Kako narediti posredni grelec sami?

Kako narediti posredni grelec sami?

Reševanje problema oskrbe hiše z vročo vodo se zelo pogosto ustavi z možnostjo posrednega grelnega kotla. Vendar pa je ta vrsta grelnika precej draga, zato je vprašanje moľnosti njegovega ustvarjanja z lastnimi rokami precej pomembno.

Kotel posredno ogrevanje z lastnimi rokami

Naprava in načelo delovanja

Kotel s posrednim ogrevanjem se imenuje naprava za shranjevanje, ogrevanje vode, ki nastane iz hladilne tekočine iz ogrevalnega sistema. Konstrukcijo takšnega kotla predstavlja ohišje, v katerem je rezervoar, in med rezervoarjem in ohišjem je grelnik, ki pomaga ohranjati toploto ogrevane vode.

Rezervoar samonastavljenega indirektnega grelnika

V rezervoarju je toplotni izmenjevalec, najpogosteje spiralna cev. Premika hladilno sredstvo, ki vstopa v napravo iz ogrevalnega sistema.

Samovzročeni kotlovski rezervoar in toplotni izmenjevalec

Tudi v vsakem posrednem grelniku sta dve vstopni in izstopni cevi - eden je odgovoren za kroženje hladilne tekočine, drugi so povezani s sanitarno vodo (hladna voda se napaja iz vodovodne cevi in ​​vleče vroča voda).

Načelo delovanja takšne naprave je zelo enostavno - skozi stene izmenjevalca toplote, toplota iz hladilnega sredstva prehaja v hladno vodo v rezervoarju kotla, ga segreva.

Naprava samostojnega grelnika

Kako izračunati zahtevano količino?

Pri izračunavanju zahtevane prostornine samovratnega kotla je treba upoštevati potrebe celotne družine. Ena oseba porabi povprečno 5-15 litrov vode na dan in 50 do 90 litrov vode na prho. Za pranje posode v povprečju 20-25 litrov tople vode na dan. Za kopanje potrebujete 160-200 litrov tople vode. Pri izračunih ne smemo pozabiti, da ima voda v kotlu visoka temperatura, za uporabo pa se bo skoraj dvakrat razredčila s hladno.

Posredni grelnik

Po združitvi volumna, ki je potrebna za vse člane družine, je treba številko zaokrožiti navzgor.

Kotli indirektnega segrevanja različnih količin

Značilnosti samovoznih kotlov

 • Namestitev takšne naprave varuje finance lastnika hiše.
 • Naprava je priključena na ogrevalni sistem hiše in mora biti nameščena v bližini kotla.
 • Iz takšne naprave uporabnik dobi vodo pri konstantni temperaturi.
 • Če je zmogljivost kotla velika, je ogrevanje vode v njej precej dolgo. In med tem ogrevanjem se intenzivnost ogrevanja hiše zmanjša.
 • Lestvica izmenjevalca toplote postopoma odlaga, zato jo je treba 1-2 krat letno očistiti mehanično ali s kemičnimi sredstvi.
 • Vroča voda iz takega kotla lahko pride le v ogrevalni sezoni. Da bi zagotovili, da bo naprava v poletnem času zagotovila vodo, jo je treba zgraditi v grelniku.

Kotel posredno ogrevanje z lastnimi rokami

Kotel posredno ogrevanje z lastnimi rokami

Materiali

 • Za rezervoar je treba izbrati material, ki je odporen proti koroziji. Lahko je kot plastika ali aluminijeva zlitina, in nerjavno jeklo. Prav tako je navadna jekla primerna za rezervoar, če je bila predhodno obdelana z zaščitnimi sredstvi, na primer z emajliranimi. Pogosto rezervoar uporablja plinski cilinder, ki ga očistimo in pripravimo. V tem primeru je priporočljivo, da vzamete novo posodo, tako da voda nima neprijetnega vonja, pri delu z njim (rezanjem in izdelavo lukenj) je treba balon napolniti z vodo.
 • Za tuljavo lahko vzamete kovinsko ali kovinsko-plastično cev z majhnim premerom. Dobra izbira bi bila medenina ali bakreno cev. Njegov premer in dolžina sta izbrana glede na prostornino prihodnjega rezervoarja.
 • Za toplotno izolacijo samotestiranega kotla je primeren vsak material s toplotno izolativnimi lastnostmi. Na primer, lahko uporabite poliuretansko peno, mineralno volno, izolacijsko peno, peno, montažno peno in druge gradbene materiale. Zunaj je tako grelec pogosto prekrit s folijo.

Posamično posodo za domače posode

Faze dela pri gradnji kotla

Risba kotla je lahko videti tako.

Risba kotla posredno ogrevanje z lastnimi rokami

Ustvarjanje toplotnega izmenjevalca

Pri izbiri premera bodoče tuljave je pomembno, da voda v rezervoarju pride do stika s tako cevjo do maksimuma. Če želite to narediti, med tuljavami cevi pustite prosti prostor. Za udobnost dela je mogoče uporabiti hlod ali cev, okoli katere bo cev toplotnega izmenjevalca. En konec te cevi je fiksiran, nato pa se vrti gladko ustvarijo, ki uravnava gostoto oblikovane spirale.

Kotel posredno ogrevanje z lastnimi rokami

Priprava zmogljivosti kotla.

Če izberete primerno posodo, morate vanj vnesti dve luknji, da vstopite v hladno vodo in izstopite vročo. V vsakem od njih je potrebno namestiti krogelne ventile za enostavno upravljanje. Za namestitev toplotnega izmenjevalnika potrebujemo tudi dve luknji. Druga luknja je potrebna za izpustni ventil, ki se nahaja na dnu naprave.

Kotel posredno ogrevanje z lastnimi rokami

Če želite namestiti električni grelec, se na dnu posode vrti tudi luknjica.

Namestitev

Ko ste pripravili vse komponente bodočega kotla, potrebujete:

 1. Pri namestitvi aparata na tla zavarite tečaje za pritrditev kotla na steno ali noge.
 2. Namestite izmenjevalnik toplote v rezervoar.
 3. Priključite potrebne cevi in ​​cevi. Posebno pozornost je treba nameniti cevi, skozi katero bo hladna voda vstopila v kotel. Na njem je treba namestiti nepovratni ventil, ki preprečuje iztekanje vode iz aparata.
 4. Namestite ga v rezervoar TEN, če je predvideno.
 5. Po preverjanju tesnosti tuljave tesno zaprite rezervoar in ga pokrijte s pokrovom.
 6. Izvedite izolacijo naprave. Izbrani toplotni izolacijski material je pritrjen na rezervoar s kablom ali lepilom, ki poskuša pokriti celoten obseg naprave. Takšna obloga ne bo pripomogla le k ohranjanju temperature vode, ki se ogreva v kotlu, temveč tudi skrajša čas ogrevanja, kar bo povečalo učinkovitost aparata. Ena možnost je lahko uporaba dveh rezervoarjev z izolacijo, nameščeno med stenami.
Kotel posredno ogrevanje z lastnimi rokami

V naslednjem video avtorju Bogdan Khmelnitsky kaže, kako je samostojno sestavil indirektni ogrevalni kotel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =