Bagaimana untuk mengalirkan air dari mesin basuh?

Bagaimana untuk mengalirkan air dari mesin basuh?

Sekiranya anda membuat keputusan untuk menghentikan mesin basuh dengan tangki yang dipenuhi dengan air, anda perlu mengalirkan air secara paksa, sebaliknya, bersama-sama dengan pembukaan pintu, aliran air akan menuangkan anda. Cara termudah ialah meletakkan mod "Spin", di mana air mula bergabung. Kemudian anda boleh mematikan mesin basuh, dan apabila membuka kunci pintu anda boleh membukanya dengan selamat.

Jika air dibiarkan di dalam tangki mesin basuh, bagaimana untuk mengalirkannya

Kerosakan yang dikaitkan dengan sistem longkang adalah masalah biasa dalam kerja-kerja peralatan pembersihan moden. Artikel ini akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan sekiranya selepas mencuci air tidak meninggalkan tangki.

Punca dan Kod Kesilapan

Sebab-sebab masalah ini adalah pelbagai:

 • Perintah tidak ditetapkan dengan betul. Semak tetapan: anda mungkin secara tidak sengaja menekan butang yang salah, dan peranti melakukan tugas yang tidak dirancang untuk mengalirkan air.
 • Parit tidak dimasukkan ke dalam beberapa program. Tentukan bahawa anda tidak diberikan salah satu daripada mod ini (sebagai contoh, "Wool").
 • Zasory - penyebab utama masalah dengan pembuangan air. Pastikan hos yang mengalir boleh dilalui: serpihan kecil boleh memasukkannya. Kadang-kadang punca masalah terletak pada penapis longkang. Masters sentiasa mencari butang, pin, syiling dan lain-lain.
 • Pam saliran (pam) juga terdedah kepada penyumbatan. Masalah ini ditentukan oleh pendengaran: ia dicirikan oleh keributan dan keretakan, yang muncul sebelum mengalir atau memerah pakaian.
 • Sampah juga boleh dibunuh oleh paip pendek yang menghubungkan dram dan pam yang bertanggungjawab untuk longkang.
 • Selekoh hos. Semak keadaan hos saliran. Ada kemungkinan bahawa peredarannya berlaku.
 • Kegagalan pam. Jika pam tidak memberi tanda-tanda kehidupan, ia perlu diganti. Pasang bahagian ini dengan profesional.
 • Kerosakan modul kawalan. Dalam setiap mesin automatik, "otak" elektronik dibina, bertanggungjawab untuk mengendalikan semua bahagian dan elemennya. Seringkali penyebab masalah terletak pada masalah yang tidak berfungsi.
 • Masalah dengan sensor paras air. Dalam kes ini, ia betul membetulkan tahap cecair, dengan menentukan ia lebih rendah daripada yang sebenarnya. Ini juga berlaku apabila berat pakaian yang dipenuhi melebihi norma.
 • Kerosakan teknikal. Masalah longkang sering disebabkan oleh kemerosotan peralatan: periksa jika salah satu bushings rosak atau jika penggulungan motor tidak dibakar.
 • Sambungan yang tidak betul ke pembetung. Masalah dengan saliran air berlaku jika hos saliran tidak disambung dengan betul ke pembetung. Dalam kes ini, anda tidak boleh melakukan tanpa bantuan tuan.

Air tidak meninggalkan mesin basuh kerana pam yang rosak

Air tidak meninggalkan mesin basuh kerana pecahan dalam modul kawalan

Air tidak meninggalkan mesin basuh kerana sensor tahap air yang rosak

Air tidak meninggalkan mesin basuh kerana sambungan sistem kumbahan yang salah

Dalam mesin basuh moden, setiap kesilapan atau kerosakan ditunjukkan oleh kod alfanumerik yang menyala pada paparan peranti teknikal.

Masalah dengan longkang untuk mencuci peralatan jenama berbeza ditunjukkan oleh kod berikut:

 • untuk mesin Samsung - E2;
 • untuk peranti Zanussi dan Electrolux - EF1;
 • untuk mesin basuh Whirlpool - F03;
 • Di Apparatus Ariston dan Indesit - F05 atau F11;
 • produk jenama Siemens dan Bosch - F18, d02 atau d03;
 • mesin basuh jenama Beko - H5;
 • cara teknikal yang dihasilkan oleh LG-OE.

Ralat dalam sistem penyaliran E2 mesin samsung basuh

Sistem flush flush F05 ariston mesin basuh

Kesalahan sistem basuh mesin basuh OE

Cara penyaliran air

Sebelum anda mencari punca masalah, cabut mesin basuh dan longkang air; jumlah cecair di dalamnya kadang-kadang setinggi tiga puluh liter. Bergantung kepada jenis peranti teknikal, pilih cara yang paling mudah untuk anda menyingkirkan air.

