Проверити вентил за веш за одвод

Проверити вентил за веш за одвод

Када спојите машину за прање у канализацију, морате узети у обзир низ важних нијанси, што ће зависити не само од ефикасности система за одвод, већ и од квалитета прања. Најједноставнија и најпогоднија опција је да прикључите црево за одвод директно у канализацију. Међутим, за правилно функционисање одвода потребно је испунити неколико услова (на примјер, црево за одвод мора бити постављено на висини од најмање 50 цм од нивоа пода). Међутим, ови захтеви не функционишу увек, тако да мајстори морају да траже друге опције повезивања.

Проверити вентил за веш за одвод

Повезивање одвода кроз контролни вентил је одлично решење проблема. О томе шта је овај уређај, шта је потребно и како га правилно инсталирати, прочитајте у наставку.

Нужност примене

Ако је црево одвода је повезана са пуштање канализације у супротности са санитарним нормама, вероватно је да се врати прљаву воду ће доћи из канализационе цеви назад у бубањ машине за прање веша. Као резултат тога, на крају прања добиће се застарели, мирисни веш. Провера вентил је дизајниран тако да спречи такав развој (који, узгред, је под називом "сифон ефекта").

Када се није могуће уградити црево за одвод на тачну висину, потребно је уградити контролни вентил или анти-сифон. Још један случај у којем овај уређај не може да се испразни јесте када се прикључак прања исушује кроз сифон шкољке.

Кршење санитарних норми при прикључењу одвода машине за прање веша

Инсталацију антисифона треба узети у обзир и ако примећете знаке сифонског дејства током прања. То укључује: повећано време прања, лоше окречене ствари, повећану потрошњу воде за прање и струју помоћу машине за прање веша.

Како то функционише?

Неповратни вентил је прилично једноставан уређај направљен од нерђајућег метала или пластике. По изгледу, то је мало као затворени вентил, а принцип рада је сличан. Антисифон је потребан да би регулисао проток воде у цеви, омогућујући му да се креће само у једном смеру.

Првобитно је контролни вентил у закључаном стању, али када је режим одвода активиран, отвара се под притиском воде. Када је програм одвода искључен, вентил се аутоматски закључава, спречавајући поврат воде.

Рад неповратног вентила за машину за прање за одвод

Врсте

На савременом тржишту санитарне опреме постоји неколико типова контролних вентила. Оне се разликују по карактеристикама дизајна, врсти инсталације и области примене.

Главне врсте антисифона:

  • Сложиви - метални уређај који се састоји од неколико делова; ова врста је погодна у томе, ако је потребно, може се раставити и очистити;
  • нераздвојива - монолитна конструкција, израђена од пластике; се сматра најбо буџетском опцијом;
  • уградни вентил, који се инсталира директно у цев, до места одрезања од њега комад;
  • вентил за прање, намењен за употребу у одводним сифоном судопера и умиваоника;
  • зид - прекрасан дизајн хромираног метала, који је монтиран на зид; најскупља опција свих горе наведених.

Непокретни контролни вентил за машину за прање за одвод

Регулатор за прање веша за веш за одвод

Зидни вентил за машину за прање за одвод

Карактеристике употребе

  • Неки произвођачи кућних апарата додају контролни вентил на основну опрему машина за прање рубља, али то није и све. Дакле, највероватније ћете морати сами купити овај уређај у специјализованој продавници.
  • Ако спојите одвод ваздуха помоћу неповратног вентила, не морате бринути о томе да пратите препоруке у вези са висином црева за одвод. Најважније је да све елементе система поставе на такав начин да им се обезбеђује слободан приступ у случају потребе за чишћењем или поправком.
  • Када купујете неповратни вентил, будите спремни да промените овај уређај сваких неколико година, јер ће бити изложен чврстој водоводној води. Што је квалитет производа, то ће дуже трајати, али није вредно плаћати превише - без обзира колико је уређај скупио, пре или касније биће потребно замијенити.

Контролни вентил за машину за прање за одвод - карактеристике употребе

Инсталација

Уградња неповратног вентила уопште није тежак задатак, сасвим је могуће самостално управљати незгодом, а да не прибегавате помоћу водоинсталатера. Комплетна информација о инсталацији коју можете добити од упутстава до уређаја, који се морају прочитати, дати ћемо само кратке препоруке.

Антифони су различити, али већина њих има облик цеви са две рупе. Један крај уређаја који се прикључено на канализациони систем (то увртања у питању или пада у цеви), а други - да се прикључите црево за одвод на машину за прање веша. Да би се елиминисали цурења, третирајте све спојеве са силиконским заптивачем за санитарије.

Можете видети процес постављања вентила у следећи видео запис.

Савети за избор

  • Стручњаци кажу да нису сви модели вентила одвода погодни за вашу машину за прање веша. Моћи ћете наћи одговарајући анти-сифон у сервисном центру. Такође можете тражити савјет од искусног мајстора који је специјализован за поправку машина за прање веша.
  • Најбоље препоруке имају контролни вентили од европских произвођача. Велики број позитивних прегледа скупља опрему италијанских компанија Сирофлек и Мерлони, као и чешке компаније Алцапласт.

Да ли је вредно заменити нешто друго?

Контролни вентил за веш машине није ретка роба, али се може наћи у продавницама, поготово ако живите у малом граду, то није увек могуће. Стога, многи су заинтересовани за питање: да ли је могуће користити нешто друго да би се спречио ефекат сифона?

Нажалост, одговор на ово питање ће бити негативан. Аналогни антисифон још увек не постоји. Да би то учинили без њега, биће неопходно организовати пражњење на такав начин да се сви елементи система налазе на очекиваном месту, а онда неће бити сифонског ефекта.

Алтернатива неповратном вентилу - постављање одвода машине за прање веша у складу са стандардом

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − 35 =