњење и течење

У зависности од начина запошљавања воде, земаљски бојлери могу се поделити у две велике групе - течност и проток. Ево, ваш избор ће се утврдити како тачно вода улази у кућу - кроз водоводне цијеви или се испоручује из најближег бунара.

 • Резервоар за воду погодне за власнике кућа које нису повезане са водом (и, нажалост, већином у нашој земљи). Опремљен је резервоаром са поклопцем, водом у којој се ручно сипају - кроз заливну канту, канту, чичку, итд. Дизајн таквих уређаја је врло једноставан, тако да они коштају мање. Грејалице за пуњење често долазе у комплету са умиваоником или тушем.
 • Проточни котао - погоднија опција, али само неколико њих може приуштити да га инсталира на дацха. Грејање воде се дешава у тренутку када прође кроз бојлер, па је због нормалног рада уређаја потребно одржавати одређени ниво притиска у цевима. У супротном, вода ће бити мало топла или излити из славине танким млазом. Такви бојлери обично су опремљени регулатором температуре и имају електронску контролу.

Бојлер

Грејање воде

Дрво, соларни, плин, електрични

Један од најважнијих критеријума за класификацију земаљских грејача воде је врста енергије која се користи за грејање. На основу тога могу се разликовати четири врсте бојлера.

Грејалице на дрва

Грејалице на дрва, или титани - један од првих уређаја који су почели да се масовно користе за загревање кућишта и грејне воде у приградским подручјима. Обично овакав бојлер се састоји од два преграда: дно се напуни горивом, а горња је напуњена водом. Недостаци таквог уређаја су доста, а за већину љетних становника они превазилазе све предности. Два најважнија недостатка су висок степен опасности од пожара и потреба за константним бацањем дрвета у пећ.

Воод Титаниум за туш

Соларни бојлери

Грејачи воде поверед би солар енерги Ово је једна од најсавременијих и еколошки прихватљивих опција. Уређаји раде на соларним панелима који акумулирају сунчеву енергију и претварају у топлоту. Соларни панели обично се налазе на крову, а дугачке стаклене цијеви испуњене посебним саставом.

Соларни бојлер

Грејалице на плин

Гас бојлер једно је од најчешћих решења. Има једноставан уређај, може радити при ниском притиску воде, а додатно је гориво за њега много јефтиније од свих других опција (осим, ​​можда, сунчеве светлости). Међутим, уређаји ове врсте нису без недостатака. Најзначајнији од њих су потреба за редовним превентивним инспекцијама и одржавањем, као и висок ниво буке и нестабилна температура воде.

Гасни бојлер у викендици

Електрични бојлери

Електрични бојлери најчешће купљени за урбано становање, али и у земљи коју могу пронаћи, посебно ако нема могућности за коришћење гаса. Такви уређаји су погоднији за рад и одржавање, али за правилан рад котла потребно је осигурати добар притисак воде и стабилан напон у мрежи.

Електрични бојлер за сеоски дом

Умиваоник са бојлером

Постоје уређаји који комбинују два уређаја у једном - умиваоник и бојлер. У људима такви уређаји се зову миодирс. "Моидодир" је нека врста гријача воде која се састоји од умиваоника и резервоара који је причвршћен на њега, који је опремљен са гријачем.

Умиваоник са гријањем за сеоски дом

Обим резервоара таквог уређаја је обично мали, али довољно воде за прање посуђа, руку или прање. Рад "моидодири" најчешће из електричне енергије. Постоје модернији модели опремљени додатним функцијама, као што су заштита од прегревања и напајање са празним резервоаром.

Умиваоници за грејане летње викендице

Карактеристике

Одабир бојлера за дацху, морате знати најважније критеријуме за одабир. Саставили смо вам листу параметара који би требали бити одлучни приликом куповине одређеног модела.

 • Тип уређаја - акумулација / пуњење / течење;
 • метода водоснабдевања - притисак / непотисак;
 • метода грејања - гас / електрични / дрво / соларна;
 • максимална температура грејања - од 55 до 100 степени;
 • запремина резервоара је од 5 до 100 литара;
 • номинална снага (за оптимално грејање од 1,25 до 2,5 кВ);
 • начин монтаже - зид / под / универзални.
Грејање воде у викендици

Како одабрати најбољи бојлер за кућу?

При избору уређаја за грејање воде у сеоској кући, поред главних техничких параметара, морамо узети у обзир и много више нијанси, укључујући и дизајнерске карактеристике.

Према томе, кућни грејачи воде могу се разликовати у положају грејног елемента. Постоје две популарне опције: грејни елемент који се налази хоризонтално и грејни елемент постављен вертикално.

Грејач воде за грејање

Прва опција обезбеђује јединствено загревање великог броја течности, али ће радити прилично споро. У другом случају, вода ће се загријати много брже, али у малим порцијама.

Произвођачи и цене

Након анализе понуда продавница и повратних информација купаца, припремили смо листу најбољих произвођача бојлера за кућице. У следећој табели приказани су модели са највише оцјеном, њихове кључне карактеристике и просјечне цијене.