Mesin basuh sampel baru

Di bahagian bawah perumahan, cari hos saliran kecemasan, letakkan di pelvis (atau kapasiti rendah yang lain), dan keluarkan injap keselamatan. Tuangkan air. Kemudian buka pintu dan ambil cucian; tekan sendiri.

Pengaliran air kecemasan dari mesin basuh

Jika tidak ada hos kecemasan di mesin basuh anda, longkang air melalui penapis khas yang terletak di bahagian bawah selongsong, yang merupakan lubang bulat. Kadang-kadang ia merangkumi panel kecil. Seketika condong ke belakang dan kuncikannya. Letakkan takungan yang sesuai di bawahnya dan perlahan-lahan membuka penapis longkang, tanpa sebarang usaha dan pergerakan secara tiba-tiba mengeluarkan penutup dari situ. Jika penapis tersumbat supaya tidak dapat membukanya, ia perlu untuk mencapai paip longkang yang menyambungkan dram ke pam dan mengalirkan air ke dalamnya.

Untuk mesin yang tidak dilengkapi dengan injap bukan pulangan, kaedah berikut adalah berkesan: selama 3-5 saat, memindahkan beberapa air ke hos saliran, dan kemudian letakkan hujung hos percuma dalam tangki yang terletak di bawah paras tangki. Perbezaan tekanan akan menyebabkan cecair bergerak dan drum akan kosong.

Anda dapat melihat secara visual cara-cara mengalirkan air dalam video berikut.

Mesin basuh gaya lama

Di rumah tanpa bekalan air pusat dan sistem pembentungan, keutamaan diberikan kepada mesin jenis lama, yang merupakan jenis pengaktif. Air dalam peranti sedemikian dituangkan melalui bahagian atas, tetapi disalirkan melalui hos saliran yang terletak di bahagian bawah perumahan.

Anda boleh mengeluarkan air dari tangki mesin penggerak dengan cara berikut:

 • menyengetkan struktur supaya cecair mengalir ke tepi;
 • menggunakan pam;
 • membuang air dengan senduk atau peralatan lain yang sesuai.

Cara untuk mengalirkan air dari mesin basuh lama

Penyelesaian masalah

Selepas menyingkirkan air, cari punca kerosakan itu. Mulakan dengan penapis longkang. Bersihkannya dari serpihan dan bilas. Periksa pam, ia diletakkan terus di bawah penuras. Jika pam tidak tersumbat, kembalikan penapis ke kedudukan asalnya.

Membersihkan penuras longkang mesin basuh - pencegahan kerosakan sistem saliran

Periksa hos saliran dan siphon. Letakkan satu hujung hos dalam bekas yang kosong dan jalankan putaran atau tetapkan mod saliran. Kemunculan cecair menunjukkan bahawa punca masalah terletak pada sistem kumbahan yang rosak. Jika air kekal di dalam peranti, masalahnya adalah dalam agregat mesin.

Memeriksa hos saliran mesin basuh jika mesin berhenti mengalir

Halangan paip cawangan, yang menghubungkan dram ke pam, juga melibatkan penyumbatan saliran. Dalam kes ini, perlu membuka mesin, membersihkan semua unsur penghubungnya dan semak keadaan pam saliran.

Jika punca kesalahan tidak ditentukan, siasat modul kawalan. Menggunakan multimeter (penguji), periksa voltan. Jika pembekalan bekalan elektrik berkurangan, unit elektronik perlu diganti. Proses kompleks ini memerlukan kemahiran dan latihan khas, jadi mengubah modul sendiri tidak digalakkan.

Memeriksa modul kawalan mesin basuh jika mesin berhenti mengeluarkan air

Petua

Pemilik yang prihatin akan menentukan kegagalan peranti sebelum air mengalir dari penetasan terbuka ke lantai. Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan pelanggaran yang berlaku dalam sistem pelepasan. Selalunya perubahan dalam bunyi peranti operasi menandakan masalah: melalui buzz biasa anda tidak akan mendengar bunyi bising air yang bocor. Satu lagi isyarat yang jelas ialah cecair itu kekal di dalam tangki walaupun selepas pakaian itu hancur.

Bagaimanapun, sebahagian besar daripada kita tidak mengikuti kursus mencuci, jadi terdapat kes-kes yang kerap apabila masalah dengan pembuangan air tetap tidak disedari, dan "banjir" diambil dengan kejutan. Jangan kehilangan kawalan kendiri, tutup pukat secepat mungkin dan kumpulkan air dari lantai. De-energize peralatan dan mengalirkan air dengan cara yang tersedia untuk anda.

Jika mesin basuh tidak mengalirkan air - petua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 9 = 16