Kotni kotli

Kotni kotli

Grelnik vode - stvar zelo priročna tudi za tiste, ki se soočajo s pomanjkanjem tople vode v ceveh, je izredno redka. Zato so takšne naprave pogosto nameščene ne le v primestnih domovih, ampak tudi v stanovanjih - tako, da ne bodo odvisne od nepričakovanih preventivnih del na vodovodnem omrežju.

Vgradni kotli v kuhinji

Na prodaj je veliko različnih vrst kotlov, ki se razlikujejo po več parametrih. Povedali vam bomo o različnih vrstah grelnikov za stenske vode in o značilnostih izbire te vrste naprav v današnjem članku.

Gospodinjski stenski kotli

Za večino od nas so najpogostejši kotli, nameščeni na steno.

Stenski kotli

Vrste

Stenski kotli se med seboj razlikujejo, predvsem z metodo ogrevanja, ki je odvisna od vrste energije, ki jo porabimo. Obstajata dve sorti:

  • grelniki vode, ki delajo s plinom;
  • grelniki vode, ki jih napaja električna energija.

Preberite več o vsakem od njih spodaj.

Električni bojler

Plinski grelnik vode

Plin

Znano je, da je plin cenejši vir energije kot električna energija, zato so plinski kotli bolj donosni glede finančnih stroškov. Toda, da bi lahko namestili takšno napravo, se morate priključiti na plinovod. Zato se grelniki plinske vode pogosteje pojavljajo v zasebnih stanovanjih kot v mestnih stanovanjih.

Stenski plinski bojler

Med pomanjkljivostmi te vrste kotla je treba upoštevati kompleksnost vgradnje in potrebo po prilagajanju izpušnega prezračevalnega sistema. Optimalna možnost za uporabo v takšnih pogojih je pretočni plinski grelniki vode, imenovani tudi "plinski stebri".

Gasni stolpec

Električni

Tovrstni domači kotli so pogostejši, saj jih je mogoče uporabljati skoraj povsod. Ampak tukaj je nekaj odtenkov. Na primer, pri majhni napajalni napravi ne bo težav. Če pa je zmogljivost grelnika vode večja od 5 kW, bo potrebno opremiti ločeno napeljavo z varovalko. Prednosti električnih kotlov vključujejo preprostost vgradnje in delovanja.

Električni grelniki vode

Poleg običajnih grelnikov vode, ki jih poganja električna energija, obstajajo posamični tipi naprav. Prav tako se nanašajo na električne naprave, vendar ogrevanje vode ne opravlja električna energija ali plin. To so kotli za ogrevanje, ki uporabljajo ogrevano vodo v grelnem kotlu.

Stenski posredno ogrevalni kotel

Kombinirano

Ne moremo omeniti druge vrste stenskih kotlov, ki niso tako pogosto, a se še vedno pojavljajo - naprave kombiniranega tipa. Združujejo načela delovanja električnih in posrednih grelnikov vode.

Razporeditev kotlov tega tipa je precej preprosta: zapečateno ohišje s cisterno, skozi katerega poteka tuljava, in cevni grelni element, ki deluje iz električne energije. Voda iz grelnega kotla skozi tuljavo vstopi v rezervoar, kjer ga segreva TEN.

Kotel na steni

Takšen kotel je univerzalna naprava, ki omogoča neposredno in posredno ogrevanje vode, odvisno od časa v letu. Takšne naprave lahko delujejo tako iz plina kot iz električne energije.

Kombinirani sistem delovanja kotla

Nasveti za izbiro

Metoda ogrevalne vode je eden od ključnih, vendar nikakor ni edino merilo za izbiro kotla. Takšne parametre je treba upoštevati kot volumen rezervoarja, obliko, vrsto naprave, pa tudi moč in maksimalne parametre (čas ogrevanja, temperatura itd.).

Stenski kotli za gospodinjske potrebe

Če je mogoče, kupite grelnik vode od zanesljivih, preizkušenih proizvajalcev. Največ pozitivnih pregledov izdelkov iz podjetij Hotpoint Ariston, Electrolux, Thermex, Gorenje, Atlantic.

Stenski plinski bojler

Stenski električni grelnik vode

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − 88 =