Plinski stebri

Plinski stebri

Danes je v stanovanju mogoče zagotoviti prisotnost vroče vode na različne načine, ogrevalne naprave pa so predstavljene v široki paleti. Med njimi so plinski stebri zelo priljubljeni. Ti vam omogočajo, da pozabite na prekinitve pri prejemu tople vode in so bolj donosni kot grelniki, ki uporabljajo druga goriva.

plinski grelnik vode v kopalnici

plinski štedilnik v kuhinji

miniaturni plinski stolpec

plinska kopel v kopalnici

Načelo ogrevanja vode

Voda iz vodovodne cevi vstopa v kolenski toplotni izmenjevalec. V notranjosti opreme toplota, ki jo dobimo od plinskega gorilnika, deluje na vodo. Dokler se voda premika vzdolž ukrivljene cevi toplotnega izmenjevalca nad gorilnikom, se segreje in nato vstopi v izpustno cev in odprto pipo.

načelo ogrevanja vode v plinskem kolone

Vrste

Moderna

Trenutno razpoložljivi grelniki vode, ki delujejo na zemeljski plin, so zelo priročni za uporabo, hitro segrevajo vodo in imajo dobre tehnične lastnosti. Proizvajalci izboljšajo sistem vžiga v takšnih grelnikih in razvijajo modele z različnimi zmogljivostmi, da potrošnikom ponudijo široko izbiro. Poleg tega imajo sodobni stebri varnostni sistem, zaradi česar oprema služi že dolgo in lahko prenese različne pogoje uporabe.

sodoben plinski štedilnik v kuhinji

moderni plinski grelnik vode

Stari vzorec

Prvi stolpci so se razlikovali po kakovosti, oblikovanju in zanesljivosti. Ni jih bilo mogoče imenovati ekonomično, saj so naprave, ki so bile uporabljene pred nekaj desetletji, porabile veliko plina. Takšne opreme ni bilo in je bilo varno, saj v njej ni bilo senzorjev, da bi zagotovili izklop gorilnika v neugodnih pogojih uporabe, na primer, ko je bil tlak vode presežen.

stari plinski stolpec

plinska stojnica Astra

Vrste

Elektronski

Ti stolpi veljajo za najbolj zanesljive naprave. Iskra v njih je oblikovana iz baterije, ki jo predstavljajo prstne baterije. Nimajo dodatnih gumbov in jih ne želite prižgati. Odprite pipo in vročo vodo.

Poleg tega ta različica grelca ekonomično porablja plinsko gorivo, saj se po zaprtju ventila v napravi z elektronskim vžigom zgorevanje ustavi tudi hkrati. Medtem ko so v napravah s piezo vžigom, tudi pri zaprtem petelinskem vžigalniku še vedno gorijo.

stolpec v notranjosti kuhinje

elektronski plinski grelec

vročo vodo v kuhinji

Ročno

Takšne stolpe postopoma nadomestijo sodobnejši, saj jih morate obrniti na prvo vžigalnik ali vžigalnik, nato pa zavrtite ustrezni gumb.

ročni stolpec

S piezo iskri

Delo teh vrst stolpcev temelji na piezoelektričnem učinku, katerega bistvo je pretvorba mehanskega učinka v električni naboj. S pritiskom na gumb, ki se nahaja na plošči naprave, boste povzročili nastanek iskre iz piezoelektričnega elementa, ki bo povzročil vžig vžigalnika. Nadalje bo stolpec samodejno deloval - po odprtju pipe se bo v nekaj sekundah začela segreta voda iz njega.

piezo-iskra stolpec

kamuflirani plinski stolpec

Ali vsi tečejo?

Čeprav so modeli pretoka plinskih grelnikov vode najpogostejši, obstajajo tudi kumulativni modeli, katerih delovanje je podobno kot pri kotlu. Vendar pa se v naši državi komaj srečujejo zaradi takšnih pomanjkljivosti kot velike velikosti, manj priročne uporabe in visoke cene.

naprava grelnika za shranjevanje plina

Skladiščenje plina za vodni grelnik Mor-Flo.

Tehnične specifikacije

Nakup stolpca, bodite pozorni na takšne parametre:

  • Dimenzije.
  • Vrsta vžiga.
  • Zmogljivost naprave.
  • Produktivnost modela. Merjeno v litrih vroče vode, ki ga naprava segreva na minuto.
  • Poraba plina.
  • Tip gorilnika. Bolj praktičen in koristen bo naprava, v kateri se lahko modulira moč gorilnika.
  • Varnostni sistem.
  • Odvajanje dimnih plinov. Lahko je turbina (cev gre neposredno na cesto) ali dimnik.
  • Teža opreme.
parametri plinastih vlaken

Kako določiti zahtevano moč?

Moč te vrste grelnika vode, kot je plinski kolon, določa hitrost segrevanja vode znotraj aparata. Naprava je močnejša, več vode bo imelo čas za segrevanje v krajšem časovnem intervalu. Na primer, z najmočnejšim stolpcem lahko istočasno sperete jedi in se tuširate.

Če morate vročo vodo prenesti na samo eno točko, lahko napravo omejite na moč do 20 kW. Zmogljivost takšne kolone bo do 11 litrov ogrevane vode na minuto. Če želite vroče vode dobiti na več točkah, mora biti moč naprave večja - najmanj 20-26 kW.

močan plinski grelnik vode

močan plinski stolpec

srednje velik plinski bar

Pregled 15 proizvajalcev stolpov za gospodinjske pline in cene zanje

Neva

Stebri tega priljubljenega proizvajalca v naši državi stojijo v razponu od 7 do 15 tisoč rubljev. V povprečju je kolono Neva za plin mogoče kupiti za 9000-10000 rubljev. Aparati v Rusiji proizvajajo iz nemških komponent. Imajo nameščen bakren toplotni izmenjevalec. Izdelki te blagovne znamke so enostavni za upravljanje in toploto vode zelo hitro. Pogosto so izbrani tako za hišo in vikend v državi, kot za mestne stanovanje.

plinski grelnik vode Neva

Bosch

Boschev stolpec, odvisno od vrste vžiga, stane 10-14 tisoč rubljev (elektronski vžig) ali 14-18 tisoč rubljev (piezo-vžig). Za napravo s hidrogeneratorjem boste plačali povprečno 21-23 tisoč rubljev. Stolpci tega znane proizvajalca kakovosti so kompaktni in priročni za uporabo. Gorilniki in izmenjevalci toplote zanje so izdelani iz nerjavečega jekla. Prednosti takšnih stolpcev so razpoložljivost načina varčevanja z energijo, nizkega nivoja hrupa, varnega delovanja, okolju prijaznosti in sodobnega oblikovanja.

Boschev plinski vlak

plinski štedilnik v kuhinji

Electrolux

Za kolono z električnim vžigom te švedske blagovne znamke, morate plačati 8000-10000 rubljev, in aparat s piezo-vžigom stroški od 10-12000 rubljev in več. Izdelki tega proizvajalca so dobre kakovosti, varnosti in zanesljivosti. Hitro bo segrevala vodo v primestni ali hiši. V takih napravah je baker toplotni izmenjevalec in jekleni gorilnik. Za linijo Nano iz Electroluxa je značilna večja zaščita pred uhajanjem.

plinski stolpec Electrolux Nano Plus

plinski stolpec Electrolux

Ariston

Plinski grelniki te blagovne znamke stanejo od 15 do 23 tisoč rubljev. Modeli podjetja Ariston privabljajo kupce z visoko zanesljivostjo, sodobnim dizajnom, kompaktnimi velikostmi in enostavnostjo uporabe. V seriji modelov stolpcev tega proizvajalca so naprave z različnimi vrstami vžiga in različnimi močmi. Dražji modeli imajo mikroračunalnik za nadzor temperature vode.

plinski stebri Ariston

Vaillant

Stroški stolpcev tega nemškega proizvajalca se razlikujejo od širokega cenovnega razreda - od 12-13 do 27-29 tisoč rubljev. Prednosti takšnih izdelkov so privlačna oblika, tiho delovanje in pomanjkanje ogrevanja zunanje površine. To so varne in zanesljive naprave, ki so prilagojene delovnim razmeram v naši državi (vzdržujejo padce tlaka plina). V takšnih kolonah je omejevalnik temperature in nadzor plamena.

plinski steber Vaillant

Junkers

Stolpci te blagovne znamke iz Nemčije stanejo od 7-10 tisoč za napravo s piezo iskro do 11-13 tisoč za model, ki ga upravlja hidrodinamični generator. Izdelki blagovne znamke Junkers so prilagojeni ruskim plinovodom, za katere je značilno visoko zmogljivost, varno delovanje in dolga življenjska doba. Proizvajalec dobi dvoletno garancijo za svoje izdelke.

Junkers plinski stolpec v kuhinji

plinskega stebra Junkers

Oaza

Cena stolpca take znamke znaša 6-9 tisoč rubljev, odvisno od zmogljivosti modela, dimenzij stolpca in drugih parametrov. Izdelki iz Oaze so na voljo in zelo kakovostni. Na voljo so v več serijah, moč takih zvočnikov pa znaša od 12 do 26 kW. V takšnih kolonah je v gorilniku nameščen mrežni filter in magnetni filter v rezervoarju. Toplotno odporna zlitina se uporablja za izmenjevalnik toplote v modelih Oasis, za bolj gospodarno delovanje v napravi pa je stikalo "zimsko poletje".

plinska stena Oaza s cvetnim tiskom

plinski stebri Oaza s pokrajino

Astra

Grelniki vode tega ruskega proizvajalca lahko kupite za 7000-9000 rubljev. Njihova moč je do 20 kW. Aster Stolpci so dostopni in varni za uporabo. Njihova oblika vključuje kakovostni regulator tlaka in termostat. Aparat vzdrži visok tlak v pretoku vode, vendar se vžig v njih izvede ročno.

plinski bojler Astra

plinska stojnica Astra

Zanussi

Pretočni grelniki iz te blagovne znamke stanejo v povprečju 6-8 tisoč rubljev. Kupce pritegnejo tiho delovanje, hitro ogrevanje vode, elegantno obliko in prijaznost do okolja. Poleg tega imajo takšne naprave visoko stopnjo varnosti, tako da oprema deluje brez prekinitev. Na LED prikazu stolpca, uporabnik vidi temperaturo vode, ki teče skozi stroj.

plinski stebri Zanussi

plinski grelnik vode Zanussi

Beretta

Če želite kupiti stolpec tega italijanskega proizvajalca, lahko za 10-14 tisoč rubljev, in za 23 tisoč in več, odvisno od načina vžiga, moč naprave, dimenzije in zmogljivost opreme. V takšnih kolonah je zaprta zgorevalna komora, ekonomično delo pa zagotavlja poraba plina šele v času vnosa vode. Za varnejše delovanje v takšnih napravah so različni senzorji, postopek ogrevanja vode pa je popolnoma avtomatiziran.

Beretta plinski objekt

Beretta plinski stolpec

Termet

Povprečni strošek stolpcev te poljske blagovne znamke je 10-12 tisoč rubljev. Termite izdelki so cenjeni zaradi svoje zanesljivosti in varnosti. Pretočni grelniki tega proizvajalca so ustvarjeni s pomočjo novih tehnologij in sodobne opreme. V liniji so tudi modeli z piezo-iskri in izdelki z električnim vžigom. Prednosti takšnih stolpcev imenujemo tudi visoka učinkovitost, kompaktnost in privlačna oblika.

plinski stolpecTermet

Mora

Cene za zvočnike tega proizvajalca segajo od 11-18 tisoč rubljev glede na zmogljivost in zmogljivost modela. V teh čeških kolonah je nameščen bakren prenosnik toplote. Prednosti opreme Mora so majhne dimenzije stebrov, večstopenjska zaščita, prilagoditev ruskim pogojem uporabe in visoka učinkovitost.

Mora plinski stolpec

Ladogaz

Povprečni strošek stolpcev tega domačega proizvajalca je 8000-9000 rubljev. Izdelki so izdelani z uporabo sodobnih energetsko varčnih tehnologij. Odlikuje jih edinstven gorilnik in posebna izvedba izmenjevalnika toplote. Zahvaljujoč večstopenjskemu varnostnemu sistemu in zaščiti pred lestvico, oprema deluje dolgo časa, posebna enota za plinsko vodo pa omogoča, da kolona Lazogaz deluje pri nizkem tlaku vode.

plinski zvočniki Ladogaz

Demrad

Grelci te turške blagovne znamke stanejo povprečno 8.000 rubljev. Njihove prednosti so sodoben dizajn, nizkocenovni in večstopenjski varnostni sistem. Vladar stolpcev Demrad predstavljajo izdelki od 5 kW do 24 kW. So sposobni delati tudi pri nizkem pritisku vode in tlaka plina. Različni modeli se razlikujejo ne le v sistemu vžiga, temveč tudi pri oblikovanju dimnika.

plinski stolpec Demrad

plinski grelnik vode Demrad

Lemax

Stolpci tega domačega proizvajalca stanejo v povprečju 8-10 tisoč rubljev. Takšna oprema bo potrošniku hitro zagotovila vročo vodo, lahko deluje pod zmanjšanim pritiskom vode in ima dobro zaščito pred zmrzovanjem, visokim pritiskom ali izumrtjem plamena. Prednost Lemaxovih zvočnikov je tudi prisotnost izboljšanega plinskega bloka, v katerem je prisotno električno stikalo (zimsko-poletje).

Lemax plinski stolpec

Nasveti za izbiro

Po odločitvi pri proizvajalcu je pomembno, da najdete garancijske dobe za izdelek in razpoložljivost servisnega centra. Nato morate izbrati želeno vrsto vžiga in potrebno moč. Prav tako je pomembno upoštevati varnost kolone, za katero so odgovorni različni senzorji (potiskanje, zgorevanje, pregrevanje, pretok itd.). Skratka, spoznajte dodatne funkcije izbranega stolpca in izberite ustrezno obliko izdelka.

nasveti za izbiro plinskega kolone

vgrajen plinski stolpec

O tem, kako izbrati visokokakovosten in zanesljiv stolpec za plin, si oglejte videoposnetek kanala "Domomania":

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =