Vrste pralnih strojev

Vrste pralnih strojev

Pred nekaj sto leti so se pojavili prvi pralni stroji, ki so imeli minimalne funkcije, ampak so postavili temelje za razvoj mehanizacije procesa pranja.

Pralni stroji

Do sedaj je dovolj, da pere perilo v pralnem stroju in opravi vse potrebne operacije na osebo:

 • pranje;
 • bo molil
 • bo pritisnil;
 • v nekaterih primerih se bo posušilo.

Vse to naredi pralni stroj. Če želite izbrati ustrezno možnost, morate upoštevati vrste, do katerih so razdeljene.

Pralni stroji

Zmogljivost za namestitev perila

Glede na vrsto posode, v kateri je nameščeno perilo za pranje, so pralni stroji razdeljeni na:

 • aktivator;
 • boben.

Aktivirno pranje se izvede z vrtenjem plastičnega kroga, ki se nahaja na dnu posode, in samo vrtenje poteka v bobnu.

Vrsta aktivatorja pralnega stroja

Vrsta aktivatorja pralnega stroja

V pralnih strojih bobna se vsi procesi, od zbiranja vode do predenja, pojavijo v bobnu. Ta vrsta je razdeljena na dva, odvisno od tega, ali bo polaganje perila potekalo od vrha ali od strani.

Tip bobna pralnega stroja

Obremenitev bobna

Izbrati morate možnost, ki vam najbolj ustreza. Obstajajo navpične in sprednje obremenitve.

 • Pri navpični obremenitvi po začetku pralnega stroja je mogoče odpreti zgornji pokrov in prijaviti pozabljeno perilo, poleg tega pa je takšen stroj zasnovan za veliko količino perila - od 5 kg. Toda uporaba zgornjega dela stroja kot police ne bo delovala. Takega stroja ne morete namestiti pod umivalnik ali jo sestaviti v pohištvo, na primer v kuhinji. Da, stroški takšne opreme pa bodo za 20% večji kot pri sprednji obremenitvi.
 • Pralni stroji s sprednjim nakladanjem - najpogostejša možnost med potrošniki. Veliko paleto te vrste vam omogoča, da izberete tisto, ki se popolnoma prilega v notranjost hiše. Stroj s sprednjim nakladanjem se lahko vgradi v pohištvo. Upoštevajte, da postopek pranja pomaga steklo. Edina pomanjkljivost je lahko potreba po dodatnem prostoru za odpiranje vrat in obremenitev perila.

Pralni stroj s sprednjim nakladanjem

Pralni stroj z navpično obremenitvijo

Po vrsti motorja

V pralnih strojih je mogoče namestiti dve vrsti motorja:

 • zbiralec;
 • pretvornik.

Prva možnost deluje na izmenični tok brez dodatnih naprav, toda, ker se delo opravlja s ščetkami, motor oddaja neprijetne zvoke in stroj deluje zelo glasno. Ta možnost ni vedno primerna, v tem primeru je treba razmisliti o strojih z inverterjem. V njem ni ščetk, ker deluje na enosmerni tok, vendar je potreben pretvornik. Takšni motorji so zelo zanesljivi, proizvajalci jim dajejo garancije do 10 let, vendar stroški stroja naraščajo.

Tišina pralnega stroja ni odvisna samo od motorja, ampak tudi od pogona. Razmislimo bolj podrobno

Zbiralni motor pralnega stroja

Motor pretvornika pralnega stroja

Z vrsto pogona

Pogoni so razdeljeni na:

 • Neposreden;
 • pas.

Bolj preprosto je pogon, bolj zanesljiv je. To možnost je, da neposredni pogon, ki je pritrjen na os bobna in deluje tiho, osvobaja dele iz dodatne obremenitve, podaljša življenjsko dobo in zmanjša vibracije. Toda kljub ogromnemu številu plusov avtomobili s takimi pogoni proizvajajo le dobro znane blagovne znamke in njihov obseg je precej majhen.

