Грејни елемент – грејни елемент машине за прање веша

Грејни елемент - грејни елемент машине за прање веша

Међу свим детаљима машина за прање веша ТЕН је један од кључних елемената. Њено разбијање онемогућава даље радње уређаја, јер је програм прекинут и на екрану се појављује грешка.

Грешка на екрану када грејач не успије

Именовање

За руковање машинама за прање потребно је само хладна вода, јер унутар сваког апарата налази се грејач - десет. Његова функција је загревање резервоара за воду унутар резервоара на температури потребној за одређени програм прања.

Грејни елемент машине за прање веша

Принцип рада

Грејач у машини за писаће машине представља цевасти део, унутар кога је проводник. Овај проводник има високу отпорност и постоји могућност издржавања грејања на високим температурама.

Диелектрично се налази око топлотне намотаје, који има високу топлотну проводљивост. Преноси топлоту на спољну челичну јакну ТЕН-а. Вијак грејача се причвршћује за своје контакте по својим крајевима. Напон напајања се примењује на ове контакте. У близини је и термоелемент, који мери ниво загревања воде у резервоару.

Када се програм прања започне, команда се шаље са управљачке јединице уређаја на грејач, чији резултат је довод напона напајања на грејач. Грејалица почиње да се загреје, због чега се температура воде у резервоару повећава.

Чим грејање буде довољно за изабрани програм, сензор температуре преноси податке у управљачку јединицу, која искључује грејач и загревање воде.

Грејач грејања и његови контакти

Карактеристике

Главни параметар грејача је његова снага, која може бити до 2,2 кВ. Што је ова карактеристика већа, брже се загрева вода у машини за пиће. Пошто ТЕН има инерцију и високу отпорност, овај део се не плаши краткорочних промјена у напону мреже. Отпор гријача је уобичајено између 20 и 40 ома, у зависности од снаге дела.

Грејни грејачи различитих произвођача

Где се налази?

У већини модела машина, грејач се налази на дну и да бисте дошли до њега, морате уклонити или предњи или задњи поклопац. Такође, постоје и модели у којима се грејач налази са стране, а за проверу и замјену потребно је уклонити бочни зид.

Замена грејања ТЕЕНА

Зашто је ТАН сломљен?

Главни узроци грешке грејача су:

  1. Фабрички брак. Ниједан купац није имун, а ако је уређај и даље под гаранцијом, он се шаље сервисном центру за замену ТЕН-а.
  2. Маса на површини грејача. Ово је најчешћи узрок отказа грејача. Наношењем металних делова тела, скали због лошег топлотне проводљивости омета пренос топлоте са грејача воде. У овом случају, грејач се прегрева и опече. Надаље, скала изазива појаву корозије на површини грејног елемента, што доводи до кршења сузбијања њеног металним кућиштем и изазива кратак спој.

Скала на површини ТЕНА

Скала на површини ТЕНА

Савети за избор новог десет

Веш машине имају различите облике за машине за прање веша. Најчешћи грејачи, који подсјећају на слова В и У. Такође постоје и гријачи у облику спирале.

Друга разлика између грејача у различитим моделима машина је начин повезивања и причвршћивања. Различити елементи за грејање могу имати различите причвршћиваче (често ово представља уградни елемент чије се промјер прирубнице разликује) и различитих облика терминала.

Дизајн грејног елемента може такође укључити присуство осигурача (они раде са прегревањем) и сензори температуре. Све ове структурне карактеристике отежавају избор одговарајућег грејача.

Такође је важно одабрати нови грејач исте снаге као и неисправни демонтирани део. Дакле, можете бити сигурни да ће се програм прања исправно извршити и да ће се вода у резервоару загријати са потребном брзином.

Грејни елемент за веш машину

Грејни елемент за веш машину

Грејни елемент за веш машину

Најбоље је наћи сличан део, који има исте терминале и исте причвршћиваче као спаљени грејач. У супротном, може доћи до потешкоћа у повезивању ТЕН-а са жицама и потреби за заптивањем мјеста на којем је инсталиран нови грејач. Овакве проблеме се често суочавају са власницима старих машина за прање веша, који су одавно повучени из производње.

Где купити?

Одлука да поправи машину са рукама, корисник се суочава са потребом да се купи делове за машине, али у обичном схоп грејача и других елемената ове технике не продаје. Можете набавити нови грејач преко сервисног центра, али сачекајте прилично високу цену. Профитабилније и лак начин да се жељено ће наредити специјализовану продавницу на мрежи који продаје резервних делова за машине за прање. У том случају, тражење жељеног грејача треба да буде засновано на моделу ваше машине.

Грејни елемент за веш машину

На шта зависи животни век?

На време грејања утичу различити фактори. Овај бренд произвођача машина, директно утичу на квалитет машинских делова и учесталост употребе технологије, као и најчешћи програм прања, и, наравно, ниво тврдоће воде која се користи за прање. Што се често употребљава машина, то је већа температура прања, а што је тежа вода, то ће мање загрејати. Просечно трајање таквог дела је 2-10 година.

Замена ТЕНА

Замена ТЕНА

Да бисте сами заменили грејни елемент у машини за прање веша, не морате да користите гуму свих заната. То може учинити скоро свако ко има идеју о томе шта је ТЕН. Замена десетих у машини за веш је детаљно разматрана у другом чланку.

У следећем видео-снимку, Владимир Кхатунтсев ће показати како замијенити гријач на ЛГ машини за прање веша.

Спречавање кварова

Основа за спречавање проблема са ТЕН треба да буде борба против формирања скале. Ако вода долази у кућу, крути (а то можете бити сигурни не само као ПЕТН, али и појаве каменца у воду, у купатилу и другим местима), будите сигурни да предузму мере да се ублаже.

Такође, ако је тврдоћа воде висока, покушајте да не укључите програме прања, где желите да загрејете воду до + 60ºЦ и више. Ако се шљива већ појавила, можете уклонити грејач и очистити га против скале.

Средства за чишћење ТЕНА

Средства за чишћење ТЕНА

Средства за чишћење ТЕНА

Једном на сваких 3-4 мјесеца, препоручује се чишћење грејног елемента од скале користећи лимунску киселину. На следећем видео снимку Ларисса Схкурпела ће показати како то ради сама сама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 + = 73