Уређај и принцип рада машине за прање веша

Уређај и принцип рада машине за прање веша

Без обзира на бренд аутоматске машине за прање веша, модел модела за предњи утовар је скоро идентичан за различите произвођаче. Разумети уређај такве технике треба да буде за било ког од његових власника. Ово ће помоћи да се разуме како функционише аутоматска машина, која би могла пропасти са различитим проблемима и да ли ће бити могуће ручно да се избори са распадом.

Уређај и принцип рада машине за прање веша

Главне компоненте машине су:

 • Становање;
 • Буцк;
 • Бубањ;
 • Систем пуњења воде;
 • Прессостат;
 • Електромотор;
 • Елемент за грејање;
 • Систем одвода;
 • Контролна јединица.

Главни делови машине за прање веша су аутоматски уређаји

Становање

Сви елементи машине за прање веша, без обзира на бренд - Индесит, ЛГ, Самсунг, Аристон, Елецтролук, Босцх или други, налазе се унутар његовог металног кућишта. У случају постоји подножје, предња плоча са лопатицом, горњим поклопцем, бочним зидовима и задњим зидом.

Кућиште машине за прање

У горњем делу предњег зида кућишта је контролна плоча, а у левом углу постоји контејнер за утовар детерџента (дозатор). Обично у овом контејнеру налазе се 3 ћелије (два за прах и један за течни производ), али може бити више или мање од њих у зависности од модела (од 1 до 5). Прашак који се убацује у дозатор пролази кроз једну или више млазница у резервоар под дејством млазне воде.

У средини предњег зида налази се шахт машине за прање веша. Одликује се дијелови као што су гумени манжетни отвор и уређај одговорни за закључавање лопатице током прања. Унутар манжете је причвршћен за резервоар помоћу стезаљке. Због уређаја за блокирање, врата се не могу отворити током процеса прања. Најчешће у таквом уређају постоји термоелемент, тако да након завршетка прања врата остају затворена неко време.

Главни елементи машине за прање веша

Систем за пуњење воде

Сигнал за комплет за воду долази од управљачког модула до магнетног вентила на који је доводно црево за довод воде прикључено. Ово црево мора бити прикључено на довод воде.

Електромагнетни вентил са цевима за довод воде у машину за прање - систем за пуњење воде

Резервоар и бубањ

Резервоар се сматра главним и најширивим елементом аутоматске машине. Може да садржи 35-60 литара воде. Тако да током прања уређај не претјерано вибрира, резервоар није ригидно повезан са тијелом. Да би га подржали, на врху машине налазе се двије или четири опруге, а на дну су два или четири амортизера. Осим тога, како би се избјегла неуравнотеженост и снажна вибрација резервоара током прања, на то су фиксне контрасте. Захваљујући овом дизајну, тело остаје непокретно током рада опреме, упркос променама резервоара.

Машина за прање вапнена и амортизера

Унутар резервоара налази се бубањ који повезује помоћу појаса или директним погоном са мотором. Веш се убацује у бубањ, а након укључивања програма прања, вода са детерџентом почиње да тече кроз њу кроз бројне рупе. Са предње стране, резервоар је спојен на бубањ гуменом манжетном заптивањем, а у задњем делу бачва бубња пролази кроз резервоар до лежишта.

Машина за прање танка и бубњева

За производњу бубња обично се користи нерђајући челик, а резервоар може бити и челик и пластика. Друга опција је јефтинија, али је она крхка и има краћи век трајања. Често, резервоар има две половине, који су повезани са вијком или са стезаљком, али у многим аутомобилима постоје неселективни тенкови.

Одводни систем

Главни елементи система одвода машине су одводна пумпа и пластично дренажно црево дужине 1-4 метра. Један део цријева је причвршћен за пумпу помоћу обујмице, а други се испушта у канализацију.

Испуштање валовитог црева и машине за прање пумпе - систем за одвод воде

Одвод треба нормално изводити неколико пута током прања. У уређају пумпе изоловани су мотори, радно коло и "пуж", на које су повезана црева. Пумпа је најчешће синхронизована. Пумпа контролише електронски модул.

Пумпа за прање - систем за одвод воде

Будући да је најчешћи квар система одводње је неуспјех пумпе услед затварања, уређај уређаја омогућава лак приступ пумпи ради редовног чишћења. Проверити и очистити филтер пумпе се препоручује најмање једном на 6 месеци.

Контролна јединица

Ова јединица користи машину за прање да командује свим осталим елементима, тако да се може безбедно назвати "мозак" апарата. Такође се назива програмером, електронском плочом или контролним модулом. Из ове јединице се даје команде које изводе систем за заливање, ТЕН, бубањ, дренажна пумпа и други делови.

Управљачка јединица машине за прање веша

Управљачка јединица је најтежи и скупи део машине за прање веша. У свом уређају је означен дигитални индикатор, захваљујући којем корисник све зна о раду уређаја. У већини модела, у случају неисправности, овај индикатор почиње да прикаже код грешке. Након што је научио своје декодирање, могуће је утврдити која је суштина распада и да ли је могуће изаћи у сусрет с њим без позивања господара. Ако је сам модул неупотребљив, обратите се специјалисту за поправку или замену.

Контролна јединица (модул) машине за прање веша - поправка

Сензори

Рад контролног модула базиран је на контроли различитих сензора који шаљу информације о свим процесима у машини током прања.

Такви сензори су:

 • Прессостат. Тзв. Сензор, чија функција је надгледање нивоа воде. Још један од његових имена је прекидач нивоа. Може бити електронски или механички, а принцип његовог функционисања је пнеуматски. Чим прекидач притиска шаље сигнал управљачком модулу довољно воде у резервоару, машина ће наставити са радом.
 • Зрачна комора. Такав пластични део је поред излива и важан је за рад прекидача притиска. Када резервоар напуни воду, притисак ваздуха у комори повећава сразмерно притиску воде. Кроз малу душу, притисак се преноси на прекидач притиска.
 • Термостат. Такав сензор се налази на дну резервоара. Главна функција овог сензора је да одреди температуру воде у резервоару и пренесе податке у контролни модул.
 • Тадходцхик. Његов главни задатак је надгледање брзине мотора, што је важно за различите начине прања и обртања.
Прессостат (сензор нивоа воде) машина за прање аутоматског

Машина за прање ваздушне коморе аутоматски

Машина за прање термостата

Машина за прање аутоматског тацхадцхик

Грејач

Смјештен унутар машине за прање веша, ТЕН је одговоран за загревање воде током процеса прања. Снага гријача је обично у распону од 1800 до 2200 В. Налази се на дну резервоара и сматра се једним од најугроженијих елемената ове технике. Његов распад је један од најчешћих и најчешће се јавља због акумулације скале на површини грејача.

Машина за прање веша ТЕН (грејач)

Мотор

Главна функција мотора у машини за прање веша је да обезбеди ротацију бубња. Најчешће у аутоматској машини постоји колектор мотор, али можете упознати моделе без четкица или асинхроног мотора.

Машина за прање веша

У моделима са директним погоном, носач мотора се прави на бубањ (до задњег зида). Ова врста електричног мотора у машини за веш се назива ефикаснијом. Његова ротација захтева мање енергије, а ниво вибрација и буке са уређаја са директним погоном такође ће бити мањи. Поред тога, овај мотор заузима мање простора, што омогућава стварање машина са компактним димензијама.

Мотор се налази на машини за прање веша

У моделима са преносом ремена налази се ременица која се налази иза резервоара. Прикључен је на мотор помоћу погонског појаса. Када мотор започне кретање каиша, шкљача почиње да се окреће и тиме обезбеђује ротацију бубња. Главни недостатак овог дизајна је хабање појаса под дејством трења. Поред тога, оваква машина за веш вибрира на раду више од модела са директним погоном.

Ротирање бубња машине за прање веша помоћу мотора и појаса

О уређају машине за прање веша и начину његовог рада добро се говори у следећем видео снимку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 + = 59