Neposreden pogon pralnega stroja

Najpogosteje proizvedeni pralni stroji z varnostnim pasom.

Glede na velikost

Odvisno od velikosti pralnega stroja se lahko količina perila, ki jo je mogoče dati vanj, razlikuje. Tukaj bi morali začeti, od kod bo naprava nameščena in kakšen prostor lahko sprejme.

 • Ozki pralni stroji s globino do 48 cm lahko zlahka stojijo pod umivalnikom ali v majhnih prostorih, vendar se lahko količina perila, ki jo lahko opere za eno breme, zmanjša od 4 do 7 kg.
 • Pralni stroji polne velikosti, pripravljeni za pranje perila do 12 kg, pa tudi njihove dimenzije znatno povečajo. Globina takega stroja lahko doseže 62 cm. Proizvajalci izdelujejo vrata v velikih premerih v takih strojih, da se lahko v njem položijo velike stvari.
Ozka pralnica

Popolnoma pralni stroj

Pralni stroj z zračnim mehurčkom

Ta vrsta pralnega stroja v naši državi ni zelo pogosta, vendar jih državljani ZDA dejavno uporabljajo. Z vidika porabe električne energije so zelo ekonomični. Celoten postopek pranja je omejen na 50 minut. So dragi, vendar se izplačajo z naslednjimi prednostmi:

 • Lahko jih upoštevate, tudi če v hiši ni tekoče vode.
 • Uporablja se samo hladna voda. Spodnje perilo ne sedi.
 • Stvari, ki trajajo dlje, ostanejo v popolnem stanju, saj med pranjem med trenjem ni trenja.
Tip zračnega mehurčka perila

Dodatne funkcije

 • Sušenje. Pri nakupu pralnega stroja se postavlja vprašanje, ali je sušenje potrebno. Seveda ima taka funkcija potrošnik priložnost, da ne obesi oblačil po vsem balkonu ali kopalnici. Vendar je treba izbiro pralnega stroja s sušenjem odgovoriti. Njena izbira, da se ustavi na dražji različici znanih proizvajalcev. V nasprotnem primeru funkcija sušenja morda ne bo delovala pravilno: ne sušite ali sušite perila. To vodi k poškodbam tkiva. Prav tako je treba upoštevati, da uporaba te funkcije poveča porabljeno energijo.
 • Material, iz katerega je izdelan boben. Do sedaj je boben iz nerjavečega jekla ali plastike. Prva možnost za nas je bolj znana in na prvi pogled bolj praktična. Vendar pa je zanesljiva tudi sodobna plastika, plus je ogrevanje vode hitrejše, predenje pa se izvaja pri zelo visokih vrtljajih. Boben iz nerjavečega jekla nima takšne možnosti. Čeprav optimalna hitrost, ki ne prinaša dodatne obremenitve perila, je 800 obr./min - za bombaž in za bolj občutljive tkanine - 400 vrt./min.
 • Nočno pranje. Odsotnost predenja med tem programom vam omogoča, da ne skrbite za sosede, ki se lahko pritožijo, in o prebuditi otroke. Stroj se bo po izpiranju izklopil brez izpraznitve vode. Zjutraj je potrebno izbrati optimalni način vrtenja in končno pranje.
 • Odloženi začetek. Za opravljanje pranja perila v določenem času je ta funkcija.
Pralni / sušilni stroj

Pralni stroj z nočnim programom

Pralni stroj z odloženim zagonom

Pri izbiri pralnega stroja je treba odgovorno odgovoriti, saj se ta gospodinjska oprema ne kupi eno leto. In za vas bi morali delati brez dodatnih stroškov, vsaj za čas, ki so ga proizvajalci nastavili za to. Vendar pa je težko, da laika izbere med proizvajalci, ki jih predstavljajo pralni stroji raznolikosti. Naslednji videoposnetek bo pripomogel k pravilni izbiri v korist tega ali tega pralnega stroja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =