Котлови на зидовима

Котлови на зидовима

Бојлер - ствар врло лако чак и за оне који се суочавају са недостатком топле воде у цевима је изузетно ретка. Стога, ови уређаји су често инсталирани не само у кућама у земљи, али иу стану - да не зависи од неочекиваног радова на одржавању на водоводној мрежи.

Котао на зиду у кухињи

На продају су различити типови котлова који се разликују по неколико параметара. Рећи ћемо вам о различитим врстама грејача за зидну воду ио карактеристикама избора ове врсте уређаја у данашњем чланку.

Котао на зиду за домаћинство

За већину нас најчешћи су котлови који су постављени на зид.

Котао на зиду

Врсте

Котлови на зиду се разликују између себе, пре свега методом грејања, што зависи од врсте енергије која се користи. Постоје две варијанте:

  • бојлери, радови од плина;
  • грејачи воде, напаја електричном енергијом.

Прочитајте више о сваком од њих испод.

Електрични бојлер

Гас бојлер

Гас

Познато је да је гас јефтинији извор енергије од електричне енергије, па су гасни котлови профитабилнији у погледу финансијских трошкова. Али да бисте могли да инсталирате такав уређај, потребно је да се прикључите на гасовод. Због тога се гасни бојлери чешће налазе у приватним кућама него у урбаним становима.

Грејац за плинско грејање на зиду

Међу недостацима овог типа котла неопходно је указати на сложеност инсталације и потребу прилагођавања система за издувну вентилацију. Оптимална опција за употребу у таквим условима су проточни гасни бојлери, такође названи "гасни колони".

Гас колона

Елецтриц

Овакви кућни котлови су чешћи, јер се могу користити скоро свуда. Али овде постоје неке нијансе. На пример, неће бити проблема са малим уређајем за напајање. Међутим, ако је капацитет бојлера већи од 5 кВ, неопходно је опремити засебно ожичење опремљено осигурачем. Предности електричних котлова укључују једноставност инсталације и рада.

Електрични бојлери

Поред конвенционалних грејача воде, који се напаја електричном енергијом, постоје индиректни уређаји типа. Такође се односе на електричне уређаје, али гријање воде се не врши електричном енергијом или гасом. То су кутије за складиштење које користе воду загријану у котлу за грејање.

Котао за индиректно грејање на зиду

Комбиновано

Не можете не помињати другу врсту котлова на зид, што није тако често, али се и даље дешава - уређаји комбинованог типа. Они комбинују принципе деловања електричних и индиректних грејача воде.

Постављање котлова ове врсте је прилично једноставно: затворено кућиште са резервоаром кроз који пролази завојница и цевасти гријач који ради од електричне енергије. Вода из котла за грејање преко завојнице улази у резервоар, гдје га загрева ТЕН.

Котао на зиду

Такав котао је универзални уређај који омогућава и директно и индиректно загријавање воде, у зависности од времена у години. Такви уређаји могу радити и од гаса и од електричне енергије.

Комбинована шема операције котловског котла

Савети за избор

Метода грејања воде је један од кључних, али ни у ком случају није једини критеријум за избор котла. Такве параметре треба узети у обзир као волумен резервоара, облик, тип уређаја, као и снага и максимални параметри (време грејања, температура, итд.).

Зидни котао за кућне потребе

Ако је могуће, купите бојлер од поузданих, доказаних произвођача. Највећи број позитивних критерија производа компаније Хотпоинт Аристон, Елецтролук, Тхермек, Горење, Атлантиц.

Грејац за плинско грејање на зиду
Електрични бојлер на зиду

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 27 =