Произвођач

Модел

Тип

Метода грејања

Запремина / грејање

Просечна цена

Алвин

ЕВБО-20/1

булк

Елецтриц.

20 л

2170 руб.

Едиссон

Лигхт МС 30 туш

складиштење.

Елецтриц.

30 л

8260 руб.

Лигхт МС 15 туш

складиштење.

Елецтриц.

15 л

5 460 руб.

Тхермек

Лигхт МС 30 (славина + туш)

складиштење.

Елецтриц.

30 л

7 340 руб.

Лигхт МС 15 (славина + туш)

складиштење.

Елецтриц.

15 л

6 490 руб.

Стиебел Елтрон

СНУ 10 СЛ

складиштење.

Елецтриц.

10 л

17 800 руб.

СНУ 5 СЛ

складиштење.

Елецтриц.

5 л

14 300 руб.

Господине Хеатх

Суммерман ЕВН-25

булк

Елецтриц.

25 Л

2 610 руб.

Мора

Вега 10

тече

гасовито

10 л / мин

23 570 руб.

Вега 13

тече

гасовито

13 л / мин

25 490 руб.

Босцх

В 10 КБ

тече

гасовито

10 л / мин

9 170 руб.

ВР 10-2П

тече

гасовито

10 л / мин

11 035 руб.

Грејац за воду Едиссон Лигхт МС 30 туш

Грејац за воду г. Хеатх Дацхник ЕВН-25

Бојлер воде Мора Вега 10

Бојлер Алвин ЕВБО-20/1

Савети за избор

Произвођач мора бити један од одлучујућих фактора при избору бојлера за дацху. У приградским условима, у одсуству нормално организованог снабдевања водом и електричном енергијом, инструменти домаћих, италијанских, шведских и турских произвођача су се добро доказали.

Бојлери различитих брендова

Истовремено, свака земља покушава да негује одређене специфичности. На пример, руски бојлери могу брзо и равномерно загревати велике количине воде, талијански узорци одржавају добру температуру, а шведски инструменти су једноставни за рад.

Како инсталирати и повезати?

Самосаглашење и прикључак бојлера - задатак је прилично изводљив, нарочито зато што обично није потребно чекати помоћ стручних мајстора. Приликом провере инсталације треба поштовати неколико једноставних правила и препорука.

 • Пре свега, потребно је повезати тло, а ако је потребно - инсталирајте филтере за пречишћавање воде (уколико је у питању његова квалитета).
 • Пажљиво проучите карактеристике уређаја и утврдите да ли је зид способан да издржи своју масу (не заборавите да узмете у обзир тежину воде). Сет причвршћивача обично се продаје у комплету са бојлером за воду.
 • Да бисте смањили губитак топлоте, потребно је да инсталирате котао што је могуће близу уређаја за водовод.
 • Прикључци за хладну и топлу воду треба поставити у складу са упутствима за инсталацију.
 • Обавезно поставите сигурносни вентил на довод цеви хладном водом, који је дизајниран да заштити уређај од прегревања. Зглоб се препоручује да се третира са заптивачем.
 • Након завршетка главног посла, вентил мора бити отворен истовремено и одговоран за довод воде и славину за топлу воду.
 • У завршној фази прикључите бојлер на мрежи, подесите жељену температуру и сачекајте док се вода не загреје до потребних вредности.
Дијаграм ожичења котла на систем водоснабдевања

Прикључивање котла на струју

Који грејачи воде могу бити направљени ручно?

Народни занати научили су да скоро сву опрему за своје куће и дасе самостално изврше или преуређују из застареле механизације. Овај приступ управљања економијом има и предности и мане. Истовремено, ако говоримо о домаћим електричним или гасним уређајима, овде ће бити више минуса него плусе. Међу очигледним предностима бојлера наше производње, можемо само запазити релативну јефтину. Према минусу, експерти приписују повећану опасност која је повезана са неправилним израчунавањем различитих индикатора, као што су снага, притисак, температура итд.

Домаћи соларни бојлер

Грејач воде направљен сопственим рукама

Једини апсолутно сигуран тип бојлера који се може направити у дацхи сопственим рукама је резервоар природног загревања воде. То је велики контејнер воде, инсталиран на сунчаном месту. У топлим и чистим данима, вода ће се природно загријати. Само треба да доведете цев или црево за воду у каду.

У следећем видеу можете видети како направити бојлер за своје.

Коментари

Избором бојлера за дацху треба водити не само савет продаје консултаната, већ и мишљења оних који су већ користили уређај који вам се допао. Ако међу вашим пријатељима није било летњих становника, потражите описе и прегледе различитих модела бојлера на Интернету.

На специјализованим сајтовима можете прочитати преглед праве кориснике о опреми. Ово мишљење ће бити објективније од рекламних чланака или препорука продаваца.

Грејање воде у викендици

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =